1 PC+vise korisnika
Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
-
- Preminuo
- Contact person: Damir
- Specialty: whitegoods
1 PC+vise korisnika
Interesuje me dali postoji varijanta kupovine jace konfiguracije PC (jaci procesor i veci RAM-2Gb) ali da se na njega poveze vise korisnika sa odvojenim tastaturama, misevima i monitorima- neka vrsta adaptera ili razvodnika, oni bi bili useri na jednom istom PC, ali sa mogucnoscu rada na razlicitim programima istovremeno. Mislim da se prvenstveno smanje troskovi kupovine 4-5 odvojenih samostalnih konfiguracija. Dali bi tada imao uvida u njihov rad, mogucnost provere?
Ako postoji neka vrsta adaptera ili razvodnika da se odradi ta varijanta sa 1 PC, dali bi se mogla ostvariti konekcija na internet sa tog jednog prikljucka, a da korisnici koriste internet nezavisno jedan od drugog? Sa jednim PC se smanjuje mogucnost unosenja raznih virusa, korisnici nemaju mogucnost koriscenja USB, CD-rom, DVD-ROM i slicno.
Ovo je neka zamisao u svrhu obuke pojedinih kandidata ili zaposlenih, ali sa sto manje ulaganja.
Ako postoji neka vrsta adaptera ili razvodnika da se odradi ta varijanta sa 1 PC, dali bi se mogla ostvariti konekcija na internet sa tog jednog prikljucka, a da korisnici koriste internet nezavisno jedan od drugog? Sa jednim PC se smanjuje mogucnost unosenja raznih virusa, korisnici nemaju mogucnost koriscenja USB, CD-rom, DVD-ROM i slicno.
Ovo je neka zamisao u svrhu obuke pojedinih kandidata ili zaposlenih, ali sa sto manje ulaganja.
- nec
- Site Admin
- Phone number: 0038978425778
- Specialty: tv-multimedia
- Kontakt:
Re: 1 PC+vise korisnika
To sto trazis odradi TERMINAL (ima ga u vishe skola gde ima kompjutera u ucioni) neznam kod vas ali kod mene (u mom gradu ima ga svaka skola)
Kad zamenimo ideje svi imamo duplo vise ideja
-
- Preminuo
Mozda neki link?
- alexa_pg
- Site Admin
Sta je ekonomski isplatljivije treba izracunati.
Ja bih radije nabavio jedan dobar racunar koji bi bio server i na njega nakacio kolko god hoces radnih stanica. Za radne stanice bih kupio racunare sa integrisanim tonskim, grafickim, LAN karticama i sa po 256MB memorije i pina kapa. Ako treba, radne stanice su i bez optickih uredjaja. Radne stanice nemaju administratorska prava tako da ne mogu nista instalirati. Svi su vezani na server i mogu imati pristup internetu a takodje admin moze imati kopletan uvid u to sta ko radi.
Ako jednog dana treba da se neki racunar pojaca, kupi se samo veci HDD, dobra graficka, vise memorije i eto "posta pravi racunar"
Ja bih radije nabavio jedan dobar racunar koji bi bio server i na njega nakacio kolko god hoces radnih stanica. Za radne stanice bih kupio racunare sa integrisanim tonskim, grafickim, LAN karticama i sa po 256MB memorije i pina kapa. Ako treba, radne stanice su i bez optickih uredjaja. Radne stanice nemaju administratorska prava tako da ne mogu nista instalirati. Svi su vezani na server i mogu imati pristup internetu a takodje admin moze imati kopletan uvid u to sta ko radi.
Ako jednog dana treba da se neki racunar pojaca, kupi se samo veci HDD, dobra graficka, vise memorije i eto "posta pravi racunar"
"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"
-
- Preminuo
Konkretno me interesuje povezivanje periferije (nebitno dali su samo tastature sa monitorima ili radne stanice) sa serverom- koji uredjaj se koristi, gde na netu da potrazim dodatne informacije?
- fanzo
- Site Admin
- Phone number: 0038121781575
Honorarac.. to što si pitao to još nisam čuo da igde postoji .. kolege koje su odgovorile ovde u temi su ti već dali predloge šta treba za takvo nešto što si tražio ..
Ti si verovatno negde čuo/video za KVM switch .. to je upravljačka kutija koja omogućava da jedan korisnik(1 tastatura i jedan miš i jedan monitor) upravlja sa 2 ili više računara ...to da.
...ali .. jedan komp i više monitora opet da .. ali jedan komp i više tastatura ..e to još nisam čuo da može.
Inače uputstvo za privatnu mrežu sa jednim serverom i više klijentskih mašina imaš kod sebe u samom operativnom sistemu, a za malo više imaš na microsoftovom sajtu.
Ti si verovatno negde čuo/video za KVM switch .. to je upravljačka kutija koja omogućava da jedan korisnik(1 tastatura i jedan miš i jedan monitor) upravlja sa 2 ili više računara ...to da.
...ali .. jedan komp i više monitora opet da .. ali jedan komp i više tastatura ..e to još nisam čuo da može.
Inače uputstvo za privatnu mrežu sa jednim serverom i više klijentskih mašina imaš kod sebe u samom operativnom sistemu, a za malo više imaš na microsoftovom sajtu.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva
- nec
- Site Admin
- Kontakt:
Zoki e bas to ima kod mene u skolama (verujem i u celu Makedoniju jer je to postavljala VLADA). Znaci ide jedan komp. i na svaku klupu (ili ucenika) odredjeni broj tastatura i mis (mislim najvise do 10). E sad svi kablovi od tastature i misa skupljaju u neku razdelnicu koja ide na prikljucak u komp.(slikacu je jer neznam kako je nazvati) i postavicu danas. Isto cu pitati ljude koje mislim da su postavljali tu opremu, kako i gde moze da se nadje nesto o tome.fanzo je napisao: ali jedan komp i više tastatura ..e to još nisam čuo da može.
PS za podrsku monitora idu dve (ili vishe) katice sa po 4( manje ili vishe) izlaza, za svaki monitor posebno, dok se softver pravi za vishe VIRTUELNIH korisnika
- cacko85
- gx
- Contact person: Slavche
- Kontakt:
MIslim da je moguce, mislim da se zove "thin client", ali koliko ce imash korist od to ni sam siguran, neki kazu za da to moze treba da imash neki jaci komp.. server sa specijalne CPU, Maticne itn... shta koshta vishe lova.
http://forums.smallbusinesscomputing.co ... php?t=2118
Da Skola mozda imaju neshta slicno ali shta rade oni tamo WORD, EXCEL, itn... tako da obicni komp. koi mi koristimo pai malo jaci CORE QUARD itn.. moguce da odrade to, ali kad ti kupish komp. od 700eura i to je stvarno jaka konfig. i kad tvoi klinac ukljuci neka igrica a znamo ovi novi kakvi config. trazu komp. ke pocne da brljavi.
A zgora na to XP ni je pravi system za Multi Tasking( rad so vishe aplikacijama u isto vreme) ondak nishta od biznis.
Treba da koristish Windows Server 2003 Terminal Services Edition a na to ni je moguce da radish nishta od tvoi potrebe, ni pa klinci da igraju igrice nego on sluzi samo za na server komp...
E neshta na to moze da ocekujemo od Windows 7 ali on jos je u RC verziju.
Evo neki linkoe koi moze da posluze.
http://www.google.com/search?hl=en&sour ... c+&aqi=g10
http://www.ikonnet.com/en/product/hishare.htm
http://www.thinsoftinc.com/product_pc_s ... etwin.aspx
Sve na sve treba da potroshish PUNO lova a dal ke imash neshta sta ke ti vrshe posao ni sam siguran.
Kupish jedan kompp od 500-600eura za klinci u jedan od 300 za tebi i kraj na prica.

