Zamena ulja u motoru frižidera

Forum za frižidere i zamrzivače.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
Djekic
_
_
Specialty: computers

Zamena ulja u motoru frižidera

Post napisao Djekic » 31 Avg 2024, 17:33

Zamolio bih vas za pomoć,
Imam kompresor od frižider/zamrzivač koji godinama koristim za pumpanje hidrofora.
Nepažnjom je ulje izcurelo iz njega (možda 50 ml)
Hteo sam da kupim i zamenim ulje,išao do Loren ali nisi mogli da mi pomognu.
Pozvali su dva servisera u niko nije znao da odgovori koje ulje ide .

U pitanju je

Danfoss
TLX6KK
102H
Ako neko zna koje ulje da sipam puno bi mi značilo,nebih želeo da ga bacim jer mi funkcioniše odlično.
slika

bimba1958
bela tehnika
bela tehnika
Contact person: Mića
Specialty: whitegoods

Re: Zamena ulja u motoru frižidera

Post napisao bimba1958 » 14 Sep 2024, 16:39

Prvo nije iscurelo samo 50mL nego vise.Taj kompresor nema karike na klipu tako da prilikom rada gura ulje iz kompresora direktno u hidrofor.Za hidrofor treba drugi kompresor???!!!
Teorija bez eksperimenta ne vodi nicemu.

bracans
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao bracans » 14 Sep 2024, 17:17

U kompresorskom ulju hermetik kompresora (hermetički zatvorenih kompresora rashladnih uređaja) imaš piralen, hemijski je veoma stabilan, dobro se topi u mastima, gomila se u organizmu, lako se ugrađuje u organizam, veoma je kancerogen. 1 litar piralena zatruje ili zagadi ogromne količine vode, ali kad napišem ogromne mislim zaista ogromne, u prirodi se nerazgrađuje. Zato oprezno sa primenom. Nadam se da ti je hidrofor sa gumenom membranom. Pročitaj o njemu pa ćeš shvatiti zašto se koristi i zašto je štetan. Uz to sva ulja su hidroskopna, upijaju vlagu. Kucaj ili piralen ili Polychlorinated biphenyl. Da ne davim, gori je od sve municije sa osiromašenim uranijum bačene na Srbiju 99, nekada smo sami sebi najveći neprijatelji. Koliko vidim kompresor ti je na R600a. Žao mi je, ti tu vidiš samo lako dobijeni kompresovani vazduh.

https://en.wikipedia.org/wiki/Polychlorinated_biphenyl
Zadnja izmena: bracans, dana 15 Sep 2024, 16:47, ukupno menjano 2 puta.
Za moju svaštaru na googl pretrazi kucati moj electro cool blog.

Kole
_
_

Post napisao Kole » 15 Sep 2024, 14:18

Ja lično ne verujem da je u ovom kompresoru piralen, a evo zašto. Štetna dejstva piralena poznata su od kraja sedamdesetih (konkretno 1979. zabranjena je upotreba u SAD, a negde do polovine 80-ih i u ostalim zemljama).

Na ovom kompresoru piše da je proizveden u Slovačkoj. Slovačka kao država postoji od 1993. godine, pre toga je bila Čehoslovačka. Znači kompresor je najmanje 1993. godište, a verovatnije i mlađi od toga.

Sem toga, rađen je na R600a, a ne na R12. Znači da je kompresor najverovatnije proizveden posle 1995. godine, kada je R12 izbačen iz proizvodnje kao štetan za ozonski omotač.

Ovo, naravno, nikako ne znači da je zdravo piti bilo koje drugo mineralno ulje. Pa zato, ako vodu koju vadiš hidroforom koristiš za piće ili kuvanje, svakako treba da proveriš da li je ulje dospelo u nju i da je ne piješ dok dobro ne ispereš instalaciju.

bimba1958
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao bimba1958 » 15 Sep 2024, 17:44

Ako hidrofor nije sa membrenom ulje je sugurno u njemu,a iako jeste isto moze da se desi jer ulje razjeda gumu.Neznam samo kako i cime da ocistis, operes ili kako vec piralen iz sistema???? 0x00xx5 :uca: :oklagija

Kole
_
_

Post napisao Kole » 20 Sep 2024, 11:32

Pa mislim da nije piralen, jer on je zabranjen pre 40 godina, a ovaj kompresor je proizveden bar 10 godina, a verovatno i mnogo više posle toga. Ja bih ono što može da se rasklopi oprao toplom vodom i deterdžentom, jer on rastvara sve masnoće, a nije otrovan kao razređivač. A ono što ne može da se rasklopi, tu bih samo pustio da proteče što više vode da ispere koliko može i to je to. A za nadoknadu izgubljenog ulja bih istočio iz nekog otpisanog Danfoss kompresora sa otpada. U današnje vreme većina bunara je zagađena i nije za piće, nego daju tehničku vodu za pranje, zalivanje, pojenje životinja itd. pa verovatno i ovaj.

bimba1958
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao bimba1958 » 26 Sep 2024, 18:00

nego daju tehničku vodu za pranje, zalivanje, pojenje životinja itd. pa verovatno i ovaj.
?????????????!!!!!!!!!!!!!! :uca: :oklagija :b:

Kole
_
_

Post napisao Kole » 27 Sep 2024, 07:39

Možda deluje čudno ovo što sam rekao, ali jeste tako. Na primer, u Beogradu su od 50 izvora, samo dva dobra za piće. A ovaj deo severno od Save i Dunava (a tu je i Zemun), to je 100% loša voda. A zašto? Zato što ko ima bunar, ima i septicku jamu, a otpadna voda iz nje odlazi u zemlju, a iz nje u podzemne vode. I tu se krug zatvara. Tebi u bunar dolaze otpadne vode onih iznad tebe, a tvoje otpadne vode idu u bunare onih ispod tebe. Zato bunarska voda nije za piće, nego samo za WC, kadu, veš mašinu, zalivanje, stoku... A voda za piće se kupuje ili donosi. Jedino bunari u pustim krajevima gde nema naselja ili jako duboki (100-200 m) su ispravni za piće.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI”