Zaledjen susac,i kapilara rashladne vitrine!!!Reseno

Forum za frižidere i zamrzivače.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
Miki_R
_
_
Contact person: Miki Ravnjanski
Specialty: whitegoods
Lokacija: https://www.google.rs/maps/place/Servis ... 064,20.527

Re: Zaledjen susac,i kapilara rashladne vitrine!!!Reseno

Post napisao Miki_R » 24 svi 2011, 08:31

Ljudi,aj shvatite da je vitrina radila na R12 od kad je ja pamtim poslednjih 15 godina jer ima Tf VENTILE na kojima lepo pise R12 :lala:
Naravno,slazem se sa kolegama da je radila "Zadovoljavajuce" za vlasnika prodavnice koji kao sto rekoste nisu spremni da ih vrate u pocetno fabricko stanje.
A vitrinu je resio za 3 sata posla decko koji ima 20 godina i nesto malo radnog iskustva iz nase velike firme...TERMOMONT ELEKTRO...ciji sam ja jedan od davnih savetodavaoca :pivopije: (iako i dan danas licno priznajem da se covek uci dok je ziv)...
Jos jednom pozdrav svima i verujte u mladu generaciju!!!Pomozite im,nemoj te da ih odma napadate,kao sto je bio moj slucaj kada sam poceo sa radom 1992. pa me lokalni kolega stariji od mene 10 godina stalno opanjkavao,iako sam sve tada resavao uspesno...a savet od njega ili pozajmicu freona...to si mogao da dobijes a i freon novu bocu iz koje je iscevcio 5 kg, po ceni znatno skupljoj od cele ne raspakovane...a onda je pozajmljivao moju Azotnu u mojoj " parohiji " :lala: ...Eto ,toliko o nekim kolegama...

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE

Post napisao nike » 24 svi 2011, 22:19

Miki_R je napisao: A vitrinu je resio za 3 sata posla decko koji ima 20 godina i nesto malo radnog iskustva iz nase velike firme...TERMOMONT ELEKTRO...ciji sam ja jedan od davnih savetodavaoca
Može li se znati u kojoj oblasti si davao savjete, pošto, s obzirom na postavljeno pitanje, ne bih rekao da je frigoristika oblast iz koje si davao savjete. Ili se ja varam?
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

IvanZr
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: LG Galanz Samsung Whirlpool ...
Contact person: Ivan

Post napisao IvanZr » 24 svi 2011, 22:44

Da slucajno nije vlasnik te firme Danijel ?

Oni su radili vodovod i kanalizaciju,centralno grejanje,mozda su saveti bili u vezi kanalizacije? lolzi ,salim se naravno nego poznajem vlasnika oni su trgovci (prodavnica rezernih delova za frigo majstore)

