CNC mašina

Podforum poslovni predlozi i saveti
Avatar
buzdumra
gxu
gxu
Postovi: 6562
Pridružen: 22 Okt 2006, 20:14
Location: srbija

Re: CNC mašina

Post napisao buzdumra » 18 Avg 2008, 17:45

možda je i pravi al u "espert" forumu pa obični ne vide, jel.
evo ja ih ne pravim na forumu već kod kuće.
:pivopije: odacu ti tajnu u ehpert nema ni jedna tema trenutno ali neznaci da nece da bude...
a cnczone obuhvata sve ali ponajmanje pisanje bilokakvog softvera za cnc. osim već napisanog.
to nisam znao nije mi bas najjasnije recimo nabavim 3 motora razliciti enkoderi su drugaciji kako ih sinhronizovati da se krece a ima razliciti enkoder od prvog , jest da se moze podesavati duzina puta po osama ali kako podesit preciznost (koraka) u odnosu na drugu masinu gde ima reciomo 3 puta vise koraka enkoder ovaj ce se okrenuti 3 puta a mislice da je samo jednom kad malo bolje mucnem pa i nije to vazno broj.obrtaja motora mozdaje samo vazna pozicija gde se nalazi na osi... ma nebitno ja je necu pravit u skorije vreme :pivopije: :pivopije:
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

Misley
_
_
Postovi: 277
Pridružen: 11 Mar 2007, 15:47
Lokacija: BGD (i RS)

Re: CNC mašina

Post napisao Misley » 19 Avg 2008, 02:14

e pa kad ti dođe to skorije vreme za pravljenje, biće ti drago da znaš da programi za vožnju cncejke imaju mogućnosti skaliranja i ofseta. vidiš da se i na to mislilo.

Avatar
chellawy
gx
gx
Postovi: 5358
Pridružen: 12 Avg 2006, 22:25
Location: Bačka Palanka
Contact person: SIX
Specialty: tv

Re: CNC mašina

Post napisao chellawy » 19 Avg 2008, 09:46

koliko sam razumeo kolegu trenutno najbitnija stvar je da se sve to radi pod linuxom
znaci resiti sve da bude kompatibilno i da ima sve podrske a usput da ne kosta 40.000 evra..... za WIN + svi ostali programi.....

znaci tu je trenutno najveci naglasak kod te problematike....
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta

Misley
_
_
Postovi: 277
Pridružen: 11 Mar 2007, 15:47
Lokacija: BGD (i RS)

Re: CNC mašina

Post napisao Misley » 19 Avg 2008, 12:01

nije poenta bezanja u linux nekakva licenca ili cifre programa vec zezanje koje nosi win sam po sebi.
naravno da je moguce i na win-masini raditi bez zaebavanja.
stvar je kako ko pristupa problemu i kako ga resava.
uzgred, i kod nas ce jednog dana da zaigra mecka (po pitanju licencnog softvera).

edit:
pajzmajketi mesec dana bez i jednog komentara (19.9.)

edit br2 : za koji dan će biti DVA meseca a da niko nije guknuo koju na ovu temu ( danas je 14.10.)

edit br3: za koji dan će još 1 mesec (danas je 14.11.)

Misley
_
_
Postovi: 277
Pridružen: 11 Mar 2007, 15:47
Lokacija: BGD (i RS)

Re: CNC mašina

Post napisao Misley » 19 Nov 2008, 23:27

danas mu dođe neki jubilarni mesec ničega.

Avatar
buzdumra
gxu
gxu
Postovi: 6562
Pridružen: 22 Okt 2006, 20:14
Location: srbija

Re: CNC mašina

Post napisao buzdumra » 19 Nov 2008, 23:31

pa ja cekam tvoju neku masinu kad proradi da okacis ovde :pivopije: nova god ide, a nemamo nista za zalit
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

Dzile
_
_
Postovi: 0
Pridružen: 25 Jan 2009, 23:59
Location: Petrovaradin
Specialty: computers

Re: CNC mašina

Post napisao Dzile » 26 Jan 2009, 00:15

Sta svi kukate za konstrukciju CNC. Pitanje je jedino koliki obrtni moment mozete da razvijete na vretenu i koliko koraka da postavite u rezimu kontrole Step motora. Da li hocete klasiku korak, polukorak ili mikrostep kontrolu. Mehanika je cisto zdrava pamet. Sto se tice hobi CNC po forumima , konstrukcije im nista NE VALjAJU, jer samo mali broj njih nema obrtni moment od vretena ka mostu sto je najbitnije.
Pozdrav Chehellawy od skolskog.

