Grundig 32VLE4302BM nema pozadinsko osvjetljenje
Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.
RAZNA UPUTSTVA
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.
RAZNA UPUTSTVA
Grundig 32VLE4302BM nema pozadinsko osvjetljenje
LED TV
PROIZVOĐAČ: Grundig
MODEL: 32VLE4302BM
CHASSIS: TF (BEKO)
MAINBOARD:VPZ190R-6 V-0
PANEL: LTA320AP33
T-CON BOARD: (oznake sa revizijom zajedno)
SMPS (mreža):FSP115-3F02
TUNER:TDAG8-D11A
SIMPTOMI:Tv ima ton i nazire se slika - bez pozadinskog osvjetljenja
OPIS KVARA i PREDUZETE RADNJE: Na ploči napajanja prisutni svi naponi. Sa 24V na panel ide pet - i pet + žica. Na njima je 24,5V. Pored tih 10 žica ima dvije "BL" i "DIM" i na obje je 3,38V.
Prije nego idem raskopati panel da pitam: je li moguće da su pogorile LED diode? Pretpostavka je da je u paraleli 5 letvica sa po 7-8 serijski spojenih dioda.
Ovo mi je prvi LED Tv. Zbunjuju me ove dvije žice "BL" i "DIM" što pored pet "parica" ulaze u panel.Znači li to da uz same diode unutar panela ima neka elektronika. Logično bi mi bilo da se visinom napona u LED driveru mijenja jačina osvjetljenja.
PROIZVOĐAČ: Grundig
MODEL: 32VLE4302BM
CHASSIS: TF (BEKO)
MAINBOARD:VPZ190R-6 V-0
PANEL: LTA320AP33
T-CON BOARD: (oznake sa revizijom zajedno)
SMPS (mreža):FSP115-3F02
TUNER:TDAG8-D11A
SIMPTOMI:Tv ima ton i nazire se slika - bez pozadinskog osvjetljenja
OPIS KVARA i PREDUZETE RADNJE: Na ploči napajanja prisutni svi naponi. Sa 24V na panel ide pet - i pet + žica. Na njima je 24,5V. Pored tih 10 žica ima dvije "BL" i "DIM" i na obje je 3,38V.
Prije nego idem raskopati panel da pitam: je li moguće da su pogorile LED diode? Pretpostavka je da je u paraleli 5 letvica sa po 7-8 serijski spojenih dioda.
Ovo mi je prvi LED Tv. Zbunjuju me ove dvije žice "BL" i "DIM" što pored pet "parica" ulaze u panel.Znači li to da uz same diode unutar panela ima neka elektronika. Logično bi mi bilo da se visinom napona u LED driveru mijenja jačina osvjetljenja.
Zadnja izmena: ajeto, dana 15 svi 2016, 01:43, ukupno menjano 1 put.
- alexa_pg
- Site Admin
- Specialty: tv-multimedia
Re: Grundig 32VLE4302BM nema pozadinsko osvjetljenje
Imao sam prilike da vidim takve aparate kod kojih je elektronika za LED montirana u sam panel.
Pregorevanje dioda je normalna pojava.
Ne preostaje ti ništa drugo nego da otvoriš panel i znaćeš tačno šta je u pitanju.
Pregorevanje dioda je normalna pojava.
Ne preostaje ti ništa drugo nego da otvoriš panel i znaćeš tačno šta je u pitanju.
"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"
Evo otvorio sam panel. Unutar njega je LED driver koji napaja 20 serijski spojenih LED dioda (3 trake: 7+6+7). Znači driver diže 24V na cca 70V.U dvije trake je po jedna dioda u šlusu a u trećoj jedna u prekidu.
- alexa_pg
- Site Admin
Bilo bi dobro ako možeš da postaviš po neku sliku.
"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"
- tom
- gxu
- Contact person: TOME
- Specialty: tv
Panel treba da je SAMSUNG LTA320AP33PANEL: LTLTA320AP33 8JDE402Q0EL03

Diode

TOME
Je, bravo tom, nešto sam omanuo pri tipkanju. To su te diode. Zna li tko gdje ih nabaviti ili čime zamijeniti neispravne (koliko W i Kelvina) ?
-
- gx
- Contact person: Vlada
Imao sam nedavno na popravci jedan VIVAX LED TV 32" sa takvim led diodama i unutar panela drajver. Isto kao i kod tebe na gornjoj i donjoj traki po jedna dioda u kratkom spoju a na srednjoj jedna dioda u prekidu . Već na nekoliko panela sam nailazio sa istim ovakvim kvarom , po jedna dioda na dve trake u kratkom spoju a jedna u prekidu na trećoj traki kao da je to neko pravilo ili možda slučajnost
Trake sam kupio polovne od jednog kolege sa ovog foruma , sve tri trake ispravne sa polomljenog panela . Tri led diode sam isekao i ubacio umesto ne ispravnih kao što se može videti na slici .U meniju sam pozadinsko svetlo smanjio na 60% .Kod jednog kolege sam našao i nove led trake ali su mi bile skupe pa sam uzeo ove polovne koje sam sve tri platio jeftinije od jedne nove . Ako te zanima poslaću ti u PP poruci broj tel. kolege koji je imao nove led trake.

