YAMAHA RX-V420RDS av receiver

problemi i kvarovi na audio i Hi-Fi kućnim aparatima

Urednik: alexa_pg

Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.
RAZNA UPUTSTVA
DZoni
Udaljen sa foruma zbog nedoličnog ponašanja
Postovi: 166
Pridružen: 14 Jan 2007, 20:38

YAMAHA RX-V420RDS av receiver

Post napisao DZoni » 17 Feb 2008, 09:19

Problem je u tome sto cim ukljucim uredjaj u struju odmah pocne da se okrece motor na potenciometru za volume i pojaca ton na max to tako radi par sekundi i ugasi se ceo uredjaj.Da li je neko imao slicnog iskustva?

Avatar
milan
gxu
gxu
Postovi: 5723
Pridružen: 19 Avg 2006, 22:38
Lokacija: NOVI SAD

Post napisao milan » 17 Feb 2008, 10:52

Mozes da iskljucis motorcic, prekontrolises IC734 koje pokrece motor.
Startuj self diagnostiku, i proveri parametre.

DZoni
Udaljen sa foruma zbog nedoličnog ponašanja
Postovi: 166
Pridružen: 14 Jan 2007, 20:38

YAMAHA RX-V420RDS av receiver

Post napisao DZoni » 18 Feb 2008, 22:34

Iskreno receno neznam kako da startujem self ako nije problem objasni a i ako imas semu javi ili postavi.

DZoni
Udaljen sa foruma zbog nedoličnog ponašanja
Postovi: 166
Pridružen: 14 Jan 2007, 20:38

YAMAHA RX-V420RDS av receiver

Post napisao DZoni » 18 Feb 2008, 22:38

Inace ono sto sam ustanovio je sledece:od procesora dolazi komanda do kola mislim napamet neko BA... a sa njega na motor i naravno kada isklucim liniju sa procesora gde stalno stoji negde oko 4,5V na nekom pinu BA...svega toga nema i ton se regulise rucno.

Avatar
SaleSk
___
___
Postovi: 933
Pridružen: 04 Nov 2006, 21:08
Location: Skopje
Warranty service: Siemens, Konica Minolta, Kodak, B Braun, Dade Behring, Johnson & Johnson, Drew, TerumoBCT
Kontakt:

Post napisao SaleSk » 18 Feb 2008, 23:48

cekaj cekaj....kontrola ti je 4,5 V??? ili napajanje tog drajva je 4,5 V??? Pretpostavljam da nije to kolo tolko slozeno??? Ono bi trebalo jedino da promeni polaritet motora da bi ga okrenulo u smer kazaljke sata ili obrnuto...
Dusevni bolesnik nikada ne napada bez razloga. U tome se razlikuje od normalnih ljudi.

Avatar
milan
gxu
gxu
Postovi: 5723
Pridružen: 19 Avg 2006, 22:38
Lokacija: NOVI SAD

Post napisao milan » 19 Feb 2008, 11:17

Regulacija jacine tona ide sa pina 35 i 36 pa na tranzistore Q911 Q912
i zavrsava na pinu 5 i 6 od IC 734 koji pokrece motor.
Prilog
regulacija.jpg
regulacija.jpg (42.17 KiB) Pregledano 1290 puta.
volume.jpg
volume.jpg (25.08 KiB) Pregledano 1287 puta.

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 24427
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Post napisao Stolle » 19 Feb 2008, 11:55

Evo i tranzistora,sad je komplet. :fanzo:
Prilog
1.jpg
1.jpg (22.25 KiB) Pregledano 1285 puta.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Avatar
buzdumra
gxu
gxu
Postovi: 6540
Pridružen: 22 Okt 2006, 20:14
Location: srbija

Post napisao buzdumra » 19 Feb 2008, 13:23

moguce da se zakucao tranzistor... menjaj nemeri
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

Avatar
milan
gxu
gxu
Postovi: 5723
Pridružen: 19 Avg 2006, 22:38
Lokacija: NOVI SAD

Post napisao milan » 19 Feb 2008, 13:54

@Stolle

Tranzistore namerno nisam stavio zbog oznake na semi od -50v,
jer ce biti odakle taj napon dolazi?
Neka i oni malo prate i mozgaju ako zele da se igraju sa aparatima.
Kako sve to ide sa ploce na plocu, moguce je da i neki kabel nelezi dobro.

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 24427
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Post napisao Stolle » 19 Feb 2008, 19:07

milan je napisao:@Stolle


Neka i oni malo prate i mozgaju ako zele da se igraju sa aparatima...
Potpuno si u pravu! :tooo:
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

DZoni
Udaljen sa foruma zbog nedoličnog ponašanja
Postovi: 166
Pridružen: 14 Jan 2007, 20:38

YAMAHA RX-V420RDS av receiver

Post napisao DZoni » 19 Feb 2008, 21:44

Milane i Stole ako zelite pomoci recite ako nezelite hvala lepo.Trazio sam semu i nisam mogao da je skinem iz nekog razloga cini mi se sa googla a ona bi verovatno mnogo pomogla.Iskreno nemam mnogo vremena u poslednje vreme za trazenje novih greski iz privatnih razloga a i pre podne se radi u firmi koja se bavi alarmom,video nadzorom,pozarom...Nije ni vise ono vreme kada su se svi kvarovi posteno naplacivali nego ovo sada te sve ,,ucenjuje''recju ako moze za male pare ako ne da kupim drugi pa stoga ako imate semu ili konkretno resenje nije na odmet da to i napisete ili postavite semu da se ne mucimo preterano jer forum je i zato naprevljen.Nikad nisam zavlacio kolege ako sam znao konkretan odgovor u smislu R358;Q801...a slusao sam 90-tih godina kad kolega kolegi pomaze pa kaze vidi tu neki otpor oko vn trafoa ili neki elko jer svi mi zapisemo takozvanu ,,kosku''sto neznaci i da je ovo koska ali sam vam sve pre toga rekao pa vi sad kako hocete i za ovoliko vam hvala ali reci neka se i oni muce(odakle -50V)su(ostavljam masti na volju)

