Obodin, polozeni sanducar-ne gasi motor
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
Obodin, polozeni sanducar-ne gasi motor
Imam jedan meni cudan problem. Naime, zamrzivac radi non-stop, dobro mrzne, mislim da je uvek ispod -10C i odmah na sta sam posumnjao je termostat koji sam i zamenio odgovarajucim. Ali probelm je ostao identican. Ako okrecem potenciometar u jednom momentu (u nultoj skali) on ugasi motor i to je OK, kada T poraste on normalno upali motor i radi ali NIKADA ga nakon toga ne gasi, znaci jednom upaljen motor preko termostata se vise nikada ne ugasi. Zasto je to tako? Izolacija je dobra kao i mrznjenje a kao sto sam vec rekao on se da ugasiti preko termostata i jednom upaliti ali nece nikada sam od sebe kada nabije T bez obzira koliko nisko termostat bio podesen (na min) jedino kada je na 0. Ima li neko sugestiju? Hvala!
Re: Obodin sanducar, polozeni
Treba mi malo vise podataka.
Najbolje bi bilo da ubacis ako imas kakav termometar pa da tacno izmeris temperaturu u zamrzivacu.

Najbolje bi bilo da ubacis ako imas kakav termometar pa da tacno izmeris temperaturu u zamrzivacu.
Re: Obodin, polozeni sanducar-ne gasi motor
U zavisnosti od mesta na kome je termometar T se krecu od -10 do -15 C. Ako je to OK, mada mislim da treba da budu od -10 do -20C ne znam ima li veze jer on nece da iskljuci ni na min min samo kada je tockic na 0. I hoce da se automatski ukljuci kasnije ali ne i da se iskljuci. Nigde en curi, ne greje se preterano, namirnice su tvrde kao kamen, ima leda. Ne znam kada je menjan freon i da li je menjan motor, znam samo da je radjena izolacija.
- frigo
- bela tehnika
- Warranty service: Carrier...
- Contact person: Dragan Antic
- Phone number: 0038670501511
- Specialty: whitegoods
- Kontakt:
E ovako kad zamrzivac radi non stop moze da bude nekoliko stvari al da skratim prvo izmeri temperaturu pa onda mozemo da pricamo dalje zasto radi non stop, znaci izmeri temperaturu a ne mislim da je uvek ispod -10C...nije isto bilo u njemu -10 il -20 il -25 stepCelzija mozda je ostecen termostat mozda je nacet motor nema snage a mozda i fali freona...Filipenko je napisao:Imam jedan meni cudan problem. Naime, zamrzivac radi non-stop, dobro mrzne, mislim da je uvek ispod -10C i odmah na sta sam posumnjao je termostat koji sam i zamenio odgovarajucim. Ali probelm je ostao identican. Ako okrecem potenciometar u jednom momentu (u nultoj skali) on ugasi motor i to je OK, kada T poraste on normalno upali motor i radi ali NIKADA ga nakon toga ne gasi, znaci jednom upaljen motor preko termostata se vise nikada ne ugasi. Zasto je to tako? Izolacija je dobra kao i mrznjenje a kao sto sam vec rekao on se da ugasiti preko termostata i jednom upaliti ali nece nikada sam od sebe kada nabije T bez obzira koliko nisko termostat bio podesen (na min) jedino kada je na 0. Ima li neko sugestiju? Hvala!
opseg rada zamzivaca je od -18 do -24 al min. -18 treba da bude u njemu, uglavnom -18 do -20 sto je niza temperatura duze mogu da opstanu namirnice u zamrzivacu da su ispravne za konzumiranje...
Prijatelj je najveće bogatstvo u životu.
- dudo40
- _
- Warranty service: Končar
Termostat nije 100% ( da je on tep.bi bila -20 i niža )
Ako je stari tip Oboda ( mjenjana izolacija ....... trebao bi biti )
Ledi samo desnu stranu..............................fali plin
Ledi sve strane.......................................oslabio kompresor
Otvori poklopac i upali upaljač u sanduku te pomiriši isparavanja iznad plamena.Ako te štipa za nos curi ti freon u sanduku.BACI ŠKRINJU I U TRGOVINU PO NOVU.
Ako je stari tip Oboda ( mjenjana izolacija ....... trebao bi biti )
Ledi samo desnu stranu..............................fali plin
Ledi sve strane.......................................oslabio kompresor
Otvori poklopac i upali upaljač u sanduku te pomiriši isparavanja iznad plamena.Ako te štipa za nos curi ti freon u sanduku.BACI ŠKRINJU I U TRGOVINU PO NOVU.
- goranfri
- bela tehnika
- Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc - Specialty: whitegoods
Oslabio kompresor.
Cekajte, nije mi jasno. Kako oslabio kompresor ako je T -15C? Zar ne bi trebalo da ugasi motor kada pomeram potenciometar ka nultom polozaju ali pre 0? Znaci ako je sada na podeoku 5 zar ne bi trebalo da kada ga spustim npr na 2 da ugasi motor? Ali to ne radi. Necete mi reci da je jedina granicna tacka gasenja i T tacka samo 0 a da zamrzivac mrzne na -15C? Kapilara je smestena u svoje kuciste na obodu stranice, jedino da je pomerim tj ukopam u sredinu gde je T najniza pa da vidim sta ce biti
- dudo40
- _
Budući da ti je kapilara na desnoj bočnoj stranici gdje je početak hlađenja nije ti se upalila crvena žaruljica alarma koja se pali na -18C .Prčitaj vrijednosti termostata ako na vjeruješ.Sonda termostata se nalazi pored cijevi koja hladi a ne u prostoru sanduka.
SBJ nažalost to je istina.
Termostat ima zadnju poziciju ISKLJUČENO.To ti je kad hoćeš ugasiti aparat a da ga ne isključuješ iz zida.
Nema glavnog prekidača ,zar ne ?
Sa temp od -15 možeš imati namijernice kraće vrijeme no ako je meso prreko mjesec dana kad ga isečeš i počneš jesi izdahdeš li na nos osjetićeš smrad ( moji kažu da je " šlacig" ) isto kao kad se nekoliko puta smrzava.
Nemoj zato doći na ideju da stavljaš uklopni sat koji bi palio i gasio kompresor vrermenski.
SBJ nažalost to je istina.
Termostat ima zadnju poziciju ISKLJUČENO.To ti je kad hoćeš ugasiti aparat a da ga ne isključuješ iz zida.
Nema glavnog prekidača ,zar ne ?
Sa temp od -15 možeš imati namijernice kraće vrijeme no ako je meso prreko mjesec dana kad ga isečeš i počneš jesi izdahdeš li na nos osjetićeš smrad ( moji kažu da je " šlacig" ) isto kao kad se nekoliko puta smrzava.
Nemoj zato doći na ideju da stavljaš uklopni sat koji bi palio i gasio kompresor vrermenski.
dudo40 je napisao: Nemoj zato doći na ideju da stavljaš uklopni sat koji bi palio i gasio kompresor vrermenski.

A da probas da pozoves nekog majstora pa da ga lijepo popravi .
- Moje misljenje je da taj zamrzivac samo treba dopuniti.

-
- _
- Contact person: Dejan Trajkovic
Moram da se ukljucim i ja u dijalog. Imao sam isti slucaj, 2 te-stata sam montirao, na kraju je bilo zacepljenjeFilipenko je napisao:Cekajte, nije mi jasno. Kako oslabio kompresor ako je T -15C? Zar ne bi trebalo da ugasi motor kada pomeram potenciometar ka nultom polozaju ali pre 0? Znaci ako je sada na podeoku 5 zar ne bi trebalo da kada ga spustim npr na 2 da ugasi motor? Ali to ne radi. Necete mi reci da je jedina granicna tacka gasenja i T tacka samo 0 a da zamrzivac mrzne na -15C? Kapilara je smestena u svoje kuciste na obodu stranice, jedino da je pomerim tj ukopam u sredinu gde je T najniza pa da vidim sta ce biti
Prvo da pitam, da li ti je upalena ( svetli ) crvena

Drugo. Pogledaj da ti nije ukljucen prekidac- narandzasta

Trece . Ako je prvo i drugo u normalnom stanju ( ispravno: ne svetli crvena

1. kompresor poceo da gubi kompresiju, ubrzo ce se upaliti crvena

2. doslo do zacepljenja u sistemu instalacije,polako ce poceti da raste temperatura ka plusu i upalice se crvena

Kod obodina je slaba tacka kapilara koja je fabricki namotana oko filtera pa vremenom od vibracije i trenja dodje do njenog mehanickog ostecenja i pustanja freona na tom mestu.Proveri dal nije mastan daj deo kapilare i dal nije uzuljana,mada je mala verovatnoca da je doslo do ispustanja freona posto kazes da lede sve cetiri strane zamrzivaca.Lako moze da se desi da je motor izgubio kompresiju i radi upola snage.Bez manometara ces tesko ustanoviti sta je u pitanju.....
Ne svetli creveno sve dok potenciometar ne napicim do kraja ond se upali, kada spustim potenciometar ugasi se. Nije pritisnut oranz taster. Da, ono najbitnije, zamrzivac u ovakvom opisanom stanju radi godinama, da ne kazem mozda i celu deceniju, ozbiljno! Od kada pratim nikada nije gasio motor, ceo dan radi godinama unazad ovako bez trokiranja, ima leda na stranicama ne mnogo nego onako normalno...ali je hrana smrznuta i ne kvari se jer je uvek ispod -10C. Mislim da solidno dihtuje, ne curi
- dudo40
- _
Da, ono najbitnije, zamrzivac u ovakvom opisanom stanju radi godinama, da ne kazem mozda i celu deceniju, ozbiljno! Od kada pratim nikada nije gasio motor, ceo dan radi godinama unazad
180W motor radi stalno i stalno i pošto tije ono struja?
2 godine takvog rada platio si više struje nego da si kupio novi.
SBJ matematika je prokleta stvar
Zovi da ga netko pregleda ili u trgovinu
180W motor radi stalno i stalno i pošto tije ono struja?
2 godine takvog rada platio si više struje nego da si kupio novi.
SBJ matematika je prokleta stvar