Miki_R
_
_

Post napisao Miki_R » 29 svi 2011, 19:58

nike je napisao:
Miki_R je napisao: A vitrinu je resio za 3 sata posla decko koji ima 20 godina i nesto malo radnog iskustva iz nase velike firme...TERMOMONT ELEKTRO...ciji sam ja jedan od davnih savetodavaoca
Može li se znati u kojoj oblasti si davao savjete, pošto, s obzirom na postavljeno pitanje, ne bih rekao da je frigoristika oblast iz koje si davao savjete. Ili se ja varam?
Pa naravno da se varas kolega Nike :mrgreen:
U mojoj karijeri sam naisao na razne probleme oko rashladnih vitrina kod kojih je kao sto znamo sve tako prosto a nekada i toliko komplikovano...Na jednom slucaju,bio je stradao kompresor ELEKTRICNO...Zamenjen je novim po svim pravilima ali hladjenja nije bilo kako valja...onda sam ja kao "Majstor pocetnik " sa ugradjenih i do tada uspesno resenih oko 150 uredjaja pozvao u pomoc iskusnije kolege i po radu i godinama staza...koji su odrzavali rashladne uredjaje ljunbljanske mlekare...Bilo je da ne valja ni taj novi kompresor...zamenili smo ga drugim opet nista...pa novi kondenzator,susac...kapilaru...isprali instalaciju...pritekli u pomoc i drugi koji su pisali i knjige o rashladi ali problem idalje isti...i tako ta vitrina sama po sebi proradi kad smo digli ruke vise od nje...
Bez uvreda,ali na ovom forumu vise ima podjebavanja,i ispravljanja kako se i sta pise a malo kolegijalnosti i pomoci,cast izuzecima ukljucujuci i Vas Nike koji ste uglavnom pozitivan covek...
Jedno je savetovati kad neko ima cime da uradi posao za razliku od mene koji nemam sredstava za sve te freone,delove...jer mi je trziste takvo gde se svi nesto poznajemo,rodjaci,braca...kumovi...i slicno...Njima je lako,oni vec snabdevaju ostale majstore sa opremom,potrosnim materijalom i imaju veliko trziste i vise ekipa te im je i sve sto treba u potrebnim kolicinama na raspolaganju...mislim na Azot,R11...tecnost za vlagu...razne susace...freone...itd...a ja sve to treba da kupim na veliko da bih uradio jednu ili dve vitrine godisnje,posto svaka firma koja snabde prodavnicu sa robom da i svoj rashladni uredjaj pa ima i svoj servis...eto to je ta prica...
Oko rashlade ne tvrdim da nesto bas mnogo znam oko teorije,jer kada bi svi mi radili kako pise po teoriji niko nikad ne bi nista ni uradio...
U svakom slucaju veliki pozdrav i ocekujem vise kolegijalnosti ovde a manje omalovazavanja...

Miki_R
_
_

Post napisao Miki_R » 29 svi 2011, 20:06

IvanZr je napisao:Da slucajno nije vlasnik te firme Danijel ?

Oni su radili vodovod i kanalizaciju,centralno grejanje,mozda su saveti bili u vezi kanalizacije? lolzi ,salim se naravno nego poznajem vlasnika oni su trgovci (prodavnica rezernih delova za frigo majstore)
Tacno...vlasnik je Danijel,firmu je osnovao njegov tata,kao szr za ugradnju etaznog grejanja...Prodavali su u pocetku kese za usisivace na pijaci i po nesto od delova za ves masine...Kako sam ja u ovom poslu od 1992. snabdevao sam se i u Vrscu i u Batajnici i Beogradu...pa sam im tada predlozio da u sve to ponude nama majstorima i kompresore za zamrzivace po ceni recimo 5 maraka skuplje nego sto ih nabavljamo u Bg...
Ja nisam imao kapital da udjem u ozbiljniji rad sa svim tim pa sam robu i sve ostalo kupovao na jako malo i musterije cekao i radio na reckicu...pa bilo je i onih koji nikada nisu ni platili...
Danas je Termomont velika firma-preduzece ,sa saradnjom velikih preduzeca iz Hrvatske i nekih iz Srbije,najjaci u Pancevu i imaju i nekoliko ekipa za rad servisa ali mislim da je trgovina kao i uvek bila i ostala njunosnija u svemu... :pivopije:

milan
Preminuo
Specialty: tv-multimedia

Post napisao milan » 29 svi 2011, 20:23

milan je napisao:@ Miki_R
Znaci odgovor potencijalni je trebao da glasi "Nemas kraci put resenja...moras da ispustis gas,otsrafis susac,produvas instalaciju time i time...zatim zamenis filter novim ... itd
Od koga si ocekivao odgovor ovakvog tipa?
Nisi uopste odgovorio na moje pitanje, ili smatras da netreba.
Kako si poceo temu sa
Molim kolege koji mogu nesto da sugerisu na osnovu postavljenih slika,i ukazu na eventualni kvar,te daju svoju preporuku,ka njegovom resavanju,sa sto manje komplikovanih i nepotrebnih otvaranja posla, ja nisam mogao nista da ispitam,osim sto sam produvao sace kondenzatora,
Logicnije bi bllo kako si majstor da si napisao
Ispustim gas,otsrafis susac,produvas instalaciju time i time...zatim zamenis.... itd
Sta vi majstori mislite da li treba jos nesto da uradim osim ovoga??????
Nemoj zameriti, nije nista licno. :pivopije:

