zapushenje pri punjenu zamrzivaca
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
zapushenje pri punjenu zamrzivaca
Zasto pri punjenju zamrzivaca sa npr r12 po neki put se deshava da ako jos u zamrzivacu postoji led zapushi tj izgubi se cirkulacija. Freon ostaje zarobljen pred kapilare. Kada otopim led i ponovim postupak punjena sve se normalizira. Pozdrav.Novi na forumu.
- frigo
- bela tehnika
- Warranty service: Carrier...
- Contact person: Dragan Antic
- Phone number: 0038670501511
- Specialty: whitegoods
- Kontakt:
Re: zapushenje pri punjenu zamrzivaca
zato sto ne izvakumiras dovoljno...
tj ne pripremis ras. uredjaj kako treba...
a oce da se desi kad zavaris filter i ne sacekas da se ohladi... kondenzacija, razlika u temperaturi...
oce i i od zaostalog ulja u kondenzatoru i kapilari posto je ulje hidroskopno brzo upije vlagu...
tj ne pripremis ras. uredjaj kako treba...
a oce da se desi kad zavaris filter i ne sacekas da se ohladi... kondenzacija, razlika u temperaturi...
oce i i od zaostalog ulja u kondenzatoru i kapilari posto je ulje hidroskopno brzo upije vlagu...
Prijatelj je najveće bogatstvo u životu.
-
- _
- Contact person: Dejan Trajkovic
Imao sam slucaj sa jednim zamrzivacem, koji je imao ledeni cep, ( kad izvakumiram sve je u redu, kad pustim gas pokaze zacepljenje), nema veze koliko vakumiram, cim pustim gas on pokaze da je zacepljen.meta je napisao:zasto pri punjenju zamrzivaca sa npr r12 po neki put sedeshava da ako jos u zamrzivacupostoji led zapushi tj izgubi se cirkulacija.freon ostaje zarobljen pred kapilare.kada otopim led i ponovim postupak punjena sve se normalizira. pozdrav.novi na forumu
Problem sam rersio grejalicom koja duva vazduh. Osusio sam zamrzivac i stavio grjalicu unutra da duva toplo dok je grejalica zagrevala prostor ja sam vakumirao ins. posle nekih 15 do 20 min culo se je (kao neko fuzdanje kroz cevi) kada je cep opustio. Zamrzivac i dan danas radi.
I kod mene se desavalo par puta zacepljavanje kapilare,i to uvek kada sam menjao motor na zamrzivacu koji jos ima minusnu temperaturu u sanduku.E sad kolega frigo,naprotiv primetio sam da mi se to desava bas kad malo duze vakumiram sistem,mada praktikujem da uredjaje vakumiram i do trideset minuta.Moje neko misljenje,sav vazduh koji ostaje prilikom montaze motora zarobljen u potisnom delu,znaci u kondezatoru i susacu,mora prilikom vakumiranja proci kroz kapilaru i naravno dolazi do zaledjenog dela cevi,e tuje i caka.Normalno da kad vazduh dodje do tog dela odmah i zaledi i stvori cep na samom ulasku u isparivac.Kada sam provalio u cemu je problem,probao sam sa kracim vakumiranjem i nije bilo zacepljenje.Sad praktikujem,da kad vakumiram sistem grejem fenom mesto gde kapilara ulazi u isparivac....i nemam vise problema sa tim. 

Vakumiranje je neophodno bez dileme sto duze to bolje kao i
Zbog toga je zamjena filtera neophodna da filter pokupi svu vlagu u potisnom dijelu.
Mada da budem iskren takve stvari se i meni par puta desile, ali ja sam to resavao tako da i priliko vaumiranje i prvih sat vremena sam drzao manji kalolifer u samom zamrzivacu tako sto zbog temperature sto zbog veceg pritiska da nije mogao da se napravi ledeni cep.
Kruzenjem freona kroz sistem vlaga ostaje u filteru

Zbog toga je zamjena filtera neophodna da filter pokupi svu vlagu u potisnom dijelu.
Mada da budem iskren takve stvari se i meni par puta desile, ali ja sam to resavao tako da i priliko vaumiranje i prvih sat vremena sam drzao manji kalolifer u samom zamrzivacu tako sto zbog temperature sto zbog veceg pritiska da nije mogao da se napravi ledeni cep.
Kruzenjem freona kroz sistem vlaga ostaje u filteru

kolege hyala na iscrpnim odgovorima.hteo sam da cujem vasa misljenja.problem je malo samo kada je zamrzivac pun sa robom i to sve treba vaditi.
.
.
- dudo40
- _
- Warranty service: Končar
Ima još jedna mogućnost.
Štopanje se desi ako ima vlage ili ulja da ali mora se paziti FILTER PLINA NE SMIJE BITI STAR .
Nekada sam kupovao filtere u Italiji po 300 400 kom.jer ih nije bilo.Kad sam bio pri kraju zalihe imao sam atipično štopanje sistema.Nikad više ne kupujem filtere na veliko ili kojima je bakar potamnio.
Inače sa grijanjem se postiže da se bolje izvakumira ne sjećam se točno ali mislim da pri vakumu od -1 bara na temp.od 20C voda prelazi u paru.Moža grešim ali malo . Škola je bila davno

Štopanje se desi ako ima vlage ili ulja da ali mora se paziti FILTER PLINA NE SMIJE BITI STAR .
Nekada sam kupovao filtere u Italiji po 300 400 kom.jer ih nije bilo.Kad sam bio pri kraju zalihe imao sam atipično štopanje sistema.Nikad više ne kupujem filtere na veliko ili kojima je bakar potamnio.
Inače sa grijanjem se postiže da se bolje izvakumira ne sjećam se točno ali mislim da pri vakumu od -1 bara na temp.od 20C voda prelazi u paru.Moža grešim ali malo . Škola je bila davno

- nase
- _
- Contact person: Daniel Stefanovski
- Kontakt:
za oni koji neznaju!!!!!!!!!!!!
ako ikada se desi zacepljenje na samom sistemu frizidera ili bilo koji rashladni sistem za dasprecite zacepljenje upotrebljava se jedna stvar
ZASTO!!!!!!!!!!!
Kada je ulje koje je uslo u malo vecim kolicinama u sistemu i to je molo vise apsorbiralo vlagu (dal sa freona ili okoliceili sa dehidratorom )stavlja se jednu tekucinu kija razbija zacepljenje tera u dehidratorom i tu ostaje u silika gelom. tekucina se stavlja u ml g u zavisnosti koliki je sistem PR. za jednog frizidera od 410 litara stavlja se 2mlg .
POSTUPAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kada se dobro izvakumira (oko 10 MIN) pr punjenje za gorenje 410 l je oko 210 g kad se pusti frizider u rad stavlja se freon oko 35% pa se uvjek gleda na istrimentu da isparehje bude uvjek oko - 30 C kada sistem protera vlagu (rad oko 20 min sta se po malo doturuje freon da se odrzi isparenje ) kada sistem ne zacepi onda se stavlja ceo freon. Postuipak stavanje tekucine:
na crevo koje vakumira na oko 15 do 20 sm stisne se crevo sa stop klestama i stavi se celu tekucinu sa spricem i iglom u crevo (zato vreme sve se drze kleste zatvorene)i onda se sa menzuru pusti freon a on otera tekucinu u sistem a kompresor rasprsi i ide u cevima.
TA TECNOST ZE ZOVE
M E T A N O L
Pozdrav kilegama pa ko ima neku tajnu nek je oda
Ps. Isti postupak se moze postupiti sa bilog kojem plinu pa i sa r600
ako ikada se desi zacepljenje na samom sistemu frizidera ili bilo koji rashladni sistem za dasprecite zacepljenje upotrebljava se jedna stvar
ZASTO!!!!!!!!!!!
Kada je ulje koje je uslo u malo vecim kolicinama u sistemu i to je molo vise apsorbiralo vlagu (dal sa freona ili okoliceili sa dehidratorom )stavlja se jednu tekucinu kija razbija zacepljenje tera u dehidratorom i tu ostaje u silika gelom. tekucina se stavlja u ml g u zavisnosti koliki je sistem PR. za jednog frizidera od 410 litara stavlja se 2mlg .
POSTUPAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kada se dobro izvakumira (oko 10 MIN) pr punjenje za gorenje 410 l je oko 210 g kad se pusti frizider u rad stavlja se freon oko 35% pa se uvjek gleda na istrimentu da isparehje bude uvjek oko - 30 C kada sistem protera vlagu (rad oko 20 min sta se po malo doturuje freon da se odrzi isparenje ) kada sistem ne zacepi onda se stavlja ceo freon. Postuipak stavanje tekucine:
na crevo koje vakumira na oko 15 do 20 sm stisne se crevo sa stop klestama i stavi se celu tekucinu sa spricem i iglom u crevo (zato vreme sve se drze kleste zatvorene)i onda se sa menzuru pusti freon a on otera tekucinu u sistem a kompresor rasprsi i ide u cevima.
TA TECNOST ZE ZOVE
M E T A N O L
Pozdrav kilegama pa ko ima neku tajnu nek je oda

Ps. Isti postupak se moze postupiti sa bilog kojem plinu pa i sa r600
D.O.O. Alfa Elektektrothenika - Pehchevo, Republika Makedonija e ovlasten servis za bela tehnika i razladni uredi
- JaroslavBires
- ___
@nase
Kupovao sam tu tečnost pod imenom Tawzen, mada moram priznati da je pravilo br 1 dooobar vacuum uz odgrevanje ulaska kapilare u zamrzivač! Ima par godina da ne koristim alkohol,
možda je tome doprinela i nova, dvostepena vakum pumpa...
A sušači se mogu u rerni prosušiti, ne služi me baš sećanje na kojoj temp i koliko dugo
Kupovao sam tu tečnost pod imenom Tawzen, mada moram priznati da je pravilo br 1 dooobar vacuum uz odgrevanje ulaska kapilare u zamrzivač! Ima par godina da ne koristim alkohol,
možda je tome doprinela i nova, dvostepena vakum pumpa...

A sušači se mogu u rerni prosušiti, ne služi me baš sećanje na kojoj temp i koliko dugo

Možda ne znam, al' znam, ko zna! 

-
- _
- Warranty service: ardo favorit bira koncar sogo severin
- Contact person: ljuben
Tawzone sam kupovao u Grcku pre 20 godina ali je to previse skupo u odnosu na Metanol kojeg redovno koristim u slucajevima kada sistem zapusi i nakon drugog dehidratora. Za informaciju kolegama iz Makedonije proizvodi Alkaloid,a za ostale velike farmaceutske fabrike i ima ga svugde, samo sto je otrovan i treba pazljivo rukovati. Pozdrav.
- nase
- _
- Contact person: Daniel Stefanovski
- Kontakt:
Tako je Alkaloid ga proizvodi -vrlo je zapaljiv i otrovan al vrlo delotvoran
D.O.O. Alfa Elektektrothenika - Pehchevo, Republika Makedonija e ovlasten servis za bela tehnika i razladni uredi
- miodrag popovic
- gx
- Phone number: 00381638773821
- Specialty: tv
ja sam bukvalista,da li pricate o metilnom alkoholu-metanolu?nase je napisao:Tako je Alkaloid ga proizvodi -vrlo je zapaljiv i otrovan al vrlo delotvoran
Ko izgubi dobitak, taj dobija gubitak
- goranfri
- bela tehnika
- Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc - Specialty: whitegoods
Da sam ja na vasem mestu odmah bih otisao i kupio dobru i kvalitetnu vakum pumpu.
Ako dobro izvakumirate uredjaj nece vam trebati nikakvi " aditivi "

- kisko
- Preminuo
- Specialty: tv-multimedia
Ja bi ipak tu dodao i dobru domaću rakiju kao "aditiv" :oops: (nikako metanolgoranfri je napisao:Da sam ja na vasem mestu odmah bih otisao i kupio dobru i kvalitetnu vakum pumpu.![]()

uvek ima nesto interesantno
- goranfri
- bela tehnika
No no rakija,novi zakon a dozvola treba 

Kolege
Imali smo mi pre 15 godina,Dule frigo sa karaburme je proizvodio rucni uredjaj gde si rucno mogao da pumpas sistem i u kontra smeru pa da ga otpusis veoma uspesno,ali znam da je moralo malo da se ceka da on sam pusti pritisak ako si bio neiskusan mogao je isparivac da eksplodiar ako petarda
Jujumara