U potpisu masinac

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 24770
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: CNC mašina

Post napisao Stolle » 26 Jan 2009, 00:21

A to li je...
imam druga od osnovne skole smo zajedno isli i u srednju a onda je on otisao na masinski fakultet i naravno zavrsio ga .
sada vodi firmu po tom pitanju nekom liku u NS pa ako treba nesto da ga pitam.... da svrne malo odje kod nas ??
slika
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: CNC mašina

Post napisao stojkePN » 26 Jan 2009, 01:04

@ Dzile moze li malo pojanjenje oko Obrtnog momenta.Nasta treba najvise povesti paznje.Ja sam poceo sa prijateljem pripremu za izradu neke manje CNC da vidimo kako to radi pa me zanima sta treba paziti prilikom izrade.Drajvere zavrsavam nisu nesto ali mislim da ce da zavrse posao.

http://www.instructables.com/id/Easy-to ... Driver-ci/


Dobrodosao na forum :pivopije:
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Avatar
chellawy
gx
gx
Postovi: 5358
Pridružen: 12 Avg 2006, 22:25
Location: Bačka Palanka
Contact person: SIX
Specialty: tv

Re: CNC mašina

Post napisao chellawy » 26 Jan 2009, 17:16

vozdra dzile :pivopije:
pa gde si do sad :lala:

ja im pretim tu ali ne vredi :roll:
salim se
ajde de , pomozi ovde ljudima , i sigurno ces imati vajde jer je ovde kolegijalnost na prvom mestu
a moze i da svako nadje sebi neki intres...

stojkepn, pitaj coveka sta god ti treba .... samo pazi da imas dosta novca za :pivopije: :pivopije: :pivopije: :mrgreen: :mrgreen:
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta

Dzile
_
_
Postovi: 0
Pridružen: 25 Jan 2009, 23:59
Location: Petrovaradin
Specialty: computers

Re: CNC mašina

Post napisao Dzile » 26 Jan 2009, 22:21

Obrtni moment. Prica je ovakva. Za imalo ozbiljniju CNC glodalicu moment Step motora ako se motor vezuje direktno spojnicom za vreteno treba da je 1 Nm pa navise. Moze proci i motor od 0.5-1 Nm za sitnije stvari i blaze rezime. Sve ispod 0.5 Nm moze se upotrebiti za eventualno CNC busilicu za stampane ploce ili gravirku jer za te stvari ne treba velika sila rezanja. Najcesca zabluda je da stavis jaku frezu( pogonski motor) i sve si probleme resio. Ovo je cista zabluda. Step motor upravlja u direktnoj sprezi i nemas stvarnu povratnu informaciju gde se glodalo nalazi. Zatupi se glodalo steper nema snagu da izvrsi dati korak pa " preskoci" i eto belaja.

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: CNC mašina

Post napisao stojkePN » 26 Jan 2009, 22:41

Shvatio :pivopije:

Bice jos pitanja sa moje strane samo kako sta radim tako i pitam :pivopije:
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Misley
_
_
Postovi: 277
Pridružen: 11 Mar 2007, 15:47
Lokacija: BGD (i RS)

Re: CNC mašina

Post napisao Misley » 06 Feb 2009, 01:10

prvo pitanje za znalca
"...sada vodi firmu po tom pitanju nekom liku u NS"
koje je ime firme ili ako nećeš da kažeš, kaži prvo slovo.

Dzile
_
_
Postovi: 0
Pridružen: 25 Jan 2009, 23:59
Location: Petrovaradin
Specialty: computers

Re: CNC mašina

Post napisao Dzile » 06 Feb 2009, 21:40

Pod broj jedan - ne vodim nikakvu firmu vec radim na CNC glodalicama. Trenutno usluzno radim 3D modele sto za glodalicu, sto za prezentacije kao i 2D tehnicku dokumentaciju. Radio sam masinamo od ISELOVIH , FLEHMATICOVIH, kineskih do rucno sklapanih CNC masina. Na forumu sam iz razloga sto mi je zelja da uradim Automatsku rotacionu busilicu za izradu prirubnica pa trazim ideje sto se tice upravljanja pozicioniranja u povratnoj sprezi.

Dzile
_
_
Postovi: 0
Pridružen: 25 Jan 2009, 23:59
Location: Petrovaradin
Specialty: computers

Re: CNC mašina

Post napisao Dzile » 06 Feb 2009, 22:08

I jos nesto. http://www.linuxcnc.org - upravljanje jako je lepo objasnjeno. Ovo rade i u Smederevskoj Palanci na rucno sklapanoj CNC masini. Dalje http://www.majevica.co.yu masina GM 90 . Ova jeste alatna ali je jako lepa kopija japanske masine i ima interesantno resenu mehaniku. Dalje www. cnc-srbijaportal.net Sherline mala glodalica. Idealni primer kako su ljudi napravili malu i jednostavnu masinu.

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: CNC mašina

Post napisao stojkePN » 07 Feb 2009, 01:17

Imam mali problem :roll:
Napravio sam drajver za CNC ali nesto nemogu da ga pokrenem sa racunara.U programu Mach3 sam cackao sve zivo i neznam sta je sta ima 1000 dugmica :roll:

U programu Kcam4 kada idem na manuelno nece da pomeri brojke na strelice a i kad ga ukljucim na automatsko i dalje ne odbrojava poziciju :roll:

Ili neznam ja tu nesto da podesim ili nesto softveri nisu u redu....
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Dzile
_
_
Postovi: 0
Pridružen: 25 Jan 2009, 23:59
Location: Petrovaradin
Specialty: computers

Re: CNC mašina

Post napisao Dzile » 07 Feb 2009, 21:59

Kcam4 i EMC2 imaju podesavanja izlaza LPT porta. U podesavanju treba videti da li ti izlazi drajvera odgovara sa ulazima za port u odredjenom softveru koji koristis. Treba da doteras da se rucno pomera masina levo-desno, gore-dole.

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: CNC mašina

Post napisao stojkePN » 07 Feb 2009, 23:04

Kad sam instalirao Kcam4 sve lepo prodje.Ali kad pokrenem program izbacuje mi obavestenje da nije mogao da ucita neki drajver... probao sma na drugom racunaru desava se isto.Ali prilikom instalacije prikazuje da on istalira taj drajver ali ga posle nema.Ja sam nasao na netu taj drajver i instalirao i onda vise prilikom podizanja programa ne izbacuje obavestenje da nemoze da ga ucita.Videcu da procackam jos malo po opcijama nego neznam da li treba da se nesto dirati podesavanja LPT porta u samom racunaru :?: Proverio sam u BIOS-u i tamo za LPT pise ukljuceno ima jos neka podesavanja ali to nisam nista dirao.
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: CNC mašina

Post napisao stojkePN » 08 Feb 2009, 13:55

Proradilo je u programu Kcam 4 kada sam podesio port sta ide na koji pin.Nisam imao vise vremena vratio sma se kasno sa posla pa sam bio umoran... Vazno da je proradilo sad je vec druga prica... :tooo:
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Misley
_
_
Postovi: 277
Pridružen: 11 Mar 2007, 15:47
Lokacija: BGD (i RS)

Re: CNC mašina

Post napisao Misley » 09 Feb 2009, 21:29

za Dzile-ta, objasnjenje postavljenog pitanja, nije nikakva namera bila bilokakvo ocenjivanje bilocega vec me je interesovalo ime firme kako je navedeno pre nego sto si se pojavio. posto nije ni blizu (NS) firme sa kojom imam extremno lose iskustvo, ignorisi sta sam pitao, i meni sada onako sroceno pitanje deluje jako glupo. izvinjavaj.

Odgovori

Natrag na “Biznis Saveti”