Whirlpool AWE2217 okrene bubanj pa prekine, REŠENO
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
-
- _
Whirlpool AWE2217 okrene bubanj pa prekine, REŠENO
AWE2217 V-17 461975307493
4619 714 14763/02
Type:C1-/-
SERVICE: 859322164070
340827036927
Ovo su oznake prve do "service" su sa oklopa - kućišta ploče, a sledeće su sa poklopca filtera.
Mašina je stala sa radom u pranju i ostavila veš nedovoljno ispran i ne iscentrifugiran.
Ispustio sam preostalu vodu ponovnim uključenjem na taster "D" (taster za poništavanje izbora) i mašina je izbacila zaostalu vodu.
Ponovnim pokušajem startovanja bilo kog programa mašina bi se javila okretanjem bubnja nekoliko puta (kratko) i to ponavljanjem čini mi se u nedogled - (nisam imao volje da proveravam dokle tako). I ništa dalje, osim rada pumpe za vodu kod poništavanja programa.
Daljom proverom sam pregledao:
- ventil vode - ispravan,
- pumpa - ispravna,
- bravica poklopca - neispravna(kontakt ka modulu nagoreo i ne prenosi informaciju-opravljen),
- upravljačka ploča - pregledana vizuelno nema vidljivih oštećenja.
Molim za savet šta dalje.
((Nije problem pozvati servisera, ali jedan od pozvanih (ovlašćenih sa spiska servisera) odmah u startu je tražio za opravku vise od 1/2 cene nove mašine)).
P.S. Dosta ranije dok me nisu stigle godine opravljao sam iste, ali sada sam invalid i u penziji. Radije bi kupio novu nego da me neko, čini mi se, pravi ..........
Pozdrav !
4619 714 14763/02
Type:C1-/-
SERVICE: 859322164070
340827036927
Ovo su oznake prve do "service" su sa oklopa - kućišta ploče, a sledeće su sa poklopca filtera.
Mašina je stala sa radom u pranju i ostavila veš nedovoljno ispran i ne iscentrifugiran.
Ispustio sam preostalu vodu ponovnim uključenjem na taster "D" (taster za poništavanje izbora) i mašina je izbacila zaostalu vodu.
Ponovnim pokušajem startovanja bilo kog programa mašina bi se javila okretanjem bubnja nekoliko puta (kratko) i to ponavljanjem čini mi se u nedogled - (nisam imao volje da proveravam dokle tako). I ništa dalje, osim rada pumpe za vodu kod poništavanja programa.
Daljom proverom sam pregledao:
- ventil vode - ispravan,
- pumpa - ispravna,
- bravica poklopca - neispravna(kontakt ka modulu nagoreo i ne prenosi informaciju-opravljen),
- upravljačka ploča - pregledana vizuelno nema vidljivih oštećenja.
Molim za savet šta dalje.
((Nije problem pozvati servisera, ali jedan od pozvanih (ovlašćenih sa spiska servisera) odmah u startu je tražio za opravku vise od 1/2 cene nove mašine)).
P.S. Dosta ranije dok me nisu stigle godine opravljao sam iste, ali sada sam invalid i u penziji. Radije bi kupio novu nego da me neko, čini mi se, pravi ..........
Pozdrav !
Zadnja izmena: zoranvladimir, dana 10 Sep 2012, 17:05, ukupno menjano 1 put.
-
- ___
- Contact person: Darko
- Specialty: whitegoods
Re: Whirlpool AWE2217 okrene bubanj pa prekine, i tako non stop
Ja bih krenuo od skidanja motora i njegovom proverom.Ako imate dobar foto aparat slikajte rotor vaseg motora i potavite na forum.
-
- _
Hvala na prvom odgovoru, u toku poslepodneva ću probati motor ( da to nisam stigao da uradim) i postaviti sliku.
-
- _
Prilažem slike rotora- kolektora
el. motor IBA5736-OWA 230 240V 50Hz Iso:K1:F
461975025912
Izvodi 6 - 7 (tahogenerator) otpor 95,9 oma
- II - 4 - 5 (četkice) otpor 3,2 oma
- II - 2 - 3 (stator) otpor 2,4 oma
grejač 25 oma
el. ventili vode 3,8 K oma
proveren el motor izvan mašine, el. ventili otvaraju, grejač ispravan pumpa radi ali posle svih proba kada sve vratim i probam mašina i dalje pokrene bubanj nekoliko obrtaja i to nekoliko puta, da bi posle toga upalila servisnu crvenu lampicu.
Ovo probao i sa i bez pogonskog kaiša i potpuno isto se ponaša
el. motor IBA5736-OWA 230 240V 50Hz Iso:K1:F
461975025912
Izvodi 6 - 7 (tahogenerator) otpor 95,9 oma
- II - 4 - 5 (četkice) otpor 3,2 oma
- II - 2 - 3 (stator) otpor 2,4 oma
grejač 25 oma
el. ventili vode 3,8 K oma
proveren el motor izvan mašine, el. ventili otvaraju, grejač ispravan pumpa radi ali posle svih proba kada sve vratim i probam mašina i dalje pokrene bubanj nekoliko obrtaja i to nekoliko puta, da bi posle toga upalila servisnu crvenu lampicu.
Ovo probao i sa i bez pogonskog kaiša i potpuno isto se ponaša
Zadnja izmena: zoranvladimir, dana 05 Sep 2012, 00:12, ukupno menjano 1 put.
-
- ___
Da li pri probi motora varnici na cetkicama?
Da li popali jos neku lampicu osim servisne?
Da li popali jos neku lampicu osim servisne?
-
- _
Ne motor pri probi van mašine nije varničio, jedino se vrteo veoma velikim brojem obrtaja (verovatno zbog tahogeneratora).
Kod ovih proba nije palio više lampica, ali u jučerašnjim probama jednom je na kratko zajedno sa servis lampicom popalio baš sve ostale lampice.
Kod ovih proba nije palio više lampica, ali u jučerašnjim probama jednom je na kratko zajedno sa servis lampicom popalio baš sve ostale lampice.
-
- ___
Po onome kako izgleda kolektor rotora na prvoj slici ako si ga tad probao po meni bi varnicio.
Ako si motor probao posle obrade kolektrora mogucnosti za varnicenje su manja.
Ako si motor probao posle obrade kolektrora mogucnosti za varnicenje su manja.
-
- _
Kolektor rotora jeste bio crn od grafita sa četkica ali nije bio nagoreo od varničenja i nije imao neravnina po obimu, ja sam ga posle probe očistio i proseko veze među lamelama preventive radi - nije bilo neophodno.
Definitivno motor ima punu snagu i ne varniči.
Meni kao čoveku koji se nije bavio ovim novim elektronskim načinom programiranja rada nije jasno kako nema koda za otkrivanje greške bilo brojem bljesaka kontrolne sijalice ili na neki drugi način, i da serviseri kažu da se ploča ne opravlja - dali je to zaista moguće i istina.
Logika svih nas majstora, pa bilo koje struke, je: " šta je to što je čovek stvorio a da NE MOŽE da se popravi"
ili ovo danas više ne važi.
Bez razlike na krajnji ishod drago mi je da ima ljudi spremnih da pomognu i to je ono što čini razliku između ljudi i onih koji se tako samo zovu.
Pozdrav.
P.S. Ako ima još nešto samo pitaj.
Definitivno motor ima punu snagu i ne varniči.
Meni kao čoveku koji se nije bavio ovim novim elektronskim načinom programiranja rada nije jasno kako nema koda za otkrivanje greške bilo brojem bljesaka kontrolne sijalice ili na neki drugi način, i da serviseri kažu da se ploča ne opravlja - dali je to zaista moguće i istina.
Logika svih nas majstora, pa bilo koje struke, je: " šta je to što je čovek stvorio a da NE MOŽE da se popravi"
Bez razlike na krajnji ishod drago mi je da ima ljudi spremnih da pomognu i to je ono što čini razliku između ljudi i onih koji se tako samo zovu.
Pozdrav.
P.S. Ako ima još nešto samo pitaj.
-
- ___
Sta mi je cudno da se isto ponasa sa kaisem i bez njega.Proveri da li ti taho generator daje napon.
Ti si dao samo vrednosti otpora taho-a.I ispravi u gornjem postu vrednost elektroventila je 3,8Koma(verovatno si izostavio K pri kucanju).Moduli se opravljaju ali je nekad teze naci gresku na samom modulu ili ako otkaze procesor a njega nemas za kupiti.
Ti si dao samo vrednosti otpora taho-a.I ispravi u gornjem postu vrednost elektroventila je 3,8Koma(verovatno si izostavio K pri kucanju).Moduli se opravljaju ali je nekad teze naci gresku na samom modulu ili ako otkaze procesor a njega nemas za kupiti.
-
- _
I meni je bilo nelogično da se motor isto ponaša sa i bez opterećenja, odnosno program.
Kolike su vrednosti napona taho generatora i kako da ga izmerim kada je motor u režimu rada veoma kratko, odnosno kako odrediti promene ?
Da jesam pogrešno upisao vrednost za el. ventil ispraviću .
Kolike su vrednosti napona taho generatora i kako da ga izmerim kada je motor u režimu rada veoma kratko, odnosno kako odrediti promene ?
Da jesam pogrešno upisao vrednost za el. ventil ispraviću .
-
- ___
Napon na taho-u mozes meriti i van ves masine ako ti je lakse.Naponi su reda velicine nekoliko volti do nekih 25V ili vise volti.
Bitno je da proveris da li imas napona.To bi bilo to.Vise ideja nemam osim da se pogleda modul.
Bitno je da proveris da li imas napona.To bi bilo to.Vise ideja nemam osim da se pogleda modul.
-
- _
Nisam dovoljno upoznat sa svim pravilima foruma, pa pitam za modul ako je ovde to dozvoljeno, dali se time baviš ?
- ako nije neka se ovo briše.
Napon merim pa javim.
Hvala na trudu i vremenu.
- ako nije neka se ovo briše.
Napon merim pa javim.
Hvala na trudu i vremenu.
Darko neznam zasto forsiras covjeka da testira 100 puta sve funkcije motora... a i laik ce po vasim postovima skontati da je motor uredu... covjek kaze da vrti normalno... ne varnici... i ti opet napao ispitaj ovo pa ispitaj ono.... moje skromno misljenje je da tu nije u pitanju motopr... i samo bezveze odvlacis covjeka sa pravog kvara...darko080372 je napisao:Napon na taho-u mozes meriti i van ves masine ako ti je lakse.Naponi su reda velicine nekoliko volti do nekih 25V ili vise volti.
1. Ima kod za otkrivanje gresaka.... ali je razlicit u zavisnosti od proizvodjaca do proizvodjaca... Google pred sebe i trazi.... i za takve stvari cesto se nadje objasnjenje na nekim... ruskim, poljskim... ili neznam ti kojim jezicima... odnosno njihovim forumima... a nema ga na nama srodnim stranicama i jezicima.. usta racunam i engleski :)zoranvladimir je napisao: Meni kao čoveku koji se nije bavio ovim novim elektronskim načinom programiranja rada nije jasno kako nema koda za otkrivanje greške bilo brojem bljesaka kontrolne sijalice ili na neki drugi način, i da serviseri kažu da se ploča ne opravlja - dali je to zaista moguće i istina.
2. Elektronika masine se moze popraviti i u vecini slucajeva su popravke "jednostavne"..... a ti majstori koji popravljaju samo masine i sto govore da se ne popravlja, vjerovatno u zivotu nisu vidili trazistor ili kondedenzator... niti znaju zasta sluze.. Zato im je jednostavnije reci to se ne popravlja i naruce novi deo.. nevazno koliko kosta... nego da nose nekom elektronicaru da to popravi, pa da da dodju da ugradjuju. Vecina kvarova se svodi na upravljacki deo u kome su nekoliko releja, triacs, i jos par gluposti.... Cest kvar je i hladni lemovi ili pregorjeli kontakti.... dok je vrlo rijetko nuzno dirati u komandni odnosno procesorski deo modula, mada i to nije ogroman bauk, jer svaki bolji elektronicar ti moze isprogramirati eprom, naravno stim sto moras imati odgovarajuci softver za tu masinu...
Moj ti je savjet da budes 100% siguran u ispravnost svih ostalih dijelova: ventili, bravica vrata, hidrostat, pumpa, grijac, termostat i motor.... ako je sve uredu onda nosi taj modul nekom elektronicaru, a ne majstoru za belu tehniku...

Kineski zid je jedina kineska stvar koja traje vise od godinu dana!
-
- bela tehnika
@sove, ako znas tacno gde je kvar na masini reci coveku?Inace ja nevidim da je neko pokusao da ga odvuce na drugu stranu svako ima pravo na svoje misljenje.Po kodu greske ima veze sa motorom,sada da li je upitanju sam motor,taho generator,ozicenje ili modul treba videti?
-
- ___
:sm: @sove gde si ti do sad da mi otvoris oči.sove je napisao:Darko neznam zasto forsiras covjeka da testira 100 puta sve funkcije motora... a i laik ce po vasim postovima skontati da je motor uredu... covjek kaze da vrti normalno... ne varnici... i ti opet napao ispitaj ovo pa ispitaj ono.... moje skromno misljenje je da tu nije u pitanju motopr... i samo bezveze odvlacis covjeka sa pravog kvara...darko080372 je napisao:Napon na taho-u mozes meriti i van ves masine ako ti je lakse.Naponi su reda velicine nekoliko volti do nekih 25V ili vise volti.
