Punjenje baterije za mobitel direkt,nemam punjac
Pravila foruma
Forum namenjen u hobi svrhe popravljanja svojih (u ličnoj svojini) kućnih aparata.
Audio, Video, TV tehnika, Bela Tehnika odnosno svi uređaji koji su široko rasprostranjeni za kućnu i ličnu upotrebu, sve kategorije.
Teme koje su članovi otvarali u drugim našim forumima a za koje se smatra da su autori hobi majstori biće prebačene u ovaj forum.
MOLIMO DA OBRATITE PAŽNJU DA U OVOM FORUMU POSTUJU HOBI "MAJSTORI" !
SERVISERI
Forum namenjen u hobi svrhe popravljanja svojih (u ličnoj svojini) kućnih aparata.
Audio, Video, TV tehnika, Bela Tehnika odnosno svi uređaji koji su široko rasprostranjeni za kućnu i ličnu upotrebu, sve kategorije.
Teme koje su članovi otvarali u drugim našim forumima a za koje se smatra da su autori hobi majstori biće prebačene u ovaj forum.
MOLIMO DA OBRATITE PAŽNJU DA U OVOM FORUMU POSTUJU HOBI "MAJSTORI" !
SERVISERI
Punjenje baterije za mobitel direkt,nemam punjac
Baterija za Samsung mobitel SGH-A800,nemam punjac baterija model :BST1187SE napunio bi je direkt nekim adapterom 3,7 V je baterija ima oznaceno + - ali po dva kontakta,moze pomoc kako da spojim malo da se napuni da probam mobitel?Da li da kratko spojim ove susjedne kontakte,dva na + a dva gdje pise - na minus?Izgleda kao na slici dole prilozenoj...Hvala
Kendo MARKA za TV a KENDA za gumu. 

- alexa_pg
- Site Admin
- Specialty: tv-multimedia
Re: Punjenje baterije za mobitel direkt,nemam punjac
Ako nešto nije fabrički spojeno, zašto bi ti sad to spajao. Da ispraviš proizvođača?
Spoj plus i minus na dva krajnja kontakta i tako je napuni.
Spoj plus i minus na dva krajnja kontakta i tako je napuni.
"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"
Koristiš samo dva kontakta prvi i zadnji gde ti piše + i - ostalo ne diraj nadješ neki bilo kakav punjač od telefona i držiš zice na baterije ali moraš nači na punjaču koja žica ti je + a koja -
TOCE
Probacu pa javim,dva krajnjacu spojit,pise gdje,plus,gdje minus na bateriji ,nacu neki punjac za telefon na 5V.Sto su po dva kontakta?
Kolko vremenski da punim?Ako bude radilo spojicu zice direkt na kontakte za bateriju u telefonu
da posluzi dok ne nadjem punjac negdje na pijaci,samo da ovaj konektor ima. 
Kolko vremenski da punim?Ako bude radilo spojicu zice direkt na kontakte za bateriju u telefonu

- dzafer
- gx
Ako imas odgovarajuci kab za taj telefon mozes ga puniti preko laptopa na usb konektor netreba ti adapter.
džale
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.
Nemam na zalost,pored slusalica djeka je nesto na okrugli djek,vjerovatno za mikrofon ?

Probao sa dva adaptera jedan 300 mA drugi 1,2 A spojio krajnje kontakte na bateriji pokraj oznaka + - ne grije se nimalo ni punjac niti baterija,bil mogao pogledati da nije neka druga kombinacija za punjenje na primjer unutrasnje elektrode od ovih 4?

Takodje spajo na mobitel gdje baterija ostvaruje kontaki zaklapo bateriju i nije upalio telefon,a bio je ispravan,nisam ga palio jako dugo.
Da niie baterija sa dvije celije pa ima za svaku +- i svaka se posebno puni inace bise na bateriji 3,7 V? Hvala

- alexa_pg
- Site Admin
Rečeno ti je kako da povežeš bateriju i tačka. Nemoj da izmišljaš priče sad.
Prikači bateriju i ostavi je tako ako treba i 24h. Krenuće punjenja.
Ako ti imaš bolje ideje, nemam ništa protiv. Samo nas ne smaraj idejama. Radi mene prikači je i na 220.
Prikači bateriju i ostavi je tako ako treba i 24h. Krenuće punjenja.
Ako ti imaš bolje ideje, nemam ništa protiv. Samo nas ne smaraj idejama. Radi mene prikači je i na 220.
Dobro probacu,hvala ti.

Evo kako da povežeš žice da ih ne lemiš il držiš.
TOCE
Toce hvala,vec jesam imam metalne stezaljke,one sto se zice leme za njih.

A što ne prođeš nekim buvljakom gde se prodaju stare stvari na nekoj pijaci? Tamo obično ima milion punjača od starih mobilnih telefona za male pare. Možda se nađe i za tvoj model telefona.
Naravno, tu ima i gomila zastarelih i po pravilu otpisanih mobilnih telefona, kojima je najčešće neispravna baterija i zato su otpisani. Kao i prateća oprema za njih, slušalice, futrole, svašta nešto.
Po meni to je mnogo jednostavnije i lakše nego puniti bateriju na krokodilske kleme.
Naravno, tu ima i gomila zastarelih i po pravilu otpisanih mobilnih telefona, kojima je najčešće neispravna baterija i zato su otpisani. Kao i prateća oprema za njih, slušalice, futrole, svašta nešto.
Po meni to je mnogo jednostavnije i lakše nego puniti bateriju na krokodilske kleme.
Hvala Kole,vidjecu znam ja i za to.Ovo je samo privremeno.

Evo otvorio sam mobitel,bilo je lako ima sarafe,minus je sigurno na sarafu,masi,a + moze li se vidjeti ocigledno na ploci po polozaju baterije to je krajnji lijevi kontakt? 

- alexa_pg
- Site Admin
Bravo ti ga. Otkrio si plus i minus kontakte. Proizvođači svašta pišu po baterijama. Ko će to čitati. Ovako otvoriš uređaj i usput vidiš šta sve ima u njemu i može li se iskoristiti za nešto drugo.
Punio sam najmanje 9 sati i 0V mozda je neispravna,drugu jednu okruglu takodje 3,7V napuni adapter isti za par sati?Ovu drugu sam spajao u mobitel na ista mjesta i ne pali,pritisnem na mobitelu dugme za paljenje.Ima li mozda, negdje raspored pinova, ovog sirokog pljosnatog djeka za punjac,on ima i prelaz na USB,staro je to ,al da nema? Hvala ti
Zadnja izmena: Korisnik_, dana 02 Mar 2025, 15:37, ukupno menjano 2 puta.

-
- _
- Specialty: tv
A sto ne rasturis i bateriju da vidis sta ima unutra?
Mislis da je moguce?

- Ribery
- gx
- Contact person: Darko
- Kontakt:
Da li si probao da uključiš mobilni kada ga povežeš na laboratorijsko napajanje?
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.
Spajo drugu bateriju iso 3,7 V bude u prenosivoj lampi i isto je,sutra cu otici do nekog servisa za mobilne da vidim imaju li punjac sa ovakvim djekom,da mi ga probaju,da vidim jel jos radi,nisam ga palio jako dugo.Evo shema dole nadje.
https://elektrotanya.com/samsung_sgh-a8 ... ad.html#dl
https://elektrotanya.com/samsung_sgh-a8 ... ad.html#dl