BGA IR Rework Station

Ovde postujte diskusije o korisnim alatkama instrumentima i ostalom.

Urednik: alexa_pg

milans01
___
___
Phone number: 063/7269-860
Specialty: tv-multimedia

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao milans01 » 10 Nov 2012, 22:18

E ljudi,konacno mi je stigao Kinez T862++,danas mi stigao i fluks,traka,tecni tinol,sve sem limova,ali i to ce stici,o tom po tom..Sad Vam mogu i nesto iz licnog iskustva preneti,do duse,vrlo skromnog iskustva,ali vec posle sat-dva vremena kad sam video kako greje koju temperaturu razvijaju grejaci(imam digitalni termometar sa K-elementom,sasvim OK)mogu Vam reci da sam zadovoljan sa obzirom koliko je blacena ta spravica,extra je.Evo i prvi uspesan reflow,upravo sada sam odradio Gforce 9500GT sa 1Gb rama,i RADIIII :tooo:
E sad neke zamerke,potrebno je vise strpljenja da se ne spali cip jer dosta intenzivnija toplota je na centru kruga i morao sam malo vozati grafiku da pregrejem ceo cip polaganije i da uhvatim i coskove.Ja ga nisam pustao na miru dok nije poceo da seta,skroz razlemljen (osta-propa lolzi ) i evo ostao je,kartica radi ok.
E sad,sto se tice neke prepravke,za sad ce ostati ovako kako je pa cu videti,ovaj cip je 30x30mm.Za 40e dobijaju se 2 grejaca sa termo parom od po 650w svaki i dimenzije 245x120mm sto je super,a opet ako ne menjam gornji grejac(dark ic od Jovija 60e) da radim vece cipove,ne treba ni donji menjati,greje odlicno i vecu plocu.(grejac 120x120mm/450w.)I dalje mislim da je VEOMA isplativa prepravka,pa makar i ostali samo dugmici lolzi ,sa sve prepravkom donjih grejaca i gornjeg od jovy-a ne bi me kostalo vise od 360e sto je stavrno prihvatljivije u odnosu na 180.000din za jovy..Kod jovija je donji grejac 140x140,a gornji,evo slike.Naj veca kvaka i jeste u grejacima i kako jedan svabo na forumu rece jednom liku,ima masina i za 10.000e i sa njom ti nije zagarantovana 100% uspesnost,mnogo je vazno,citiram, i Vase umece,iskustvo,moze se i sa mnoooogo jeftinijim zavrsiti posao,a to je cilj...
Raspisah se,pozz :pivopije:
Prilog
Slika 2.jpeg
Slika 2.jpeg (3.57 KiB) Pregledano 35685 puta.
Slika 1.jpeg
Slika 1.jpeg (6.66 KiB) Pregledano 35682 puta.

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 10 Nov 2012, 22:33

milane molim te zapisi tu grafiku kad si radijo i stavi je u svoj racunar sto koristis svakodnevno da radi da imamo siguran podatak dali moze izdrzati 6 meseci :pivopije:
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

eLAB
___
___

Post napisao eLAB » 11 Nov 2012, 22:43

Ranko mi uze rec iz usta : Milane, to radi sada ALI, ....6 meseci tesko da ce da nagura koliko moras da das garanciju. Daj karticu nekom "nalozenom" klincu da je "testira" tj. urnise u igricama i videces ishod.
Tecni kalaj nije najbolje resenje vec se koriste kuglice kalaja. Razlog je jednostavan, sve su iste velicine...sa tecnim kalajem jako je tesko dobiti takav rezultat. Da se razumemo, nije nemoguce, video sam kako to momak radi sa tecnim kalajem...ali u rukama "ima" SAMO par stotina ako ne preko 1000 uradjenih BGA kola. Kada sam licno probao uradim isto sto i on sa tecnim kalajem, pa ono je bilo za smejanje tj. plakanje... svih par pokusaja, rezultat blagi ocaj :-)

Prepravki se ne boj, ako pazljivo razmotris nedostatke uredjaja i otklonis ih, mozes da dobijes odlican uredjaj koji samo lici na T862++, a radi bas kako tebi odgovara. Moj stav prema prebudzavanju je UVEK ZA, mnogo se nauci, a rezultat na kraju nikada ne izostane. Ako prebudzavas "pusku", tj. gornji grejac gledaj da obavezno bude Elstein zbog ravnomernosti grejanja cele povrsine. Treba dodati i sondu za merenje temperature IC koji se skida, u stvari mozes dodavati sve sto vidis da moze ili ti vec treba.
Zoki ti je vec rekao za predgrejace, kao ideja upotrebis tri komada. Za paljenje koristis 2 prekidaca, srednji+krajnji, dakle ako radis manju plocicu, ne palis dva krajnja grejaca.

Kako bi dobio sto vise ideja evo linkova pa gledaj, sve su budezvine i sve rade :

http://www.youtube.com/results?search_q ... jyaDg7UVAg

milans01
___
___

Post napisao milans01 » 12 Nov 2012, 09:51

Da,nisam prekuglavao jer mi nisu stigli limovi,samo reflov sa fluksom i dok se nije razljuljao cip,malo ga ja ispomerao,nezno,levo-desno,gore-dole i da,kartica je inace moja i radi sad u mojoj masini,testiracu je duze vreme.Kad mi dune,pustacu 3d mark nek vrti ali na takvu grafiku sam vec par puta ugradjivao i ventilator posto pasivno hladjanje prokuva i zato se razlemi cip.Mislim da sa reflow i dodatkom kulera,mora raditi duze..
Posto u toj firmi imaju i grejace 122x60mm snage od 125-500w,odlucio sam pored onog sto imam 120x120 i 450w dodati po jedan taj manji sa svake strane ovom postojecem i da budu od 500w,palice se po potrebi ako se radi veca ploca pa da oni greju plocu sa krajeva.Opet bih ukupno imao 240x120mm neke ukupne snage 1450w.To bi bilo sigurno ok.
Za vece ploce je ovo stvarno neophodno i definitivno je problem kod vecih ploca krivljenje,jednostavno mala povrsina se ispod greje,krajevi hladni i kad krene grejanje odozgo,prevelika razlika u temperaturi na krajevima i tu gde je cip,mora se kriviti,logicno.Naj bolje bi bilo za gornji grejac da nadjem bas takav kao sa slike,original od jovija,to jest,Elstein,Svabe su vrh :mrgreen: posto opet za vece cipove postaje problem ova sijalica jer dosta vise greje sredinu i mora se lagano pomerati ploca da hvata i coskove.Veci su problem donji grejaci i od njih krecem u budzenje Kineza u SRBO-Kineza :tooo:
Naravno da posle 1000 kuglanja mora biti ok,pitaj ga kako mu je bilo na pocetku,mada svi znamo odgovor..Svi preporucuju direkt hit i tecni kalaj,kao prvu jeftinije je,a ako kazu ti znalci,puno je teze raditi sa kuglicama,mada meni na filmicima deluje jednostavnije,ali mozda posle 1154 prekuglavanja lolzi
Probacemo,ucicemo,mladi smo :tooo:
:pivopije:

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 12 Nov 2012, 11:42

moje misljenje da ni sa novim kuglicama ne moze da radi 6 meseci ...kod nekoga gejmera , ma nema sanse :pivopije:
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