Bitno je da proveris da li imas napona.To bi bilo to.Vise ideja nemam osim da se pogleda modul.1. Ima kod za otkrivanje gresaka.... ali je razlicit u zavisnosti od proizvodjaca do proizvodjaca... Google pred sebe i trazi.... i za takve stvari cesto se nadje objasnjenje na nekim... ruskim, poljskim... ili neznam ti kojim jezicima... odnosno njihovim forumima... a nema ga na nama srodnim stranicama i jezicima.. usta racunam i engleski :)zoranvladimir je napisao: Meni kao čoveku koji se nije bavio ovim novim elektronskim načinom programiranja rada nije jasno kako nema koda za otkrivanje greške bilo brojem bljesaka kontrolne sijalice ili na neki drugi način, i da serviseri kažu da se ploča ne opravlja - dali je to zaista moguće i istina.
2. Elektronika masine se moze popraviti i u vecini slucajeva su popravke "jednostavne"..... a ti majstori koji popravljaju samo masine i sto govore da se ne popravlja, vjerovatno u zivotu nisu vidili trazistor ili kondedenzator... niti znaju zasta sluze.. Zato im je jednostavnije reci to se ne popravlja i naruce novi deo.. nevazno koliko kosta... nego da nose nekom elektronicaru da to popravi, pa da da dodju da ugradjuju. Vecina kvarova se svodi na upravljacki deo u kome su nekoliko releja, triacs, i jos par gluposti.... Cest kvar je i hladni lemovi ili pregorjeli kontakti.... dok je vrlo rijetko nuzno dirati u komandni odnosno procesorski deo modula, mada i to nije ogroman bauk, jer svaki bolji elektronicar ti moze isprogramirati eprom, naravno stim sto moras imati odgovarajuci softver za tu masinu...
Moj ti je savjet da budes 100% siguran u ispravnost svih ostalih dijelova: ventili, bravica vrata, hidrostat, pumpa, grijac, termostat i motor.... ako je sve uredu onda nosi taj modul nekom elektronicaru, a ne majstoru za belu tehniku...
-
- bela tehnika
- Warranty service: Bosch Siemens Electrolux Zanussi AEG Končar Vivax
- Contact person: ZDRAVKO
sove, čovek je u najboljoj namjeri išao logikom mogućih kvarova a svjedok sam da zna stvari nemojmo dozvoliti da posle pomoći osjetimo gorak okus i da se moramo ovako.
Da razbijemo monotoniju po pitanju elektroničara ja sam svjedok da ih ima i to odličnih u mom kraju imaju dva sve bolji od boljega rezultat je zasad nerješen nula-nula što znači nisu mi do sada ništa popravili te se preko foruma dovijam i rješavam sva sreća da ima dobrih ljudi pa se rješi.
Da bi bili do kraja jasni to se odnosi na mašine van garantnoga roka a što se garancije tiče nedozvoljavaju popravak elektronike već je cjela elektronika dijo i tako se mjenja.Sam napredak tehnologije je uvjetovao da su elektroničari važan dijo popravke mašina što prije nije bijo slučaj i nisu se svi ni privikli na ovo neki kaskaju a neki mislim i neće moći jer bez servisnih podataka,logističke podrške i djelova potrebnih za popravak nema dobre popravke.Nekada su majstori u torbu stavljali djelove a vjeruj mi da nama već i kedi biva mali tako da smo djelom već na kombijima.Ja odo u široko nemojte me pogrešno shvatiti svaka pomoć na forumu je dobro došla.
P.S.sove napiši odakle si mislim na grad.
Da razbijemo monotoniju po pitanju elektroničara ja sam svjedok da ih ima i to odličnih u mom kraju imaju dva sve bolji od boljega rezultat je zasad nerješen nula-nula što znači nisu mi do sada ništa popravili te se preko foruma dovijam i rješavam sva sreća da ima dobrih ljudi pa se rješi.
Da bi bili do kraja jasni to se odnosi na mašine van garantnoga roka a što se garancije tiče nedozvoljavaju popravak elektronike već je cjela elektronika dijo i tako se mjenja.Sam napredak tehnologije je uvjetovao da su elektroničari važan dijo popravke mašina što prije nije bijo slučaj i nisu se svi ni privikli na ovo neki kaskaju a neki mislim i neće moći jer bez servisnih podataka,logističke podrške i djelova potrebnih za popravak nema dobre popravke.Nekada su majstori u torbu stavljali djelove a vjeruj mi da nama već i kedi biva mali tako da smo djelom već na kombijima.Ja odo u široko nemojte me pogrešno shvatiti svaka pomoć na forumu je dobro došla.