Miki_R
_
_

Post napisao Miki_R » 29 svi 2011, 22:38

milan je napisao:@ Miki_R
Znaci odgovor potencijalni je trebao da glasi "Nemas kraci put resenja...moras da ispustis gas,otsrafis susac,produvas instalaciju time i time...zatim zamenis filter novim ... itd
Od koga si ocekivao odgovor ovakvog tipa?
Milane,ovo sam propustio u iscitavanju iz nekog razloga te nisam odgovorio...ne namerno vec slucajno...
Od koga sam ocekivao odgovor???Pa posto je primer skolski kako rece Nike,na njemu je mozda testirano misljenje,savet...pravo i iskreno resenje,neka nova ideja...kako bi u buduce znao od koga moze da se stvarno dobije prava,iskrena pomoc a ne nesto sto ce nas odvuci u pogresnom smeru...
Ne znam konkretnu svrhu Foruma jos uvek,ali ja konkretno zelim da pomognem buducim kolegama nametnutim temama koje mozda nisu navedene a sa pravim nazivom koji ce pretrazivac da im da link ka problemu koji imaju...Jedna tema je i ova...
Druga koju cu da otvorim ce biti Klima uredjaj ledi debelu cev na spoljasnjoj jedinici...To je to...Ako sam pogresio mesto i vreme Vi me ispravite...i recite da sam pogresio mesto na kom se nalazim...Eto...iznosim samo svoje misljenje i eventualne ideje...ako su dobrodosle... :pivopije:

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice

Post napisao nike » 30 svi 2011, 07:59

Miki_R je napisao:

U mojoj karijeri sam naisao na razne probleme oko rashladnih vitrina kod kojih je kao sto znamo sve tako prosto a nekada i toliko komplikovano...Na jednom slucaju,bio je stradao kompresor ELEKTRICNO...Zamenjen je novim po svim pravilima ali hladjenja nije bilo kako valja...onda sam ja kao "Majstor pocetnik " sa ugradjenih i do tada uspesno resenih oko 150 uredjaja pozvao u pomoc iskusnije kolege i po radu i godinama staza...koji su odrzavali rashladne uredjaje ljunbljanske mlekare...Bilo je da ne valja ni taj novi kompresor...zamenili smo ga drugim opet nista...pa novi kondenzator,susac...kapilaru...isprali instalaciju...pritekli u pomoc i drugi koji su pisali i knjige o rashladi ali problem idalje isti...i tako ta vitrina sama po sebi proradi kad smo digli ruke vise od nje...
Znači vitrina se misteriozno sama od sebe popravila.
To se događa kada se servisu pristupi nesistematski, stihijski, amaterski.
Profesionalac majstor zna šta sve treba napraviti da do toga ne dođe.
Iz gore navedenog primjera se samo pokazuje točnom moja pretpostavka da savjeti iz frigoristike i nisu baš tvoja jača strana.

Bez uvreda,ali na ovom forumu vise ima podjebavanja,i ispravljanja kako se i sta pise a malo kolegijalnosti
To je tvoje mišljenje, utisak. Moje je dijametralno suprotno. Znači i jedno i drugo je subjektivno. Kad bi sproveli anketu među članovima, onda bi to bilo objektivno. Dali je takva anketa sprovedena na forumu (a da ja ne znam za nju) pa da ti imaš potvrdu za svoj subjektivni dojam?
Ispravljanja su potrebna jer smo tehnička struka a ne filozofi. Konvencije pisanja postoje kako bi članovi foruma lako došli do podataka i kako bi ti podaci bili dostupni. Zbog toga i ti dolaziš ovdje, a kad to ne bi bilo tako, ne bi imao koristi dolaziti jer podatci razbacani na gomilu ne služe nikome ili je do njih skoro nemoguće doči osim nabasati kao što ćorava kokoš slučajno nabasa na zrno žita u gomili pijeska.

Oko rashlade ne tvrdim da nesto bas mnogo znam oko teorije,jer kada bi svi mi radili kako pise po teoriji niko nikad ne bi nista ni uradio...
Rezultat nepoznavanja teorije je upravo vidljiv iz primjera sa samopopravljenom vitrinom.
Kad bi svi radili kako piše po teoriji, onda bi svi znali što radimo, a svaki kvar bio popravljen kako spada.
Ovako, veliki dio "frigorista" ne zna kako radi ono što popravlja pa mijenja dijelove po iskustvu i bez razumjevanja, vakumira gledajući na sat, puni gledajući isparavanje i ništa drugo itd...
Sva sreća pa njihove mušterije znaju puno manje od njih, pa im sve to prolazi, a neki se i dobro podmažu.
U svakom slucaju veliki pozdrav i ocekujem vise kolegijalnosti ovde a manje omalovazavanja...
Ako ima omalovažavanja, ne daj da te to spriječi u sticanju i dijeljenju znanja i iskustva

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 30 svi 2011, 08:24

Miki_R je napisao: Pa posto je primer skolski kako rece Nike,na njemu je mozda testirano misljenje,savet...pravo i iskreno resenje,neka nova ideja...kako bi u buduce znao od koga moze da se stvarno dobije prava,iskrena pomoc a ne nesto sto ce nas odvuci u pogresnom smeru...
To si lako mogao saznati praćenjem tko i što i kako odgovara na postavljene teme. Puno se više vidi tako nego postavljanjem jednog pitanja.
Ovako, oprosti na direktnosti, to meni izgleda kao da se izvlačiš da ne ispadneš neznalica.
Nije problem ne znati, problem je to ne priznati sebi. Sve se da naučiti ako se želi, a ovdje ima dovoljno profesionalaca koji znaju to što rade da se može tu puno naučiti.
Ako u tom procesu i bude kakvih podjebavanja i sl., pa što, vrijedi i to istrpiti.
Omjer podjebavanja će uvijek bit obrnut omjeru znanja. Što je veće znanje manje je podjebavanja.
Nismo mi profesori na faksu pa da smo operirani od podjebavanja akademskih kolega. Večina nas smo majstori ili naučnici ili barem to mislimo da jesmo.
Ne znam konkretnu svrhu Foruma jos uvek,ali ja konkretno zelim da pomognem buducim kolegama nametnutim temama koje mozda nisu navedene a sa pravim nazivom koji ce pretrazivac da im da link ka problemu koji imaju...Jedna tema je i ova...
Druga koju cu da otvorim ce biti Klima uredjaj ledi debelu cev na spoljasnjoj jedinici...To je to...Ako sam pogresio mesto i vreme Vi me ispravite...i recite da sam pogresio mesto na kom se nalazim...Eto...iznosim samo svoje misljenje i eventualne ideje...ako su dobrodosle... :pivopije:
Pogriješio si način.
Ako želiš to što si naveo, onda si trebao sam postaviti pitanje i na njega odgovoriti pa da se i drugi kasnije pridruže sa elaboriranjem do u detalje. Ovako, ne izgleda mi to iskreno.

Miki_R
_
_

Post napisao Miki_R » 30 svi 2011, 11:27

Na sve sto si Nike napisao u vezi vitrine i kako mog tako i pristupa kolega koji su i strucni i vicni frigomatici a dogadjaj je iz 1995. i ta vitrina i dan danas radi...je da citiram deo iz jedne pesme "TEORETSKI LJUBAV LEPO ZVUCI,MALCICE JE DRUKCIJE U PRAKSI"... :mrgreen:
Po mnogima ovde izgleda rad nekog uredjaja bez staklenog zvona je nemoguca misija...

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI”