FAVORIT LEDTV3211 SMART Blinka crvena led 2. slučaj

problemi, kvarovi, sheme upload/download popravka LED televizora

Urednici: alexa_pg,KASA1

Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.
RAZNA UPUTSTVA
razrook
_
_
Specialty: consumer

FAVORIT LEDTV3211 SMART Blinka crvena led 2. slučaj

Post napisao razrook » 09 Okt 2025, 22:22

LED TV
FIRMA: Favorit
MODEL: Led tv 3211 smart
MODEL DODATNO: NE ZNAM
CHASSIS: NE ZNAM
MAINBOARD: NE ZNAM
PANEL: NE ZNAM
T-CON BOARD: NE ZNAM
SMPS: NE ZNAM

SIMPTOMI:
Kada se pali crveni led blinka i panel samo blicne, ali se ne upali skroz - nema slike. Led prestane da svetli (možda normalno).

DETALJAN OPIS KVARA i PREDUZETE RADNJE:
Prema pretraživanju ovde već je član imao takav problem i rešio ovde: https://www.fanzo.org/forum/viewtopic.p ... b4a7123017
Pošto nisam serviser, pokušao sam prema tome da se orijentišem (podaci ploče i panela su verovatno isti, jer je marka i ime modela ista), i da uradim onako kako je opisano u toj temi.
Dakle trebalo bi da je:
MAINBOARD: 17MB97
PANEL: VES315WNDB-2D-N11
T-CON BOARD: Nema
SMPS: 17IPS62
FLASH:25L1606E
SN:7533754600142

Na USB-u sam napravio folder sa imenom pq i u njega ubacio fajlove koji su opisani u uputstvu, skinuti sa te teme iz zipovanog foldera:
VESTEL_D1_Plus_TMG.bin
VESTEL_D1_Plus_PNL.bin
D7L_Main.bin
D7L_Main_Text.bin
Po uputstvu tv isključen iz struje, pritisnuto dugme OK na daljinskom, crveni led je počeo da blinka brzo, što bi trebalo da znači da instalira faljove i da treba sačekati da se upali, ali to se ne dešava. Isto blinka sporije i trepne bez da upali panel. Posle ovoga se na USB pojavio još jedan folder DVR sa još praznih foldera u sebi i jednim txt fajlom.

Tv je stajao i duže vreme se nije koristio. Kada je prvi put uključen u struju, slika se jeste pojavila (ono kada nema signala, pošto nije bio povezan ni na šta), a kada se to izgubilo, više nisam uspevao da pokrenem sliku. Hvala svima unapred, ako možete pomozite.

alexa_pg
Site Admin
Site Admin
Specialty: tv-multimedia

Re: FAVORIT LEDTV3211 SMART Blinka crvena led 2. slučaj

Post napisao alexa_pg » 10 Okt 2025, 07:38

Dobro došao na naš forum.

Tako to biva kada se radi napamet, bez otvaranja aparata i korišćenja instrumenata.

Na tvom aparatu je neispravno pozadinsko osvjetljenje a ti si napamet uzeo da mijenjaš softver za tip panela.
Normalno, softverom ne možeš popraviti pozadinsko već možeš nanijeti kvar da nakon popravke osvjetljenja bude loša slika ili u najgorem slučaju da je uopšte nema.
Šta sad.
Potrebno je prvo popraviti pozadinsko a kad se pojavi slika vidjeti da li mora da se vrati originalni softver za tvoj tip panela.
"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"

KASA1
Site Admin
Site Admin

Post napisao KASA1 » 10 Okt 2025, 08:47

razrook je napisao:
09 Okt 2025, 22:22
...(podaci ploče i panela su verovatno isti, jer je marka i ime modela ista), i da uradim onako kako je opisano u toj temi.
Ništa bez otvaranja tv-a,... nema tu nagađanja... zato se i događaju ovakve stvari.
Btw, ono što si odradio nije uopće instalacija firmware-a već promjena konfiguracije panela,... software je u gore spomenutoj temi kolega dobio u posebnom linku (u drugom postu teme).
"Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!"

razrook
_
_

Post napisao razrook » 10 Okt 2025, 13:44

Hvala Vam za dobrodošicu i što ste se potrudili da odgovorite. Šta da kažem, nisam majstor, ali mi ponešto uspeva da popravim naravno uz pomoć onih koji imaju znanje.
Delovao mi je slučaj dovoljno slično, a i panel pokušava da se upali pošto sevne na trenutak kad se uključi. Pre pokušaja sa USB-om sam pokušao da proverim da li je pozadinsko osvetljenje, tj negde sam video da ako se osvetli kroz panel lampom, i ako panel radi, može da se vidi makar malo slike, u mom slučaju no signal animacija, ali ništa nisam video. Zbog toga sam pomislio da je softverski problem i da ploča ne đalje sliku. Mada i to ne znam zašto bi se desilo, jer je nakon dužeg stajanja na prvo uključivanje bacio sliku...
Svakako ste u pravu da je trebalo da otvorim, pošto pronalazim drugačiji kod za ploču (17MB211), a panel je skoro isti (VES315WNDB-2D-N14):
IMG_20251010_092942.jpg
IMG_20251010_092853.jpg
IMG_20251010_092903.jpg
IMG_20251010_092857.jpg
Pokušao sam još multimetrom da proverim da li ima napona ka pozadinskom osvetljenju, u priljučku gore levo gde crna crvena žica idu ka panelu, nisam uspeo da očitam na samom priključku kada iskopčam kabl, pošto je mali prostor tu, ali čitam sa susednih džampera oko 12 volti...
Ako imate predloga šta bi moglo da se uradi, bio bih zahvalan. Pozdravljam.
Zadnja izmena: razrook, dana 11 Okt 2025, 09:04, ukupno menjano 2 puta.

zoran radivojevic
_
_
Specialty: tv

Post napisao zoran radivojevic » 10 Okt 2025, 21:01

razrook je napisao:
09 Okt 2025, 22:22

SIMPTOMI:
Kada se pali crveni led blinka i panel samo blicne, ali se ne upali skroz - nema slike. Led prestane da svetli (možda normalno).
Sasvim normalno ponasanje vestel-a kome je neispravno pozadinsko osvetljenje! Da si bar probao da ga ugasis na daljinac da vidis da li reaguje na njega. Ili bar da si ga prikacio na signal da vidis ima li tona uopste. Jedno od ovoga bi ti reklo da li je do softvera ili ne.

razrook
_
_

Post napisao razrook » 11 Okt 2025, 09:08

Reaguje na daljinac svakako. Znači kao što je rečeno:
alexa_pg je napisao:
10 Okt 2025, 07:38
Potrebno je prvo popraviti pozadinsko a kad se pojavi slika vidjeti da li mora da se vrati originalni softver za tvoj tip panela.
Znači svetlo prvo, onda tek da vidim da li sam nešto zeznuo sa tim menjanjem softvera...

alexa_pg
Site Admin
Site Admin

Post napisao alexa_pg » 11 Okt 2025, 17:26

Tako je
razrook je napisao:
10 Okt 2025, 13:44
...Pokušao sam još multimetrom da proverim da li ima napona ka pozadinskom osvetljenju, u priljučku gore levo gde crna crvena žica idu ka panelu, nisam uspeo da očitam na samom priključku...
Izmjeri napon na katodi diode odmah pored tog konektora.
Instrumenat drži priključen na diodu i onda uključi aparat u struju. Napon bi trebalo da skoči na neku vrijednost, obično oko 80V i ako ima kvara počeće da pada. Upamti na koliko je skočio pri uključenju.
"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"

Odgovori

Natrag na “Servisiranje LED televizora”