Zovi da ga netko pregleda ili u trgovinu
Zato i pitam :) 180W? Ja sve racunao da nije preko 100w...jbg pa kompovi danas rade non-stop, ili bar 12h a u proseku trose 500W
Filipenko,ne mozes tako.
1. ne znas koja je tacka isparenja freona u sistemu
2. nisi mjerio unutrasnju temperaturu ...
imas li uopste manometre ili onako od oka mjeris
moje misljenje: fali freona (99%)
1. ne znas koja je tacka isparenja freona u sistemu
2. nisi mjerio unutrasnju temperaturu ...
imas li uopste manometre ili onako od oka mjeris

moje misljenje: fali freona (99%)
- goranfri
- bela tehnika
@hagula
Kod kucnih aparata ceo sistem je hermetican, znaci nije to kao kod klima fali malo gasa pa dopunis.
Ako bi falilo gasa to bi znacilo da je sistem negde busan i vrlo brzo bi uredjaj prestao da hladi.
Na tom uredjaju je losa izolacija i kompresor je popustio i ta opravka nije isplativa
Kod kucnih aparata ceo sistem je hermetican, znaci nije to kao kod klima fali malo gasa pa dopunis.
Ako bi falilo gasa to bi znacilo da je sistem negde busan i vrlo brzo bi uredjaj prestao da hladi.
Na tom uredjaju je losa izolacija i kompresor je popustio i ta opravka nije isplativa

druze "goranfri"
jesi li ti ikada cuo na poroznost materijala...(narocito ako je bio u stand by )
imao sam XXXXXXXXX takvih slucajeva narocito poslije rata ,kada zamrzivaci nisu radili.
pozzzz
jesi li ti ikada cuo na poroznost materijala...(narocito ako je bio u stand by )
imao sam XXXXXXXXX takvih slucajeva narocito poslije rata ,kada zamrzivaci nisu radili.

pozzzz
- frigo
- bela tehnika
- Warranty service: Carrier...
- Contact person: Dragan Antic
- Phone number: 0038670501511
- Kontakt:
moram i ja da dodam koju...@hagula nediraj mi Goranceta kad je on popravljo naveliko zamrzivace ti si pito tatu sta je zamrzivac...hagula je napisao:druze "goranfri"
imao sam XXXXXXXXX takvih slucajeva narocito poslije rata ,kada zamrzivaci nisu radili.![]()
pozzzz
nego ni on a i ja nemoz na sve odgovoriti jel neke teme su zamorne eto ko ova tema @Filipenko sto je postavio lepo sam odgovorio i reko sta da uradi on opet ima preko -10 u zamrzivacu ... da ne ponavljam
Aj da vam kazem jos jednu istinu o Obodinu to je jedini zamrzivac koj ce ukljucivati i iskljucivati a smrzava u komori a u donjem sanduku topi namirnice, zasto, zato sto je sonda termostata stavljena na pocetku instalacije, posto cevi neidu u krug nego po stranicama... i zato majstori merite temperaturu u sredini kutije znaci celokupni prostor i to na visini od donjeg dela komore...ko sto je elektronicaru bitan napon baze il emitera tako frigomehanicarima je bitna temperatura...
Da se vratim na temu:
to tije fazon uzmi pare i pravise blesav... nije u redu, jednom iziso freon opet ce izici samo pitanje vremena, al
ja bar tako radim musterija je obavestena i na njegopvu odgovornost bez garancuje, placa dopunjavanje ako je supalja il porozna instalacija il ako je standarna problematika na obodin zamrzivacima kapilara...onda ide komletno punjenje naravno sa garancijom...
Prijatelj je najveće bogatstvo u životu.
- goranfri
- bela tehnika
hagula je napisao:druze "goranfri"
imao sam XXXXXXXXX takvih slucajeva narocito poslije rata ,kada zamrzivaci nisu radili.![]()
pozzzz
Kao sto rece Dragan, jednom ispustio gas uvek ce ispustati gas , provereno mnogo puta.
Poslusaj iskusnije.
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
- 10 Odgovori
- 19703 Pregledano
-
Zadnji post napisao goranfri
13 Jan 2013, 22:11