Ovo je bila veoma aktuelna diskusija, zbog same tezine, odnosno nacina proizvodnje samog stiropora...Majstor Duja je napisao:No comment.
A sto se tice demit fasade, 10cm stiropora i to 17 gramskog je mnogo bolje od 5cm/25gramskog...
Sto je veca njegova tezina, to znaci da je i sama granulacija unutar njega gusca, znaci one male loptice su sitnije, vise didirnih povrsina, vecih gubitaka u prenosu topline....Veca granulacija, manji broj loptica, manja bariera da prodre toplina hladnoca itd...
E sad...Pricao sam sa jednim arhitektima iz austriske kompanije koji se bave sa izradom izolacija...Rekao mi je ovako: Na podrucju vaseg grada, onako kako su objekti gradjeni potrebno je minimum 20cm 30kg stiropora da bi se dobili optimalni uslovi izolacije...Znaci da nema zagube, t.j da budu minimalne...Na to sam mu ja odgovrio dali to znaci da na podrucju Austrije, gde su temperature nize u proseku za 20 stepeni, treba oni da ubace 40 cm stiropora i da budu dobro zasticeni???
:)
Odgovorio je mudro...Rekao je samo da je to po proracunu i da je dobro da to bude deblji sloj, ne manji od 10 cm i to sa stiropor koj ima vecu kilazu...
Ovi su ti ljudi:
http://www.sto.com/124659_EN-Sto_intern ... tfolio.htm
Lepak i nije neki izolator...On je isto kao i malter. I zato je bitno da kada se lepi stiropor nema na spojevima lepak...Ili ga ima sto manje. To je termicki most...Treba da bude termicka barijera...Vojvoda je napisao:Sa 5cm stiropora imaš negde oko 10cm izolacije, uračunaj lepak, mrežicu sa dva-tri sloja lepka i sloj bavalita. Kod mene je sve to izašlo otprilike oko 9-10cm.
Sa druge strane, težinu demit fasade upravo čini taj završni sloj.
5cm je onako, kao neka granica, dovoljna... 10 cm za nase podneblje bi mozda bilo previse, pa bi mozda 8cm bilo sasvim OK...Vojvoda je napisao:Ja sad uradio demit fasadu sa 17g 5cm stiroporom. Pitao drugare koji su mi to radili da li da stavim deblji stiropor i rekli su mi da sa 5cm ostvarujem odličnu uštedu a da sa sledećih 5cm dobijem još svega oko 10% uštede energije a za dosta veće novce. Njima je to posao za lovu, a meni su rekli prijateljski da ne bacam pare u vetar.
Mozda sam pogresio sto nisam zidao kucu sa siporeksom, on je savrsen izolator, ali jbg-a...kad sam pravio kucu imao sam pare da uradim karabinu i da stavim PVC stolariju da ne bude stracara...Zidanje sa siporeks blokovima je bilo skuplje 3 puta u odnosu na termo blokove...To je to...
Ja sam se raspitivao, ali nekoliko njih nisu bas bili zadovoljni...Mozda mu instalacija nije bila kako treba, ili onaj odnos vode i elektrolita...Pojma nemam...Klasika je klasika, trosi i greje...Ovo je nesto kao novo, velika usteda, izgleda primamljivo, ali veoma opasno...A da ga zovem, necu, verujem ti :)rubin_miki je napisao:moj komsija je to namestio, ulozio brdo para i rasturio odmah sledece godine, to mu njegov unuk montirao, sada vise ne razgovaraju, :) mogu samo da pretpostavim zasto :)ako te interesuje, mozes i direkt njega da pitas za vise info, (ja nisam ulazio u detalje) to je gazda alfaomega tehnicka stanica za registraciju vozila. :) vici ako hoces broj telefona.SaleSk je napisao:...Nesto kao u stilu ruske podmornice, samo sto je navodno drugacije....U sistem se ubacuje odredjena supstanca, koja pomaze prilikom grejanja a trosi duplo manje elektricne energije. Po iskazima ljudi, ne radi se o klasicnom elektrolitu, vec o nekoj "koka koli"...
I kao garantuju da umesto 24 kW, potrosnja ce biti 10 kW...
Cena je velika da se investira u ovaj tip, jer je duplo skuplja nego klasicni kotao...CIrka 1500 eura da se to sve poveze i da radi kako treba...
U potpunosti si u pravu...Zato i ciljam ove godine na invertorsku pumpu, klimu, sledece ako da bog zdravlja i srca junackog, zavrsicu grejanje pa ce da bude na el.kotao, i videcemo kakva ce potrosnja da bude...Ako je ok, teramo dalje, ako je velika, vracam se na TA Peci i klimu...nike je napisao:Onda se drži termoakumulacionih pečnica.SaleSk je napisao:
jedino neko ekonomicno resenje na struju...
A i trenutno struja je najjeftiniji nacin grejanja...Po svim proracunima...
O tom famoznom kotlu iz ruskih podmornica dovoljno je samo reći slijedeće:
Energija ne može nastati iz ničega.
Ako kući treba 20 kw topline u jednom satu toliko će i električne enrgije(kWh) potrošiti famozni kotao iz ruske podmornice da proizvede tu toplinu.
Ako bi potrošio manje, to bi bio "perpetum mobile".
Koliko ja znam, još ga nije bilo. Dakle, obična navlakuša za naivce.
Zato se ti drži klima ili termooakumulacionih peći. Jedino klima (tj toplinska pumpa) može dati više toplinske energije nego potrošiti struje jer. iz vanjskog relativno hladnog zraka uzima toplinsku energiju i diže je na viši nivo i prenosi u kuću. Zato se i zove "pumpa". Za tao svoje pumpanje troši energiju kompresora i ta energija je 2-4 puta manja nego toplina koju "prepumpa" i zato jedino ona može potrošiti manje energije nego je da za grijanje.
Termoakumulacione peči troše energiju na nižoj tarifi i zato su isplative.
Jedina stvar sto nece biti topla cela kuca, vec sobe gde se pec nalazi :)
E sad ukoliko nekog zanima konkretno kako idu proracuni i ostale stvarcice, kao i poredjenja, slobodno neka pogleda tabele na ovom sajtu:
http://www.ytong.rs/rs/content/tabele_1459.php
Ima odlicne stvari koje su dobre da se znaju...