BGA IR Rework Station

Ovde postujte diskusije o korisnim alatkama instrumentima i ostalom.

Urednik: alexa_pg

fproduction
_
_
Contact person: Frenki
Specialty: computers

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao fproduction » 28 Jan 2013, 13:06

Sondu što bliže čipu, zaštićenu sa gornje strane. U klipu je korišćena neka vrsta silikonske zaštite, ima sličnih na starim TV-ima na VN trafou. Mada može i bilo kakva termo izolacija. Dole je termo-provodna traka (ono plavo-belo). Da budem konkretniji, idealno bi bilo da plavo bude isto neki termo-izolacioni materijal, a ispod termo-provodna traka.

bokin021
___
___

Post napisao bokin021 » 28 Jan 2013, 13:29

A ako je samo pokrijem gore ,sa izolacijom ,mogu li donji deo priljubiti uz plocu ?

fproduction
_
_

Post napisao fproduction » 28 Jan 2013, 13:33

I poželjno je da bude uz ploču, tako ćeš tačno da znaš kada su ti istopljene kuglice.

bokin021
___
___

Post napisao bokin021 » 28 Jan 2013, 13:42

Ok,hvala mnogo. :tooo:

skyline-GTR
gx
gx
Contact person: Ibrahim

Post napisao skyline-GTR » 30 Jan 2013, 10:08

Jeli ko voljan da pokaze/ objasni onaj dio izmedju skidanja i vracanja mcu-a nazad?? ubih se nece kugle da se zaleme .... skidam sito skidaju se i one, momentalno mi je od IBM T40 gpu ati mobility 7500 .... bojim se da cu spaliti cip ali kugle nece pa bog

pozz...
Danas je tesko biti budala,jebiga prevelika konkurencija

fproduction
_
_

Post napisao fproduction » 30 Jan 2013, 11:07

Obrazloži malo pitanje, dve metode su aktuelne na forumu sa bitnom razlikom u postupku. Objasni kako radiš, pa ćemo lako da uvidimo gde grešiš.

DjIvan
_
_

Post napisao DjIvan » 30 Jan 2013, 12:21

Verovatno ti nije odgovarajuca temperatura.Ako radis sa duvaljkom nasteluj je na 300 c. i koristi fluks.Taj radeon je komplikovaniji za rad.Prvo moras da skines memorije sa cipa,nakuglas cip i memorije,vratis cip na plocu pa duvaljkom vratis memorije na cip.

skyline-GTR
gx
gx

Post napisao skyline-GTR » 30 Jan 2013, 13:57

Skonto, treba grijati, prvo postanu ko kamen sive, poslje tog prelaze u srebrenu boju tad su u tekucem stanju i tad se hvataju, sve sam super odradio skino sito i uzeo vatu sa nitrom i par kuglica odvojim ( ocito nisu dobro uhvatile :roll: :roll: , ps za ove gore sto su navodili pitanja, ja koristim cisti nitro razredjivac, znaci ovaj isti GPU sam u casu sa nitrom ubacio i pustio da se otopi sve od fluxa, sve u najboljem redu izvadim GPU cist, javljam kasnije kad prekuglam kako je ispalo, jedino jos jedno pitanje kad skinete sito dali cistite kugle sa nitrom / etil alkoholom ili sta vec koristite ili necistite nicim?? (nitro koristim da skinem sito sa GPU-a odlicno otapa flux)

pozz...

bokin021
___
___

Post napisao bokin021 » 30 Jan 2013, 14:47

Najbolje ti medicinskim benzinomili alkohol 95%..

fproduction
_
_

Post napisao fproduction » 30 Jan 2013, 14:48

Moraš da obratiš pažnju na završni deo, kada skines šablon, dodaj flux i zagrevaj dok se ne zacakle i zauzmu pravilan položaj. Prepoznaceš tu fazu jer tada nastaje red i disciplina medju kuglicama, u našem poslu milina za pogled uspešno odradjenog posla :-). Nitro razredjivač možeš da koristiš u toj fazi čišćenja, ali ne i završnoj. Evidentno je da ono što odradiš sa nitrom za 5, sa alkoholom treba 20 minuta. Sitnica koja ti je promakla je da nitro utiče na ubrzanu oksidaciju, na kuglicama se to odrazi kao gubitak sjaja, a posle petnaestak dana posive. Nebitno u ovoj fazi, kuglice se i onako pretope pri montaži GPU-a pa taj oksid sagori. Mozda je bolja metoda alkohol i četkica za zube. Ako negde zapne može komotno i da se nagazi muški, kontakti na kojima su kuglice su duboko usadjeni u telo procesora i ne treba se bojati izvaljivanja nekog od njih zajedno sa kuglicom. Ta situacija mi se nije dogodila, ali ne iskljucujem mogućnost da je moguća, ipak je ovo zemlja Srbija :lala:

skyline-GTR
gx
gx

Post napisao skyline-GTR » 30 Jan 2013, 14:53

Jel ovo neki djir da svi poceli kuglati :mrgreen: :mrgreen: salu kraju, medicinski alkohol imam ali ga ne koristim kupim ga u apoteci a oni ga prepakiraju trpaju vodu ili sta vec rade sa njim, ako sam dobro razumio ja bih onda po drugi put trebao da prepusem kuglice nakon sto skinem sito sa GPU-a ???

skyline-GTR
gx
gx

Post napisao skyline-GTR » 30 Jan 2013, 15:18

Skinuto sito, stavljen flux kad sam zagrijao onda se pocele ljepiti jedna za drugu, nesto sam propustio?? jos da dodam, nema nikakve razlike u rasporedu kuglica ( nije valjda da sam ih iz prve savrseno slozio?? )

DjIvan
_
_

Post napisao DjIvan » 30 Jan 2013, 15:39

Nisi ih dovoljno zagrejao pre nego sto si digo sito.

skyline-GTR
gx
gx

Post napisao skyline-GTR » 30 Jan 2013, 15:52

Ima logike, al bojim se da cu ubiti gpu sa pregrijavanjem, usput koji flux da stavljam dole pa sito na njega RMA-223 ili LF-4300-TF

fproduction
_
_

Post napisao fproduction » 30 Jan 2013, 16:02

Apoteke su snabdevene sa koncetrovanim alkoholom 96%, sasvim završava posao i za ručno pranje, a i za ultrazvučnu.
Kada zagrevaš procesor, trudi se da to bude kompletna površina i nemoj preterano da se zadržavaš na jednom mestu.

DjIvan
_
_

Post napisao DjIvan » 30 Jan 2013, 16:17

To ti je rizik,pogotovo ako se cip pregrejavao.Uzmi kad cistis cip od starih kuglica,prelemi kontakte olovnim kalajem jel je njegova tacka topljenja niza pa ce ti se i kuglice bolje zalemiti.

skyline-GTR
gx
gx

Post napisao skyline-GTR » 30 Jan 2013, 18:04

Hoce li valjati ovo
DSC00610.JPG
DSC00611.JPG
I ova zadnja slika uslikano ispod lupe
DSC00613.JPG

DjIvan
_
_

Post napisao DjIvan » 31 Jan 2013, 16:24

Cini mi se druze da ti nisu sve kuglice iste velicine ili me oci varaju. :-(

skyline-GTR
gx
gx

Post napisao skyline-GTR » 01 Feb 2013, 09:45

jesu iste, kuglao sam kuglama nisam koristio tecni kalaj :) naime kad kuglam tad sam nanio skroz tanak sloj fluxa, sad me zanima generalno montaza, dali se samo na maticnu stavlja flux ili i na GPU, i ako ide samo na maticnu jeli isto ide tanak sloj fluxa ili deblji, i dali treba i na GPU i jeli isto tanak sloj ili deblji? jos bih da pitam do koje temperature bi trebao ici, nisam obracao paznju (moj laptop) pa maticna nije bila poravnata prvo su dvije kuglice izletile ispod gpu-a na 210 stepeni ( senzor je bio par milimetara iznad zastitne alu folije pa mozda nije dobru temp ocitao kontam da nije bila veca nego sto je citao senzor iako masina ide po zadanom programu tj. profilu) ali imam jos jedan t40 sa ati7500 :) da utvrdjivam gradivo pa nebih ovdje da omasim puno ... ako se jos sta sjetim pitam :)

pozz...

DjIvan
_
_

Post napisao DjIvan » 01 Feb 2013, 16:24

Ja stavljam fluks samo na plocu i to u tankom sloju.Sto se tice temperature ja ne prelazim 200 c. ali to je na mojoj masini.Moraces eksperimentalno da dodjes do prave temperature.U svakom slucaju videces kad cip legne pa pusti jos nekih 5 c. iznad toga.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Alati”