Avatar
milan
gxu
gxu
Postovi: 5723
Pridružen: 19 Avg 2006, 22:38
Lokacija: NOVI SAD

Post napisao milan » 19 Feb 2008, 22:56

@DZoni
Vidi kolega ovako da razjasnimo odmah oko mene za Stolleta ne znam.
Ja ti ne mogu sa moga racunara popraviti nista od aparata koji su neispravni, pogotovo ako nisi napisao nista sta si radio do sada i kakve je
to rezultate dalo, da bih ti dao neki konkretniji savet.
Ako ocekujes da ti napisem menjaj to i to, a to nije to, sta onda biva? bacas
pare i vreme...
Dao sam ti sve podatke gde ide regulacija tona treba samo da izmeris
i napises ako nesto ne ide ili nije jasno.Imas sve napone i oznake koje
su potrebni.
Oko kompletne dokumentacije moras se obratiti u Exper tim, jer je on i osnovan iz tih razloga koje ti navodis za pomoc kolegama, pa i sa dokumentacijom. Moras da shvatis da nas iz experta to sve kosta da bi
je mi ovde mecali, a vi na kraju napisete, odustao,neisplati se popravka..,
a bude i neka banalnost da uopste nije ni bila potrebna dokumentacija.
Pozdrav.

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 24427
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Post napisao Stolle » 20 Feb 2008, 10:33

@DZoni
Ako ovo do sad nije bila pomoć.....
Milan ti je sve rekao i ako opet nisi zadovoljan,onda stvarno ne znam kako bi bio.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Avatar
buzdumra
gxu
gxu
Postovi: 6540
Pridružen: 22 Okt 2006, 20:14
Location: srbija

Post napisao buzdumra » 20 Feb 2008, 13:23

nezelim raspravu :oklagija hocu da cujem napone i sta se desava sa aparatom u ovom slucaju Naslov: YAMAHA RX-V420RDS av receiver
do sad je pomoc bila nesebicna imas delove seme pa napisi napone na tim tackama sa tvog aparata HVALA
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

DZoni
Udaljen sa foruma zbog nedoličnog ponašanja
Postovi: 166
Pridružen: 14 Jan 2007, 20:38

YAMAHA RX-V420RDS av receiver

Post napisao DZoni » 21 Feb 2008, 22:05

E to jeste komunikacija(kolegijalna)a ja kao sto vidite jos nisam imao vremena da proverim na osnovu seme naponske vrednosti i kazem vam sta je bilo.Ukoliko predlozite da menjam neki deo pa ne bude do njega naravno da niste vi krivi jer ja snosim odgovornost, krajnju,samo mogu da se zahvalim.Ideja mi je da probam prvo kolo za napajanje motora(eventualno da premerim najpre tranzistore)pa cu se javiti.

DZoni
Udaljen sa foruma zbog nedoličnog ponašanja
Postovi: 166
Pridružen: 14 Jan 2007, 20:38

YAMAHA RX-V420RDS av receiver

Post napisao DZoni » 24 Feb 2008, 17:57

Naponi na pinovima LB1641 su:2=4,55;3=5.96;4=4.56;5=1.76;7=10.73;8=10.36;9=0.7.Ako sam ja dobro ispratio linije 35 i 36 pin idu direktno preko flet kabla na ulaze LB1641(5 I 6)te ja na pinu 36 imam stalno 4.8V pa preko otpornika R754(10K)na 5 pin LB1641,a sa 16 i 17 pina na baze Q912 I Q911gde su mi naponiUb=4.8;Uc=-48v;Ue=4.8.Probao sam drugo LB1641 i ostao je isti problem.Sta dalje?

Avatar
buzdumra
gxu
gxu
Postovi: 6540
Pridružen: 22 Okt 2006, 20:14
Location: srbija

Post napisao buzdumra » 24 Feb 2008, 20:24

a sta bi se desilo kad bi ukrstijo 5 i 6 pin?
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

DZoni
Udaljen sa foruma zbog nedoličnog ponašanja
Postovi: 166
Pridružen: 14 Jan 2007, 20:38

YAMAHA RX-V420RDS av receiver

Post napisao DZoni » 24 Feb 2008, 21:40

Verovatno kontra efekat jer in1 i in2 imaju pre toga otpornik 10K i na jednom otporu imam 4.8V a na drugom nemam nista;kad otkacim taj otpor koji ima 4.8V ne desava se nista(ne okrece se potenciometar).Verovatno da treba da bude ili na oba +4.8V ili oba 0V(nezmam)!

Avatar
milan
gxu
gxu
Postovi: 5723
Pridružen: 19 Avg 2006, 22:38
Lokacija: NOVI SAD

Re: YAMAHA RX-V420RDS av receiver

Post napisao milan » 25 Feb 2008, 01:20

DZoni je napisao:a sa 16 i 17 pina na baze Q912 I Q911
Neznam odakle ti ovo, evo ti sema, mozda ima neke razlike kod tebe
u odnosu na semu.
Prilog
Pages from YAMAHA RX-V420.pdf
(1.43 MiB) Preuzeto 141 put.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Servisiranje AUDIO Tehnike”