http://forums.smallbusinesscomputing.co ... php?t=2118
Da Skola mozda imaju neshta slicno ali shta rade oni tamo WORD, EXCEL, itn... tako da obicni komp. koi mi koristimo pai malo jaci CORE QUARD itn.. moguce da odrade to, ali kad ti kupish komp. od 700eura i to je stvarno jaka konfig. i kad tvoi klinac ukljuci neka igrica a znamo ovi novi kakvi config. trazu komp. ke pocne da brljavi.
A zgora na to XP ni je pravi system za Multi Tasking( rad so vishe aplikacijama u isto vreme) ondak nishta od biznis.
Treba da koristish Windows Server 2003 Terminal Services Edition a na to ni je moguce da radish nishta od tvoi potrebe, ni pa klinci da igraju igrice nego on sluzi samo za na server komp...
E neshta na to moze da ocekujemo od Windows 7 ali on jos je u RC verziju.
Evo neki linkoe koi moze da posluze.
http://www.google.com/search?hl=en&sour ... c+&aqi=g10
http://www.ikonnet.com/en/product/hishare.htm
http://www.thinsoftinc.com/product_pc_s ... etwin.aspx
Sve na sve treba da potroshish PUNO lova a dal ke imash neshta sta ke ti vrshe posao ni sam siguran.
Kupish jedan kompp od 500-600eura za klinci u jedan od 300 za tebi i kraj na prica.

- Prilog
-
- BeTwin.jpg (22.46 KiB) Pregledano 1216 puta.
-
- hishare-structre.JPG (20.08 KiB) Pregledano 1213 puta.
www.facebook.com/slavceelectronics
- fanzo
- Site Admin
- Phone number: 0038121781575
da .. bezveze sam i pisao .. kad nemam pojma 

Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva
- nec
- Site Admin
- Kontakt:
Daleko si od toga da nemas pojma (kad sve ovde sredjujes) nego nemoze se sve stici procitati 

- cacko85
- gx
- Contact person: Slavche
- Kontakt:
Tako je, a pogotovo sad sa ovom tehnologuja koja iskaca preko noc, nema shanse sve da pratish, da imash HDD u glavom pa opet necenec je napisao:...nego nemoze se sve stici procitati

www.facebook.com/slavceelectronics
- rubin_miki
- Preminuo
- Kontakt:
hdd je macji kasalj za ljudski mozak, ja imam u glavi sve sto imam po diskovima

ce da izadjem na televizor,a????
http://www.macedonium.org/makedonija.swf
http://www.macedonium.org/makedonija.swf
- nec
- Site Admin
- Kontakt:
@Rubin
sto bi rekli... MOZAK NAM JE PUN TOLIKO GLUPOSTI da je cudo kako uopste zapamtimo nesto drugo

sto bi rekli... MOZAK NAM JE PUN TOLIKO GLUPOSTI da je cudo kako uopste zapamtimo nesto drugo

-
- Preminuo
Hvala svima na potrebnim objasnjenjima i linkovima, mnoge stvari su sada jasnije- od jacine procesora, kolicine RAM za svakog korisnika, nacina povezivanja i uopste svega sto mi je bilo nejasno. Linkovi su zaista korisni.
Pozdrav svima.
Pozdrav svima.