pravljenje rashladne komore
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
-
- _
- Contact person: ZORAN
pravljenje rashladne komore
imam sledecu nedoumicu. hocu za svoje potrebe da pravim pokretnu hladnjacu imam sanduk dobro izolovan medutim umjesto klasicnog rashlada
kolega mi savijetuj da ubacim prozorsku klimu kakve su bile po Americkim bazama po Bih zato sto su kaze (sa klipnim kompresorim i mogu da rade na nizim isparenjima) mene interesuje dali je to tacno
kolega mi savijetuj da ubacim prozorsku klimu kakve su bile po Americkim bazama po Bih zato sto su kaze (sa klipnim kompresorim i mogu da rade na nizim isparenjima) mene interesuje dali je to tacno
- frigo
- bela tehnika
- Warranty service: Carrier...
- Contact person: Dragan Antic
- Phone number: 0038670501511
- Specialty: whitegoods
- Kontakt:
Re: pravljenje rashladne komore
Ako ti kolega kaze da je (sa klipnim kompresorim i mogu da rade na nizim isparenjima) tacnoje al mnogo zavisi kako ce postizati temperaturu i odrzavati tu temperaturu od sanduka debljina izolacije od kapaciteta te klime za koju je povrsinu namenjena, i najvaznije kolicina unosa namirnica i za koju su namenu te namirnice, pice, voce, meso...pocetnik je napisao:imam sledecu nedoumicu. hocu za svoje potrebe da pravim pokretnu hladnjacu imam sanduk dobro izolovan medutim umjesto klasicnog rashlada
Al cim ti je kolega rekao za kompresor i isparenje sigurno zna sta ti predlaze...

Prijatelj je najveće bogatstvo u životu.
-
- _
- Contact person: ZORAN
Ako ti kolega kaze da je (sa klipnim kompresorim i mogu da rade na nizim isparenjima) tacnoje al mnogo zavisi kako ce postizati temperaturu i odrzavati tu temperaturu od sanduka debljina izolacije od kapaciteta te klime za koju je povrsinu namenjena, i najvaznije kolicina unosa namirnica i za koju su namenu te namirnice, pice, voce, meso...
Al cim ti je kolega rekao za kompresor i isparenje sigurno zna sta ti predlaze...
velicina komore je 12 m3 debela izolacija od minusne komore za sladoled snaga klime je 3,5kwh cak sam mislio 2 komada da ubacim zato sto ce prolaziti vece kolicine robe. hladnjaca je za iznajmljivanje po svadbama i raznim slavljima.
nije da nevjerujem kolegi ali ipak da pitam

- frigo
- bela tehnika
- Warranty service: Carrier...
- Contact person: Dragan Antic
- Phone number: 0038670501511
- Kontakt:
Samo ti pusti kolegu resiceti on to, ako ima neki problem tu smo...

Prijatelj je najveće bogatstvo u životu.
-
- bela tehnika
- Contact person: Vladimir
Ta komora bi trebala da radi na temperaturi od 4-8'C sad je pitanje da li mogu te klime da spuste temperaturu...po meni je bolje da ubacis odgovarajuci agregat.
- JaroslavBires
- ___
Koliko znam, za komore je potrebno oko 100W rashladne snage (ne električne!) po 1m3 prostora na 24h robe od čega na neprekidan rad otpada oko 12h-ugrubo!
Za tvojih 12kubika treba min 1200W rashladne moći, što će reći da je jedna klima više nego dovoljna!
No sad ide ali: kako naterati klimu da radi ispod 16*C, kako je i koliko otapati jer će ubrzo da se zapuni injem isparivač, kome je razmak lamela 2-3 mm a kod klasičnog isparivača za režim 0*C je razmak lamela oko 1 cm i ima grejače ili hot gas za otapanje! 
Za tvojih 12kubika treba min 1200W rashladne moći, što će reći da je jedna klima više nego dovoljna!

Možda ne znam, al' znam, ko zna! 

Veliki pozdrav za sve kolege ovog foruma,mogu Vam reci da ste sjajni
i da sam dosta toga pametnog saznao od Vas
...Na ovu temu mogu samo da dodam da sam odradio dosta hladnjaca klasicnih i pokretnih,za svadbe,poslasticare,pekare....od 16 do 24 kubika,koristeci spoljnu jedinicu klime 12 i 18,naravno uz odgovarajuci isparivac,proracunat za te kubikaze i temperature komora.Veoma lako,jednostavno i dosta jeftinije od standarde opreme.Samo primer,komora od 18 kubika,sa izolacijom i spoljnom jedininicom VIVAX 18,tuce i do -10 stepeni.Provereno,funkionise vec godinu dana. 

