Prepravka Obodinovog zamrzivača u frižider
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
Prepravka Obodinovog zamrzivača u frižider
Imam potrebu da stari ispravan Obodinov zamrzivač koristim za rashlađivanje tj. na temperaturama kao frižider. Po logici stvari to bi trebalo da bude moguće zamenom teemostata i korišćenjem teemostata za frižider. Konkretno imam nekoliko pitanja u vezi toga :
Da li ima dostupna šema povezivanja sa oznakom modela trenutnog teemostata .
Da li je moguće samo postaviti termostat za frižider umesto trenutnog i ako jeste koji model .
Treće najkomplikovanije pitanje je da li ga mogu povezivanjem dva termostata preko prekidača prebacivati iz režima zamrzivača u režim frižider. Ukoliko vam je teško da odgovarate na treće odgovorite mi na prva dva pitanja.
Da li ima dostupna šema povezivanja sa oznakom modela trenutnog teemostata .
Da li je moguće samo postaviti termostat za frižider umesto trenutnog i ako jeste koji model .
Treće najkomplikovanije pitanje je da li ga mogu povezivanjem dva termostata preko prekidača prebacivati iz režima zamrzivača u režim frižider. Ukoliko vam je teško da odgovarate na treće odgovorite mi na prva dva pitanja.
Re: Prepravka Obodinovog zamrzivača u frižider
Znaš kako, nije to baš tako jednostavno preraditi, nije samo tu do termostata, postoje i faktori kao što su snaga kompresora, izolacija itd, zatim kako to utiče na vek trajanja uređaja itd.
Da to može sami proizvođači bi napravili mogućnost da se prebaci iz jednog u drugi režim rada, ali oni jedino prave kombinovane uređaje, u kojima jedan deo aparata ima ulogu frižidera, a drugi zamrzivača.
Ono što bih ja uradio na tvom mestu, ja se preradama ne bih bavio. Ako je to ispravan zamrzivač, sigurno možeš na nekom sajtu (Kupujem-prodajem, Kupindo, Limundo itd) da ga prodaš za 50 evra, jer zamrzivači su uvek skuplji od frižidera. A onda bih za te pare takođe na tim sajtovima kupio polovan Obodin frižider koji ima ledenu komoru ili kombinovani, tako da imam i frižider i neki mali zamrzivač ako mi zatreba. Kad kupuješ traži da ga prodavac uključi dan pre, da stavi u njega flaše sa vodom i u frižiderski i u zamrzivački deo, pa vidi da li dobro hladi, zamrzava vodu, da li isključuje, da li dihtuje itd. I proveri da li mu je dobra guma da ne moraš da se izlažeš troškovima da je odmah menjaš.
Mislim da je to pametnije, nego upuštati se u prerade sa neizvesnim ishodom.
Da to može sami proizvođači bi napravili mogućnost da se prebaci iz jednog u drugi režim rada, ali oni jedino prave kombinovane uređaje, u kojima jedan deo aparata ima ulogu frižidera, a drugi zamrzivača.
Ono što bih ja uradio na tvom mestu, ja se preradama ne bih bavio. Ako je to ispravan zamrzivač, sigurno možeš na nekom sajtu (Kupujem-prodajem, Kupindo, Limundo itd) da ga prodaš za 50 evra, jer zamrzivači su uvek skuplji od frižidera. A onda bih za te pare takođe na tim sajtovima kupio polovan Obodin frižider koji ima ledenu komoru ili kombinovani, tako da imam i frižider i neki mali zamrzivač ako mi zatreba. Kad kupuješ traži da ga prodavac uključi dan pre, da stavi u njega flaše sa vodom i u frižiderski i u zamrzivački deo, pa vidi da li dobro hladi, zamrzava vodu, da li isključuje, da li dihtuje itd. I proveri da li mu je dobra guma da ne moraš da se izlažeš troškovima da je odmah menjaš.
Mislim da je to pametnije, nego upuštati se u prerade sa neizvesnim ishodom.
Hvala na odgovoru ali kako nisam objasnio razloge zbog kojih sam resio da probam ovu kombinaciju sada cu to probati da objasnim .
Za porodicne potrebe susim meso a kako volim da uradim mokro salamurenje a zime nisu vise predvidljive i hladne tokom salamurenja stavim ga u frizider koji imam visak. Problem nastaje jer u posudama u frizideru moze da stane dosta manja kolicina nego u susnicu pa sam zato dobio ideju da ovo isprobam. Potrebno mi je da u tom rezimu radi 15-20 dana godisnje a kako mi je to rezervni zamrzivac podnecu ako i strada posle nekoliko takvih tura .
Zato sam i pitao da li mogu da povezem dva termpstata da bi mogao preklopnikom da ukljucujem koji bih rezim ukljucio .
Bicu zadovoljan i ako mi samo uputite link sa originalnom semom pa cu sam isprobati ako nema voljnih da kazu rec dve o ovoj temi .
Nisam majstor za frigo uredjaje pa sam zato potrazio pomoc ovde ili semu originalnog uredjaja . Hvala na odgovoru u svakom slucaju .
Za porodicne potrebe susim meso a kako volim da uradim mokro salamurenje a zime nisu vise predvidljive i hladne tokom salamurenja stavim ga u frizider koji imam visak. Problem nastaje jer u posudama u frizideru moze da stane dosta manja kolicina nego u susnicu pa sam zato dobio ideju da ovo isprobam. Potrebno mi je da u tom rezimu radi 15-20 dana godisnje a kako mi je to rezervni zamrzivac podnecu ako i strada posle nekoliko takvih tura .
Zato sam i pitao da li mogu da povezem dva termpstata da bi mogao preklopnikom da ukljucujem koji bih rezim ukljucio .
Bicu zadovoljan i ako mi samo uputite link sa originalnom semom pa cu sam isprobati ako nema voljnih da kazu rec dve o ovoj temi .
Nisam majstor za frigo uredjaje pa sam zato potrazio pomoc ovde ili semu originalnog uredjaja . Hvala na odgovoru u svakom slucaju .
- alexa_pg
- Site Admin
- Specialty: tv-multimedia
Ne znam o kom modelu zamrzivača se radi. Kakav ima termostat, elektronski ili mehanički.
Nešto me navodi na zaključak da je u pitanju "prastari" zamrzivač sa mehaničkim termostatom.
Da je moj zamrzivač, ja bih to ovako povezao.
Najobičniji rasladni uređaj, bez elektronike, ima u sebi pored kompresora i termostat za reg. temp. Kontrolne sijalice ne računam.
Iz kutije kompresora izlaze samo dvije žice. Jedna ide direktno na "nulu" a druga preko termostata na fazu. To je sva filozofija. Stari, mehanički termostat, kad se okrene na nulu, gasio je potpuno kompresor.
Dva termostata, jedan za regulaciju temp. zamrzivača i jedan za reg. temp. frižidera bih vezao paralelno. U slučaju da su oba ukljušena, glavni je termostat zamrzivača i on kad dostigne recimo -20 kompresor bi se gasio.
Ako je termostat zamrzivača stavljen na nulu, onda u igru ulazi termostat frižidera i on reguliše temp. i recimo kada dođe na +2 on gasi kompresor.
Ovi će sigurno da radi i ne vidim ni jedan razlog da ne radi.
Ovdje bi trebalo eventualno napraviti neku signalizaciju da se zna koji termostat je aktivan. Ovo je nešto najjednostavnije.
Ako ti je elektronika jača strana, može se ugraditi i elektronski termostat i u tom slučaju bi imao samo jednu sondu u kućištu. Ovi elektronski su sada jeftini. Par evra.
Nešto me navodi na zaključak da je u pitanju "prastari" zamrzivač sa mehaničkim termostatom.
Da je moj zamrzivač, ja bih to ovako povezao.
Najobičniji rasladni uređaj, bez elektronike, ima u sebi pored kompresora i termostat za reg. temp. Kontrolne sijalice ne računam.
Iz kutije kompresora izlaze samo dvije žice. Jedna ide direktno na "nulu" a druga preko termostata na fazu. To je sva filozofija. Stari, mehanički termostat, kad se okrene na nulu, gasio je potpuno kompresor.
Dva termostata, jedan za regulaciju temp. zamrzivača i jedan za reg. temp. frižidera bih vezao paralelno. U slučaju da su oba ukljušena, glavni je termostat zamrzivača i on kad dostigne recimo -20 kompresor bi se gasio.
Ako je termostat zamrzivača stavljen na nulu, onda u igru ulazi termostat frižidera i on reguliše temp. i recimo kada dođe na +2 on gasi kompresor.
Ovi će sigurno da radi i ne vidim ni jedan razlog da ne radi.
Ovdje bi trebalo eventualno napraviti neku signalizaciju da se zna koji termostat je aktivan. Ovo je nešto najjednostavnije.
Ako ti je elektronika jača strana, može se ugraditi i elektronski termostat i u tom slučaju bi imao samo jednu sondu u kućištu. Ovi elektronski su sada jeftini. Par evra.
"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"
Hvala alexa_pg , zamrzivač jeste najstariji obodin 310l sa mehaničkim teemostatom K54 . Mnogo mi se dopao tvoj savet sa digitalnim teemostatom jer onda provlačim samo jednu sondu i mogu da biram temperaturni opseg programiranjem a nije skuplji trenutno 600din, podnosi struju od 10A što je i više nego što mi treba a radi direktno na 220V
.
Sad ću da ispratim ožičenje i zapišem šta je šta a kada idem do Niša pazariću i termostat.
Onda javljam kako radi i slikam.
Ne bi mi škodila šema termostata K 54 da vidim za šta služi 3-ći pin

Sad ću da ispratim ožičenje i zapišem šta je šta a kada idem do Niša pazariću i termostat.
Onda javljam kako radi i slikam.
Ne bi mi škodila šema termostata K 54 da vidim za šta služi 3-ći pin
Ok našao sam šemu povezivanja i uporedio sa mojim slučajem, identično je
3-ulaz faze (braon)
4-izlaz za kompresor (crna)
6-izlaz za crvenu tinjalicu ( plava)
Da li na pinu 6 imamo fazu samo kada se uključi kompresor ?
Jedini problem koji sada vidim je da se može desiti da cev kroz koju ide kapilar u unutrašnjost bude tesna za prolazak sonde od digitalnog termostata ili eventualno za prolazak kapilara od drugog termostata ako ne bude mogao da prođe kapilar digitalnog ( 4mm )
Ali smislićemo i za to neko rešenje
. Još jednom hvala alexa_pg
3-ulaz faze (braon)
4-izlaz za kompresor (crna)
6-izlaz za crvenu tinjalicu ( plava)
Da li na pinu 6 imamo fazu samo kada se uključi kompresor ?
Jedini problem koji sada vidim je da se može desiti da cev kroz koju ide kapilar u unutrašnjost bude tesna za prolazak sonde od digitalnog termostata ili eventualno za prolazak kapilara od drugog termostata ako ne bude mogao da prođe kapilar digitalnog ( 4mm )
Ali smislićemo i za to neko rešenje

Uradi kako ti misliš, tvoj je zamrzivač. Ali ja ostajem pri svom mišljenju.
A mislim da ne bi bilo loše da pročitaš temu koja je odmah ispod tvoje "Prepravka minusne komore na plusnu" - što liči na ovaj poduhvat prepravke zamrzivača u frižider - i da vidiš šta su tu napisali majstori koji se profesionalno bave servisiranjem bele tehnike.
Toliko od mene.
A mislim da ne bi bilo loše da pročitaš temu koja je odmah ispod tvoje "Prepravka minusne komore na plusnu" - što liči na ovaj poduhvat prepravke zamrzivača u frižider - i da vidiš šta su tu napisali majstori koji se profesionalno bave servisiranjem bele tehnike.
Toliko od mene.
- alexa_pg
- Site Admin
Ja nisam stručnjak za rashladnu tehniku i o njoj znam veoma malo.
Iz tog razloga volio bih, ako već znaš, da nam kažeš zašto ovo rešenje koje sam predložio nije dobro.
Ovdje ne pokušavamo da frižider natjeramo da postigne temp. -20 stepeni što je nemoguće.
Ovdje hoćemo da kompresor zaustavimo u određenom trenutku i da ga opet pokrenemo za nekih npr. pola sata.
Kao laik za rashladnu tehniku rukovodio sam se sledećim:
- Da li je u pitanju kompresor frižidera ili zamrzivača, nebitno. Motor je motor.
- Kada ga prvi put uključim i on krene da druka freon kroz instalaciju, temp. u zamrzivaču počinje da pada i nakon odrećenog vremena doći će do nekih npr. +2 stepena. Ja ću tog momenta uređaj isključiti iz struje tako da kompresor ne radi (ovo će uraditi termostat)
- Nakon opet određenog vremena, kada se tep. u zamrzivaču popne na npr. +5 stepeni, opet ću ukljušiti zamrzivač u struju i on kreće ponovo da druka freon kroz sistem.
- Ovo se sad vrti u krug.
- Ne vidim zašto bi nekom motoru koji pumpa freon smetalo da se uključuje svakih pola sata, a možda i sat. Za tih pola sata pauze, pritisak u instalacije se stabilizovao, motor čak i malo ohladio i spreman za ponovno uključenje.
- Znam da motor ne smije da se uključi odmah po isključenju. Razlog za to je veliki pritisk u sistemu i u tom slučaju motor ne može da krene, ne može da savlada pritisak.
Međutim u mom predlogu tako nešto ne može da se desi normalnom upotrebom.
Ako ima nešto što ne znam(o) slobodno nam reci. Čovjek se uči dok je živ.
Iz tog razloga volio bih, ako već znaš, da nam kažeš zašto ovo rešenje koje sam predložio nije dobro.
Ovdje ne pokušavamo da frižider natjeramo da postigne temp. -20 stepeni što je nemoguće.
Ovdje hoćemo da kompresor zaustavimo u određenom trenutku i da ga opet pokrenemo za nekih npr. pola sata.
Kao laik za rashladnu tehniku rukovodio sam se sledećim:
- Da li je u pitanju kompresor frižidera ili zamrzivača, nebitno. Motor je motor.
- Kada ga prvi put uključim i on krene da druka freon kroz instalaciju, temp. u zamrzivaču počinje da pada i nakon odrećenog vremena doći će do nekih npr. +2 stepena. Ja ću tog momenta uređaj isključiti iz struje tako da kompresor ne radi (ovo će uraditi termostat)
- Nakon opet određenog vremena, kada se tep. u zamrzivaču popne na npr. +5 stepeni, opet ću ukljušiti zamrzivač u struju i on kreće ponovo da druka freon kroz sistem.
- Ovo se sad vrti u krug.
- Ne vidim zašto bi nekom motoru koji pumpa freon smetalo da se uključuje svakih pola sata, a možda i sat. Za tih pola sata pauze, pritisak u instalacije se stabilizovao, motor čak i malo ohladio i spreman za ponovno uključenje.
- Znam da motor ne smije da se uključi odmah po isključenju. Razlog za to je veliki pritisk u sistemu i u tom slučaju motor ne može da krene, ne može da savlada pritisak.
Međutim u mom predlogu tako nešto ne može da se desi normalnom upotrebom.
Ako ima nešto što ne znam(o) slobodno nam reci. Čovjek se uči dok je živ.
Tvoje rešenje za termostat je dobro. Pogrešna je ideja da se zamrzivač pretvori u frižider. Drugačiji je kompresor, dimenzije kapilare, izolacija, količina freona... Radom na toj temperaturi kompresor će brzo crći i zamrzivač ide na otpad, a može da se proda i kupi frižider. Da to može, proizvođači bi to predvideli. Ne može od auta da bude traktor, i jedan i drugi imaju motor, volan, točkove itd, ali ako autom probas da oreš njivu, uništićeš ga.
- alexa_pg
- Site Admin
Sve ti je ovo tačno. Jedino ne znam žašto bi kompresor crkao ako radi 5 min i iskluči se na pola sata. Radi u svojoj komori, radi sa svojom termičkom izolacijom, sa svojom kapilarom, sa svojim freonom... Ništa se zamrzivaču ne mijenja osim koliko dugo će da radi (hladi)
Ja ne pokušavam da od frižidera pravim zamrzzivač.
Ja ne pokušavam da autom orem njivu već da traktor koristim za prevoz.
Aleksa moja logika je identična ovoj koju si naveo.
Drugo zamrzivač meni treba da radi u tom režimu 2x godišnje po 15-20 dana.
Treće ja imam slobodan frižider ali mi ne odgovara njegova zapremina već zapremina zamrzivača .
Na kraju krajeva ako i crkne kompresor nije velika šteta bar ću probati više bi mi bilo krivo ako ne probam . Obavezno javljam rezultate ovde
Drugo zamrzivač meni treba da radi u tom režimu 2x godišnje po 15-20 dana.
Treće ja imam slobodan frižider ali mi ne odgovara njegova zapremina već zapremina zamrzivača .
Na kraju krajeva ako i crkne kompresor nije velika šteta bar ću probati više bi mi bilo krivo ako ne probam . Obavezno javljam rezultate ovde

Menja mu se način rada. Kada radi kao zamrzivač, on prvo obori temperaturu na -18C, a onda je samo održava, to jest uključi se na kratko čim temperatura poraste iznad toga, a onda je opet obori. A ovako će stalno raditi na 2C, za šta nije predviđen. A ponekad će biti odjednom prebačen da ponovo radi kao zamrzivač. Moje načelo - ako nisi stručnjak iz neke oblasti, ne otkrivaj Ameriku i ne radi ono što drugi ne rade, jer obično od toga dobra biti neće. Zato ja to ne bih radio.
Ali svako odlučuje za sebe.
Ali svako odlučuje za sebe.
- sim
- gxu
- Warranty service: Bela tehnika
- Contact person: Ivan
- Phone number: 0038162303936
- Specialty: whitegoods
Stvar nije bas tako jednostavna. Za detaljno objasnjenje treba napisati 5 postova da se to nekako razume.
Alexa: to moze raditi preko digitalnog termostata u rezimu frizidera plus temperatura- Tacno
Kole: rad motora zamrzivaca u rezimu frizidera nije dobar za motor - Tacno.
Znaci moze ta prepravka i radice ali kako i dokle.......
Motor od klasicnog automobila moze da ima od 700-7.000 obrtaja u minuti i da radi na bilo kom broju obrtaja neće mu nista faliti jer je za to predvidjen. Ali probaj voziti celi dan auto na 6.000 obrtaja pa vidi koliko ce izdrzati.
Tako i ovo. Zato i postoje kompresori koji su predvidjeni za ead u minusnom i u plusnom rezimu. Prosto gledano za 2 kompresora iste radne zaprenime kompresor koji radi u plusnom rezimu ima bar 30% jaci elektromotor od kompresora iste kubikaze koji radi u minusnom rezimu.
Zamrzivac se projektuje da odrzava temperaturu u prostoru ispod -18C. Temperatura isparavanja freona - 30.
Recimo rashladna vitrina temperatura prostora +2C
Temperatura isparavanja freona -10.
Gustina freona na ove dve temperature je skoro duplo veca. Tacno je da zamrzivac kod prvog ukljucenja radi neko vreme cak i u rezimu frizidera dok ne dostigne radnu temperaturu ali je to kratkotrajno.
Takodje kompresori se hlade freonom koji se vraca iz isparivaca kad isparivac postigne radnu temperaturu i ohladi se ceo sto u ovom slucaju ne moze da se desi jer ce deo isparivaca tek da bude hladan nema povratka hladnog freona u kompresor jer ga je termostat iskljucio a kompresor se pregrejava. Takodje sa visom tackom isparenja vislja je i tacka kondenzacije pa kompresor mora da pumpa freon na veci pritisak.......
Znaci moze ali da je dobro nije.
