HSR160

problemi i kvarovi na audio i Hi-Fi kućnim aparatima

Urednici: alexa_pg,KASA1

Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.
RAZNA UPUTSTVA
opa
Udaljen sa foruma zbog nedoličnog ponašanja

HSR160

Post napisao opa » 27 Sep 2012, 21:25

Zamenuo sam sve tr. 2N3055 na HSR160. posle zamene jedan kanal ne radi. na mernom mestu gde bi po semi trebalo da bude 32V je napon 64V. Da li je moguce da je kupljen tr. 2N3055 neispravan ili je greska u BD137, na tom kanalu tr. BC337 se ne greje (ne rad). Napomena: nisam serviser, ovo mi je hobi. Hvala

mozes da pises po pravilniku iako si hoby

alexa_pg
Site Admin
Site Admin
Specialty: tv-multimedia

Re: hsr 160

Post napisao alexa_pg » 27 Sep 2012, 22:04

...posle zamene jedan kanal ne radi...
Da li to znaci da je prije zamjene taj kanal radio?
Zasto su uopste mijenjani tranzistori u oba kanala?
Ako je radio onda su najvjerovatnije okrenute zice E B.
Obicno u praksi jedan kanal strada i kad se zamijene izlazni tranzistori i drajveri koji ih pogone sve dodje na svoje mjesto.
"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"

vlatkocopa
gx
gx
Contact person: Vlado
Phone number: 0038931420808
Specialty: tv

Re: hsr 160

Post napisao vlatkocopa » 28 Sep 2012, 09:18

Kod tih pojacala obavezno zameni BD137/138 i posebno trimer za mirnu struju ( ima 3 trimera,jedan je za mirnu struju,a ona dva kao za zastitu),BC286/287.
Izvadi osigurac (kod hladnjaka) i meri mirnu struju bez zvucnika,trebala bi da bude oko 100mA.
I obavecno proveri sto ti je kolega napisao da nisi zamenio emiter i bazu,posto kod njih veoma lako dodje do zamene.
:pivopije:
Za sjaj u očima, rumenilo u licu i lepršav hod - koristite kozmetiku -Šljivovica a moze i domaca jabukovaca ..:))

opa

Re: HSR160

Post napisao opa » 28 Sep 2012, 11:35

Hvala na odgovorima.
Emotivna vezanost za HSR160 me je naterala da se poduhvatim ovog posla, mada posedujem veoma kvalitetnu YAMAHA liniju sa zvučnicima.
zamenuo sam mu sve elektrolite u pojacalu, kao i izlazne tr. 2N3055. Razlog tome je sto pojacalo nije imalo snage, izoblicavalo je mnogo ton...
Oba kanala su radila pre ove zamene, ali veoma slabo.
Posle zamene levi kanal radi (u punom sjaju), dok desni ne radi.
Mislim da nisam pomesao zice (crvena, zuta i zelena), pošto su na oba kanala identično povezana na tranzistore.
Poručio sam tr BD137 i BD138, kao i seriju bc tranzistora... (veoma se tesko nalaze), zamenucu i trimer potenc.

Video sam negde na netu da postoji SERVISNO uputstvo za popravku HSR160. Da li neko od vas poseduje u elektronskoj formi ovo uputstvo. Bio bih vam veoma zahvalan ako bi mi poslali na e-mail vvv.vlada1@gmail.com
Unapred hvala, Vlada.

vlatkocopa
gx
gx
Contact person: Vlado
Phone number: 0038931420808
Specialty: tv

Post napisao vlatkocopa » 28 Sep 2012, 12:42

Za sjaj u očima, rumenilo u licu i lepršav hod - koristite kozmetiku -Šljivovica a moze i domaca jabukovaca ..:))

opa

Post napisao opa » 01 Okt 2012, 19:13

Postovani serviseri i oni koji se tako, ničim izazvani i bez osnova, nazivaju,
Sa radosću vam saopstavam da sam uspesno resio sve probleme u mom HSR160.

Jedan kanal nije radio zato sto je pregoreo tr. bc337, te su oba tr. iz levog i desnog kanala zamenjeni novim bc337-40, koji je duplo jači, tako da se više ne greje do usijanja, što je u fabričkoj postavci bila ocigledna greska. Kvar tr. ustanovljena omsim premerom...

Zamena svih elekrolita u predpojačalu i pojačalu je bila potrebna jer su izgubili vrednosti i rasušili se posle >30 godina.

Izlazni tranzistori 2n3055 su zamenjeni novim jer su stari izgubili svoje vrednosti.

BD 137 i 138 nisam menjao, jer je jedan "majstor" pre mnogo godina kada ih je menjao toliko oštetio štampanu ploču,pregrevanjem, da ne bih imao za čega da zalemim nove (srecom su ispravni)

"Struja mirovanja" premerena i potenciometrima podesena na 40mA (neki su ovde predlagali 100 mA, ali sam u sevrvisnom uputstvo našao da treba da bude izmedju 35-40mA). Jedan potenciometar od 1k zamenjen, drugi nisam imao na stanju, ali radi korektno.

Radi stabilnijeg rada zamenuo sam Grec i stavio nešto jači (umesto 5A ugradjeno 6A)

Zaključano

Natrag na “Servisiranje AUDIO Tehnike”