BGA IR Rework Station

Ovde postujte diskusije o korisnim alatkama instrumentima i ostalom.

Urednik: alexa_pg

MbyLegend
_
_
Contact person: Milan
Specialty: computers

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao MbyLegend » 26 Avg 2013, 14:05

Evo ovako, i ja sam sklopio moju masinu,e sada samo ako bi mi imocanin mogao reci sa koliko je senzora radio i gdje su njihove pozicije na masini. Ja sam konkretno spojio 3 senzora,1 na rex c-100 za kontrolu donjih grijaca i dva na pc410 za kontrolu gornjeg grijaca. Znam da se jedan postavlja na maticnu u neposrednu blizinu BGA chipa,e sada ne znam koji jeli sto mjeri PV ili SV na PC410, a sta se onda radi sa drugim? Gdje se on montira? A gdje se tacno postavlja senzor za kontrolu donjih grijaca? Jeli treba da je oslonjen na grijac ili samo da im je blizu ? Slike ce biti uskoro,a moguce i neki video :pivopije: Naravno,pitanje se ne odnosi samo na imocanina,nego na bilo koga kome je poznat odgovor.
Ne zivim da bih radio, radim da bih prezivjeo...

bokin021
___
___

Post napisao bokin021 » 27 Avg 2013, 18:53

Donji grejac ,na njega se montira sonda (prilepljena)jer temperatura donjeg grejaca nije bitna toliko kao gornjeg..Gornja sonda direktno na maticnu pored cipa ,tako da kontrolise zadanu temperaturu ,treca sonda moze da bude na drugoj strani ,odnosno paralerno sa prvom ali ti nije potrebna..Sva filozofija..

MbyLegend
_
_

Post napisao MbyLegend » 27 Avg 2013, 23:54

Mislim da treca sonda ide u gornji grijac,kontrolise temperaturu grijaca. Volio bih opet cuti ako neko ima originalnu masinu da kaze kako je na originalu. Meni se najbolje ponasa kada je tako postavim,bar mi se cini.

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 28 Avg 2013, 01:46

ako neznas gde ces sa njom onda je sigurno visak tj. to su izmisli trgovci da uzmu sirotinji pare! http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... k8A#t=6814
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

fanzo
Site Admin
Site Admin
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia

Post napisao fanzo » 28 Avg 2013, 05:40

:tooo:
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

bokin021
___
___

Post napisao bokin021 » 28 Avg 2013, 09:49

nema potrebe za trecu sondu ,jer temperatura gornjeg grejaca se kontrolise na osnovu chipa ,a ako stavis trecu sondu na gornji grejac odnosno prilepis ,veoma jednostavno ,temperatura chipa mora da bude za parametre a ne temperatura gornjeg grejaca ..Primer zadas parametre za bezolovne kuglice,i gornji grejac greje tacno dok ne bude 207 c i kuglice se tope,a ako stavis na gornji grejac temperatura nije ista nego se ranije gasi grejac od potrebne temperature..Sve u svemu samo na donji grejac prilepi sondu posto to i nije tako bitno ,a za gornji kod chipa zadaj parametre i to je to.

MbyLegend
_
_

Post napisao MbyLegend » 28 Avg 2013, 23:01

Nasao sam da je to povratni signal,pa sam ga smjestio u grijac. Kontroler i temperatura se mnogo stabilnije ponasaju s tim. Hvala u svakom slucaju na pomoci. Veceras sam prvi put probao na nekoj bezveze ploci od desktopa, cip je sletio kao od sale bez ikakvih ostecenja. Jos malo estetski da je sredim i postavljam slike. :pivopije:

bokin021
___
___

Post napisao bokin021 » 29 Avg 2013, 14:15

Gde si tacno montirao sondu?

MbyLegend
_
_

Post napisao MbyLegend » 29 Avg 2013, 20:46

Ima rupica na grijacu izmedju dvije zice za 220V koje izlaze iz njega,pa mi je izgledalo zgodno da je tu postavim :roll:
Gdje god vidis rupicu ti nesto u nju ubaci lolzi

bokin021
___
___

Post napisao bokin021 » 30 Avg 2013, 11:06

MbyLegend
_
_

Post napisao MbyLegend » 31 Avg 2013, 14:42

Evo kao sto sam i obecao,slike gotovog stroja su tu. Valjda je to to,mada poznavajuci mene vjerovatno ce tu biti jos nekih dorada,ali za sada je toliko.
Svi komentari,predlozi,kritike i sugestije su dobrodosle.

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

fproduction
_
_
Contact person: Frenki

Post napisao fproduction » 31 Avg 2013, 21:06

Samo par sugestija, nadam se da će da ti pomognu. Pretpostavljam da si iskoristio postojeće ramove sa mrežicama, za ovu svrhu bi bilo poželjno da ih malo prepraviš. Profili na sredini su baš na mestu gde treba da bude čip pa zaklanjaju grejač. Na tom mestu najviše i treba toplota koju sa donje strane dobijaš na dva načina zračenjem IC zracima i prirodnom cirkulacijom, kada se keramika zagreje. Ako sam dobro procenio, ploču postavljaš na santimetar iznad grejača, poželjno je 2-3 čime bi izbegao nehomogenost grejača i dozvolio ostatku ploče da se ravnomernije zagreva, a time smanjio i deformacije. Sa ovim Las Vegasom ćeš morati nešto pod hitno, pre nego oslepiš. Treba da bude dobro osvetljeno, tu nisi pogrešio, ali nadji položaj da svetlo usmeravaš od sebe. Izbeći ćeš dirktnu izloženost svetlu, a kasnije kada budeš postavljao zaštitne Al folije i odbojni ugao će biti van domašaja.
Zadnja izmena: fproduction, dana 02 Sep 2013, 11:50, ukupno menjano 1 put.

MbyLegend
_
_

Post napisao MbyLegend » 01 Sep 2013, 22:00

Hvala na sugestijama, tako je,ramove sam postojece iskoristio,ali oni su samo trenutno tu jer pravim jedan koji ce da bude iz komada sa slicnim mrezicama velicine 26x26 cm,bas iz tog razloga koji ste naveli.Ovi su trenutno vise u funkciji zastite grijaca zbog toga sto kada sam nesto sarafao oko gornjeg grijaca ispadnu mi klijesta,gedora... Pa cisto da se ne razbije. Sto se tice visine ploce od grijaca,mrezica je na visini od oko 2,5-3 cm iznad grijaca jer su oni malo upusteni u kuciste,to sam trebao slikati bez mrezice pa da se vidi. A sto se tice Las Vegasa,to su najobcnije led sijalice sa vise led dioda, vrlo su usmjerene i ne smetaju ocima,ovdje su vjerovatno bile podignute jer je moguce podesavanje njihovog polozaja tako da sija samo na cip, a slikano je telefonom u poprilicno mracnoj prostoriji pa je vjerovatno zato ovakav efekat. Inace nisu uopste toliko jake niti smetaju ocima. Hvala Vam na dobronamjernim sugestijama jos jednom :pivopije:

imocanin
_
_

Post napisao imocanin » 03 Sep 2013, 09:24

nije lose :) sto se tice senzora ja samo 2 korisitm na svojoj stanici...za donji grijac ne ljepim ga sa donje strane na plocu nego mi je 2 cm od dodnjeg grijaca...odstupanje temperature je manje 2°C u odnosu na donji grijac tako da mi nije potrebno ljepiti za donju stranu ploce senzor...a za gornji grijac stavim senzor tik do chipa...prezatovoljan sam sa stanicom, odavno je vec isplatio....jedino sto cu napravit nadogranju na njoj je predgrijac od 3.5kw (slucajno nabasa na halogene infracrvene grijace od po 700w pa da vidim kako ce raditi ) :)

MbyLegend
_
_

Post napisao MbyLegend » 03 Sep 2013, 10:11

Ja sam dole isao 4x650W grijace,keramicke infracrvene. Mogu reci da sam zadovoljan :lala:

bokin021
___
___

Post napisao bokin021 » 18 Sep 2013, 17:42

Zavrsena ir stanica ,samo jos koju sitnicu i to bi bilo to.Bice jos slika :)
Prilog
DSC_0078.JPG
DSC_0079.JPG

fproduction
_
_

Post napisao fproduction » 19 Sep 2013, 10:12

:pivopije: poruči još jedan komplet poprečnih nosača, zatrebaće.

bokin021
___
___

Post napisao bokin021 » 19 Sep 2013, 12:42

Znam ,jos ih nisam narucio ili cu da ih pravim..Uglavnom je veliki deo posla zavrsen. :pivopije:

fproduction
_
_

Post napisao fproduction » 19 Sep 2013, 12:56

imocanin
_
_