buzdumra je napisao:nisi tako nikako mogao okrenuti smer rotora , masa je na sasiji automat (rele) nikako nije mogao okrenuti smer motora ., a te dve zice su el.magnet relea , mozda si ih spoio na red pa nije imalo snage ili si dobijo cukanje cim privuce kotvu odmah magnet izgubi napon , vrati i sve tako uzastopno

I upravu si Ranko,po koji put sam se uverio da treba verovati samo rodjenim ocima

naime bratanac je radio samnom i dok sam ja probavao on je gledao u kojem smeru vrti i rekao mi:ok je sad,vrti u levo

elem posto je bila ona kiša nisam ga ni sklapao a nakon toga bilo posla pa je čekao na red do danas i sreća da sam
ja pogledao smer pre nego što sam ga vratio na mesto jer je i dalje vrtelo udesno

.Rastavim sve ponovo i gledam kod četkica dal sam mogao pogresiti jer jedna ide direkt na izvod sa statora a druga na bakelit i ona mora tu jer nema dužinu žice za drugo mesto(ima kanalić i sic na koji seda) i ona ima kontakt sa masom tek kad zašrafim šrafić koji privlači bakelit uz kućište a ova druga na statoru isto ide kroz kanalić u bakelitu i probavam da je ubacim u drugu rupu(ima 4 rupe na bakelitnom kućištu al idu 2 četkice) al neide jer mi nekako kratka žica a četkice nove(original) no odlemim je zaokrenem za 180 stepeni bakelitni držač i probam da ubodem tu četkicu sa statora u drugu rupu i na jedvite jade uspem i sa
time sam dobio da su mi četkice za 90 stepeni pomerene u odnosu na prvobitni položaj u odnosu na stator a masa koju dobija četkica je za 180 stepeni pomerena u odnosu na stator,sastavim sve,probam i naravno sad KONAČNO VRTI ULEVO

.Postavim na motor i konačno pali ko mina
Sad je i stvarno REŠENO jer kola pale