- Stolle
- Preminuo
Gledam gde je, ti si to idealno sastavio.
Čime si sekao?

Čime si sekao?

"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"
- marko50
- _
- Contact person: Marko
- Phone number: 0038121544487
Evo i ja da se ubacim, sto se tice dioda standard, do sad se pokazalo najbolje stavljati nove trake ukoliko zelis da si siguran sto se tice reklamacije bar narednih 6 meseci koliko ja dajem garanciju na servis, mada svaki put nisu dostupne nove ili su skupe u tom slucaju seces pa "krpis" , evo nekidan "krpljen" panel sharp od Samsunga UE32F5000, evo par slika mozda ce posluziti nekome...
-
- gx
- Contact person: Vlada
Slažem se da je najbolje staviti nove trake , ali kad kažeš mušteriji 100eura za zamenu sve tri trake jer jedna košta 2500din. niko ne pristaje . Meni jeste lakše da zamenim cele trake i tada sam i ja siguran da se neće vratiti opet zbog neke druge diode koja će da prekine kad ih menjam pojedinačno ali na 50eura pristaju da zamenim samo ne ispravne diode . Ja mušteriji kažem da je najbolje zameniti sve i da kad menjam samo ne ispravne diode bukvalno sutra može da otkaže neka drug dioda . Jedan LG sam tri puta otvarao za 6 meseci , na svaka 2 meseca crknu po 2-3 diode. Inače sečem ih skalperom , zagrejem traku oko diode koju treba da isečem odlepim je u tom delu gde treba da je sečem i sečicama presečem po sredini a krajeve zasečem skalperom i na tom mestu prelomim jednu pa zatim i drugu stranu .
- hitechservis
- gx
- Warranty service: lg samsung vivax
- Contact person: marko erceg
Kod mene je praksa uvijek mijenjam samo pokvarene...i za sada nemam problema..(nisam ih popravio 100)
Jedino sam nedavno grundiga 40vle2012 jedva popravio... Nabavio diode iz kine i za sada radi koliko dugo neznan ali sam promijenio 6 dioda i to dosta tesko jer su na aluminijske nosaču...
Jedino sam nedavno grundiga 40vle2012 jedva popravio... Nabavio diode iz kine i za sada radi koliko dugo neznan ali sam promijenio 6 dioda i to dosta tesko jer su na aluminijske nosaču...
- kalaba
- gx
- Warranty service: Samsung , LG , Vivax , Neo
Telefunken ,vox , vivax i ostali shet od tv koje radim pod garancijom samo sam na pocetku ove pojave izgaranja led dioda mijenjao cijelu traku poslije pa preko xxx komada samo pokrpam one izgorene nije se vratio nijedan ponovo
Kalaba
- Istvan
- Preminuo
- Contact person: Istvan
Zar nije lakse menjati samo LED a ne i komad trake?
Ponekad mrzim televizore
Ako je pitanje ozbiljno- ja sečem makazama za lim....Stolle je napisao:Gledam gde je, ti si to idealno sastavio.![]()
Čime si sekao?
- Stolle
- Preminuo
Može, koristim i ja makaze, obične malo jače, ali kad je traka odlepljena, a kad je zalepljena, onda makazama, normalno, ne može.
U ovom slučaju koristim ili zubarsko glodalo ili taj mali disk za sečenje, takođe zubarski.
U ovom slučaju koristim ili zubarsko glodalo ili taj mali disk za sečenje, takođe zubarski.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"
- hitechservis
- gx
ja obično odlemim uz pomoć dve lemilice diodu i zalemim nazad...ovo plastičnu leću zagrujem za fenom i zakrenem da pukne kad zalemim diodu sa super atakom zaljepin leću nazad...
Evo jos malo price na ovu temu.Ja isecem sa stare ili nove trake led sa socivom i stampom zajedno(4-5cm).Onu sto ne valja isecem ,odlemim ,poravnam i bobice od sociva da bude ravno.Znaci ne odlepljujem traku u tvu uopste!Kod odlepljivanja moze se "naceti" neka druga.Zalepim ispravnu i zalemim sa dve zice,ne samo kalaj ,hoce da pukne.Ako dioda koju ubacujes nema duplo lepljivu traku ,a ima bakarnu foliju odozdo,stavis liskun ili slicno i pastu.Savet ,svakako smanjiti struju ako napon prelazi 3,5v po ledici !U ovom slucaju umetnuta dioda je bliza panelu ta debljinu stampe ,ali nema teorije da to primeti i majstor ,cak sam stavljao i zuckastu ,iako su njegove plavkaste,ne vidi se nikakva razlika .
- hitechservis
- gx
tako sam na 40vle2012 umjesto 1 diode načeo još 4 druge...zaljapljene za aluminijski hladnjak i još one same na alu-nosaču disipacija topline strašno velika...ali sam uspio..