BGA IR Rework Station

Ovde postujte diskusije o korisnim alatkama instrumentima i ostalom.

Urednik: alexa_pg

cacko85
gx
gx
Contact person: Slavche
Specialty: tv-multimedia
Kontakt:

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao cacko85 » 16 svi 2014, 00:47

Dal neko zna koliko idu ove profi mashine, milim na cena ? :lala:

Kod: Označi sve

http://www.pdr-rework.com/pdr-rework-systems
www.facebook.com/slavceelectronics

ljupco
gx
gx
Warranty service: LG, SAMSUNG, PANASONIC, GRUNDIG, BEKO,TELEFUNKEN, FUEGO,NEO, QUADRO...

Post napisao ljupco » 16 svi 2014, 10:25

Posalji im email i znaces najtacnije.

alpex123
_
_

Post napisao alpex123 » 13 Avg 2014, 17:04

Pozzdrav,

Razmisljam slozit stanicu pa me zanima jeste li slozili po ovoj shemi koja je bila na prethodnim stranicama?

I ima li neko slike unutrasnjosti stanice?

MbyLegend
_
_
Contact person: Milan
Specialty: computers

Post napisao MbyLegend » 18 Avg 2014, 23:07

Da, to je ta sema.
Ne zivim da bih radio, radim da bih prezivjeo...

bogdanm
_
_
Contact person: Bogdan

Post napisao bogdanm » 29 Avg 2014, 13:59

ja sam novi na ovom forumu , ali pocinjem sa pravljenjem IR rework station. Interesuje me da li se kod nas moze kupiti programator , ja sam trazio po raznim sajtovima i zvao sam gomilu firmi ali sve sto sam nasao su programatori namenjeni industriji za (keramicare ,staklare , pilicare itd). niko mi nije konkretno moga ponuditi programator koji bi mi ispunjavao uslove koje sam trazio. Sto se tice grejaca nasao sam u firmi Svetlost Uzice i malo su poskupili , jer je vec neko naveo cene tih grejaca u prethodnim postovima. koji bi bio vas savet narucivati iz kine ili .... ili uzeti delove ovde mislim zbog cena i garancije. Hvala unapred na odgovorima

spagagz
gx
gx
Contact person: Nedeljko

Post napisao spagagz » 03 Okt 2014, 22:22

Porucio sam kontrolere,ssr,termopar i jos neke dzidza-midze iz Kine,pa pocinjem sklapanje stanice.Ono sto me interesuje je koje su kuglice najcesce jer bi njih uzeo veliko pakovanje.Racunam da ce se najvise raditi grafike na laptopima.I naravno svi ostali prakticni savjeti,vezani za pratecu opremu.

MbyLegend
_
_

Post napisao MbyLegend » 04 Okt 2014, 17:49

Najcesce su 0.5mm i 0.6mm :pivopije:

bokin021
___
___

Post napisao bokin021 » 12 Okt 2014, 20:59

Uzmes 0.55 i miran si ..Sto znaci mozes ih staviti u sablon 0.50 - 0.60 .Provereno.. :lala:

MbyLegend
_
_

Post napisao MbyLegend » 13 Okt 2014, 20:49

Zasto bi to radio kada su kuglice vrlo jeftine i ako radi neka radi kako treba.

bokin021
___
___

Post napisao bokin021 » 16 Okt 2014, 20:43

Odradice kako treba ,to je veoma mala razlika :) Odradio sam dosta puta i nije mi se vratio nijedan laptop ..A i sam je rekao da hoce da kupi vece pakovanje ..
To je moje misljene ,a moze kako mu je volja.. :lala:

spagagz
gx
gx
Contact person: Nedeljko

Post napisao spagagz » 16 Okt 2014, 23:03

Razmjenjujte misljenja,od tog ima samo koristi :tooo: .Nisam znao da mogu ici i takve konbinacije.Meni je dobrodosla svaka ideja i sugestija.

EvilMax
_
_

Post napisao EvilMax » 19 Okt 2014, 02:21

Ne znam da li je jos nekome do sada palo na pamet da procita svih 23 stranica texta odjednom, a da pri tome ostane iole normalan... lolzi Svaka cast, ovo je bre zlata vredno...Mislim da nema potrebe da spominjem da i ja, eto, sklapam masinu vec neko vreme...Malo sam se bio patio oko gornjeg grejaca i pratio sam neke ruske forume, ali oni kad odvale neku ideju, tri dana se ceses kako im padne tako nesto na pamet... :mrgreen: Pokusavao sam cak i da stavim 4x150 wati halogene sijalice i to je extra zvucalo, sve dok nisam ukljucio to uzareno sunce i skontam, naravno, da ne mozes da se glupiras sa sijalicama, oci ti se izvrnu ko kuglicni lezajevi.... :shock: :mrgreen: Nego, stigao mi danas i keramicki infracrveni grejac 122x122mm i 500w i sad pocinju kombinacije.....Za dole imam skoro pa "savrseni" predgrejac sa 4x300w kvarcnim cevima zasticeno mrezicom i konrolisano sa REX-C100...Medjutim, dvoumim se izmedju projekta izrade kontrolera za gornji grejac...Naisao sam na jedan predivan projekat i vec sam nabavio sve komponente, ali sam malko zastao...
Naime, taj kontroler je za "reflow" smd lemljenje u rerni, ali kontam da se moze nakaciti i na IC grejac, to jest, moglo bi raditi posao i za jedno i za drugo...Svi fajlovi za projekat su prilozeni, pa rekoh ako neko jos zeli, da ne budem sam... :lala: Ima tu jos "znalaca" koji bi mogli malko prokomentarisati ceo uredjaj a mozda i meni da neko pomogne oko proklete "plochke" iliti PCB-a za ovaj divan uredjaj... :fanzo: Ima i predivan software za pracenje preko PC-a preko RS-232 a ima i mogucnost USB komunikacije, ma milina bre... :tooo: Ajd pa srecno nam bilo i boze zdravlja da se i ja ukljucim u regularno razmenjivanje iskustava "reballing"-a... :fanzo: Pozdrav svima :pivopije:
Do resenja problema se ne moze doci na nivou razmisljanja koje je taj problem i kreirao.....

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 19 Okt 2014, 10:36

nece ti raditi to kako treba , jer je sw napisan za druge uslove suvise je zavisan od grejaca

slika

Nijedan projekat pid-a ne mozes napraviti u home-made varijanti bolje od najlosijeg industriskog sa trzista :pivopije:
Iza jedne proizvodnje stoji masinerija ili bar par programera , par strucnjaka iz termodinamike , par el.ing., pa tek onda testiranja u lab. (bukvalno sve se testira i na licu mesta se doraduje)
Pokusao sam sa jednim programerom , sklepamo djuntu iz prve proradi , drugi put nece , treci put moz peci rostilj ,. 158x odustajanje privremeno lolzi jer smo svatili trebalo bi da prodju meseci da se to uradi kako treba
.. digli ruke
( cak smo neke linije gotove kopirali iz pid ,fuzzy logic nismo uspeli! Odradi par puta i real time se izgubi na kompu ili se jednostavno sve zaglupi resetuje, komp dobije levi info )
nismo isli na varijantu kao gore na slici nego smo hteli da nam grejac prati liniju kao na data. za ic ! ovo gore mozes da stavis 2 -3 el.termostata radidice isto to :dmzs: tebi je zadana temp zelene boje ,a grejac crvene takva kontrola je smesna.
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

EvilMax
_
_

Post napisao EvilMax » 19 Okt 2014, 11:49

Woow, nisam mislio da ce bas toliko brzo uslediti odgovor... :mrgreen: Dobro si to primetio, taj grafik to jest donji deo grafika koji prikazuje ukljucenost grejaca odudara od cele price...Medjutim citajuci text i gledajuci funkcije aplikacije za PC, shvatas da je onaj grafikon, iliti donji deo grafika malo pogresan jer grejac prati postavljenu krivu sa grafikona, to jest termoprofil...Ne verujem da su se oslonili na idealan grejac sa vremenskom krivom koju mora temperatura da ispostuje...Nasao sam poreklo ovog projekta iz Elektor-a i prikacio sam fajl uz poruku...Ima dosta PID projekata za DIY radionicu...Evo jos par njih...

Ovo su braca Rusi opravili...

http://radiokot.ru/lab/controller/56/
Evo i foruma...

http://www.radiokot.ru/forum/viewtopic.php?t=36005
Evo jedan domaci PID regulator, ali FW mu nije besplatan....

http://epraktikum.iz.rs/oldsite/projekti/termopar01/termopar01.php
Ja bih napravio i istestirao taj reflow kontroler, imam sve komponente, samo mi je PCB problem.....
Prilog
Reflow Solder Controller from Elektor Electronics 2007-12.pdf
Reflow Solder Controller from Elektor Electronics 2007-12
(306.87 KiB) Preuzeto 837 puta.
Do resenja problema se ne moze doci na nivou razmisljanja koje je taj problem i kreirao.....

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 19 Okt 2014, 12:25

To sve nije nista! pogledaj nasta to lici..sigurno tako i radi
a pogledaj ovo http://www.sah.rs/Termoregulatori/Softw ... _ev120.zip

EvilMax
_
_

Post napisao EvilMax » 19 Okt 2014, 23:10

Godinu dana se spremam da odradim taj uredjaj i pokupovao elemente iz skoro svih okolnih drzava i ti mi sada kazes "pogledaj nasta to lici..sigurno tako i radi".... :oklagija Pa ja cu nervni slom da dobijem.... :shock:
Dobro, onda kada bi trebao da biram izmedju PC410 kontrolera i recimo XMTF-938PK http://www.sah.rs/Termoregulatori/908PSerija.html i na sta treba da obratim paznju kod tih programabilnih kontrolera sa tog sajta...? Ima ih surnajs....Sta je vaznije da ima, PI, PID, On\Off, AutoTuningPID, Fuzzy PID......

MbyLegend
_
_

Post napisao MbyLegend » 20 Okt 2014, 00:35

Ako ces nervni slom zbog savjeta da dobijes, onda definitivno sa takvim nervnim sistemom kreces u pogresan posao jer ce ti trebati mnogo zivaca za kuglanje dok legne sve na svoje. lolzi
Pitanje jedno od mene je zasto ne kupis neku vec gotovu varijantu PID kontrolera ? Zar nije jednostavnije ? Isto tako imas mogucnost pracenja temperature i profila na racunaru preko RS 232, sa vec gotovim softverom.

http://www.ebay.com/itm/ALTEC-PC410-Temperature-Controller-Panel-For-BGA-Rework-Station-/121419183480?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1c4525b578
:pivopije:

EvilMax
_
_

Post napisao EvilMax » 20 Okt 2014, 01:53

Pa godinu dana se bakcem oko toga i na kraju ispade da sam se uzalud patio... :? Nije zbog saveta, no zbog te svoje greske...Nego, pa postavio sam pitanje za savet koji kontroler da izaberem...Da li da uzmem ovaj sto si ti postavio PC410 ili neki iz serije XMT sa ovog linka....

http://www.sah.rs/Termoregulatori/908PSerija.html
Pa me interesuje koja je razlika izmedju ponudjenih opcija tih programabilnih temperaturnih kontrolera.....Primetio sam da se spominje Fuzzy PID i Autotune PID, e sad koji mi je bitniji.... :?:

MbyLegend
_
_

Post napisao MbyLegend » 20 Okt 2014, 09:35

Iskren da budem nisam se toliko bakcao oko toga koji je bolji, samo sam pogledao koji se najvise koristi i vidjeo sam da ovaj PC410 ide u kineske komercijalne stanice, a dostupan je i meni i tako da sam ga kupio namontirao i radi mi posao. Koliko mi je poznato i ostale kolege sa foruma su koristile isti kontroler.

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 20 Okt 2014, 12:54

to ne znaci da je dobar ako je dostupan (jeftin) sto ne znaci da u nekoj kombinaciji za koju je predvidjen nece moci da zadovolji potrebe. dovoljno je da stavis recimo drugaciji grejac da logika nece radit bas kako treba i grafikon nece biti priblizno idealan. .. logika spora i ne moze da izmeri realno vise od 2 proracuna u 1s i posalje real time na monitor pracenje lolzi
Fuzzy PID i Autotune PID (ovo nema veze sa vezom=marketing )
Fuzzy , pid , id. (subspace id. sid) *globalno* to su samo vrste algoritama koje se koriste u proracunu i nacini predvidjanja buducnosti koja ce temperatra da bude kad je stanje "off" i koja je inertnost s tim se izracunava vremenska baza "on"
industriski kvalitetan kontroler nije ni malo jeftin, negove logike su pisali malo veci umovi i ne mogu se naci na netu , da im neko kao ja radi kopi/paste pa buc u home made mc. lolzi lolzi lolzi
To ti je u grubim crtama.
Sve sto moze da se nadje dzaba slicno radi kao analogac obican cak uz izbor greaca i sonde, podesavanja overshoota mozda i bolje analogac lolzi
,..nauka citava ,. nevredi da se zamlacuje onaj ko je majstor ,. bitno je samo da snimi kako je napravita fabricka lemilica i kupi komponente istih karakteristika i to sve proba da poboljsa koroz praksu ! ili kupi orginal i mlati lovu ! :dmzs:
Kao sto rece lupa glavu sa jednim projektom godinu dana. sta da je poremecen kao ja? pa lupa bar sa mesecno jednim i sa sto jednim po kojekakvim kesama koji rade kao igracke i ne mogu se upotrebit verovatno nigde, a tek ne zavrsenih koje sam skonto da mi ne trebaju lolzi

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Alati”