-
- _
- Warranty service: Indesit, Ariston, Lth,
Bira, Whirpool, Termorad, Končar - Contact person: Zarko
Najbolje je uzeti neku klimu od 24000Btu.Potrebno je produžiti kapilarnu cev za 0.80cm do 100cm i nema potrebe za bilo kakvim dodatnim elementima.Ako ta komora treba da služi za izdavanje za svadbe i slično u njoj je temperatura između 8 i 16°C, zbog čestog otvaranja vrata.Nisam još sreo komoru za izdavanje koja u realnim uslovima može bolje da radi.Druga bolja varijanta je da se uzme spoljna jedinica klime od 18000 ili 24000Btu, kupi isparivač sa expanzionim ventilom koji ima diznu 02 ili 03.Isparenje treba podesiti na -5°C.Naravno mora se ugraditi regulacija temperature, najbolje s nekim kontrolerom sa dve sonde(na primer eliwell 974).
Ako koristis spoljnu jedinicu klime kao agregat za pravljenje rashladne kompre,nije potreban ekspazioni ventil,pa cak ni drugi gas ako je klima nova i napunjena.Bar sam ja tako montirao i radi super.Potreban je samo isparivac sa ventilatorima,srazmeran kubikazi hladnjace i potrebne temperature u njoj.Za regulaciu temperature sam koristio prodzi termostat.Montaza laka i jednostavna,skoro kao i montaza klima uredjaja.
-
- _
- Warranty service: LG Galanz Vivax
- Contact person: Robert
isparivac .MORAS da menjas, ako hoces da imalo dobro funkcionise komora! mada idealno samo sa redovnim agregatom mozes da resis stvar! na takvim mestima moras da stavos jaci rashladni sistem nego sto bi inace trebao (da preteras malo) zbog prostog razloga da te komore su jako cesto otvarane i ta roba sto se stavi u njega treba da se ohladi u kratkom vremenskom roku! sa klimom ovo nemozes sigurno dostici jer ce ti se zalediti isparivac. to je moje misljenje.
pozdrav!
pozdrav!
mozda to jednom i proradi a da ce da hladi,nisam siguran
,mozda ako kupis onu komoru sa 8 vrata da su ti gubitci sto manji. znas ona komora sto ja imam za prodati 

"U majstora zlatne ruke"
-nekad bilo...
-nekad bilo...
Uopste se ne slazem sa postavljanjem klima uredjaja za rashladne komore.
- goranfri
- bela tehnika
- Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc - Specialty: whitegoods
Malo je stara tema, i sta reci za ove budzevine sa klimama , katastrofa.
Tema jeste stara kolega Gorane, moje budzevine sa klimama rade svakodnevno vec dve godine bez reklamacije....Najbitnije je da postizu potrebnu temperaturu,da sluze svojoj svrhi i naravno da su musterije zadovoljne.Pretpostavljam da ces sigurno pitati,koliko ce to dugo tako da radi?Neka im radni vek bude kao i kod klasicnih klima uredjaja,4-5 godina,i ja cu biti zadovoljan....goranfri je napisao:Malo je stara tema, i sta reci za ove budzevine sa klimama , katastrofa.

- goranfri
- bela tehnika
Ma ok ,ako tvoji klijenti hoce tako i ti kazes da to radi super a oni zadovoljni onda je stvar jasna.
Vezi konja gde ti gazda kaze
Ali ja bogami necu.
Ako ne daj boze izbije neki pozar ili slican problem a tvoj klijent ima osiguranje objekta pa dodje procenitelj stete iz osiguravajuce kuce i vestak iz Mup-a i vide te budzevine razmisli malo ko ce da nastrada !
Mislite o tome.
Vezi konja gde ti gazda kaze

