Kako zamjeniti ventil?

Forum za klime.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
begi
_
_

Kako zamjeniti ventil?

Post napisao begi » 24 Jan 2016, 21:19

Nedavno sam počeo raditi u privatnoj firmi. Opis poslova je velik, da ne nabrajam, između ostalog i klima uređaji. U zadatak imam zamjeniti 1/4" ventil na vanjskoj jedinici klime. Pokazali su mi kako se vari plinski ukratko. Zanima me konkretno kako da zavarim novi ventil, da li on u sebi ima neke gumice koje mogu oštetiti varenjem? Tj kakav je postupak.

bracans
bela tehnika
bela tehnika
Specialty: whitegoods

Re: Kako zamjeniti ventil?

Post napisao bracans » 24 Jan 2016, 21:22

Izvadis iglicu srederovog ventila, obmotas vlaznom krpom ventil i tvrdo zalemis i to je to, vratis iglicu i proveris, ako zeznes a ti ponovo, plamen da baca od ventila ne prema ventilu
Za moju svaštaru na googl pretrazi kucati moj electro cool blog.

begi
_
_

Post napisao begi » 24 Jan 2016, 21:38

Hvala na brzom odgovoru, ovo sa plamenom sam svatio. Ta iglica je onda vjerovatno u onom dijelu gdje je imbus, a ne tamo gdje se kopča cijev 6mm?

bracans
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao bracans » 24 Jan 2016, 21:42

Tamo je gde se kaci servisno crevo, srederov ili iglicasti ventil 1/4 kucaj na netu i vidi konstrukciju tog ventila bice ti sve jasno.

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE

Post napisao nike » 24 Jan 2016, 21:45

Ima gumicu, tj. Oring i ima Shrader ventil! Skine se Seger prsten i odvije vreteno na kojem je O-ring, pa se odvije i shrader ventil, prije nego se NOVI ventil počne variti!
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

bracans
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao bracans » 24 Jan 2016, 21:48

Evo ti slika izgleda srederovog ventila konstruktivno isti je stavljen na tvoj ventil kao dodatak.
Prilog
klapan-shredera-zoom.jpg

pecalav
_
_

Post napisao pecalav » 24 Jan 2016, 22:01

Sve sto je gore navedeno je tacno ali ventil se moze i zaneniti bez rasturanja a potrenno je samo da ga zavaris sa mekim plamenom pomocu belog srebra a ne harisom za koga je potrebna veca temperatura rastapanja (sipka belog srebra je dosta skuplja od harisa ali se lako razliva pri nizim temperaturama jer ima beli prasak na sebi koji cisti povrsinu prilikom varenja)Isto je potrebno hladiti ventil prilkom varenja,postupak je isti kao kod yamene cetvorokrakog ventila na sloljnoj jedinici koji se ne moze rasturati a mora se paziti da se ne osteti teflonski klip unutar cetvorokrakog ventila.

begi
_
_

Post napisao begi » 24 Jan 2016, 22:04

Hvala drugari, sad je sve jasno, javim rezultat.

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE

Post napisao nike » 24 Jan 2016, 22:16

@pecalav

A zašto ga ne bi rastavio i otklonio i najmanju šansu da se ošteti O-ring? O-ring servisnih ventila, pored loše obrađenog pertlovanog spoja, je najveći uzročnik puštanja klima uređaja! :!: :!:
Ti voliš rizike? :?:

Osim toga, meko lemljenje (ispod 550°C) nema šta da traži na rashladnim sustavima! To ostavimo centralašima!

Sad ti nama definiraj šta je to po tebi "belo srebro"!
40%-50% srebro koje ja koristim u rashladu je još uvijek iznad 600°C.

Kod: Označi sve

http://technicalmaterials.umicore.com/Brazetec/en/Products/hartlote/
e) Soldering alloys
Soldering alloys shall not be used for refrigerant containing purpose where strength is a factor.
f) Brazing alloys
Brazing alloys shall not be used unless their compatibility with refrigerants and lubricants has been proved by
test or experience.
g) Tin and lead tin alloys
Tin and lead tin alloys may be corroded by halogenated refrigerants and shall not be used unless their
compatibility has been proved by test or experience.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

bracans
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao bracans » 24 Jan 2016, 22:27

Dodatak, ako ima seger skinuti ga, neki ventili ga nemaju, ulozak ventila izvaditi, ako nema, samo ventilic sredera i kako smo opisali, udri i uzivaj. Zato su i jeftinije klime za nase trziste, jedan seger im previse da stave.
Zadnja izmena: bracans, dana 24 Jan 2016, 22:54, ukupno menjano 2 puta.

