Tester za led trake
Urednik: alexa_pg
Tester za led trake
Ovo vecina ljudi ima,ja jos nemam ali planiram da kupim posto nisu skupi (ne treba mi cesto ali mogu da propustim i par dana kafane za tu cenu).Zasto sam potegao temu?Od kolege Tv servisera,koji ga ima,svaki test ide po principu ili 0 ili 300v kada se kaci na konektor led traka-prekid ili kratak spoj,bez podizanja panela.I ovo je jasno.Ali nije mi se svidela varijanta juce gde covek kupuje inverter za tv (mislim LG),koji kacenjem ne izbacuje napon na konektor.Prvo je pomislio da je kupio neispravan modul.Na testeru pisalo 59v,panel se upalio,pokazuje neku struju.Ono sto mi je zasmetalo je kako covek da bude 100% siguran da je sa testera ocitao pravi zakljucak?Da su sve led trake ispravne.Posle bacenih para za modul,na moj nagovor da otvori panel ispostavilo se jedna dioda ne valja.Koja je svrha testera ako mozes da zakljucis ispravno tek po skidanju panela?Do sada iskljucivanje laznih rezultata sam radio direktno na svakoj led i 100% bez greske-dovodjenjem 3v ili 6v na svaku ponaosob...i ili radi ili ne radi.Razumem kada su pregorele vise njih pa je slabija osvetljenost dela panela,ali kada je jedna ispada da treba da racunas broj dioda x 2.8V (5.5V) = napon displeja,ono sto pise na testeru.Nemam iskustva sa ovim pa ako moze objasnjenje kako se tumace rezultati i predlog za neki model.Ima na Aliju,za 10-tak eura svasta nesto.
- alexa_pg
- Site Admin
- Specialty: tv-multimedia
Re: Tester za led trake
U principu, ne postoji ni jedan ispitivač pozadinskog osvetljenja za koji se nakon mjerenja može reći "ove trake su 100% ispravne". Čak ni tvoj način sa dovođenjem 3V ili 6V pojedinačno na diode nije 100% pouzdan.
LED ispitivači služe za brzu provjeru traka, da ne otvaraš panel bespotrebno a greška bude do drajvera.
A to, da li sve LED sijaju ili su nekoliko njih u kratkom spoju, nema instrumnta koji će to da pokaže mjerenjem.
Doduše, ima slučajeva kada i to može da se zna ali je toga malo. Evo primjer. Na EDGE trakama najčešće ima se po četiri nezavisna kanala gdje ulazi jedan zajednički plus i izlaze četiri linije koje idu do nekog drajvera. Pri ispitivanju ovih traka, napon na krajevima ova 4 kanala mora biti identičan. U praksi, kada je neka traka neispravna, napon na trakama zna da odstupa po nekoliko volti. Drajver "to vidi", i nakon par sekundi automatski gasi svjetlo.
Prema toma, ako planiraš nešto da kupuješ, izbor je veliki pa vidi šta ti je činiti.
Prije nego se odlučiš, pogledaj i ovu temu o ispitivačima LED traka http://fanzo.org/forum/viewtopic.php?p=344549#p344549
LED ispitivači služe za brzu provjeru traka, da ne otvaraš panel bespotrebno a greška bude do drajvera.
A to, da li sve LED sijaju ili su nekoliko njih u kratkom spoju, nema instrumnta koji će to da pokaže mjerenjem.
Doduše, ima slučajeva kada i to može da se zna ali je toga malo. Evo primjer. Na EDGE trakama najčešće ima se po četiri nezavisna kanala gdje ulazi jedan zajednički plus i izlaze četiri linije koje idu do nekog drajvera. Pri ispitivanju ovih traka, napon na krajevima ova 4 kanala mora biti identičan. U praksi, kada je neka traka neispravna, napon na trakama zna da odstupa po nekoliko volti. Drajver "to vidi", i nakon par sekundi automatski gasi svjetlo.
Prema toma, ako planiraš nešto da kupuješ, izbor je veliki pa vidi šta ti je činiti.
Prije nego se odlučiš, pogledaj i ovu temu o ispitivačima LED traka http://fanzo.org/forum/viewtopic.php?p=344549#p344549
"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"
- KASA1
- Site Admin
Kao što je i rečeno, idealni LED tester ne postoji.
Otkucaj na google-u RT300 pa si pogledaj i taj tester (od iFix-a),... ne spominje se u linkanoj temi a interesantan je,... posebno za hard test traka jer gura i do 300mA.
Otkucaj na google-u RT300 pa si pogledaj i taj tester (od iFix-a),... ne spominje se u linkanoj temi a interesantan je,... posebno za hard test traka jer gura i do 300mA.
"Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!"
Hvala na odgovoru,do sada "moj nacin" je stvarno davao rezultate,zagrebes direkt na led i tu se vidi odmah po odsjaju.Juce sam bas bio iznenadjen sa rezultatom.Znam to za EDGE,gde ako je razlika 2v automatika odradi svoje,ali je juce bio problem sto inverter nije odreagovao naponski jer zbog prekida nije imao opterecenje potrosaca.Mislio sam da je tester dobra stvar ali ,opet se svodi da moras da otvoris panel,Jedina prednost je sto se testira sve po traci i ne grebe ponaosob i dok gledas ustanovis po odsjaju.Ocekivao sam neko pametnije resenje bez gledanja,ali opet se svodi da moras da otvoris panel.Dobra stvar je do sada po iskustvu da led drajver daje napon na varijantama bez invertera,pa se ima neki konkretniji zakljucak barem kod nekih tipova tv-a.Znaci u principu samo sto veca struja da je na njemu.Na varijanti sto kolega ima,ima mogucnost podesavanja napona.Da li je to bolja varijanta od automatskog gde ako pise 60V posle testa,smanjivanjem napona za trecinu,te led trake bi trebalo da tinjaju sa 40V.Da li ce da se upale i tinjaju ako je jedna dioda u prekidu?Moze li to da bude konkretniji zakljucak da je prekid u trakama?
- alexa_pg
- Site Admin
Dobar tester treba da ima mogućnost podešavanja struje počev od 1mA i da ide do 300mA
Takođe mora da ima mogućnost podešavanja napona. Ako testiraš jednu traku na kojoj je 6 dioda potreban je napon min 36V. Glupavo je da se taj napon ne može smanjiti i da se za testiranje dovedi 300V. Znači napon mora da se smanji na 50-tak volti.
Isto tako i za struju. LED obavezno testirati pri strujama od 1mA i pri 300mA. Ona koja ne sija na 1mA a radi na recimo 100mA, ta je neispravna.
Takođe mora da ima mogućnost podešavanja napona. Ako testiraš jednu traku na kojoj je 6 dioda potreban je napon min 36V. Glupavo je da se taj napon ne može smanjiti i da se za testiranje dovedi 300V. Znači napon mora da se smanji na 50-tak volti.
Isto tako i za struju. LED obavezno testirati pri strujama od 1mA i pri 300mA. Ona koja ne sija na 1mA a radi na recimo 100mA, ta je neispravna.
"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"
Hvala,pomogli ste mi u zakljucku.Procitao sam i deo foruma sa linka,i odabrao otprilike sta mi treba.S obzirom da nisam aktivan tv serviser ,uzecu nesto iz srednje kategorije da malo sebi olaksam a da ne kosta puno.Regulacija napona potenciometrom i regulacija struje u 4 nivoa (mozda moze i tu da se ugradi potenciometar za precizniju regulaciju umesto prekidaca...struja do 25ma.Video sam i automatske,ali kod njih ne moze da se kontrolisu vrednosti kao sto ste rekli.Uglavnom,saznao sam sve i nisam odusevljen sa alatom,ali cu ga uzeti svejedno.
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
- 27 Odgovori
- 4701 Pregledano
-
Zadnji post napisao fanzo
09 Okt 2024, 14:21
-