Digicool AK900 DRSA u živo!

Forum za klime.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE
Specialty: whitegoods

Digicool AK900 DRSA u živo!

Post napisao nike » 17 svi 2013, 20:35

Evo napokon je i meni stigao ovaj instrument. Nakon što sam ga naručio u 12 mj. došlo je do greške u adresi i onda je trebalo 5 mjeseci da dobijem drugog. Nakraju se isplatilo. Dobio sam besplatno jedan set temperaturnih sondi i digitalni mjerač tlaka u gumama :mrgreen:

Prvo slike:
IMG_20130511_120756.jpg
IMG_20130511_120815.jpg
IMG_20130511_120824.jpg
IMG_20130511_120833.jpg
IMG_20130511_120921.jpg
IMG_20130511_122005.jpg
IMG_20130511_121102.jpg
Ukupna cijena cca 4000kn.

Instrument sa ventilima 299 $
Sonde sa kliještima 120 $
Dostava 50 $
Špedicija 150 KN
Carina 0 KN
PDV 750 KN

U nastavku postavit ću par videa i fotografija kad budem štogod radio sa njim na konkretnim poslovima.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

sfar
_
_
Warranty service: u mirovini
Specialty: consumer

Re: Digicool AK900 DRSA u živo!

Post napisao sfar » 18 svi 2013, 13:46

zgodna spravica bilo bi dobro kako veliš da snimiš jedan video sa svim funkcijama .

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice

Post napisao nike » 18 svi 2013, 15:00

Evo prvo par demonstracija rada bar grafa!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Standardni rad nekog rashladnog uređaja od uključenja do zadane temperature.
Pull-down.gif
Pull-down.gif (25.91 KiB) Pregledano 3343 puta.
Ova simulacija pokazuje standardni pad tlaka u R-22 sustavu. Digitalno očitanje je podešeno za ažuriranje jednom u sekundi, tako da možete pratiti pritisak kad se mijenja vrlo brzo. Primijetite kako se ovdje briše graf na nulu kada se znamenka promijeni. Možete ovdje vidjeti da je ukupni trend na bar grafu silazan.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hunting (osciliranje) Termostatskog Ekspanijskog Ventila (TXV ili TEV)
Hunting TXV.gif
Hunting TXV.gif (7.3 KiB) Pregledano 3339 puta.
Ovaj demo pokazuje rad R410A sustava sa TEV koji ne radi dobro. Digitalno očitanje podešeno je da se ažurira svakih 5 sekundi, a svaki stupac na grafikonu pokazuje promjenu iz tog očitanja. Ako postoji pad tlaka od zadnjeg digitalnog očitanja, segmenti se akumuliraju na lijevoj strani, dok se kod povećanja tlaka segmenti gomilaju udesno. Svaki segment na niskoj strani predstavlja 1/4 psi (0,02 bar) promjene na niskoj strani i 1psi (0,7 bar) na visokoj strani. Primijetite kako se ovdje briše graf na nulu kada se brojka mijenja. U ovom demo-u sustav fluktuira oko 2 psi (0,14 bar) na niskoj strani. Ekspanzijski ventil oscilira (hunting) i loše kontrolira pregrijanje. S konvencionalnim manometrima takvo ponašanje pokazati će se kao malo kretanje igle, teško vidljivo, osim ako iglu pažljivo gledamo. Na većini se neće ni vidjeti. Veliki zaslon ovog uređaja omogućava brzo uočavanje i dijagnosticiranje problema.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tekućina na usisu
Tekućina.gif
Tekućina.gif (12.09 KiB) Pregledano 3332 puta.
Ovaj demo pokazuje pojavu tekućeg rashladnog sredstva na ulazu u kompresor. Kako se tekućina pojavi u usisnom vodu u kompresor, bar graf se mijenja naglo kako tekućina isparava u kompresoru. Dok se pojava velike količine tekućine može vidjeti i s običnim instrumentom, oni ne pokazuju manje količine, koje isto tako oštećuju kompresore.

Pražnjenje sistema ili pump-down
pump-down.gif
pump-down.gif (13.35 KiB) Pregledano 3323 puta.
Ovaj demo pokazuje standardni pump-down sistema, kad se korisnik sprema otvoriti sistem zbog servisiranja. Imajte na umu da, čak i uz brzi pad tlaka, možemo pratiti tlak i ugasiti uređaj neposredno prije postizanja 0 psi. Broj 62 je trgovački naziv za prikazani HP62 (R-404A). Korisnik može odabrati hoće li se imena rashladnih sredstava prikazati svojim robnim markama ili ASHRAE oznakama.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Začepljena/zatvorena strana visokog tlaka
Začepljena visoka strana.gif
Začepljena visoka strana.gif (8.09 KiB) Pregledano 3317 puta.
Ovaj demo prikazuje hidraulički začepljenu/zatvorenu stranu visokog tlaka. Možete vidjeti brzi rast tlaka. Nema više mjesta za kondenzaciju plina u kondenzatoru.

Ove mogućnosti sa ovim bar grafom su osnovni razlog zašto sam odabrao ovaj digitalni manometar ispred TESTO-a i SMANA.
Osim toga tu je i legendarna izdržljivost:

Kod: Označi sve

http://digi-cool.com/torture-test

sfar
_
_

Post napisao sfar » 19 svi 2013, 15:15

ima li u celzijusu temp.

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 19 svi 2013, 17:24

Ima! Ima i tlak u Bar-ima, kPa, PSIa i PSIg!
Na ekranu piše i delta T između temperaturnih sondi.

sfar
_
_

Post napisao sfar » 20 svi 2013, 09:02

opa pa to je mrak stvar ... normalno za takvu stvar treba imati posla..

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 20 svi 2013, 10:44

S obzirom da je osnovna cijena ovog uređaja 300$ (cca 1700kn) i da mijenja sve analogne manometre jer u sebi ima P/T za većinu plinova na koje ćeš naići u radu u svom životu, onda bi rekao da ne košta ništa više nego koliko ćeš izdvojit za svoje obične analogne manometre da pokriješ sve plinove i da bi trebao biti sastavni dio alata svakog majstora koji misli servisirat uređaje na osnovu mjerenja a ne na osnovu gatanja, jer kako smo već ustanovili, sam tlak prikazan na manometru ništa ne znači. Sve je u temperaturnim intervalima, a to sa ovim uređajem upravo i mjerimo.

gordecka
_
_
Warranty service: Vivax, Crypton

Post napisao gordecka » 20 svi 2013, 10:48

Takvu stvar prvo trebas imati, pa tek onda traziti - vijati posao !

sfar
_
_

Post napisao sfar » 20 svi 2013, 11:21

da al kad posjeduješ koliku toliku aparaturu , a posao je pao vjerovao ili ne čak 70% , ajd sad dolaze klime pa se možda nešto ušićari no to je kratkog vijeka u prosijeku pravog posla 20 dana razvučeno na 3 mjeseca a moraš ispoštovat ugovore.

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 20 svi 2013, 11:43

Za klime (split-sisteme) ti ne treba manometar uopće! Vaga, rekuperator, vakuum pumpa, četka i tekućina za pranje! :mrgreen: :mrgreen:
Ja stavljam manometre na svaku 15-tu.

sfar
_
_

Post napisao sfar » 20 svi 2013, 19:04

je Nike ima klima montiranih da se jedva ja popnem do nje još da vučem vakumirku i ostale pizdarije koje su teže od mene . ipak mislim da je ovo čudo lakše i da je s njim lakše raditi. A sad se za to nema . pozz.

lenas_bk
_
_
Warranty service: VIVAX,BEKO,BLOMBERG,
TCL,LG,

Post napisao lenas_bk » 21 svi 2013, 20:37

Cestitam Nike nek te dugo sluzi i sto brze otplati.

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 09 svi 2014, 20:20

Danas me zove prijatelj sa broda na kojem je na servisu, (ribarica) koji je kupio Digicoola po mojoj preporuci, da "kako je mogao raditi prije bez njega". Zadovoljan kao prase! A još nije ni počeo koristiti senzore temperature. :mrgreen:

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 22 Avg 2014, 21:45

Evo kako izgleda na instrumentu začepljenje filter-sušaća na klima ormaru od 24kW. Pokazno staklo puno mjehura. Filtar nema rukom mjerljiv pad temperature.

Temperatura zraka vani 27°C
Temperatura zraka na ulazu u komoru 29°C

Pregrijanje visoko 26K
Pothlađenje visoko 12K
Isparavanje nisko (TD=30K)
Kondenzacija visoko (TD=22K)

Da dodam: mjerio sam temperaturnim sondama od instrumenta na ulazu i izlazu iz filtera i razlika temperature na instrumentu je bila 1K - 2K. Šteta da nema decimalnu podjelu!

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 23 Avg 2014, 07:44

Dakle, nakon promjenjenog filter sušača (BF165):

Na instrumentu se vidi da je pothlađenje visoko, visoko kondenzacija, isparavanje OK i pregrijanje OK

Temperatura zraka vani 30°C
Temperatura zraka unutra 30°C
Pregrijanje 5K normalno
Pothlađenje 10K visoko
TD isparivača 21,5K
TD kondenzatora 26K

Nakon toga, pošao sam na krov i našao jedan ventilator od ukupno 2 na tom kondenzatoru, blokiranih ležajeva. Srećom tu je ista druga klima koja ne radi, pa sam zamjenio odmah ventilator.

Evo nakon što je promjenjen neispravan ventilator na kondenzatoru:

Temperatura u prostoru 27°C
Temperatura vani 28°C
Pregrijanje normalno 5K (TXV radi dobro)
Pothlađenje blago visoko 7K (namjerno sam ga digao toliko radi pokaznog stakla).
TD isparivača 22K (ovdje nije mjerena WB temperatura zraka pa stvarni TD može biti da je dosta manji)
TD kondenzatora 15K (kondenzator bi mogao biti i veći, posebno kad je vani 40)

Pokazno staklo je bezveze montirano sa uskim prilaznim cjevima i zbog tog se u njemu (gdje se širi) stvaraju mjehuri i pored pothlađenja od 7K. Da se ovakva klima ide punit po pokaznom staklu, debelo bi se prepunila! :uca:

Zbog toga, ja uvijek kažem da pokazno staklo služi samo i jedino za kontrolu vlage.

Da sam mjerio vlagu zraka na ulazu u isparivač i temperature zraka koje odlaze sa izmjenjivača, moglo se dalje analizirati stanje izmjenjivača, dovoljne količine zraka, čistoća isl. Ali, bilo mi je vruće, a nitko tu analizu neče ni platit. Glavno da hladi! :mrgreen:

Evo gledam na webu jučer je vlaga zraka bila oko 50%, vjerojatno i u prostoru je bilo toliko.
To daje WB od 21°C na ulazu u klimu.
To je onda TD isparivača od 15K. Nije loše!

Odgovori

Natrag na “KLIMA UREĐAJI”