Uradjeno je tako prevashodno zbog sigurnosti bolje receno ne moze nista da se dogodi sto bi moglo da se desi ako je neki od ventila ostao slucajno zatvoren a nalozi se pec.
Ono sto je problem su gubitci u peci na cvrsta goriva kada radi pec na gas odnsosno to mu dodje kao jedan veliki radijator cija toplota odlazi pravo u odzak. Do sada sam to svesno trpeo samo zbog sigurnosti celog sistema ali na taj nacin mi ode lepa kolicina novca kroz dimnjak.
Najveci mi je problem kada je ovakvo vreme, ujutru malo hladnije a po danu 10-15 stepeni. Tada nalozim pec ujutru kada podjem na posao tako da onaj prvi udar preuzme ugalj a kasnije moji ukljuce gas ili je na automatici pa sam preuzme kada temperatura padne ispod zadate.
Tako mi najvise odgovara posto onda pec radi sa punim kapacitetom na 65C (nema smole, ne kondenzuje) a kasnije bi morala da se prigusuje.
Dobar deo grejne sezone i jeste upravo takav sto se spoljnih temperatura tice pa mi ovaj nacin grejanja odgovara ali mi bode novcanik taj gubitak koji imam u kotlu kada radi gas.
Svasta mi je padalo na pamet, od ventila sa pogonom do toga da izmestim pumpu na sam kotao pa da je palim termostatski i uvek sam zastajao u tom delu sigurnosti. Kod komsije je tako slucajno ostao ventil zatvoren i posle je radio kompletno renoviranje kuhinje i trpezarije gde se kotao nalazio, na svu srecu nije bilo nikoga tu kada je eksplodirao.
Ako ima kakav predlog bice dobrodosao, sve se uzima u razmatranje.