Kako se grejete, iskustva, problemi...

Forum za neobavezne teme.
Vojvoda
___
___
Contact person: Mirko
Specialty: tv-multimedia

Re: Kako se grejete, iskustva, problemi...

Post napisao Vojvoda » 02 Jun 2013, 12:36

Samo se vi zezajte i ložite drva, meni je toplo i bez grejanja i baš me briga. :yeah:
Budženje je majka zanata.
Ko dobro budži, bolje pare uzima.
http://www.youtube.com/watch?v=WBao61sI ... ture=share

generacija 49
Preminuo

Post napisao generacija 49 » 02 Jun 2013, 16:11

:mrgreen: poremeti ti si termo balans.Leti ti hladno a zimi vruce. :yeah: :yeah: :yeah:
Only thinking... :roll: Paz' te priču...poezija. :deda:

chellawy
gx
gx
Contact person: SIX
Specialty: tv

Post napisao chellawy » 02 Jun 2013, 18:05

Pa Mirku je to moguće jer mu ispod kuće ima topla voda od gradskog ili neki gejzir :lala: :lala: :lala:

Luftiramo mi svi kuću ali kako zoki reče napolju danima nije prešlo 20 stepeni i to samo u kratkom intervalu jer je ujutru bivalo jedva 10 pa tako d o12-13h...
Ali Mirkovi zidovi su akumulirali toplotu u aprilu onih par toplih dana i sad ga greju na 24 stepena :lala: :lala: :lala:
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 02 Jun 2013, 18:10

Ili su kinezi promašili senzor. :)
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Vojvoda
___
___
Contact person: Mirko

Post napisao Vojvoda » 02 Jun 2013, 19:54

Ja ne koristim klimu kad je vrućina - nemam je, pa će zidovi, logično, akumulirati određenu količinu toplote. Položaj kuće je takav da uz sunce (kad se pojavi) bude dovoljno da se ta temperatura održava malo duže, odnosno da sporije pada. Za vreme poslednjeg jačeg zahlađenja meni temperatura u kući nije pala ispod 21°C, sasvim dovoljno da ne moram paliti grejanje. :pivopije:
Budženje je majka zanata.
Ko dobro budži, bolje pare uzima.
http://www.youtube.com/watch?v=WBao61sI ... ture=share

dzafer
gx
gx

Post napisao dzafer » 02 Jun 2013, 20:19

Vojvoda je napisao:Samo se vi zezajte i ložite drva, meni je toplo i bez grejanja i baš me briga. :yeah:
U mom mjestu vec odavno krenulo sa nabavkom ogreva
Moj STIHL spremno je doceko to vrijeme :mrgreen:
Prilog
shtil 1.jpg
shtil 2.jpg
džale
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 02 Jun 2013, 20:28

I ja sam već spremio za sledeću sezonu. A eto i ova nije još prošla. :mrgreen:
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

JaroslavBires
___
___
Specialty: whitegoods

Post napisao JaroslavBires » 02 Jun 2013, 20:44

14 metara cerovine se "suši", na kiši, od nedelje cirkular pa junački... i naravno :pivopije: :pivopije: :pivopije:
Možda ne znam, al' znam, ko zna! 01ziveli

chellawy
gx
gx

Post napisao chellawy » 03 Jun 2013, 08:13

Užas od godine. Osim onih 5-6 lepih sunčanih dana u aprilu cela godina je očajna. Slušam jutros najava je da će ovakvo šugavo vreme da traje do 20 juna.
I šta onda ostaje od leta ? 2 meseca ???
Jer kao što smo videli unazada 10ak godina lepo vreme se kao da ga neko isključi na prekidač , završava 1og septembra .......
A ja još se ponadao da ću da idem na :ribolovac: svaki dan i kupio i dozvolu :m: :m: :m:
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)

dzafer
gx
gx

Post napisao dzafer » 30 Sep 2013, 21:08

Ove godine sam se dobro snadbio sa ogrevom cetiri tone uglja i nekih 20 metara drveta koje nisam imao u planu ali tako je ispalo
U međuvremenu je doslo do izmjene plana za ovu godinu pa sam rijesio i oblozti komplet kucu sa stiroporom debljine 10cm
viewtopic.php?p=227964#p227964
tako da bi mi trebalo ostati ogreva i za narednu godinu dvije
džale
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.

Majstor Duja
Neaktivan
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic

Post napisao Majstor Duja » 01 Okt 2013, 17:54

Imam i ja jedan problem...
Tamo gde mi je buduca kuca trenutno nema struje tj. imam samo jednu fazu sa maksimalnih par kilovata na sat ( napon seta od 160-220V).
Treba da resim grejanje stana u sklopu kuce od 45m2 a zamislio sam ga na sledeci nacin:
Instaliram pec/kotao od 14kW u dnevnoj sobi, pec ima izmenjivac toplote od 11 litara i da lozim drva (po meni najbolji energent).

slika
Opis peci je na linku:

Kod: Označi sve

http://www.etazgrejanje.com/katalog.php?prodID=23&catID=1172&lng=srb
E sad moj hardcore:
zamisao je da se zagrejana topla voda iz pecke (temperatura izduvnih plinova 170-200C po mojim saznanjima) prvo vodi u bojler od 200lit ( sa dva izmenjivaca) za sanitarnu toplu vodu na spratu i tu preko izmenjivaca zagreva do na pr. 50C. Taj isti bojler ce biti prikljucen i na solarne toplotne panele ali o tome drugom prilikom...Iz bojlera, ohladjena voda se spusta do susacha u kupatilu:

slika

te se iz njega preko razvodnika vodi u podno grejanje jer predpostavljam da ce se do tada fluid dovoljno ohladiti ( izmedju 30-40C) da ne osteti instalaciju podnog grejanja.
Podno bih radio sa Fi20 PEX cevkama, 5 grana pa opet nazad u sabirnicu pa u pec na dogrevanje.
Nekako ovako:
grejanje shema.jpg
Idealno bi bilo da sve ovo radi bez pumpe tj. kao termo sifon ali ako je nemoguce, morao bih staviti jednu pumpu (jer mi je problem elektricna energija) da gura vodu kroz pod koji bi sluzio kao akumulator toplote.

Da li neko ima iskustva sa ovakvim mambo dzambo zajebancijama ili opet ja treba da probijam led?
Interesuje me dosta toga, od kog materijala moraju da budu cevi od pecke do bojlera i od bojlera do susacha? Da li moze termo-regulacija u bojleru da se reci sa jednim by-pass vetilom (V1) ili ce trebati gomila trokrakih ventila i gde ih staviti?
Da li da otvorim posebnu temu za ovo i gde ili je ovde OK?
Prioritet je nezavisnost sistema od el. energije. Ovakav sistem postoji, ja video ali nisam mogao da saznam detalje, na zalost.

Ajmo sada paljba sa sugestijama i tako to... :pivopije:

PS. vidim da su 200lit solarni bojleri uglavnom sa izmenjivacima od 17-28kW i sa elektricnim grejacem od 6kW i vremenom zagrevanja od 15-75C od 170min. Meni je ok da za tih 2,3 sata zagreje od 15-50C sa izmenjivacem ...ali kolike snage? Jer kod solarnih panela je manja razlika u temperaturi nego kod varijante sa peckom.
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 01 Okt 2013, 18:22

Dujo uopste to ne moze tako kao na semi, mozda kad bi ubacio par radiatora !
kad voda u bojleru dostign temp. tad ces na izlazu imati izjednacnu temp. sa ulazom bit ce prevuruce , a susac u kupatilu ne moze da oda vise od 2Kw energije na 70c ,a sta ces sa ostalih 11kw? ako zatvoris ima da ti prokuva kotao :fanzo:
istio planiram , crtam , probavam.. najbolje racunica pokazuje kad se zalozi vatra -prakticno :fanzo:
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

Majstor Duja
Neaktivan

Post napisao Majstor Duja » 01 Okt 2013, 18:32

Pa radijator je susac u kupatilu...onaj najveci od 1.8m i on je uvek aktivan...a pod preuzima najveci deo toplote.

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE
Specialty: whitegoods

Post napisao nike » 01 Okt 2013, 18:35

Batali to i stavi kalijevu peć u centar kuće ako se msliš jeftino grijat na drva. Ti kamini su gutaći drva i najbolja iskoristivost im nije ni 60%.
Kalijeva peć je 80% i više.
U kalijevu peć može stavit mali izmjenjivač za grijanje vode u bojleru a ako imaš potkrovlje, taj bojler može biti otvoreni, sa termosifonskom cirkulacijom i prirodnim padom tako da nema frke sa kuhanjem vode i raznim drugim zaštitama neophodnim kod zatvorenog sistema. Struja ti uopće onda ne treba.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

fanzo
Site Admin
Site Admin
Phone number: 0038121781575

Post napisao fanzo » 01 Okt 2013, 18:38

Ti misliš da se ogreješ na sušač peškira? :mrgreen: Pa lepo ti ime kaže ...ccc...
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

chellawy
gx
gx

Post napisao chellawy » 01 Okt 2013, 18:44

nike je napisao:Batali to i stavi kalijevu peć u centar kuće ako se msliš jeftino grijat na drva. Ti kamini su gutaći drva i najbolja iskoristivost im nije ni 60%.
U kalijevu peć može stavit mali izmjenjivač za grijanje vode u bojleru a ako imaš potkrovlje, taj bojler može biti otvoreni, sa termosifonskom cirkulacijom i prirodnim padom tako da nema frke sa kuhanjem vode i raznim drugim zaštitama neophodnim kod zatvorenog sistema. Struja ti uopće onda ne treba.
delim mišljenje. VIđao sam to na nekoliko mesta da su ljudi napravili. extra !!!!

grubiz1@gmail.com
_
_
Contact person: Zeljko

Post napisao grubiz1@gmail.com » 01 Okt 2013, 18:50

Dujo pre 13 godina sam i ja pravio podno grejanje u kući pa imam malo iskustva u tome.U to doba (1999,bombardovanje a ja gradim kuću)cevi za podno su mi bile skupe pa sam radio sa okitenom od pola cola.Kopirao sam profesionalce i montirao sam cevi u spirale koje sam motao na armaturnu mrežu koja je imala armaturu na svakih 15 cm što znači otprilike 7 m cevi na kvadratni metar.Pojedinačne spirale su dužine 50m.Pored podnog grejanja imam i radijatore a grejem se na struju i na peć na čvrsto gorivo.Na tvom crtežu ja bih bajpas ventil stavio paralelno sa podnim grejanjem i jedan ventil na red sa podnim grejanjem ili umesto toga miš ventil sa kojim bi regulisao temp.u podnom jer ti je po meni samo to bitno jer temp.u podnom ne sme biti veća od 40 stepeni.Cevi izdržavaju temp.ali je neprijatan osećaj za noge kad je pretoplo.Mada kažeš da si ograničen sa strujom pumpa od 60w nije neki potrošač a trebalo bi da je imaš zbog podnog.Ja u sistemu imam dve,jedna za podno i jedna za radijatore.Obe imaju cevne termostate a podno mi ima razdelnik temperature.
Nisam baš siguran da će ti izmenjivač i sušač dovoljno spustiti temperaturu.
Nike ti je dao dobar predlog.Kolega to koristi već preko deset godina.

Majstor Duja
Neaktivan

Post napisao Majstor Duja » 01 Okt 2013, 18:53

nike je napisao:Batali to i stavi kalijevu peć u centar kuće ako se msliš jeftino grijat na drva. Ti kamini su gutaći drva i najbolja iskoristivost im nije ni 60%.
Heh, racunao sam na to da stavim podno grejanje kad tad. Mislio sam da ga nekako inkorporiram u sistem kad je vec tu.
A treba mi neka prelazna varijanta dok se ne prikljucim na elektricnu mrezu (kad se steknu uslovi i iskljuci se korupcija iz cene)...
Razmislicu i o tome, o kaljevoj peci. Pretpostavljam da ih ima i u dimenzijama u osnovi 50cm x 1m a visina moze i do 2 metra....
Ovako neka:
slika

Fanzo, ne lupaj. :lala:

@Zeljko: primljeno k znanju. Mada bitna je i temp u bojleru ako je zatvoreni sistem.

fanzo
Site Admin
Site Admin

Post napisao fanzo » 01 Okt 2013, 18:58

Sušač za peškir nije potreban uopšte, naročito ne tebi jer mislim da ćeš napraviti kuću kako treba. Peškir će se sam osušiti ako je okačen na klin i ako nije od plastike lolzi trust me..

fanzo
Site Admin
Site Admin

Post napisao fanzo » 01 Okt 2013, 19:01

Ako ne napraviš podno grejanje grdno ćeš pogrešiti.
Ali ono je dobro samo ako je kuća odlično izolovana (za današnje pojmove).
Ako ćeš imati 40°C na površini poda to neće biti udobno uopšte. Po meni 35 je max. a niže još bolje. Veća temperatura je udobna samo jedan dan, a kasnije vidiš da nije ok.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Kafana - Pab - Bircuz”