UZGOJ GLJIVA [pitanja, predlozi i saveti]

Podforum poslovni predlozi i saveti
Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20534
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

UZGOJ GLJIVA [pitanja, predlozi i saveti]

Post napisao fanzo » 12 Jul 2008, 16:57

evo teme pa ko šta ima neka kaže
ps:chellawom zabranjeno da piše :lala:
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 24692
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: UZGOJ GLJIVA [pitanja, predlozi i saveti]

Post napisao Stolle » 12 Jul 2008, 18:53

Za veće količine sam pisao,treba mnogo para.
Za neke manje,ja sam gajio bukovaču i tu ne treba mnogo posla.Najpre treba iseckati slamu i preliti je vrelom vodom.Onda staviti u plastične džakove red slame pa micelijum,pa opet red slame ....i tako dok se napuni džak.Staviti ih u podrum.Ne pamtim samo da li treba odmah izbušiti olovkom džak na mnogo mesta i treba nekoliko puta dnevno orošavati vodom.Prvi rod mislim da beše za oko 3 nedelje i on je najveći.Pečurke rastu u "buketima" i poneki "buketi" su bili teži od 2 kg.
Sve to može da se radi i na trini od bukovog drveta.Čak mislim da je to i bolje,ali ja sam radio ovo.
O zaradi...nemam pojma,ovo je bilo za kućnu upotrebu. slika
Tu je jedan tip gajio i Shiitake pečurke,koje su,kao,mnogo zdrave i skuplje su duplo od šampinjona,ali je na kraju odustao.Ne znam zbog čega.Evo jednog od mnogobrojnih linkova
http://poljoinfo.com/index.php?topic=4.0
Još jedan:
http://www.treasurekeepers.org.yu/sr/Gl ... /index.htm
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Avatar
chellawy
gx
gx
Postovi: 5356
Pridružen: 12 Avg 2006, 22:25
Location: Bačka Palanka
Contact person: SIX
Specialty: tv

Re: UZGOJ GLJIVA [pitanja, predlozi i saveti]

Post napisao chellawy » 12 Jul 2008, 21:54

Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta

Avatar
rubin_miki
Preminuo
Postovi: 5297
Pridružen: 13 Avg 2006, 00:22
Location: Prilep Makedonija
Kontakt:

Re: UZGOJ GLJIVA [pitanja, predlozi i saveti]

Post napisao rubin_miki » 13 Jul 2008, 21:42

STOLLE, ljubila te majka, pa to meni treba..
dam neku paru, malo radim i ne trebaju mi 100.000 evra da zaradim, to je ono pravo sto sam hteo da cujem..recimo 50-100 dzakova koliko treba ulaganje, a koliko moze da donese pare???...micelijum..sta je to? pitam tebe ovde da ne idem po ljudima ili radnjama da pitam..seme?? za sampinjone kako se zove?? :pivopije:
ce da izadjem na televizor,a????
http://www.macedonium.org/makedonija.swf

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 24692
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: UZGOJ GLJIVA [pitanja, predlozi i saveti]

Post napisao Stolle » 13 Jul 2008, 22:47

Micelijum je u stvari "seme",ako može tako da se kaže.Ja sam to našao u oglasima,ima ljudi koji prodaju za sve vrste.Ja sam uzeo bukovaču,zato što je bila najjednostavnija za gajenje.Šampinjoni zahtevaju malo više uslova.Temperatura,vlaga,cirkulaciju vazduha,tlo na kojem se gaje i ne znam šta još.Ali ni to nije tako strašno.
A utom slučaju možda bolje gajiti shii take,jer je skuplja,a kažu i lekovita.
Ovi džakovi sa slamom posle nekoliko berbi (prva je najveća) se bacaju.Zato je možda bolje koristiti trinu ili trupla od bukovog drveta.Trupla mogu da se koriste duže.To sve otprilike piše u uputstvu kad se kupi micelijum.
Najvažnije,za trgovinu,prvo obezbediti tržište.
Ako si još zainteresovan za bukovaču,mogu potražiti u starim brojevima SAM-a,bilo je lepo objašnjeno.Mada ima mnogo toga i po net-u.
Da,cene...iskreno nemam pojma koliko može da se zaradi,ne znam ni koja je cena micelijuma danas,ali ako to ljudi rade,mora biti i zarade.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

webproba

Re: UZGOJ GLJIVA [pitanja, predlozi i saveti]

Post napisao webproba » 24 Okt 2008, 03:40

problem je trziste

Avatar
rubin_miki
Preminuo
Postovi: 5297
Pridružen: 13 Avg 2006, 00:22
Location: Prilep Makedonija
Kontakt:

Re: UZGOJ GLJIVA [pitanja, predlozi i saveti]

Post napisao rubin_miki » 24 Okt 2008, 09:46

e nekako u to sad ne verujem..ja se u gljive ne razumem, ne znam vrste i podvrste, ali znam da ovde kod nas gljiva ne sedi ni dan kod kuce, odmah je otkupljuju..cak medju ovim sto otkupljuju ima i jedan Srbin koji je cak i stanicu za otkup izgradio ovde, znaci svoju, ne pod najam i kazu da placa najvise...
ce da izadjem na televizor,a????
http://www.macedonium.org/makedonija.swf

Avatar
JaroslavBires
___
___
Postovi: 536
Pridružen: 25 Okt 2007, 19:06
Location: Stara Pazova
Specialty: whitegoods
Lokacija: Stara Pazova

Re: UZGOJ GLJIVA [pitanja, predlozi i saveti]

Post napisao JaroslavBires » 24 Okt 2008, 23:52

:lala: Neznam kod vas, ovde je moj zet ušao u posao sa bukovačom i bilo je zarada 1 na 1! No dobavljači su mu digli cenu micelioja te je počeo sam da "proizvodi" isti: problemi sa agar-agar podlogom (nabavka u Vinči na izjavu da neće proizvoditi crni prišt i slične nebuloze na univerzalnoj podlozi...), zatim uz poseban postupak pasterizacija koji mu je trebalo dosta eksperimentisanja, jer nigde ne piše 100% recept, pa u zasejavanju i uslovima rasta samog micelijuma do momenta zasejavanja na podlogu od pšenice, tritikala i sl pa dok dočekaš momenat zasejavanja slame (našao sam mu čak i sečku za slamu, pošta se radilo o količini od 100 džakova u seriji). Pa pasterizacija slame u buretu od 200l na plin u krompir vrećama i zasejavanje slame sa po litrom pšenice zasejane micelijem i kačenje na police u najlon vreće...Pa provetravanje prostorije zimi dogrevanje leti hladjenje...
rezime:
Zetko to više ne radi: pojavile se strane plesni u procesu dobijanja micelija i u prvoj agar i u drugoj pšeničnoj fazi i samim tim ne dobijaš čistu bukovaču iz vreće nego i neku levu plesan koja guši prorastanje supstrata...
:mrgreen: Dobro se sračunaj pre nego zagrizeš u biznis da ne bude mršava zarada :fanzo:
Možda ne znam, al' znam, ko zna! 01ziveli

webproba

Re: UZGOJ GLJIVA [pitanja, predlozi i saveti]

Post napisao webproba » 28 Okt 2008, 00:38

ono sto karakterise sampinjone je vrlo velika kontaminiranost prostorija
nakon prve sezone. a i situacija na trzistu je evro i kusur do dva.
znaci propast od prostora za napredovanje.
ja gajih shitake. ona skalamerija za kuvanje i generalisanje svojstava supstrata mi explodira na prvu loptu
itd. pa nisam jos stigo da realizujem 4 Eur berzansku cenu. nisam radio sam. ostavio sam ih da se pozabave sami,
i nisu uspeli da prodaju. a velika serija bila.

sto se tice bukovaca , to je nekako za distribuciju i dopunsku paru najlakse ali nije za veci kesh.
:arrow: micelijum se proizvodi u sterilnim uslovima , u najskupljim mogucim i po pravilu
ga radi samo jedna zena , mislim ima kontakt sa unutrasnjom mikroklimom kontaminacije.
bas kad ne mogu da isporuce onda uvedu i jos jednu gospodju.

http://www.sylvaninc.com/

udruzivanje je majka! :idea:

Odgovori

Natrag na “Biznis Saveti”