Takodje problem zidovi zamrzivaca bi se ledili pa otapali i tako ukrug. Gde ce da ode ta voda od otopljenog leda. Da se sakuplja na dnu nije pametno jer ce da prodje na sastav limova i da natopi izolaziju.
Ovo sam sve napisao na brzinu...pa ko razume malo shvatice.
Alexa: to moze raditi preko digitalnog termostata u rezimu frizidera plus temperatura- Tacno
Kole: rad motora zamrzivaca u rezimu frizidera nije dobar za motor - Tacno.
Znaci moze ta prepravka i radice ali kako i dokle.......
Motor od klasicnog automobila moze da ima od 700-7.000 obrtaja u minuti i da radi na bilo kom broju obrtaja neće mu nista faliti jer je za to predvidjen. Ali probaj voziti celi dan auto na 6.000 obrtaja pa vidi koliko ce izdrzati.
Tako i ovo. Zato i postoje kompresori koji su predvidjeni za ead u minusnom i u plusnom rezimu. Prosto gledano za 2 kompresora iste radne zaprenime kompresor koji radi u plusnom rezimu ima bar 30% jaci elektromotor od kompresora iste kubikaze koji radi u minusnom rezimu.
Zamrzivac se projektuje da odrzava temperaturu u prostoru ispod -18C. Temperatura isparavanja freona - 30.
Recimo rashladna vitrina temperatura prostora +2C
Temperatura isparavanja freona -10.
Gustina freona na ove dve temperature je skoro duplo veca. Tacno je da zamrzivac kod prvog ukljucenja radi neko vreme cak i u rezimu frizidera dok ne dostigne radnu temperaturu ali je to kratkotrajno.
Takodje kompresori se hlade freonom koji se vraca iz isparivaca kad isparivac postigne radnu temperaturu i ohladi se ceo sto u ovom slucaju ne moze da se desi jer ce deo isparivaca tek da bude hladan nema povratka hladnog freona u kompresor jer ga je termostat iskljucio a kompresor se pregrejava. Takodje sa visom tackom isparenja vislja je i tacka kondenzacije pa kompresor mora da pumpa freon na veci pritisak.......
Znaci moze ali da je dobro nije.
Takodje problem zidovi zamrzivaca bi se ledili pa otapali i tako ukrug. Gde ce da ode ta voda od otopljenog leda. Da se sakuplja na dnu nije pametno jer ce da prodje na sastav limova i da natopi izolaziju.
Ovo sam sve napisao na brzinu...pa ko razume malo shvatice.
SIMkom
- alexa_pg
- Site Admin
Hvala kolega na stručnom odgovoru,
Da bi dostigao +2 stepmena neće raditi cijeli dan već releativno kratko, tako da će se i brzo i hladiti.
Još jednom, hvala veliko na stručnom odgovoru.
Ja sam se rukovodio ovim
Kontao sam da neću dozvoliti da ide u minus i da se pravi led.
Da bi dostigao +2 stepmena neće raditi cijeli dan već releativno kratko, tako da će se i brzo i hladiti.
O ovome nisam razmišljao.
Još jednom, hvala veliko na stručnom odgovoru.
Baš je dobro što je Ivan kao profesionalni serviser ovo ukratko izložio. Ja sam ovo uglavnom pisao jer me je Aleksa pitao zašto tako mislim. Što se tiče autora teme, ja sam odustao od objašnjavanja čim je on napisao da mu nije bitno ako se aparat pokvari, jer sam shvatio da će on isterati šta je zamislio bez obzira šta ko rekao i da ga samo zanima kako da uradi, a ne da li će to biti dobro i korisno. On će morati da iz života nauči da od babe ne može da se napravi deda. Cena će biti visoka - uništen zamrzivač i mnogo bačene hrane, ali svako ima pravo da sa svojim stvarima radi šta hoće. Nije moje da se mešam u to.
Hvala sim na stručnom objašnjenju i cenio bih mišljenje da li bi za ono što sam zamislio bilo prihvatljivije da u momentu kada kompresor zamrzivača strada zamenu izvršim sa kompresorom frižidera kao i na koje tehničke karakteristike kompresora da obratim pažnju u tom slučaju.
- Dobrodošlo mi je podsećanje sim na mogućnost pregrevanja kompresora pa ću probati da mu pomognem dodatnim hlađenjem isparivača usmerenim ventilatorom ili je možda bolja varijanta da usmerim ventilator na kompresor ?
-Naravno da ću ja probati da ovu prepravku na bilo koji način realizujem jer mi je potrebna zato i ispitujem sve mogućnosti. Imam utisak da niko nije obratio pažnju na to da bi meni on trebao da radi u tom režimu rada cca 15-20 dana godišnje i da sam spreman da preuzmem rizik da u nekom momentu strada kompresor.
Cilj moje prepravke jeste da iskoristimo nešto što imam i da napravim ono što mi treba za porodične potrebe i da vreme sušenja mesa ne usklađujem sa neizvesnim vremenskim prilikama .
Kole znaj da sam iz života naučio da svaki tehnički problem ima rešenje samo je potrebno imati sve potrebne parametare za realizaciju i proučiti način i specifičnosti sistema na kojem intervenišeš a ja mislim da sam od sim dobio vrlo korisne informacije o problemima pa će probati da ih prevaziđem
- Dobrodošlo mi je podsećanje sim na mogućnost pregrevanja kompresora pa ću probati da mu pomognem dodatnim hlađenjem isparivača usmerenim ventilatorom ili je možda bolja varijanta da usmerim ventilator na kompresor ?
-Naravno da ću ja probati da ovu prepravku na bilo koji način realizujem jer mi je potrebna zato i ispitujem sve mogućnosti. Imam utisak da niko nije obratio pažnju na to da bi meni on trebao da radi u tom režimu rada cca 15-20 dana godišnje i da sam spreman da preuzmem rizik da u nekom momentu strada kompresor.
Cilj moje prepravke jeste da iskoristimo nešto što imam i da napravim ono što mi treba za porodične potrebe i da vreme sušenja mesa ne usklađujem sa neizvesnim vremenskim prilikama .
Kole znaj da sam iz života naučio da svaki tehnički problem ima rešenje samo je potrebno imati sve potrebne parametare za realizaciju i proučiti način i specifičnosti sistema na kojem intervenišeš a ja mislim da sam od sim dobio vrlo korisne informacije o problemima pa će probati da ih prevaziđem
Setih se stare mađarske priče koju sam pročitao pre 30 godina. Neki čovek dobio ideju da greje kuću toplotom petrolejske lampe. Džabe su mu ljudi pričali da je to nemoguće, jer je plamen preslab. On je bio uporan i dok su drugi išli na posao i radili, on je crtao planove i pravio pojačala toplote od raznih materijala- stakla, keramike, bakra, mesinga... Ali ništa nije radilo u praksi. Onda je došla zima a on nije imao para za ugalj, pa su on i žena bili bez grejanja, a on je i dalje terao svoje i pričao da mu fali još samo malo. Razboleli su se od zime, on kostobolja, a žena dobi upalu pluća i umre. Na proleće, on prekasno shvati da od ideje nema ništa, ali je uništio zdravlje i ostao udovac. Tako prolaze kvazi izumitelji i ostali šarlatani.
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
-
Prepravka zamrzivača na frižider(punjenje) REŠENO
napisao sale.klima » 09 Jul 2009, 21:56 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 16 Odgovori
- 6968 Pregledano
-
Zadnji post napisao mzoran
27 Jan 2011, 14:15
-
-
- 23 Odgovori
- 5493 Pregledano
-
Zadnji post napisao frigo
19 Jan 2011, 22:37
-
-
Kakvo ulje treba za motor od LTH zamrzivaca?
napisao BlackForce » 17 Nov 2012, 16:17 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 8 Odgovori
- 4632 Pregledano
-
Zadnji post napisao BlackForce
19 Nov 2012, 18:39
-
-
-
zamrzivac Obodin HOZ31EBZ prepravka na R134 [RIJESENO]
napisao hagula » 04 Sep 2009, 19:53 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 19 Odgovori
- 15335 Pregledano
-