pomoć pri kupnji alata za frigomehaniku

Forum za frižidere i zamrzivače.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
Ivek
_
_

pomoć pri kupnji alata za frigomehaniku

Post napisao Ivek » 22 Mar 2012, 11:47

Odmah na početku da pojasnim, o frigomehanici znam dosta malo i ne bavim se time ali htio bi naucit cim više, naravno s vremenom,
servisirao bi za pocetak frizidere zamrzivace a s vremenom i klime.

Za početak trebam alat naravno, znači trebam sve, od vakkum pumpe-stanice, lokring alat, vagu, kljesta za kapilaru..........
Pošto se sad sve vise koriste zapaljivi freoni onda bi isao na takav pristup alatu, stoga vas molim za savjet šta kupiti?
Jedan sam od onih kojemu nije zao dat koju kintu više pa da imam nešto kvalitetnije i da potraje, kad-tad se bude sve to povratilo,te na to gledam dugoročno...

kada budete pisali molim vas samo da odmah napisete i model tog alata ako znate, (naprimjer: auto radio alpine model 9887)

LP

Soko
bela tehnika
bela tehnika
Specialty: whitegoods

Re: pomoć pri kupnji alata za frigomehaniku

Post napisao Soko » 22 Mar 2012, 16:10

Frizideri ili klime, nema neke bitne razlike u rashladnom sistemu.
Nema potrebe da ih razdvajas niti da klime smatras nekim naprednijim uredjajima za koje ti treba neki poseban alat ili znanje.

Ne znam sa kakvim iskustvom i predznanjem ulazis u frigo tehniku. Ukoliko imas mogucnosti, preskoci sve kucne uredjaje. Nema tu vise ni buducnosti ni para.
Sve se pravi da traje do prvog kvara i posle novo. Poravke te jeftine konfekcije se vise ne isplate.

Ukoliko imas mogucnosti, fokusiraj se na komercijalu, vitrine, manje komore i tome slicno. Nije istina da se mora poceti od maleckih uredjaja. Ja npr. nikada nisam radio za pare nista manje od sistema sa kompresorom od 12cm3 a i to samo jednom. Ukoliko se situacija sa popravkama kucnih uredjaja nekada popravi lako ces svoje znanje primeniti na te proste sisteme dok u obrnutom smeru ne ide bas lako.
Pre svega, nista od toga ne radi sa tim zapaljivim fludima i zbog toga se radi sa konvencionalnim alatima.Druga, najvaznija stvar, predvidjeno je da se popravlja i da traje znatno duze a i intervencije se bolje naplacuju.
Istina, dosta je odgovornije, trazi vise znanja i iskustva ali nije strasno. Mozes poceti postepeno, od plusnih vitrina sa hermetik kompresorima, kapilarama pa polako na neke lager komorice, poluhemetik komprese, vijcane..... U pocetku izbegavaj minuse, tu ako pogresis u roku od 2 sata nastade steta od 500 EUR pa navise.
Pored poznavanja rashladnog ciklusa potrebno je i znacajno, ako ne i vece poznavanje automatskog upravljanja, struje, energetike. To, koliko vidim, vec donekle poznajes i bice ti lakse da to znanje unapredis i razvijes.
Uz ove komercijalne uredjaje imas dosta izbora, mozes i sam da radis a mozes i u nekoj firmi. Sa vecim industrijskim sistemima od 100-200KW i preko, tesko da mozes sam da udjes u pricu. Mnogo para treba uloziti u svaku popravku, dugo se ceka naplata. Mada, i popravke su daleko isplativije kad na kraju docekas novac.

I jedan generalni savet sta god da odlucis a koji ce ti uvek pomagati, i sada kada pocinjes i za koju godinu kada, uz Boziju pomoc, budes kvalitetan serviser: citaj, citaj, citaj.
Sve sto nadjes, uputstva koja dobijes sa opremom od prvog do zadnjeg slova. Reklamne brosure, kataloge, web-sajtove..... sve sto i posredno ima veze sa automatikom i rashladom. Trudi se maksimalno da radis u skladu sa tim sto procitas, i zbog sebe i zbog investitora.

Toliko zasad.

sfar
_
_
Warranty service: u mirovini
Specialty: consumer

Post napisao sfar » 22 Mar 2012, 16:33

evo ivek da ti ja pomognem , vidim da si iz krapine i nismo baš tako daleko , ja sam iz jastrebarskog . u Zg imaš dosta firmi koje drže frigo alat . ne znam da li bi bilo dobro da to ovdje pišem jer da ne bi ispalo kao reklama s toga možemo preko pm ili maila . Pozdrav .

Ivek
_
_

Post napisao Ivek » 23 Mar 2012, 01:04

@ Soko -razumijem ja tebe i sve šta si rekao to drzi vodu, bez diskusije no kako sam počeo prošle godine sa servisom kucanskih aparata puno puta moram odbit musterije kada su u pitanju skrinje i frizideri zbog nedostatka opreme, a boga mi i znanja, jer jedino znam promjeniti termostat :-( zalosno al istinito. Prije nekih 10-tak god kad sam izašao iz škole imao sam 90% znanja i prakse u malom prstu, no kako su godine odmicale posla u struci nije bilo i tako sam krenuo za poslom skroz u kontra smjeru od struke, znanje se u 10 god. jako istopilo a tehnologija otišla daleko naprijed i sad je to dosta teško opet sve pohvatati, ugl. volje za učenje i za rad imam sta je najvaznije, zato bi i kupio opremu, vjerojatno bi isao i na kakav tečaj...

@ sfar -čut čemo se preko pm-a znam i ja za par firmi u zagrebu za frigoalat, nego mene muče druge stvari, znači šta od alata tj. opreme kupiti a da to valja, i da če mi to koristiti u poslu npr. vakum pumpu jednostepenu, dvostepenu ili kompletnu vakum stanicu, te od kojeg proizvodjača? s tim da opet gledam i neki best buy uloženo-dobiveno.

eto, nadam se da ne kompliciram i da ne dosadjujem previse, malo jesam tvrdoglav, no ako če još par servisera reči da u kučanskim uredjajima nema vise budunosti i para odustajem od kupnje alata, servisirat ču ono šta znam a na frižiderima i škrinjama mjenjat samo termostate, a u đepu će mi ostat 2000Eura za :pivopije:

LP

ZDRAVKO T
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Bosch Siemens Electrolux Zanussi AEG Končar Vivax
Contact person: ZDRAVKO

Post napisao ZDRAVKO T » 23 Mar 2012, 12:20

Nekada davno sam prvu punilicu kupijo od Darka Petraća mislim da je kod Zagreba prema Varaždinu,nebi reklamiro ali čovjek radi alate, prodaje(imaš ga na netu-frigoalati)a tada je radijo i neke seminare za obuku servisera tako da bi ti valjalo pokušati.Što se učenja samoga tiče kada budeš još učijo tek ćeš shvatiti koliko si malo znao.Važna je volja i želja i to neka ti to bude vodilja i posebno upozorenje kada čitaš postove od kolege Nikea,Goranfria i još par pravih servisera nemoj odustati kada vidiš koliko ljudi znaju o toj temi.Sve najbolje...
BLAGO ONOM KO RANO POLUDI VAS MU VJEK U VESELJU PROĐE

goranfri
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc

Post napisao goranfri » 23 Mar 2012, 12:27

Ako imaš volju i pozitivan stav slobodno guraj napred i lagano.

Kupi neki osnovni set za početak pa onda dokupljuj vremenom šta misliš da ti treba.

Refco je dobar alat ali tu je i Proset , Cps , Wigam,Tiff .

sfar
_
_

Post napisao sfar » 23 Mar 2012, 14:25

zdravko T , čovjek se zove darko petric i nalazi se u BEŠTAKI - BELOVAR i istina izrađuje alat i ima dosta toga , trgovinu trenutno vodi njegova žena , a on se bavi dosta inovacijama . Predavao je na otvorenom sveučilištu u ZG - bivši Moša Pijade.

ZDRAVKO T
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Bosch Siemens Electrolux Zanussi AEG Končar Vivax
Contact person: ZDRAVKO

Post napisao ZDRAVKO T » 23 Mar 2012, 20:22

Imao sam ga prilike upoznati kada sam kupovao opremu za rad a i dolazijo je na Mostarski sajam.Meni je tada pomoglo što sam imao mjesto gde kupiti potrebnu opremu a zbog toga sam i otišao oko 500 kilometara od kuće u nabavku i bijo sam u Belovaru i sve vidijo.Imam i sada njegovu aparaturu mada nije toliko u upotrebi jer je za R12 a u međuvremenu se kupilo još i drugih aparatura gde sam kupijo i neke wigame ali meni osobno najdraža aparatura od Robinara koju su koristili serviseri prije rata i bila jedna od prvih modela na ovim prostorima.
BLAGO ONOM KO RANO POLUDI VAS MU VJEK U VESELJU PROĐE

goranfri
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc

Post napisao goranfri » 24 Mar 2012, 00:37

Robinair je ok alat ali ga nema na ovim prostorima.

Ivek
_
_

Post napisao Ivek » 24 Mar 2012, 00:54

Danas sam kontaktirao gđu. Petric i objasnila mi je šta sve trebam za početak rada sa frigomehanikom, imaju i jednodnevne seminare gdje pokazuju kako se radi sa alatom...

Kad dobijem kompletan popis opreme stavit ću ga tu gore pa da malo prokomentirate jer nebi htio kupovat nešto šta mi ne treba ili nešto šta cu morati za godinu dana kupiti bolje jer je ovo bilo kao za početak dobro.

Nadam se da me razumijete, nije isto biti trgovac alatom ili serviser koji koristi taj alat

ostavio bi ovu temu otvorenu pa ako ima bilo tko još nešto nadodati neka slobodno napiše, za sad hvala svima koji su se uključili te mi svojim savjetima pomogli

LP

Editirano
Zadnja izmena: Ivek, dana 24 Mar 2012, 20:37, ukupno menjano 1 put.

sfar
_
_

Post napisao sfar » 24 Mar 2012, 13:29

samo ispravka Ivek prezime je PETRIC i ima jako zanimljiv znak na www.

tehniko
_
_

Post napisao tehniko » 10 Nov 2012, 22:46

Nažalost ,ja sam našao ovo:

Kod: Označi sve

http://www.mojatvrtka.net/frigo-alati/
I šta bi sa alatom i poslom?

sfar
_
_

Post napisao sfar » 12 Nov 2012, 09:06

Kod: Označi sve

http://WWW.frigo-alati.hr

tehniko
_
_

Post napisao tehniko » 12 Nov 2012, 17:43

hvala

bracans
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao bracans » 03 Sep 2015, 15:29

Dosao sam do ovog spiska alata koji je potreban za servisiranje bele tehnike, onako kako to zamislja Gorenje. Dobro je za pogledati i videti sta se ima a sta nema. :palacinke:
Prilog
alat gorenje.pdf
(1.52 MiB) Preuzeto 420 puta.
Za moju svaštaru na googl pretrazi kucati moj electro cool blog.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI”