pomoć u proracunu rasladne komore REŠENO
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
pomoć u proracunu rasladne komore REŠENO
komora je oko 8 m kubnih paneli su od 120 mm, kompresor CAJ2464Z NA FREON 404 isparivac 1475 W rashladne moci ako ne grijesim prilazem i slike Zanima me koju mogu postici najnizu temperaturu u toj komori
Zadnja izmena: bnoki, dana 18 Jun 2014, 21:38, ukupno menjano 1 put.
- nike
- gxu
- Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
- Contact person: NIKE
- Specialty: whitegoods
Re: pomoć u proracunu rasladne komore
Dobar ti je pristup proračunu!
:zid:
U Travniku možeš postići i -25°C kad otvoriš vrata u 1 mjesecu!
Ja sam tom metodom uspio postići -27°C daleke 1987-me kad sam bio u JNA na služenju roka!
:zid:
U Travniku možeš postići i -25°C kad otvoriš vrata u 1 mjesecu!
Ja sam tom metodom uspio postići -27°C daleke 1987-me kad sam bio u JNA na služenju roka!
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV
ja ne zelim provokativne odgovore, nego zelim da mi neko kaze u kom upsegu moze da radi nazovimo je hladnjaca jer drugar mi je kupio sa ubjedjenjem da je to prava stvar a vidim i ja da to nije to ali trazim samo podatak maksimalne moci ako neko ima iskustva sa slicnim sistemom
- goranfri
- bela tehnika
- Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc - Specialty: whitegoods
Zamrzivačke temperature su oko-18 do -20 i to je uvek tako bilo i biće , a tu komoru kad sklopiš i uključiš direktno onda ćeš videti koliko može maksimalno da postigne.
-
- bela tehnika
Obzirom da je oprema polovna niko to sa sigurnoscu ne moze reci koliko ce postici. Takodje, nisi napisao da li je izolovan pod, gde ce komora biti postavljena kao ni koliki unos toplote (robe) ce biti.
Nisi postavio ni sliku ni dimenzije vrata tako da ne mozemo da procenimo ni koliki gubici tu mogu nastati.
Koliko mogu da procenim sa tih slika, korak lamela na isparivacu je premali za temperature nize od -18C.
Ono sto mogu sa prilicnom sigurnoscu da kazem je da ce tih -18C postici kada je prazna pri uobicajenim klimatskim uslovima (do 30-32C spoljne temperature).
Realnu situaciju mozes videti tek kada se stavi u eksploataciju.
Nisi postavio ni sliku ni dimenzije vrata tako da ne mozemo da procenimo ni koliki gubici tu mogu nastati.
Koliko mogu da procenim sa tih slika, korak lamela na isparivacu je premali za temperature nize od -18C.
Ono sto mogu sa prilicnom sigurnoscu da kazem je da ce tih -18C postici kada je prazna pri uobicajenim klimatskim uslovima (do 30-32C spoljne temperature).
Realnu situaciju mozes videti tek kada se stavi u eksploataciju.
iskreno receno postavlja se na betonsku plocu a kasnije planira staviti debeli stiropor, pa ponovo ploca imao je namjeru da zamrzava maline, ali mi je to tako slabo izgleda da cisto sumjam da ce od tog biti nesto. Ja radim godinama na poslu popravki manjih rashladnih kucnih uredjaja pa zato trazim pomoc i misljenje od iskusnih ljudi. Vrata su velicine oko 2x1 m
- bimba1958
- bela tehnika
- Contact person: Mića
ja sam nekada radio americki proracun hladnjace po kome moras prvo proracunati preliminarne gubitke toplote kroz zidove,koliko izmena imas iznad i ispod O stepeni,hladjenje vazduha, ekvivalentnu toplotu rada motora,ekvivalentnu toplotu ljudi,unos robe na 24 h, dodatak temperaturi zbog suncevog zracenja,vro vazna su ti i hladionicka vrata koja za niske temperature moraju imati grejac skroz po obodu.....Posle tih proracuna odredjujes povrsinu isparivaca i kodenzatora,pa onda kapacite kompresora.
ti vidim imas sve polovno,neznas cak kako ja ta hladnjaca-u kom rezimu radila i kako .vrlo vazni su ti i paneli, koliko su stari i koja je izolacija(sto su stariji imas vece gubitke-odnosno veci prolaz toplote kroz zidove) ijos mnogo toga.U ostalom probaj,i ipak cu se sloziti sa nike i Goranom a i soko je lepo napisao, nemoj i moj zakljucak da shvatis kao provokaciju, zelim ti puno srece.Rizik stvara kapital!!

ti vidim imas sve polovno,neznas cak kako ja ta hladnjaca-u kom rezimu radila i kako .vrlo vazni su ti i paneli, koliko su stari i koja je izolacija(sto su stariji imas vece gubitke-odnosno veci prolaz toplote kroz zidove) ijos mnogo toga.U ostalom probaj,i ipak cu se sloziti sa nike i Goranom a i soko je lepo napisao, nemoj i moj zakljucak da shvatis kao provokaciju, zelim ti puno srece.Rizik stvara kapital!!

Teorija bez eksperimenta ne vodi nicemu.
nike mi je odgovorio ok za travnik i sve mi je jasno sta mi je rekao u prevodu slabe i nikakve sanse ,a za JNA nije mi jasno samo mi je jasno da smo mozda ista klasa bili
Svi se lijepo ispricasmo ali niko mi ne rece dali ce ta hladnjaca liciti malo na minusnu ili ce biti dobra plusna ustvari treba mi grubi odgovir opsega temperaturnog sa opremom koju covjek posjeduje
Svi se lijepo ispricasmo ali niko mi ne rece dali ce ta hladnjaca liciti malo na minusnu ili ce biti dobra plusna ustvari treba mi grubi odgovir opsega temperaturnog sa opremom koju covjek posjeduje
- bimba1958
- bela tehnika
pa ja sam ti napisao:probaj montiraj pa ces videti.Rizik stvara kapital!!
PS: jedan je probao................

PS: jedan je probao................

- goranfri
- bela tehnika
Ja počinjem da se pitam jel ti sada malo nas zekiš ili šta ?
Pa sve živo smo ti napisali. Jedino vidoviti nismo i ne vidimo u budućnost.
Pa sve živo smo ti napisali. Jedino vidoviti nismo i ne vidimo u budućnost.
- frigoservisbata
- bela tehnika
Soko ti je napisao sve,a inace on je covek koji to radi i drzi se njegovih saveta i odgovora.Doduse i ostali su ti napisali sve sto treba.Ja sam kao neki majstor i kad radim neku komoru,sve ono sto je napisano,traze mi ljudi od kojih narucujem robu.Znaci kubikaza,paneli,pod,dnevni unos namirnica i na kraju oni daju ponudu.to tako ide,ko razume shvatice.Pozdrav i srecno.Za kompresor imas podatke na internetu,pise koje je snage u kom rezimu,da li je plusni,minusni itd...Ne moze niko da tvrdi to ce da radi kako treba,dok se sve ne namontira i ne testira,suvise je komplikovano sve to.
edit:
edit:
Kod: Označi sve
http://www.tecumseh.com/en/europe/Products/Reciprocating-Compressors/AJE2444ZHZ?fromsearch=1
Zadnja izmena: frigoservisbata, dana 11 Jun 2014, 23:47, ukupno menjano 1 put.
Bolje je biti malo lud, nego malo pametan.
ljudi ja sam sa vama prezadovoljan uvijek sto mi je bilo potrebno dobio sam odgovor . Pocetnik sam sa tim sistemima malo jacim jet zivim u malim sredinama pa se manje i srecem sa tim ,sta da vam kazem svima hvala a danas ide montaza a ako zapne opet se uzdam i imam povjerenje u vas za pomoc
- goranfri
- bela tehnika
Nema šta da zapne , sklopi to i uživaj, i radiće to fino.
- frigoservisbata
- bela tehnika
Tako sam i ja jesenas radio neku komoru,sa polovnom opremom,sve lepo skockali i na kraju ne valja kompresor...heheheee....pa onda trci trazi drugi i tako.To se desava sa polovnim stvarima,onaj sto prodaje kaze ma sve je to radilo itd...Sou zivi.Mi smo siromasna zemlja i zato to tako i ide...gde bi preko stavili polovnu opremu...

- nike
- gxu
- Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
- Contact person: NIKE
U tome možda možeš nešto, što je več prije smrznuto, držati na - temperaturu u određenom periodu godine. Ali zaboravi smrzavanje malina u roku od 6 sati (da im veliki kristal sporo formirajučeg leda ne uništi staničnu opnu) jer ti treba 10 puta jači agregat za smrzavanje recimo 500 kg malina i temperatura od -35 i niže.
Pošto je hlađenje egzaktna nauka i podložno svim zakonima fizike, sve se to lako izračuna prije nego se počne raditi, čisto da ne radiš badava.
Potrebno je samo u formule ( može i programe) unjeti prave podatke.
Kod hladnjača (tvornice novaca) se prvo definiraju zahtjevi tipa "moram smrznuti dnevno 800 kg govedine" pa se onda izračuna potrebna rashladna snaga, a tek onda bira oprema koja to može odraditi.
U tebe, u ovom slučaju, kao i u večine onih što postavljaju pitanja o hladnjačama, uglavnom je misaoni proces obrnut! Tipa "imam polovnu opremu od 10000KM koju je netko nekome prodao i šta mogu sa tom hrpom?" Ništa konkretno! Vjerojatno i tome što je prodao nije radila posao.
Zato je i moj prvobitni odgovor pisan u stilu koji to naglašava.
Inače, ovdje u ST, a vjerujem i bilo gdje drugo na ovim prostorima, ako pitaš kojeg "frigoristu za komore" da ti reće koliki treba kapacitet, svi vade iz rukava magične brojke, bez da itko pita za nekakav unos materijala i sl. pizdarije. Svi imaju isti kalkulator u glavi koji računa snagu u odnosu na kubike. I nitko ne garantira da če to i raditi. Fin biznis. A ne možeš doči do investitora od njih, jer teško se probiti kroz njihove atraktivne cijene. A i investitori sve fini i obrazovani šverceri ribe i voćna mafija. Čim vide proračun hladnjače i poslovni plan, dobiju velike boginje!
Pošto je hlađenje egzaktna nauka i podložno svim zakonima fizike, sve se to lako izračuna prije nego se počne raditi, čisto da ne radiš badava.
Potrebno je samo u formule ( može i programe) unjeti prave podatke.
Kod hladnjača (tvornice novaca) se prvo definiraju zahtjevi tipa "moram smrznuti dnevno 800 kg govedine" pa se onda izračuna potrebna rashladna snaga, a tek onda bira oprema koja to može odraditi.
U tebe, u ovom slučaju, kao i u večine onih što postavljaju pitanja o hladnjačama, uglavnom je misaoni proces obrnut! Tipa "imam polovnu opremu od 10000KM koju je netko nekome prodao i šta mogu sa tom hrpom?" Ništa konkretno! Vjerojatno i tome što je prodao nije radila posao.
Zato je i moj prvobitni odgovor pisan u stilu koji to naglašava.
Inače, ovdje u ST, a vjerujem i bilo gdje drugo na ovim prostorima, ako pitaš kojeg "frigoristu za komore" da ti reće koliki treba kapacitet, svi vade iz rukava magične brojke, bez da itko pita za nekakav unos materijala i sl. pizdarije. Svi imaju isti kalkulator u glavi koji računa snagu u odnosu na kubike. I nitko ne garantira da če to i raditi. Fin biznis. A ne možeš doči do investitora od njih, jer teško se probiti kroz njihove atraktivne cijene. A i investitori sve fini i obrazovani šverceri ribe i voćna mafija. Čim vide proračun hladnjače i poslovni plan, dobiju velike boginje!
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV
- bimba1958
- bela tehnika
uvek ja moram da se ukljucim jer sam ovde u podunavlju doziveo ovo sto nike prica:isao sam neki60 Km
da vidim jednu vec gotovu hladnjacu za meso u jednoj klanici koja je sluzila samo za odrzavanje robe dok
se ista ne pretovari i transportuje.Tip nakupac gljiva je imao zelju da ona radi na -30.ja sam probao sa nekim prorcunom da dodjem do nekih podataka,ali radi svake sigurnosti(nisam ing za termo dinamiku-hladnjace)uputio sam ga na" Frigo sistem" u Bgd.Kada je on tamo od strucnjaka cuo neke stvari i normalno
cenu projektovanja i opreme,nazvao me je i jebao sve zivo,cak i pretio.A samo da napomenem da je iskljucivo trazio digitalni termostat:"Znas majstore obavezno da stavis onaj sat sa crveni brojevi".Isti je bio kao i nikeovi sverceri ribe........i da ne davim vise,a ti zakljuci sam.
da vidim jednu vec gotovu hladnjacu za meso u jednoj klanici koja je sluzila samo za odrzavanje robe dok
se ista ne pretovari i transportuje.Tip nakupac gljiva je imao zelju da ona radi na -30.ja sam probao sa nekim prorcunom da dodjem do nekih podataka,ali radi svake sigurnosti(nisam ing za termo dinamiku-hladnjace)uputio sam ga na" Frigo sistem" u Bgd.Kada je on tamo od strucnjaka cuo neke stvari i normalno
cenu projektovanja i opreme,nazvao me je i jebao sve zivo,cak i pretio.A samo da napomenem da je iskljucivo trazio digitalni termostat:"Znas majstore obavezno da stavis onaj sat sa crveni brojevi".Isti je bio kao i nikeovi sverceri ribe........i da ne davim vise,a ti zakljuci sam.
- frigoservisbata
- bela tehnika
I sta se desava sa komorom?Ne razumem postavljaca teme,jel si je sklepetao?
- bimba1958
- bela tehnika
pa neznam sta se desilo,ako si lepo procitao ,...ao mi je sve zivo i pretio jedva sam se nekako izvukao(on je kao neki gazda- mafijas u njegovom kraju gde sam bio),nisam napisao da mi je uzgred rekao ;koji sam ja majstor kad ja njega teram da obezbedi projekat i opremu,ja trebam da kupim pa ce on da mi plati....(kada ???)Ovo sam napisao iz razloga da i kolega ne prodje kao ja,oni se u sve razumeju ,kao ovaj moj sto trazi sat sa crvenim brojevima,a na kraju kad treba da plate ili se posvadjaju stobom ili ti daju nesto para i dalje dizi ruke ,i ako si uradio sve kako treba i sve funkcionise. 

-
- bela tehnika
Takvima kazes da si ti majstor, da naplacujes uslugu a ne robu, kredit ili pozajmicu.
Ako mu treba jedno od to troje, da se obrati prodavcima, banci ili zalagaonici.
To da ce da ti plati na rec, bez ikakve garancije - ne racunaj. Bolje je takav posao izgubiti koji je, uzgred receno nikakav, nego se uvaliti u probleme i dugove.
Ako to vreme ne mozes da iskoristis na drugom poslu bolje ga provedi sa porodicom i prijateljima nego sa nabedjenim velicinama.
A za pretnje, podneses prijavu policiji i zahtevas da ti daju broj predmeta.
Pa posle posaljes zahtev unutrasnjoj kontroli da provere dokle se stiglo sa tim predmetom.
Veruj mi da je tamo sada opsta uzbuna, spremaju se cistke i smene i niko vise ne cini usluge koje mu posle mogu biti omca oko vrata.
Ako mu treba jedno od to troje, da se obrati prodavcima, banci ili zalagaonici.
To da ce da ti plati na rec, bez ikakve garancije - ne racunaj. Bolje je takav posao izgubiti koji je, uzgred receno nikakav, nego se uvaliti u probleme i dugove.
Ako to vreme ne mozes da iskoristis na drugom poslu bolje ga provedi sa porodicom i prijateljima nego sa nabedjenim velicinama.
A za pretnje, podneses prijavu policiji i zahtevas da ti daju broj predmeta.
Pa posle posaljes zahtev unutrasnjoj kontroli da provere dokle se stiglo sa tim predmetom.
Veruj mi da je tamo sada opsta uzbuna, spremaju se cistke i smene i niko vise ne cini usluge koje mu posle mogu biti omca oko vrata.
- bimba1958
- bela tehnika
to se desavalo devedestih godina kada se taj deo na Dunavu zvao mali kuvajt,tada se tu pored nafte valjalo svasta iz Rumunije i bilo je svakakvih,kazem ti dobro sam prosao,neznam samo kako je nasao mene kad u svojoj okolini ima bar 5 frigorista i to dobrih.Posle ga nisam vie ni cuo ni video.Sve u svemu dobro sam prosao,svasta se tu desavalo..... 

-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
- 21 Odgovori
- 8375 Pregledano
-
Zadnji post napisao goranfri
15 Dec 2009, 00:59
-