Ali ja bogami necu.
Ako ne daj boze izbije neki pozar ili slican problem a tvoj klijent ima osiguranje objekta pa dodje procenitelj stete iz osiguravajuce kuce i vestak iz Mup-a i vide te budzevine razmisli malo ko ce da nastrada !
Mislite o tome.
Mislite o tome.[/quote]
Da pojasnim,sve zavisi kako ce ko shvatiti rec BUDZENJE,ja je koristim figurativno.Svako od nas ko se ovim poslom bavi profesionalno,ima radnju,treba da bude svestan posledica i odgovornosti za sve svoje postupke pri radu.....U celoj ovoj prici i nema BUDZENjA.Jednostavno,spoljna jedinica klime koristi se samo kao agregat za rad rashladne komore,sve ostalo komadni ormar sa automatikom radi se standardno kao i za ostale komore.....
Mislite o tome.[/quote]
Da pojasnim,sve zavisi kako ce ko shvatiti rec BUDZENJE,ja je koristim figurativno.Svako od nas ko se ovim poslom bavi profesionalno,ima radnju,treba da bude svestan posledica i odgovornosti za sve svoje postupke pri radu.....U celoj ovoj prici i nema BUDZENjA.Jednostavno,spoljna jedinica klime koristi se samo kao agregat za rad rashladne komore,sve ostalo komadni ormar sa automatikom radi se standardno kao i za ostale komore.....
- goranfri
- bela tehnika
Taj agregat nije za tu namenu zar ne ?
Prema tome dovoljan razlog da ti stradas , a klijent ce naravno da kaze kako on nije znao nista i nije kriv nista i sve ce da prevali na tebe.
Vodi racuna i gledaj da imas potpisan i pecatiran radni nalog da si to uradio na izricit zahtev vlasnika.
Prema tome dovoljan razlog da ti stradas , a klijent ce naravno da kaze kako on nije znao nista i nije kriv nista i sve ce da prevali na tebe.
Vodi racuna i gledaj da imas potpisan i pecatiran radni nalog da si to uradio na izricit zahtev vlasnika.
Kolega Gorane ocito da imas neko lose iskustvo sa takvim stvarima kad pricas o tome.Koliko mi je poznato u rashladnoj tehnici postoje srandardi ali ne i zakonski propisi o izgledu agregata za rashladnu komoru.Pomalo smo zalutali sa temom i nebi da nas neko pogresno shvati.Svako ko se bavi elektrotehnikom sasivm dobro zna ko su izazivaci i uzrocnici pozara,udari groma,strujni udari losa elektro instalacija....Pricati o pozarima u rashladi,pomalo je i smesno.Barem za svojih petnaest godina samostalnog rada,nisam imao takvih iskustava niti sam se sretao.Ako imas neko iskustvo dobro bi bilo otvoriti temu i o tome.....
Zadnja izmena: djenka, dana 13 Dec 2009, 11:06, ukupno menjano 2 puta.
- kisko
- Preminuo
- Specialty: tv-multimedia
Treba gledati da to što se uradi,odradi na profesionalan način što se tiče napajanja klime i sa pravim kablovima i konektorima i onda nema straha od neke kontrole.Što se tiče toga "pečetiranja" naloga i upisa na njega " na izričit zahtev mušterije" to nespašava nikog,može neko napismeno da mi da sa pečatom, da ubijem nekog ali me to neće spasiti krivice već može samo njega da dodatno okrivi ,tako i u ovom slučaju,taj nalog bi samo oslobodio osiguravajuće društvo a krivica bi ostala.
No to nije tema,zar ne.Elem mislim da nema nikakvih problema sa bilo kime ako se sve odradi kako treba sa instalacijom,drugo je pitanje realno sagledavanje moći komore tj dal je pravljena sa dovoljno izolacije i ustalim uslovima da bi "klima" tu mogla da radi korektno,odabir klime 18/24,zatim proračun i dr. to je već stručni deo u koji se nemešam.
Bitno je samo sve odraditi profesionalno što se tiče instalacije i biti realan tj sagledati "moći" te komore i dal tu može da prodje kombinacija sa spoljnom jedinicom klime.
No to nije tema,zar ne.Elem mislim da nema nikakvih problema sa bilo kime ako se sve odradi kako treba sa instalacijom,drugo je pitanje realno sagledavanje moći komore tj dal je pravljena sa dovoljno izolacije i ustalim uslovima da bi "klima" tu mogla da radi korektno,odabir klime 18/24,zatim proračun i dr. to je već stručni deo u koji se nemešam.
Bitno je samo sve odraditi profesionalno što se tiče instalacije i biti realan tj sagledati "moći" te komore i dal tu može da prodje kombinacija sa spoljnom jedinicom klime.
uvek ima nesto interesantno
- goranfri
- bela tehnika
Ok, u pravu ste skroz. I dobro je resenje stavljati agregat od klime , koji inace ima kapilaru u spoljnjoj jedinici proracunatu za odredjeni isparivac u klima rezimu od 0 C do +5 C isparenja i mi to sad ugradimo na kuler neki tamo i to sve radi super.
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
- 4 Odgovori
- 1092 Pregledano
-
Zadnji post napisao kopex
12 Dec 2011, 10:46
-