win server 2003

Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
kisko
Preminuo
Specialty: tv-multimedia

win server 2003

Post napisao kisko » 17 Jun 2008, 01:54

Dali neko koristi windows serwer 2003 :?: ...i ima iskustva sa doti;nim...Ja krenuo sa instalacijom no iygleda da 'u morati formatirati hard.
uvek ima nesto interesantno

kisko
Preminuo

Re: win server 2003

Post napisao kisko » 17 Jun 2008, 04:46

ovako,samo da dodam,start i ostalo je fantastično ali jednostavno nemogu da se snadjem,totalno je drugačije od XP (liči al ne liči),dali su tu potrebni drugačiji drajveri itd .. E još da dodam da je u pitanju win server 2003 enterptise :komp: ...ili da ga :ups: pa da se vratim na SP3

SaleSk
___
___
Warranty service: Siemens, Konica Minolta, Kodak, B Braun, Dade Behring, Johnson & Johnson, Drew, TerumoBCT
Kontakt:

Post napisao SaleSk » 17 Jun 2008, 07:37

A to ti koristis zbog servera ili na domaci PC?
Dusevni bolesnik nikada ne napada bez razloga. U tome se razlikuje od normalnih ljudi.

alexa_pg
Site Admin
Site Admin

Post napisao alexa_pg » 17 Jun 2008, 12:20

Takodje radim na Win server 2003 standard. Nisu potrebni nikakvi posebni drajveri. Sve pasuje od Win XP. Po neki softwer nece da se instalira na server masinama ali to je druga prica.
"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"

fanzo
Site Admin
Site Admin
Phone number: 0038121781575

Post napisao fanzo » 17 Jun 2008, 14:30

za čega treba da ti služi ta mašina?
Samo ime platforme ti govori za čega služi ..
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

kisko
Preminuo

Post napisao kisko » 17 Jun 2008, 16:20

Hm,pa to jeste da ime govori ali zar nebi trebalo da radi i kao OS tj da mogu da sa njim radim kao i sa win XP... :?:

fanzo
Site Admin
Site Admin
Phone number: 0038121781575

Post napisao fanzo » 17 Jun 2008, 16:43

hmm..pa zašto bi to radio? ..jes baš me briga gde ti držiš klavir :lala: ..ali mislim da ti je to bespotrebno gubljenje vremena...nećeš dobiti ništa bolje. Ako hoćeš bržu mašinu ubrzaj procesor..stavi malko memorije i kupi novi hdd...Samo promenom hdd (ako je tvoj stariji od godinu dana) primetićeš malo ubrzanje..malo..po malo..
Serveri imaju akcenat na bržoj pretrazi podataka sa hdd ..deljenje podataka u mreži..proriteti u mreži ...brzine..zaštita podatak..itd..
Kako bi se podaci što brže našli na hdd..isti se moraju indeksirati ..što zauzima još prostora na hdd i u momentu izmena na hdd upošljava procesor da indeksira nove podatke...to isto možeš uključiti i na XP ..ali mi se čini da i ne ubrzava pretragu baš nešto..
Da bi server radio u punoj snazi morao bi staviti adekvatnu matičnu i hdd :lala: ..a i memorija mora biti brža..
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

kisko
Preminuo

Post napisao kisko » 17 Jun 2008, 17:47

Pa hteo sam da isprobam kako to sve radi pod serverom 2003 i nakon instalacije prvo što sam primetio je da kad kliknem na otvoren prozor on jednostavno nestane dok sa XP SP3 to ide zaista brzo ali oko ipak uspe da registruje dok je kod servera to nemoguće primetiti i nastavio bih ja dalje da instaliram programe ali već prvi koji sam postavio su drajveri za wireles karticu i dobijem ikonicu ali nevidim nigde ikonicu za konekciju :oklagija ....ipak je malo to drugačije od XP i koliko se sećam niije mi ni video drugi hard a postavljen je kao slave no za to pretpostavljam da treba da mu negde "dozvolim" tu opciju jer je u pitanju server i pretpostavljam da zbog veće bezbednosti podataka treba negde to uključiti ....ja sad verovatno dosta lupam gluposti no to je otprilike ono što mislim al sad ću probati kako je sa drugim programima(dali rade) a i za hard....uglavnom to što si napomenuo je ono što me interesuje Zoki. :pivopije:

kisko
Preminuo

Post napisao kisko » 18 Jun 2008, 00:46

Eh,problem je što nevidi uopšte drugi HDD a na njemu su mi svi instali(imam ih i na cd ali su razbacani)...inače u biosu ga vidi,probao sam i na drugi kabel od CD-a (kojeg vidi) ali ni na njemu nevidi drugi HDD....dali je možda problem što kod tog drugog Harda neide džamper kad je slave

alexa_pg
Site Admin
Site Admin

Post napisao alexa_pg » 18 Jun 2008, 11:41

...ne vidi uopšte drugi HDD...
Skoro nemoguce. Mogu iz diskusije da zakljucim da je drugi HDD formatiran FAT32 ili NTFS i u oba slucaja MORA da ga vidi. Jedino ako ti nisu podesio da se drugi disk ne vidi. Ja sam na svom racunaru tako napravio da se drugi disk ne prikazuje (Hidden). Windows i svi programi mi se nalaze na disku C:\ Kada mi zatreba disk D gde se nalaze instalacioni programi i koji je kao sto rekoh nevidljiv, u adresnoj liniji otkucam D:\ i Win ga prikaze normalno.
PS. Najjednostavnije, probaj pokreni Disk Defragmenter i vidi da li Windows tu vidi drugi HDD. Tu ga vidi i ako je skriven.

SaleSk
___
___
Warranty service: Siemens, Konica Minolta, Kodak, B Braun, Dade Behring, Johnson & Johnson, Drew, TerumoBCT
Kontakt:

Post napisao SaleSk » 18 Jun 2008, 19:34

Pokreni disk managment......Desni klik na my comp, onda manage, onda klik na disk managment...videces sve...
Ma lepo je neko rekao....U principu WIN Server je namenjen za serverske masine koje koriste specificne maticne ploce, specifican ram i imaju specificne opcije koje se koriste u umrezivanju kompjutera...
Lepo ti radi SP3 win XP-a...ne vidim potrebu da se koristi server... :roll:
Dusevni bolesnik nikada ne napada bez razloga. U tome se razlikuje od normalnih ljudi.

kisko
Preminuo

Post napisao kisko » 18 Jun 2008, 21:04

Evo ovako iz ovog sto si predlozio(disk managment),vidi se i drugi hard
Vidi ga u menage.jpg
U biosu takodje vidi ali iz explorera ili totalcmd,nevidi ga....e sad dali bi uzrok moglo biti što je tamo aktivan Win XP ...da napomenem da su obadva HDD formatirana u NTFS
U principu WIN Server je namenjen za serverske masine koje koriste specificne maticne ploce, specifican ram i imaju specificne opcije koje se koriste u umrezivanju kompjutera...
Lepo ti radi SP3 win XP-a...ne vidim potrebu da se koristi server... :roll:
U pravu si pod Win XP SP3 mi komp radi bezprekorno,nemam zamerke. :lala: No isprobao sam pod Win serverom 2003 enterprise i ono što mi se svidja je malo lepši izgled a i deluje mi da radi mnogo brže(moguće da se varam :mrgreen: )...elem isprobao bih kako sve to funkcioniše pod svim programima ali mi ostaje taj problem sa drugim HDD :-(

kisko
Preminuo

Post napisao kisko » 18 Jun 2008, 21:42

Novi momenat,vidim drugi HDD ali samo iz totalcmd ultimaprime i iz dela:My network places,pa u delu NTFS4TC vidi četri particije i odatle mogu da isčitam podatke ili pokrenem program....znači HDD vidi kao bilo koji drugi komp na mreži :shock:
Prilog
ovde ga vidi.jpg
ovde ga vidi.jpg (25.93 KiB) Pregledano 1914 puta.

alexa_pg
Site Admin
Site Admin

Post napisao alexa_pg » 18 Jun 2008, 22:32

Nesto si ti lose uradio kod instalacije. Da li je taj HDD bio prisutan prilikom instalacije Servera 2K3. Ako jeste onda bi morao da imas Dual Boot i 2K3 bi morao da vidi XP. Nesto nije dobro uradjeno tu.
...malo lepši izgled a i deluje mi da radi mnogo brže(moguće da se varam)
Ne varas se. Sigurno radi brze. Server 2K3 prilikom podizanja ne pokrece neke "bezvezne" programe i servise koji samo opterecuju sistem. Razne teme, ulepsavanja desktopa, zvucni efekti i ostale "gluposti" se uopste ne pokrecu. Ako zelis moze se podesiti da radi sve kao XP ali po difoltu je tako. Cak se ni igrice ne instaliraju, nema sistem restore... sve radi brzine.
Doduse, ako bi XP-u sve to makao i on bi brzi

kisko
Preminuo

Post napisao kisko » 18 Jun 2008, 23:01

E sad nisam ni ja siguran dali je bio drugi HDD prikopčan kad sam instalirao...no kod običnog XP to nije bitno koliko znam jer mogu i kasnije da ga priključim i postavim džampere na master odnosno slave i to radi...ovde to nije slučaj,zaista neznam dali smeta što je na drugom hardu aktivan XP pa to serrver nedozvoljava ili negde u opcijama treba to podesit...upravo mu gomilam programe,opterećujem i sve radi fantastično,sad oću i kaspera server 2008 enterprise da mu ubacim,pa da vidim dali će on da ga uspori....mada sa verzijom kaspera koji imam na XP nema nikakve razlike,na čega dosta njih kukaju da im uspori komp....e sad neznam ni sam dali da nastavim sa instalacijama ako sam u startu omanuo kod instalacije :?:

alexa_pg
Site Admin
Site Admin

Post napisao alexa_pg » 19 Jun 2008, 00:15

...ne znam ni sam da li da nastavim sa instalacijama...
Kako hoces. Odluci sam. Ja bih nastavio. Mislim da ce ti se svideti i da neces imati potrebe da prelazis na XP. Zaista radi odlicno. Kao sto rekoh prije, mozda ti pojedini programi nece raditi. Na primjer ako probas da instaliras NOD32 Home na 2K3 dobices poruku da ne moze vec moras instalirati NOD32 Business.
Dodao bih kao info da sam bio (i jos uvijek sam) testni korisnik za Server 2008. Imam licencu do 30 juna. Mogu ti reci da 2K8 po brzini "rastura". Kod njega mi smetaju neke druge stvari kao kod Viste. Mnogo zapitkuje "jesi li siguran..." :) lolzi

kisko
Preminuo

Post napisao kisko » 19 Jun 2008, 00:33

alexa_pg je napisao:
...ne znam ni sam da li da nastavim sa instalacijama...
Kako hoces. Odluci sam. Ja bih nastavio. Mislim da ce ti se svideti i da neces imati potrebe da prelazis na XP. Zaista radi odlicno. Kao sto rekoh prije, mozda ti pojedini programi nece raditi. Na primjer ako probas da instaliras NOD32 Home na 2K3 dobices poruku da ne moze vec moras instalirati NOD32 Business.
Dodao bih kao info da sam bio (i jos uvijek sam) testni korisnik za Server 2008. Imam licencu do 30 juna. Mogu ti reci da 2K8 po brzini "rastura". Kod njega mi smetaju neke druge stvari kao kod Viste. Mnogo zapitkuje "jesi li siguran..." :) lolzi
Pa naravno da trebaju antivirusi za server a ne za XP i naveo sam da oću da instaliram kasperskog 2008 itd a što se tiče zapitkivanja,uf tu si u pravu :oklagija ,treba se snaći,no to je sve radi bezbednosti podataka i isto je i sa kasperskim kad ga jednom podesiš kako valja i kažeš mu šta je dozvoljeno a šta treba da pita uopšte neusporava računar...znači i oko servera ima stvari koje ću trebati da podesim i neće biti tolik zapitkivanja...al da radi,radi ko lud :pivopije:
KAV za server.jpg
Ovo instaliram,ne NOD32 ili nesto slicno :pivopije:

SaleSk
___
___
Kontakt:

Post napisao SaleSk » 19 Jun 2008, 21:07

Nema veze dali si instalirao windows sa ili bez drugog HDD-a....Ako si instalirao bez drugog HDD-a onda normalno je da nemas DUAL BOOT opciju pri podizanja sistema, a kada nakacis drugi HDD onda mozes samo da promenis dzampere na HDD-u i da picis, a ako si instalirao win i bio je pristutan HDD na kome imas win XP onda bi trebalo da se pojavi poruka pri podizanja gde mozes da odabiras OS...

kisko
Preminuo

Post napisao kisko » 22 Jun 2008, 00:11

Rešeno,treba otici desnim klikom na maj komputer,pa na menage,pa na disk menagement i kad se pojavi drugi hard na savaku particiju od drugog harda desni klik pa izabrati opciju Change Drive Letter and Paths i odabranoj particiji dati naziv E,F,G itd nakon toga se vide i u exploreru i u totalcmd :pivopije:
Prilog
Disk menagement.jpg

kisko
Preminuo

Post napisao kisko » 24 Jun 2008, 06:08

kisko je napisao:Rešeno,treba otici desnim klikom na maj komputer,pa na menage,pa na disk menagement i kad se pojavi drugi hard na savaku particiju od drugog harda desni klik pa izabrati opciju Change Drive Letter and Paths i odabranoj particiji dati naziv E,F,G itd nakon toga se vide i u exploreru i u totalcmd :pivopije:
E NAKON SVEGA TOGA :m: :oklagija :m: Radi server super ali sam izgubio sve podatke sa glavnog harda :oklagija ...Lepo rece Zoki,koji ce ti moj taj server kad je to isto XP(u sustini)....i nije mi djavo dao mira nego da se njakam i izgubimm i ove podatke sa drugog harda :m: a lepo sve radilo dve godine :-( ...koji shok :shock: ,toliko sam popiydeo na sebe da sam samo par puta pokusao da spasim podatke i tad je bilo :zid: :tenk: :ooo: I BOOOOM,...nece se Dragan vise da igra sa tim :---:

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Windows - softverski problemi”