septembar
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: gorenje,midea
Contact person: aleksandar
Phone number: 00015391770

Post napisao septembar » 24 Jan 2016, 22:32

Najk je u pravu, bolje ga rasturi,nije nista komplikovano. Da ne razmisljas dal je osteceno pri zameni, pa da ti prilikom montaze i vakumiranja i kasnije punjenja tu vuce vazduh a kasnije i pusta. Mada mnogi to saniraju motanjem teflon trake
Bolje se igrati sa strujom, nego sa nervoznom zenom!!

bimba1958
bela tehnika
bela tehnika
Contact person: Mića

Post napisao bimba1958 » 25 Jan 2016, 11:34

Bracane ,nisi lepo procitao,ventil jea1/4cola, to je 6mm znaci da nema iglicasti ventil ,i da ne pisem dalje vec si objasnio,a i Nike kao po obicaju nacrtao i :pivopije: obojio.Od ventila ide cevcica duzine deseteak cm, tako da neznam zasto je tu Haris problem???
Teorija bez eksperimenta ne vodi nicemu.

bracans
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao bracans » 25 Jan 2016, 11:41

Joj usrao sam stvar :) jest to je 1/4 ventil, izvinjavam se, nema iglicasti ventil sredera, desava se, pozvan sam da radim u novoj fabrici koja se osniva u Novom Sadu na odrzavanju, pa se razmisljam dali da napustim drzavni posao.
Zadnja izmena: bracans, dana 26 Jan 2016, 14:47, ukupno menjano 1 put.

bimba1958
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao bimba1958 » 25 Jan 2016, 12:54

bolje sedi na drzavna jasla,privatnik je privatnik. :pivopije:

Kole
_
_

Post napisao Kole » 25 Jan 2016, 14:45

I ja bih savetovao isto što i Bimba. Kod privatnog poslodavca sve zavisi od poslovanja, to jest kad loše posluje (a najavljuje se neka nova kriza, i to svetska), ne dobijaš mesecima platu, doprinose za pio i zdravstveno, markicu itd, a nema nikakvih problema i otkaz da dobiješ usled prestanka potrebe za radnim mestom.

Opet, u javnom sektoru su smanjene plate i biće sve manje, a uslovi rada sve gori, sve ide na štetu zaposlenih. Sem toga spremaju se i neki otkazi po osnovu smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru. Ali uglavnom, kad si radio, možeš da računaš da ćeš dobiti crkavicu koju si zaradio.

Dobro je u svakom slučaju sto te traže, da imaš alternativu, za slučaj da se nađeš među onima koje ce da otpuste. To se nažalost desi po pravilu dobrim radnicima, jer nemaju nikog da ih štiti.

bracans
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao bracans » 25 Jan 2016, 14:59

Hvala drugari :pivopije: samo da nam begi zameni taj ventil, nadam se da smo mu malo pomogli.

bimba1958
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao bimba1958 » 25 Jan 2016, 15:43

u danasnje vreme uvek najebu dobri radnici i oni koji nesto znaju,uvek ostaju oni koji ama bas nista neznaju,ali oni su clanovi partija.I u nase vreme se cenilo ako si clan partije,ali se pored toga cenilo ako si dobar radnik a :pivopije: i ako nesto vise znas i umes.Danas je sve kontra.

bracans
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao bracans » 25 Jan 2016, 16:15

Sta da ti kazem uz sve iskustvo koje sam pokupio moracu da naucim i masine za ultrazvucno varenje, DCS, MCS i PLC... ali ni to nije tesko, cisto tehnicko pitanje, mi majstori smo u zadnje vreme postali i psiholozi, krajnji korisnik bi sve odmah i sada kada mu se kvar desi. Evo na kratko opisa posla koji se ocekuje od mene. :) pa cu da brisem da ne opterecuje sajt.

begi
_
_

Post napisao begi » 25 Jan 2016, 20:40

Danas sam ugradio ventil (nije imao igličasti). Pošto je u hali i unutarnja jedinica, spoio sam istu, te vakumirao. Koliko vidim nema puštanja :) . Imam još jednu molbu, da ne otvaram novu temu. Da mi neko objasni u nekoliko rečenica kako da napunim klimu preko manometra.Radi se o klimi LG 18 1,3kg R410. Imam onaj manometar i na vanjskoj skali plin R410. Ja sam nešto punio i velika cijev se orosi na hlađenju. Temperatura u hali je 10-12C ako nešto znači.

bracans
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao bracans » 25 Jan 2016, 20:48

Lepo je da ti je poznata kolicina freona, znaci znas koju kolicinu i koji freon, vaga ili menzura, sta vise volis. :)

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “KLIMA UREĐAJI”