Imali smo mi pre 15 godina,Dule frigo sa karaburme je proizvodio rucni uredjaj gde si rucno mogao da pumpas sistem i u kontra smeru pa da ga otpusis veoma uspesno,ali znam da je moralo malo da se ceka da on sam pusti pritisak ako si bio neiskusan mogao je isparivac da eksplodiar ako petarda
Jujumara

Javljam se u vezi teme vlaga u sistemu kod frizidera. Ja to resavam pomocu veceg susaca koji ja napunim silika gelom u granulama malo , pa zatim obicne vate i tako redom.Potom napunim sistem, ne mora pun i ostavim ga jedno vreme da radi. Uspesno pokupi i vlagu i necistoce.
- goranfri
- bela tehnika
To je isto dobar način za otklanjanje vlage.
Inače pozdrav za tebe , vidim da je ovo prvi post.
Inače pozdrav za tebe , vidim da je ovo prvi post.
- frigo
- bela tehnika
- Warranty service: Carrier...
- Contact person: Dragan Antic
- Phone number: 0038670501511
- Kontakt:
Inace tako se rade malo veci sistemi silikagel za vlagu i fata za garez i ostalu prljavstinu dok god prlja fatu prociscavati kad fata bude cista e onda se stavi odgovarajuci nov filter, pripremi i napuni i to sigurno radi... 

Prijatelj je najveće bogatstvo u životu.
- nike
- gxu
- Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
- Contact person: NIKE
Čekaj, nije mi jasno!
Dali vi stavljate filtar koji se otvara pa mu se mijenja silikagel i vata? Dali je silikagel kompatibilan sa upotrebljenim uljima?
A što ako vata dospije u sistem?
Za čišćenje sistema nakon izgaranja kompresora treba koristiti filtar sa jezgrom koja ima u sebi aktivirani aluminij koji upija i neutralizira kiseline iz ulja a koji se na kraju ukloni kad obavi posao.
Nekako mi ova sam-svoj-majstor varijanta ne djeluje uvjerljivo.
Filtar, u novom sistemu, prvenstveno služi da pokupi vlagu i kiseline nastale kao proizvod raspadanja ulja tijekom rada uređaja u normalnom radnom vijeku i da spriječi mehaničke nečistoće da dođu u kapilaru.
Sušenje sistema filtrom je po meni neprihvatljivo, osim kada je ulje iz sistema absorbiralo vlagu (higroskopnost ulja) a ne može se lako promijeniti.
Za sušenje sistema služi gore opisana metoda.
E sad, šta je od toga isplatljiva metoda a što ne, to je druga prića.
Dali vi stavljate filtar koji se otvara pa mu se mijenja silikagel i vata? Dali je silikagel kompatibilan sa upotrebljenim uljima?
A što ako vata dospije u sistem?
Za čišćenje sistema nakon izgaranja kompresora treba koristiti filtar sa jezgrom koja ima u sebi aktivirani aluminij koji upija i neutralizira kiseline iz ulja a koji se na kraju ukloni kad obavi posao.
Nekako mi ova sam-svoj-majstor varijanta ne djeluje uvjerljivo.
Filtar, u novom sistemu, prvenstveno služi da pokupi vlagu i kiseline nastale kao proizvod raspadanja ulja tijekom rada uređaja u normalnom radnom vijeku i da spriječi mehaničke nečistoće da dođu u kapilaru.
Sušenje sistema filtrom je po meni neprihvatljivo, osim kada je ulje iz sistema absorbiralo vlagu (higroskopnost ulja) a ne može se lako promijeniti.
Za sušenje sistema služi gore opisana metoda.
E sad, šta je od toga isplatljiva metoda a što ne, to je druga prića.

"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
-
Prepravka zamrzivača na frižider(punjenje) REŠENO
napisao sale.klima » 09 Jul 2009, 21:56 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 16 Odgovori
- 7137 Pregledano
-
Zadnji post napisao mzoran
27 Jan 2011, 14:15
-
-
-
Kakvo ulje treba za motor od LTH zamrzivaca?
napisao BlackForce » 17 Nov 2012, 16:17 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 8 Odgovori
- 4695 Pregledano
-
Zadnji post napisao BlackForce
19 Nov 2012, 18:39
-
-
-
Prepravka Obodinovog zamrzivača u frižider
napisao Extrim » 24 Avg 2024, 12:20 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 16 Odgovori
- 2296 Pregledano
-