Potrebna sema vremenskog releja

Hobi i ostala elektronika

Moderator: alexa_pg

Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Korisnikov avatar
makkki79
_
_
Postovi: 210
Pridružio se: 29 Feb 2008, 21:57
Location: Ćuprija

Potrebna sema vremenskog releja

Postod makkki79 » 03 Dec 2008, 22:36

Pozdrav narode, potrebna mi je sema nekog vremenskog automata koji bi radio sledece: kad dodje napon od recimo 12v relej se ukljuci drzi npr. 2sek pa se iskljuci npr. 2sek i opet isti proces sve dok postoji napon na ulazu tog automata, i bilo bi pozeljno da vreme ukljucenja mogu da menjam potenciometrom? Nadam se da ste me shvatili sta mi je potrebno, ako neko ima bilo kakav predlog ili mozda semu neka javi?
Maki

Korisnikov avatar
pejky
_
_
Postovi: 45
Pridružio se: 10 Nov 2008, 16:18
Location: Tuzla/BiH
Kontakt osoba: Emir
Lokacija: Tuzla / B&H
Kontakt:

Re: Potrebna sema vremenskog releja

Postod pejky » 03 Dec 2008, 22:50

Ako nije potrebna bas pretjerana tacnost, mislim da bi najpametnije bilo izvesti sa 555 kolom.
Podesis vrijeme on/off na 2s umjesto "tajming" otpora ubacis potenciometar, a ukljucivanje/iskljucivanje bi se vrsilo tako sto se ukljuci odnosno iskljuci napajanje za 555, na izlaz mu zakacis tranzistor, tiristor, trijak, relej, mosfet ili sta ti vec treba.
Napisi malo detaljnije za sta ti treba taj sklop, koji su naponski nivoi u pitanju, koje struje....
...kada posisaš sva vesla, tada Nikola si Tesla, s pravom mozes reci da je struja tvoja...

Korisnikov avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružio se: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: Potrebna sema vremenskog releja

Postod stojkePN » 03 Dec 2008, 22:52

Ako sam te dobro shvatio hoces da kad ga prikacis na 12v radi 2 sec pa iskljuci 2sec pa ukljuci na 2 sec i tako u krug :?:
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Korisnikov avatar
makkki79
_
_
Postovi: 210
Pridružio se: 29 Feb 2008, 21:57
Location: Ćuprija

Re: Potrebna sema vremenskog releja

Postod makkki79 » 03 Dec 2008, 22:57

Da bas tako ukljuci 2sec pa iskljuci 2sek i opet isto stim sto bi mi trebalo da mu menjam vreme ukljucenja, napon bi bio 12V a struja bi bila nekih 2 ampera, inace potrebno mi je za jedan motor! Imate li semu sa NE555 kolom? Pozdrav...
Maki

Korisnikov avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružio se: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: Potrebna sema vremenskog releja

Postod stojkePN » 03 Dec 2008, 23:07

Sad ce da nadjemo :dmzs: Trebalo i meni pa sam pravio simulaciju.Za par minuta ti saljem semu :pivopije:
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Korisnikov avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružio se: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: Potrebna sema vremenskog releja

Postod stojkePN » 03 Dec 2008, 23:20

A jbg nemam photoshop u ovaj comp da isecem lepo.Ali ako treba uradicu ti to lepo.i ako zatreba plocica javi da ti posalje nacrt.U simulaciji radi perfektno.Ako ti treba jos veca brzina neko sto mozes da dobijes na potenciometrar samo smanji vrednost kondezatora.Naravno umesto led diode vezi tranzistor zavisno koji ti treba po snazi :pivopije:
Prikačeni fajlovi
tajmer.JPG
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Korisnikov avatar
rubin_miki
Preminuo
Postovi: 5297
Pridružio se: 13 Avg 2006, 00:22
Location: Prilep Makedonija
Kontakt:

Re: Potrebna sema vremenskog releja

Postod rubin_miki » 03 Dec 2008, 23:24

Stojke, PAINT radi sve to..i secenje i dodavanje i kurci-palci, ne treba ti fotoshop..
ce da izadjem na televizor,a????
http://www.macedonium.org/makedonija.swf

Korisnikov avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružio se: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: Potrebna sema vremenskog releja

Postod stojkePN » 03 Dec 2008, 23:29

rubin_miki napisao:Stojke, PAINT radi sve to..i secenje i dodavanje i kurci-palci, ne treba ti fotoshop..



Uvek kad sam nesto hteo na brzaka da uradim u PAINT iznerviram se i dignem ruke.Mozda zato sto sam navikao da radim u photoshop pa mi je nezgodno :?
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Korisnikov avatar
makkki79
_
_
Postovi: 210
Pridružio se: 29 Feb 2008, 21:57
Location: Ćuprija

Re: Potrebna sema vremenskog releja

Postod makkki79 » 03 Dec 2008, 23:40

Stojke PN, ako ti nije problem nebi bilo lose da mi posaljes nacrt plocice, a kakav je ovo trimer VR1 4.67K koja je ovo vrednost? Jesi li ti pravio ovo, u kojim intervalima se max pali i gasi sa ovim elementima sto su postavljeni u semi?
Maki

Korisnikov avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružio se: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: Potrebna sema vremenskog releja

Postod stojkePN » 04 Dec 2008, 00:04

makkki79 napisao:Stojke PN, ako ti nije problem nebi bilo lose da mi posaljes nacrt plocice, a kakav je ovo trimer VR1 4.67K koja je ovo vrednost? Jesi li ti pravio ovo, u kojim intervalima se max pali i gasi sa ovim elementima sto su postavljeni u semi?


Trimer je od 100K imas ga u popisu elemenata.Sad sa ovim trenutnim vrednostima ima podesavanje od oko 0.5-10 sec.
Prikačeni fajlovi
NE 555 timer.rar
(92.69 KiB) Preuzet 211 puta
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Korisnikov avatar
rubin_miki
Preminuo
Postovi: 5297
Pridružio se: 13 Avg 2006, 00:22
Location: Prilep Makedonija
Kontakt:

Re: Potrebna sema vremenskog releja

Postod rubin_miki » 04 Dec 2008, 00:11

vrlo prosto i lako, evo..samo u zurbi sam video da sam permutovao dva slova..:)
mislim da za sve sam potrosio 15 sekundi
Prikačeni fajlovi
evo.JPG
evo.JPG (26.63 KiB) Pogledano 2679 puta
ce da izadjem na televizor,a????
http://www.macedonium.org/makedonija.swf

Korisnikov avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružio se: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: Potrebna sema vremenskog releja

Postod stojkePN » 04 Dec 2008, 00:14

@rubin_miki moracu malo da se igram sa Paintom :dmzs:

@makkki 79

Evo i plocice za stampanje :arrow:
Prikačeni fajlovi
NE 555 timer PCB.rar
(71.4 KiB) Preuzet 204 puta
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Korisnikov avatar
makkki79
_
_
Postovi: 210
Pridružio se: 29 Feb 2008, 21:57
Location: Ćuprija

Re: Potrebna sema vremenskog releja

Postod makkki79 » 04 Dec 2008, 00:31

Stojke PN ajde majke ti kazi mi koji je ovo format "mdi", raspakujem ga ali ga vidi kao nepoznat fajl najverovatnije mi fali neki program koji bi ovo otvorio, prvi put vidim ovaj format?
Maki

Korisnikov avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružio se: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: Potrebna sema vremenskog releja

Postod stojkePN » 04 Dec 2008, 00:37

Microsoft Office Document Imaging File.Ja imam instaliran offis 2003 pa kad idem na stampanje ja ga sacuvam u ovaj format.
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Korisnikov avatar
makkki79
_
_
Postovi: 210
Pridružio se: 29 Feb 2008, 21:57
Location: Ćuprija

Re: Potrebna sema vremenskog releja

Postod makkki79 » 04 Dec 2008, 00:57

I ja imam office 2003 i ne mogu nikako da otvorim ovaj fajl, jer mozez da mi promenis format ovog fajla u JPG, BMP i tako neki slican format? Pozdrav !!!!
Maki

Korisnikov avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružio se: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: Potrebna sema vremenskog releja

Postod stojkePN » 04 Dec 2008, 01:04

E ako imas office 2003 ides na START pa u listi programa nadjes OFFICE 2003 pa tu ides na OFFICE 2003 TOOLS i tu imas Microsoft Office Document Imaging File ikonica je siva i ima skener u sebi nacrtan.
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Korisnikov avatar
makkki79
_
_
Postovi: 210
Pridružio se: 29 Feb 2008, 21:57
Location: Ćuprija

Re: Potrebna sema vremenskog releja

Postod makkki79 » 04 Dec 2008, 01:23

Ja tu ikonicu nemam i zato ne mogu da otvorim taj fajl, ajde prebaci mi u neki drugi format da ne pametujem mnogo!
Maki

Korisnikov avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružio se: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: Potrebna sema vremenskog releja

Postod stojkePN » 04 Dec 2008, 01:31

Evo ga ovde.Sad cu da ti konvertujem sacekaj par minuta :dmzs:
Prikačeni fajlovi
office.JPG
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Korisnikov avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružio se: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: Potrebna sema vremenskog releja

Postod stojkePN » 04 Dec 2008, 01:57

Nadjoh program za konvertovanje :dmzs:

PDF :arrow:
Prikačeni fajlovi
NE 555 timer finis u PDF.rar
(147.06 KiB) Preuzet 234 puta
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Korisnikov avatar
makkki79
_
_
Postovi: 210
Pridružio se: 29 Feb 2008, 21:57
Location: Ćuprija

Re: Potrebna sema vremenskog releja

Postod makkki79 » 04 Dec 2008, 14:43

Hvala stojke PN na trudu, skinuo sam ga napokon i odoh da se bacim na rad! Pozdrav...
Maki


Povratak na “Elektronika”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 6 gosta