P.S.sove napiši odakle si mislim na grad.
BLAGO ONOM KO RANO POLUDI VAS MU VJEK U VESELJU PROĐE
Neznam zasto se neko ili vise vas nasao pogodjen mojim postom, al me iritiralo 5 postova: te provjeri, motor, te slikaj kolektor, te slikaj ga posle smirglanja pa stavi kais pa skini kais..... a covjek je odma rekao da motor radi normalno i ne varnici....
Sorry al ja nevidim da je negdje spomenut ili naznacen kod greske, nego samo da pali servisnu lampicu....rotor je napisao:Po kodu greske ima veze sa motorom,sada da li je upitanju sam motor,taho generator,ozicenje ili modul treba videti?
Kineski zid je jedina kineska stvar koja traje vise od godinu dana!
-
- ___
Prvo nisam trazio da slika motor pre i posle smirglanja.
Drugo i ti si ga savetovao da proveri motor(procitaj sta si napisao).
Trece ovo nije forum za laike.
Ovako mozemo do sutra a covek i dalje ima ne ispravnu masinu.
Drugo i ti si ga savetovao da proveri motor(procitaj sta si napisao).
Trece ovo nije forum za laike.
Ovako mozemo do sutra a covek i dalje ima ne ispravnu masinu.
-
- bela tehnika
@sove mozda tebi ovo ne lici na kod greske,meni sigurno,drzi se teme jer ovo nevodi nicemu.zoranvladimir je napisao:jučerašnjim probama jednom je na kratko zajedno sa servis lampicom popalio baš sve ostale lampice.
-
- bela tehnika
- Warranty service: Bosch Siemens Electrolux Zanussi AEG Končar Vivax
- Contact person: ZDRAVKO
Takav problem može da prouzrokuje bravica a već je pisano da je bila u kratkom spoju tj njen vod na ploči a iz predhodnih postova nevidim da je zamjenjena.Pokušat simulirati zatvorena vrata spojivši kontakte LiC i onda mašinu pustiti u rad ako i tada pravi isti problem kontaktirati Darka ili nekog prijatelja elektroničara da ispita elemente na ploči jer često uz vod ode i elemenat ka kojem ide izgoreni vod pretpostavljam trijak a zna i srušiti softver pa se tako ponaša...
BLAGO ONOM KO RANO POLUDI VAS MU VJEK U VESELJU PROĐE
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
- 9 Odgovori
- 6816 Pregledano
-
Zadnji post napisao JaroslavBires
26 svi 2012, 21:07
-
-
Whirlpool AWE2217 - greška F12 Heater circuit error-ODUSTAO
napisao Arseniye » 20 Feb 2016, 21:43 » u VEŠ MAŠINE - 13 Odgovori
- 10687 Pregledano
-
Zadnji post napisao velimir1981
09 Apr 2016, 09:49
-
-
- 9 Odgovori
- 3214 Pregledano
-
Zadnji post napisao orion52
07 Jul 2020, 21:07
-
-
SAMSUNG WF8AF5E4P4W , motor prekine da radi u toku pranja , INFO
napisao vlada69 » 06 Nov 2022, 09:41 » u VEŠ MAŠINE - 1 Odgovori
- 1309 Pregledano
-
Zadnji post napisao jaro
06 Nov 2022, 12:31
-
-
- 6 Odgovori
- 2635 Pregledano
-
Zadnji post napisao junuzovic
07 Avg 2023, 08:08
-
- 7 Odgovori
- 6473 Pregledano
-
Zadnji post napisao milivoje savic
28 Okt 2013, 19:34
-
-
Bosch WAE20460BY WLM40 ne vrti bubanj(reseno)
napisao vojaelektronik » 19 Jan 2014, 21:17 » u VEŠ MAŠINE - 12 Odgovori
- 2883 Pregledano
-
Zadnji post napisao vojaelektronik
25 Jan 2014, 21:33
-
-
-
Ves masina BOSCH WAA12160BY-ne vrti bubanj (odustao)
napisao ljube » 05 Jun 2016, 11:07 » u VEŠ MAŠINE - 5 Odgovori
- 2881 Pregledano
-
Zadnji post napisao Hazbo
09 Sep 2016, 17:44
-