Nije toliko fazon u tome da li ces potrositi 1,5 ili 1,7m3 drva vec u ravnomernom prostiranju topline kroz objekat ( razlika bude samo 2-3C) jer se zagrevanje vrsi samo sa jednog mesta - dnevne sobe.
@Overa:
nesto ti ne valja u racunici - ja sam kucu (150m2) od samog pocetka radio kao dobro izolovanu i projektom je vec racunato (zbog energetskog pasosa) da je potrebno 9kWh za delta20C a to meni u prevodu dodje 6m3 drva ili 240eur za ceo objekat (grejem se trenutno sa nekom "uradi sam" hibridnom peckom sa lozistem visoke temperature i dve lule za dim kao na kaljevim pecima, tezine je 400kg) ili jos manje ako se grejes toplotnom pumpom (2-3kWh elektricne energije) kroz podno grejanje (imam i to instalirano ali nije povezano).
Pod mi je 10cm, spoljni zidovi takodje, tavanica 15cm bez akumulacije (prvo stiropor onda beton), kosine sprata 15 i karatavan 25cm, svi betonski serklazi dodatno izolovani sa 5cm kombi plocom.
Koristio sam Austroterm stiropor jer su jedini imali tacnu specifikaciju i navedenu kvalitetu materijala (odstupala je oko 5%) sto je jako bitno.
Ulazna vrata sendvic drvo-stirodur-drvo, prozori PVC, polovni iz Bec, iz Nemacku, kuca je na konstatnoj vetrometini i na brisanom prostoru, pad temperature u objektu tj. njegovom delu koji trenutno koristim je 1-2C zavisi od delte (sad je nocu 5C, unutra bude 22C pre spavanja i za 7-8h spadne za 1,5C...
Kad je deltaT20C, za 50m2 moram da lozim dva puta na dan po sat vremena koliko je potrebno pecki da dostigne 150C i nakon toga 12h nista...ako se bas puno ulazi-izlazi, onda je interval lozenja na 8h...loziste je 10kWh.
Drugar koji ima slicno odradjenu izolaciju kao i ja (prvi je radio kucu i pametno me savetovao da sve novce stavim na izolaciju a ne izgled) strujni kotao od 12kWh povezan na podno sa 20mm cevima u kosuljici od 7cm, radi sat, dva vremena ujutro i kasno popodne, predvece jos 1h i to je to, opet pricamo o dT20C...
Pisem o ovom da bi ljudi imali predstavu da izolacija od 10cm stiropora ne znaci automatski ustedu - pogotovo ako se ne uradi kako treba i ako izolacija nije sveobuhvatna, recimo, urade samo zidove a tavanicu i pod ostave itd...