Ariston MBA4033 nece da radi kompresor uvek (rešeno)

Forum za frižidere i zamrzivače.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
urke
_
_

Ariston MBA4033 nece da radi kompresor uvek (rešeno)

Post napisao urke » 31 Jul 2011, 00:16

Pozdrav svima.
Malo će da bude sa neba pa u rebra ali izvinite.

Navedeni frizider je polovan kod onih kraljevcana i radio je dobro jedno pet godina ali poceo je da pusta gas.Standardna prica "pusta na isparivacu to se ne popravlja nego se na vreme baci". Punjen je dva puta gasom na po sest meseci jer smo ja i zena bili emotivno vezani za njega.Ta vezanost me je navela da nadjem nekog majstora koji raparira taj prelaz Al-Cu i ja dogovorim da ga uradi za 40Evra. Covek uradio taj prelaz ali ono opet pusta negde pa mi on predlozi da uz doplatu jos 10evra on zameni sve Al cevi isparivaca i da stavi bakarne i to je onda vecna stvar. Uradi on to zalije izolaciju zove me da uznem frizider ... vec je isproban i radi perfektno kaze on. Kod mene kuci upali iz cuga radi kida ali za dva sata alarm i ne radi. Čuje zazuji kompresor na dve sekunde nekoliko puta i nece. Majstor ne priznaje svoju gresku kaze ploca sa elektronikom ne valja i to je problem. ja nađem isti friz kod prijatelja skinem plocu probam kod mene isti slucaj . Znaci nije ploca. Kondezator merim dobar, ptc Ima otpor 28oma.
Šta da radim ovaj mjstor neće da cuje da jedo njega. dali ga nije prepunio ili sta vec moze da bude. Ako neko zna neka mi pomogne...

Malo je tesno nisam mogao bolje da slikam.
Hvala
2011 rodendan 115vvvv.JPG
2011 rodendan 114vvvv.JPG
2011 rodendan 111vvv.JPG
2011 rodendan 109vvvv.JPG
Zadnja izmena: urke, dana 23 Sep 2011, 09:16, ukupno menjano 1 put.

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE
Specialty: whitegoods

Re: Kombinovani Ariston MBA4033 nece da radi kompresor uvek

Post napisao nike » 31 Jul 2011, 08:20

Emotivno vezan za frižider? Svakakvih li fetiša ima! lolzi lolzi

Bacaj to i kupi novi, Ili zovi još jednog majstora.
Šansa ti je 99% da je kompresor stradao.

Koliki je otpor namotaja? Treba biti 16Ω (C-R) i 13,6Ω (C-S) kada je namotaj kompresora na sobnoj temperaturi (25°C).
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

nuk
_
_

Post napisao nuk » 31 Jul 2011, 09:37

nike je napisao:Emotivno vezan za frižider? Svakakvih li fetiša ima! lolzi lolzi
lolzi

ovi danfossi su izdrzljive rage ali ko zna sta je majstor napravio od instalacije i cega sve ima u njoj.
potrebno je naci krstenog majstora koji bi se uhvatio u kostac s'ovim, ako je to moguce uopste.
ipak ga je trebalo baciti bez trunke emocija :mrgreen:

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice

Post napisao nike » 31 Jul 2011, 09:54

Već vidim scenarij:
Vareno bez propuhivanja dušikom
Čađa po sistemu
R134a ispire sve
Začepljena kapilara
Crkao kompresor nakon 2 sata

Ako je koristio dušik, sve povlačim! :mrgreen:

goranfri
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc

Post napisao goranfri » 31 Jul 2011, 15:40

Zameniće ti majstor kompresor i biće onda valjda u redu. Svaki frižider može da se opravi ali je pitanje isplativosti jer se cena opravke približava ceni novog uređaja.

Lepo su ti svi rekli da batališ to i kupiš nov , sada ti jasnije zašto su to rekli.

ledo
_
_

Post napisao ledo » 31 Jul 2011, 17:36

Verovatno da je stradao kompresor a obzirom da je postavljena nova instalacija i da si vec uso u neku ulozenu,cifru za koju ja kazem "ni tamo ni vamo", predlozi majstoru da montira neki polovan kompresor na koji ce ti dati odredjenu garanciju i naravno povoljniju cenu. Mozda se desi da takvo resenje traje dugi vremenski period.

urke
_
_

Post napisao urke » 31 Jul 2011, 20:31

Hvala svima na konstatacijama i ja sam sve to pomislio, mozda je covek stavio neke polovne cevi sa tavana. Ne verujem da je crkao kompresor jer ja taj frizider palim svakog dana i on uvek pocne da radi ok ali kad nabije temperaturi iskljuci (oko dva sata rada) i vise nece da startuje kompresor a ventilator radi. Cuo sam nekoliko puta kako proba da startuje , zazuji na bzzzzz.... na pola sekunde nekoliko puta i to je to. Kao da nemoze da startuje. Ja cenim da je kondezator, Ptc ili da nije prepunio i tako nesto....

Sta vi mislite.

P.S. nebi ga bacio ni za kakve pare.

goranfri
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc

Post napisao goranfri » 31 Jul 2011, 21:46

Pa zameni mu ptc i kondenzator ako sumnjaš na njih.

Miki_R
_
_
Contact person: Miki Ravnjanski
Lokacija: https://www.google.rs/maps/place/Servis ... 064,20.527

Post napisao Miki_R » 31 Jul 2011, 21:52

urke je napisao:Hvala svima na konstatacijama i ja sam sve to pomislio, mozda je covek stavio neke polovne cevi sa tavana. Ne verujem da je crkao kompresor jer ja taj frizider palim svakog dana i on uvek pocne da radi ok ali kad nabije temperaturi iskljuci (oko dva sata rada) i vise nece da startuje kompresor a ventilator radi. Cuo sam nekoliko puta kako proba da startuje , zazuji na bzzzzz.... na pola sekunde nekoliko puta i to je to. Kao da nemoze da startuje. Ja cenim da je kondezator, Ptc ili da nije prepunio i tako nesto....

Sta vi mislite.

Iskustva na kojima sam ja nailazio kad se budza sa bakanim cevima je skoro kod svih kompresora taj start kad postigne temperaturu,a kod Danffosa pogotovo...Tu ti je sve moguce...I da je prepunjen pa ga treba ciljati jer vise nije fabricki,pa zacepljenje...ali mislim da on ne moze za onoliko minuta koliko termostat drzi od iskljucenja do ponovnog ukljucenja da stvori pritisak gasa na usisu i potisu koji ce moci da savlada startom...Probaj da ga pustis da radi neko vreme,pa ga sam iskljuci i ostavi iskljucenog iz uticnice recimo 15 minuta,pa pokusaj da ga zastartujes ponovnim ukljucenjem u struju,ako ne krene,odma ga iskljuci pa sacekaj duzi period pa pokusaj opet...pa ces videti sta se desava u tom slucaju...Da je zz,zz je ... :pivopije:
Po meni je Elektrolux mnogo bolji kompresor od Danffosa,a narocito spanski Unidad...neunistivi su...Danffosu sve smeta...

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 31 Jul 2011, 22:36

Miki_R je napisao:Danffosu sve smeta...
Znači da ima bolju zaštitu.

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 31 Jul 2011, 22:39

urke je napisao: Sta vi mislite.

Ako radi 2 sata, onda je kompresor ispravan, a sistem je ili djelomično začepljen ili je prepunjen.
Nakon određenog vremena se kompresor pregrije pa ga zaštita isključuje i ne da da starta.
Može biti i vlaga u sistemu.
Zovi drugog majstora da to riješi, pošto taj očito ne zna ili neće.

urke
_
_

Post napisao urke » 31 Jul 2011, 23:43

I ja mislim da ima neka zaj.......ija sa tom zastitiom jer kad posle tog kratkog rada ja probam ponovo i ovako i onako da ga upalim ali neće. Mora da se sačeka jedno 4-5 sati pa ponovo hoće. Jedva ga ubodem iz ko zna kog puta pa proradi.
Primetio sam da kad se ugasi i posle nekoliko sati kad ostane ukljucen u struju kompresor ne radi ali je solidno vruć.

Mogu na poslu da od klimađžije pozajmim manometre da proverim gas ako je to tako moguće. Šta mislite?

Merio sam PTC ima 28oma a kondenz je od 4uf probao sam ga u steker baca varnicu.

ledo
_
_

Post napisao ledo » 01 Avg 2011, 00:18

Izmeri kao sto ti je vec gore navedeno radni i pomocni namotaj na kompresoru tako sto ces skinuti ptc relej pa onda instrumentom izmeri izvode na samom kompresoru. Ili izmeri struju koju ti vuce kompresor tokom rada,bilo bi nam jasnije. U svakom slucaju kompresor ima neku muku. Svakako nadalje mu treba drugi majstor.

urke
_
_

Post napisao urke » 01 Avg 2011, 12:25

Merim otpor danas kad se vratim sa posla. Struju nemam čime. Nemam klešta za ~ samo imam za - struju. Jedino na red sa unimerom.

Pozdrav

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 01 Avg 2011, 15:40

urke je napisao: Jedino na red sa unimerom.
Ne, izgorit će ti unimer.
Treba ti šunt ili strujna klješta za AC!

urke
_
_

Post napisao urke » 01 Avg 2011, 22:08

Evo mene sa novim informacijama. Čekao sam do sada jer nisam smeo da čaćkam struju dok mi sinčić ne legne (sve ponavlja kad je sam). Obezbedio sam strujna AC klesta.
080111213130.jpg
Ukljucio prokletinju i ovaj put nece da startuje kao sto se često i desava. Prvi pokusaj je Bilo ono bzzz i struja kolko sam ja mogao da uhvatim otisla u trenu na oko 6A i odmah pala na 4.5A. Čuje se da je caknuo kontakt i 0A, posle 10sek. bez ikakvog zvuka 4,5A oko 10sek. pa 0A jedno 20sek., toj ciklus sam pratio jedno 20 puta. Uvek se čuje da cakne kao kontakt od releja. Svaki start posle prvog nije bio veci od 4,5A, samo prvi 6A.
080111213204.jpg
Merio sam pre toga kompresor omski . Ukupno ima 30 oma, levi 16oma, desni 14oma.

ledo
_
_

Post napisao ledo » 01 Avg 2011, 22:53

Vuce veliku struju, 4.5 A je velika struja i zastitni bimetal ga izbaci,to je ono sto cakce,normalno je ~ 0,8 A. A omski je ok. Ipak ce biti da je riknuo.

nuk
_
_

Post napisao nuk » 01 Avg 2011, 22:59

ja bih ipak rekao da je problem sa protokom u instalaciji od pocetka.
sad je vrlo moguce da je i kompresor stradao mada, s'obzirom na danfoss-ovu duplu zastitu i ne mora da znaci ali svakako bi trebalo ustanoviti sta je sa instalacijom, proveriti da li je uopste izvedena kako treba (sto cisto sumnjam), ako jeste, isprati je, promeniti kapilaru, napuniti.
ovo sve u slucaju da je kompresor ostao citav (veliko pitanje), a ako jeste, promeniti ulje (bar 2 puta).
poenta:
NE ISPLATIVO!! (sada i potvrdjeno!)

ledo
_
_

Post napisao ledo » 01 Avg 2011, 23:03

A inace sam start i treba da ti bude sa povlacenjem vece struje zbog pomocnog namotaja ali nakon par sekundi pada na 0,8A i nize..

urke
_
_

Post napisao urke » 01 Avg 2011, 23:05

To i mene buni da je riknuo nebi uopste radio kao ovaj sto ponekad proradi i tad radi samo tako. i omski je dobar.... evo sad sam ga opet pustio i primetio da svaki put kad proba strija padne 0,1A. sada je na primer 3.8A . Cuje se i onaj zvuk kao da zalupa da ce da krene i odmah muk.

jel ima neko jos neko misljenje?

Hvala na cimanju do sada

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI”