Kako se grejete, iskustva, problemi...

Forum za neobavezne teme.
Kobac
bela tehnika
bela tehnika

Re: Kako se grejete, iskustva, problemi...

Post napisao Kobac » 26 Feb 2015, 14:41

Zadnjih nekoliko godina se grejem na ugalj i na gas koji su povezani paralelno, bolje receno svi ventili su otvoreni na obe peci.
Uradjeno je tako prevashodno zbog sigurnosti bolje receno ne moze nista da se dogodi sto bi moglo da se desi ako je neki od ventila ostao slucajno zatvoren a nalozi se pec.
Ono sto je problem su gubitci u peci na cvrsta goriva kada radi pec na gas odnsosno to mu dodje kao jedan veliki radijator cija toplota odlazi pravo u odzak. Do sada sam to svesno trpeo samo zbog sigurnosti celog sistema ali na taj nacin mi ode lepa kolicina novca kroz dimnjak.
Najveci mi je problem kada je ovakvo vreme, ujutru malo hladnije a po danu 10-15 stepeni. Tada nalozim pec ujutru kada podjem na posao tako da onaj prvi udar preuzme ugalj a kasnije moji ukljuce gas ili je na automatici pa sam preuzme kada temperatura padne ispod zadate.
Tako mi najvise odgovara posto onda pec radi sa punim kapacitetom na 65C (nema smole, ne kondenzuje) a kasnije bi morala da se prigusuje.

Dobar deo grejne sezone i jeste upravo takav sto se spoljnih temperatura tice pa mi ovaj nacin grejanja odgovara ali mi bode novcanik taj gubitak koji imam u kotlu kada radi gas.

Svasta mi je padalo na pamet, od ventila sa pogonom do toga da izmestim pumpu na sam kotao pa da je palim termostatski i uvek sam zastajao u tom delu sigurnosti. Kod komsije je tako slucajno ostao ventil zatvoren i posle je radio kompletno renoviranje kuhinje i trpezarije gde se kotao nalazio, na svu srecu nije bilo nikoga tu kada je eksplodirao.

Ako ima kakav predlog bice dobrodosao, sve se uzima u razmatranje. :pivopije:

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 26 Feb 2015, 15:34

Ne znam kako se zove ventil sigurnosni koji radi na teg ., tj. gravitacionu silu .,
naso sam http://www.castingtrade.com/sigventil.htm
podesavanje pritiska kao na kantar taj ne moze da zakaze , zadjes jednom mesecno samo podignes da ne zardja lolzi
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

Kobac
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao Kobac » 26 Feb 2015, 19:04

Jesi li siguran da je ovo oprema za kucne instalacije?
Koliko sam video ovo je uglavnom za vece sisteme, kotlarnice a i dimenzije su im solidne.

Majstor Duja
Neaktivan
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Post napisao Majstor Duja » 26 Feb 2015, 19:12

Iskreno, ne vidim razliku izmedju sigurnosnog ventila sa oprugom i ovog sa tegom...i jedan i drugi rade na istom principu tj. mogu da se zaglave.
Ali opet, Kobac, ako mislis da jedan sigurnosni ventil nije dosta, stavi jos jedan ili stavi 3. Neka se svi smeju - bitno je da se ti osecas sigurniji.
Kupi tri razlicita od tri proizvodjaca i menjah ih na 5 godina...

Inace najpouzdaniji sigurnosti ventili su sa opnom jer nema pokretnih delova:
slika
medjutim, nisu visekratni jer kad probiju - to je to...
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Kobac
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao Kobac » 26 Feb 2015, 19:16

Nije ni poenta u sigurnosnim ventilima, trazim nacin da ta dva sistema rade zajedno a da to bude sigurno i bez gubitaka na kotlu kada radi pec na gas. Treba mi neka ideja kako to moze da se izvede.

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 26 Feb 2015, 19:20

Nema veze za sta je , onaj gore sa tegom je no;1 ti stavis na ulaznu cev direktno pun presek i nek onda rokne ,. jedino ako macka bude spavala na tegu .
-prednost je bas u tome sto nema oprugu i presek je na zavidnom nivou , te ima da traje bar 50godina i ostane ispravan

Nije tacno da je ta sa cepom najpouzdanije! ti ventili postoje na svakom bloku od auta i traktora , kamiona ,.. i oni gotovo uvek zakazu tj. ne odrade..
Zadnja izmena: buzdumra, dana 26 Feb 2015, 19:23, ukupno menjano 1 put.

fanzo
Site Admin
Site Admin
Phone number: 0038121781575

Post napisao fanzo » 26 Feb 2015, 19:21

Najjeftinije je grejanje kada se koristi samo jedan energent koji se kupuje. Ovo ti je formula.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Majstor Duja
Neaktivan

Post napisao Majstor Duja » 26 Feb 2015, 19:22

A jos jeftinije je kad ne kupujes taj energent! :D

@Kobac:
Onda moras da razmislis u pravcu da porast temperature u kotlu na ugalj zatvori dotok vode u plinski kotao ali moras ostaviti mali bypass sigurnosti radi.
Ili da uvedes dobro izolovani izmenjivac u celu pricu koji ce imati dve petlje, posebno za kotao na cvrsto a posebno za plinski kotao, to povlaci i tri cirkulacione pumpe i tako to...

fanzo
Site Admin
Site Admin
Phone number: 0038121781575

Post napisao fanzo » 26 Feb 2015, 19:25

Dujo, oprostiću ti ovog puta :lala: ali ne zato što tako milsim, nego što negde žurim lolzi :mrgreen:
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 26 Feb 2015, 19:26

lolzi

Majstor Duja
Neaktivan

Post napisao Majstor Duja » 26 Feb 2015, 19:32

buzdumra je napisao: Nije tacno da je ta sa cepom najpouzdanije! ti ventili postoje na svakom bloku od auta i traktora , kamiona ,.. i oni gotovo uvek zakazu tj. ne odrade..
Nesto si pomesao, ni jedan blok motora nema ovaj ventil ali imaju cepovane zavrsetke prilikom obrade kanala unutar bloka motora.
Za OTO motore je ovakav vid zastite nepotreban jer ce svakako prvo propustiti na nekom dihtungu nego na tom ventilu.
Membranski sigurnosti ventil je samo sve slabiji sto je stariji dok ne probije na kraju sam od sebe - suprotno od svih ostalih... ;)

@Fanzo:
'Nachi b'ate cekam te u 5 kod crkvu na ferku!
ponesi koju led dijodu da te spazim u onaj mrak!
lolzi

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 26 Feb 2015, 20:43

Ti si prvo stavio jednu sliku, pa drugu! pa me podsetila na blok jer ima cep kako kupa,.
Ti cepovi na bloku nemaju veze sa pritiscima na dihtunge ,.
verujem da rade svoju funkciju samo mozda dok je motor u garanciji oni sluze kad blok-voda pocne da mrzne tada se pritisak unutra povecava i treba da iskoci cep i iscuri malo vode napolje da se smanji pritisak,.,. to gotovo nikad ne funkcionise uvek punke blok

Majstor Duja
Neaktivan

Post napisao Majstor Duja » 26 Feb 2015, 21:02

Da, pogresno sam linkovao...cepovi na bloku sluze da se zapuse rupe koje sluze da mogu da se izbuse rupe u unutrasnjem zidu bloka da bi voda i ulje imali gde da prolaze. Pogledaj poprecni presek nekog bloka i bice ti sve jasno. ;)
Evo ti dva linka:

Kod: Označi sve

http://www.butty-run.com/projects/zephyr/images/LI-4.0-Rover-V8-89.jpg
http://www.butty-run.com/projects/zephyr/images/LI-4.0-Rover-V8-90.jpg

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 26 Feb 2015, 21:43

Ti cepovi za to ne sluze ,.,. pomeso si cepove iza tih cepova je hilzna (cilindar) i sluze protiv smrzavanja. da ne pocepa blok !
,a svaki pritisak koji nastane u tom prostoru odrazi se na puncanje Hladnjaka, creva ili spadne crevo sa uvodnice i to u slucaju da ne valja odusak (koji drzi pritisak do par bara) nikad ne izbije cep na bloku!
Drugaciji je za ulje on je zakovan i manja im je povrsina http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... zG1OZlav-g
dok imas i na navoj http://s26.postimg.org/t6e46tggp/radilica_navoj.jpg

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE
Specialty: whitegoods

Post napisao nike » 26 Feb 2015, 23:03

Kobac je napisao: Uradjeno je tako prevashodno zbog sigurnosti bolje receno ne moze nista da se dogodi sto bi moglo da se desi ako je neki od ventila ostao slucajno zatvoren a nalozi se pec.
Daklem, ako je sistem slagao netko sa 1/4-1/2 mozga, onda se stavi sigurnosni uređaj prije tog famoznog ventila!

http://www.caleffi.com/serbia/sr/catalogue/sigurnosni-ispusni-termicki-ventil-za-kotlove-na-cvrsta-goriva-543513

http://www.caleffi.com/serbia/sr/catalogue/ispusni-termicki-ventil-sa-aktivnom-sigurnoscu-544400
WTF! Ljudi, išli smo na mjesec, a vi se je..te sa kotlovima iz 14-og vijeka. Sve ima, samo treba majstor-expert! :uca:

UPS! Ovo jest sekcija za experte! Kad kažem expert, ne mislim na elktroničara, mislim na centralša! :yeah:

P.S. Ako je sistem slagao lokalni kotlokorpa, tuci se nogom u guzicu što ti je kuća na mjestu!
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

Kobac
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao Kobac » 27 Feb 2015, 06:56

Aman ljudi sta se se svi dohvatili sigurnosnog ventila, imam ja njega i nalazi se odmah do peci, to nije nikakav problem i ne zelim da uopste dodje do toga da gledam kako on odradjuje posao.
Ja bih ako moze da uparim te dve pecke da rade zajedno sa ponekom pumpom, ventilom obicnim ili nepovratnim, termostatom...

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE
Specialty: whitegoods

Post napisao nike » 27 Feb 2015, 07:33

Kako šta smo se dohvatili? Pa ti si ovo pisao!
Svasta mi je padalo na pamet, od ventila sa pogonom do toga da izmestim pumpu na sam kotao pa da je palim termostatski i uvek sam zastajao u tom delu sigurnosti. Kod komsije je tako slucajno ostao ventil zatvoren i posle je radio kompletno renoviranje kuhinje i trpezarije gde se kotao nalazio, na svu srecu nije bilo nikoga tu kada je eksplodirao.
Troputnim motornim ventilom možeš zaobići kotao na ugljen kad radi kotao na plin i obrnuto!
Automatiku toga složiš sam tako da se osigura da kotao na ugljen uvijek ima prednost dok se dovoljno ne rashladi!
Kotao na plin nije problem, jer ga ista automatika može brzo ugasiti dok se iz kotla na ugljen ne odvede sva generirana toplina. A možeš i nabaviti dovoljno velik spremnik (puffer) koji može svu toplinu iz kotla na ugljen preuzeti u sebe i davati u sistem onda kada treba!
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

Kobac
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao Kobac » 27 Feb 2015, 08:33

Ima mnogo varijanti sta i kako to moze da se odradia ono sto mi sada pada na pamet je da merim temperaturu u kotlu, mozda i na izlazu - u dimnoj cevi i da temperatura koja se tu detektuje bude uslov za paljenje pumpe koja bi bila premestena odmah do kotla a sada se nalazi na zajednickom delu i za gas i za cvrsta goriva.

E sad zbog cega tako.
Ako bih merio temperaturu vode u kotlu desavalo bi se da se rad kotlova preklopi i da ne bude nista od iskljucivanja pumpe koja cirkulise kroz kroz kotao na cvrsta goriva.
Kada bi se merila temperatura dimnih gasova tih problema ne bi trebalo da bude, moze da se stavi da se pumpa pali kada se detektuje temperatura u dimnjaku od 60C i da je ne gasi dok ne opadne ispod i jos pola sata preko toga (recimo..).
Valja li ova moja racunica ili sam jeo bunike pa lupam svasta? :fanzo:
fanzo je napisao:Najjeftinije je grejanje kada se koristi samo jedan energent koji se kupuje. Ovo ti je formula.
Tesko vala, kada je ono sucmurasto vreme meni je isto grejao na gas ili na ugalj usim ako necu da se preselim u kotlarnicu i sipam po dve lopate uglja u kotao svaki cas. :mrgreen:

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 27 Feb 2015, 17:00

Čim prođe sezona grejanja, od 3. aprila, struja 15% gore. :?
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 27 Feb 2015, 17:32

U pm ja i bez grejanja imam puno

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Kafana - Pab - Bircuz”