milans01
___
___

Post napisao milans01 » 12 Nov 2012, 12:49

Sta nema sanse?Pa ako se dobro pregugla,u cemu je razlika u odnosu na fabricki zalemljen procesor?Ako je na novoj kartici cip razlemljen za godinu dana,pa i preguglani nece raditi 6 godina,ali sa dodatkom kulera na pasivni hladnjak,pruduzice vek u odnosu na fabricki bar za duplo.To isto kao kad bi mi neko rekao da ja dzabe prelemljujem kontakt na nozici vn trafoa jer ce otici za 6 meseci.Koristim fluitinov tinol,vrhunski i bolji su moji prelemljeni kontakti nego vivaxovi fabricki :mrgreen: .
Ali o cemu mi ovde pricamo.Ja cu preguglati sve sto bude uspelo,naplatiti i ako treba za 6m odraditi ponovo jer imam cime.Zar nam to nije glavni cilj,prosiriti malo vidike i raznovrsnost usluge koju mozemo pruziti..
Ne bih da ova tema krene u neko nase natezanje,da kontriramo jedni drugima,nego resavamo neke probleme da za manje para nesto napravmo da radi posao,zar ne? :tooo:
:pivopije: :pivopije:

stojkePN
___
___

Post napisao stojkePN » 12 Nov 2012, 15:49

Ja cim sam kupio novu graficku dodao sam kuler. Takodje i na hladnjak na ploci odmah ubacio kuler i jos jedan na kuciste. Sad misljenja sam da ce produziti isto vek ako se doda kuler posle prekuglavanja sto bi trebalo da bude i logicno. Samo sto se tice lap topova kod njih pored grejanja najveca mana je uvijanje ploce i to dovodi do popustanja BGA.
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

skyline-GTR
gx
gx
Contact person: Ibrahim

Post napisao skyline-GTR » 12 Nov 2012, 16:52

Necu ici u off temu, samo cu iznijeti moje misljenje. Od drugara sam dobio neispravnu graficku Nvidia 8600GT 256 DDR3 memorije sa pasivnim hladnjakom (veoma masivan alu hladnjak sa 2 cijevi). Uz malo magije sa drugom ljubavi u servisu (puhalica + flux) ista je proradila, nakacim je na kucni pc upalim igricu koja ima prilicno jaku grafiku, upalim everest 83 stepena grafika. Sve to raskacim sutradan u servisu nadjem ventilator donesem ponovo kuci ista igrica se pokrece i naravno 43 stepena .... malo sam igrao da je testiram vrtio okretao pejzaze da bi se temperatura podigla na 45 stepeni. Tu je kraj cijele price za 40 stepeni sam je skinuo. Naravno manje vise to se ne isplati kuglati jer se uvijek kod nas na pik.ba kao kod vas sto je limundo moze naci ta graficka ispravna za manje para i u ovom momentu je za laptope odlicno, nebih da skrecem dalje sa teme i kako rece @milans01 da kontriramo jedni druge nego da se pomognemo sa znanjem i iskustvom iz proteklog perioda

pozz....

P.S.

Moje je misljenje isto, ako se stave nove kugle da je kao i tvornica sto odradi, naravno kod laptopa treba jos uzeti u obzir da se treba staviti nova pasta na gpu i cpu i dobro ocistiti prasinu iz njega koja se skupi najvise gore na izlaznom dijelu kod ventilatora
Danas je tesko biti budala,jebiga prevelika konkurencija

milans01
___
___

Post napisao milans01 » 12 Nov 2012, 17:22

Upravo tako.. :tooo:

milans01
___
___

Post napisao milans01 » 14 Nov 2012, 10:10

Danas stizu dva dodatna grejaca,dodacu sa svake strane po jedan od 122x60/500w,a fabricki 120x120/450w ostaje u sredini,tako da dobijam znatno vecu povrsinu i naravno snagu i ravomernije zagrevanje vecih ploca,a kad ne treba,gasice se po potrebi ti sa strana.
Kad stignu,prvo ce ici testiranje,da li bi se jedan takav mogao koristiti i kao gornji grejac,tesko je nabaviti elsteinov 60x60mm/300w koji razvija bas visoku radnu temperaturu,ovaj nas je slabiji po max. radnoj temperaturi ali je 500w pa bi moglo biti ok..Ipak test je test,kad stignu,znacu vise..

fanzo
Site Admin
Site Admin
Phone number: 0038121781575

Post napisao fanzo » 15 Nov 2012, 06:52

Nadam se da si pogledao u specifikaciji za 862++ i video koliko gornji grejač pokriva kvadratnih cm.
Mišljenja sam da ne bi trebalo preterivati sa donjim grejačem i prevelikom površinom, jer ima komponenata na ploči koje ne trpe temperature preko 100°C na duže vreme.

Veoma je bitno ne šlogirati komponentu naglim zagrevanjem.
Gornji grejač bi trebao biti veoma brz. Snaga bez kontrole ništa ne znači..
U tvom slučaju je najbolje da probaš, pa vidiš ..
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

milans01
___
___

Post napisao milans01 » 15 Nov 2012, 09:19

Slazem se,naravno.Donji grejaci imaju termo par i njihova povrsina ne prelazi 200'C to ostaje tako kontrolisano,a gornji grejac se menja jer ta sijalica nije ni za k..kiriki..Stim se tesko moze raditi veci cip upravo zbog jako koncentrisane toplote na svega par cm2,e to i sokira cip i pravi kokice od njega po povrsini gde sija lampa,bas zato cu pokusati sa gornjim grejacem znatno vece povrsine i ravnomernijeg zagrevanja uz kontrolu,takodje imaju ugradjen termo par,mada ce on morati raditi punom parom tih minut-dva samo ako i on bude dovoljan.Ako ne,trazicu elsteinov SHTS/4 grejac koji ide u jovy i onda mora raditi..Juce su poslani grejaci,danas bi trebali stici i prvo ce biti proba za gornji grejac,direkt u struju da vidim koja temperatura na 2-3cm ispod grejaca,koja povrsina i kako rasporedjena toplota,podbaciti papir,a onda zgrejati neku graficku redovno sa donjim grejacem,a ovaj bukvalno drzati u ruci iznad pa videti sta-kako.Javicu zapazanja,jer ako bi ovo uspelo da se preradi da radi posao,bila bi to i vise nego znatna usteda,ali o tom po tom..

milans01
___
___

Post napisao milans01 » 15 Nov 2012, 11:15

Auuuu ljudi,morao sam Vam odmah doci preneti prve utiske,PRAVITE OVO :yeah: Znam da mi danas dolazi i set limova pa sam krenuo izvaditi cip sa grafike,ukljucio donji grejac i stize posta,grejaci.Dok se grijala ploca,na kabal nakacio grejac i obesio nekako oko puske,visio ko crevo ali ne da radi,nego UBIJA kao dobro radi,za minut cip se ljulja i ide van ko bela :lala: ..
E sad ostaje samo bravarski deo da se to lepo i estetski upakuje i jedino se sad i razmisljam da li da stavljam oba ova za donji grejac ili da samo dodam jedan pa bi bilo 180x120mm/950w ili da ih stavim sa svake strane po jedan,to bi valjalo malo iztestirati..
Bice to strava sprava :yeah:
:tooo:

eLAB
___
___

Post napisao eLAB » 15 Nov 2012, 14:46

:tooo: .... nisam mogao samo da citam i da slusam, upravo sam uzeo T862++ pa onda ide na " abarth" -ovanje :pivopije:

Ako nije problem, navedi samo oznake grejaca koje si uzimao...cisto da vidim karakteristike

milans01
___
___

Post napisao milans01 » 15 Nov 2012, 15:29

Grejacu su keramicki IC tip J (to J bas i ne znam sta znaci) dimenzije 122x60mm/500w sa termo parom(ako treba zbog kontrole)..Web adresa i sve podatke i kontakt telefone imas na linku:

http://www.svetlost-uzice.rs/index.php? ... Itemid=189

Ja sam ih porucio putem mejla..Sad mozgam kao da mi ostane ovaj mehanizam od lampe,a da ubacim ispod samo taj od 500w,a i da estetski bude ok,tu sam malo pi..jzla..Ipak odlucujem da ubacim oba za donji grejac i jos poruciti jedan za gornji,a sva tri zajedno kostaju oko 55e sa postarinom,na cenu masine od 250e,bice vrhunski stroj :fanzo:
Mislio sam dodati samo 1,ali videh na jovy-8500 da je veci donji,a gornji je istih dimenzija kao ovaj 120x60 (sto znaci da ne smeta veci,cak samo skuplje masine i i maju vece grejace)i ima limove sa rupama za razlicite cipove,a kad treba imas i grejalicu za kupatilo lolzi ..

fanzo
Site Admin
Site Admin
Phone number: 0038121781575

Post napisao fanzo » 15 Nov 2012, 17:39

To "J" verovatno ima veze sa ovim >> http://www.svetlost-uzice.rs/index.php? ... Itemid=190
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

eLAB
___
___

Post napisao eLAB » 15 Nov 2012, 17:43

O.K. Hvala na odgovoru ! :pivopije:

J tip sonde znaci da je termopar FeKo (Fero konstantan), temperaturni opseg 0 to 750°C. Znaci kada budes kupovao temperaturni regulator za grejac u pusci, mora da bude podrzan od strane istog.
Neki temp.regulatori su namenski dok kod nekih imas softverski odabir prikljucene sonde.

Kada budemo krenuli sa prebuzdivanjem nase stanice, okacicemo i slike kako radovi budu napredovali. :kolege:

Ideja za preradu puske sa Jovy-ja 8500, grejac 122x60mm i onda "maske" prema velicini kola (lepo se vidi sve na linku):

http://www.youtube.com/watch?v=Wbya6MqvztY

Pozdrav!

filka
gx
gx
Warranty service: Fuego Grundig LG Beko Samsung
Specialty: tv

Post napisao filka » 15 Nov 2012, 21:27

Milans01--Jesi probao da nesto uradis sa originalnom lampom i one sociva koji idu u kompletu? Ili si direkt trgo da radis prepravku.Ja sam moju uzeo najvise da radim laptopove a tamo su dimenzije 30x30mm i mislim da ce da radi....
-će izginemo ki Mančester

skyline-GTR
gx
gx
Contact person: Ibrahim

Post napisao skyline-GTR » 15 Nov 2012, 23:37

daj koju sliku
Danas je tesko biti budala,jebiga prevelika konkurencija

milans01
___
___

Post napisao milans01 » 16 Nov 2012, 10:54

Nece biti dobro kolega flika,i ja sam mislio,sve sam probao,za delic sekundice dobijes klobukove na povrsini cipa i tu je kraj,morao bi biti skoro pa neverovatno pazljiv i konstantno vozati plocu da ne sija u jedno mesto,a na cipu 30x30 trebace i duvaljka upomoc,a onda ode cip..razmisljao sam,da kada bi lampa mogla konstantno da sija,mozda bi se nesto moglo uraditi,ovako ne.Zato sto u momentu gasenja lampe i u sekundama dok ponovo ne pocne grejati,pada temperatura i hladi se cip,ne sanse da se odlemi,a da se ne spali cip.Taman sine lampa,ugrejes jedan cosak,ona se gasi pa drugi cosak,pa ovaj vec hladan i ne odvaja se i tako u krug dok ne dobijes,kako kazu popcornovan cip :shock: Masina mi je vec u fazi bravarskih prerada,naravno,bice slika,a sto se tice eksperimentisanja sa lampom,socivima,batali,lampa je 150w i preslabo za ravnomerno zagrevanje cipa,vec 30x30 je za nju veeelik problem.Grejac 17,5e i radi pa radi :tooo:
Mozda vec do veceras ubacim koju sliku,cisto da vidite ideju,a videcete,extra je,ostaje mi ceo mehanizam od lampe,ispod se dodaje grejac,ali bice slika,lakse nego objasnjavati..
Da,sad videh tu tabelu,vrlo korisno,mada cak mislim da tu nece biti potrebe za ikakvom kontrolom gornjeg grejaca,jer ja sam ga ubo direkt u struju,kroz minut-dva,cip ide van,nema se sta puno kontrolisati,videcete sami kad Vam dodju grejaci,a ja cu imati jos nekih iskustava i podelicemo..

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Alati”