Ovih dana nešto sam kopao po podrumu, pa sam naišao na džak sa delovima sa moje legendarne veš mašine Gorenje Olimpic 77 kad joj je istrulila kada posle 43 godine rada. Pre nego što sam je prodao na kilo sam očerupao sve delove sa nje. Sad imam mašinu Gorenje WA-583 koju sam kupio polovnu, ali jako malo od tih delova je upotrebljivo za nju (npr. grejač).
Nema svrhe da ih prodajem, jer su sada te mašine Olimpic 77 jako retke, pa sam razmišljao da napravim nešto od tih delova, bolje nego da skupljaju memlu u podrumu. Elektromotor je asinhroni, Sever Subotica, ima dve brzine - regularnu, u kojoj se okreće levo i desno, i brzinu centrifuge (450 o/min). Naravno tu je i originalni Iskra kondenzator. Ostala je i tastatura od veš mašine, rade 2 od 4 dugmeta.
Na regularnoj brzini može da se napravi ražanj za pečenje, ali šta mi to vredi kad nemam pare da kupujem prasad i jagnjad. Pa sam zato mislio da na brzini centrifuge napravim neku alatku.
Pale su mi na pamet sledeće stvari: stubna bušilica - cirkularna testera - električno tocilo za oštrenje sekira i noževa. Za ove tri stvari bi mi trebao neki stari sto da na njega montiram elektromotor i alatku.
Varijanta B - napraviti neku kosilicu za travu na okviru od dasaka colara, a sa starih kineskih torbi za pijacu skinuti dva para točkova sa osovinama i namontirati na taj drveni okvir. I naravno kupiti 30 m kabla za nju.
Šta biste vi napravili i kako? Da li biste alatku montirali direktno na osovinu rotora, ili biste iskoristili i transmisioni kaiš veš mašine, pa namontirali alatku na remenicu veš mašine? Sve ideje su dobrodošle.
Šta napraviti od asinhronog elektromotora veš mašine?
Šta napraviti od asinhronog elektromotora veš mašine?
- Prilog
-
- Asinhroni elektromotor
- Asinhroni elektromotor Gorenje Olimpic 77.jpg (19.64 KiB) Pregledano 398 puta.
-
- Remenica veš mašine
- remenica veš mašine Gorenje Olimpic 77.jpg (13.49 KiB) Pregledano 398 puta.
Re: Šta napraviti od asinhronog elektromotora veš mašine?
Направи ветрогенетатор 

Najbliži sam odluci da napravim tocilo. Našao sam jedan okrugli sovjetski brusni kamen za ručno tocilo roze boje što mi ostao od oca. E sad razmišljam da li da ga nabudžim direktno na osovinu motora (u toj varijanti motor bi stajao na ploči stola), ili da našrafim neku osovinu na ovu remenicu sa druge slike, pa da je nekim okovom učvrstim za neki sto, a dole da izmerim na kojoj visini treba da bude motor, i udarim jednu dasku da na njoj stoji motor i onda da svojom težinom našpanuje kaiš. U toj varijanti bi motor bio dole, a remenica učvršćena za ploču stola i na njoj osovina a na drugom kraju osovine postavljen brusni kamen.
Naravno ne znam kako će se ponašati taj kamen kad uključim motor, pošto je on namenjen za ručno tocilo. Može da se pri brzini centrifuge raspadne i da me pogode fragmenti kamena u glavu. Zbog toga prilikom oštrenja ću da stavim kineske zaštitne naočare i šlem na glavu i da ogrnem radni mantil.
Ali imam neku gužvu na poslu, pa nemam vremena sada za takav uradi sam projekat. Najverovatnije ću da probam da napravim električno tocilo tamo oko Nove godine - Božića kad budem imao neki slobodni dan.
Naravno ne znam kako će se ponašati taj kamen kad uključim motor, pošto je on namenjen za ručno tocilo. Može da se pri brzini centrifuge raspadne i da me pogode fragmenti kamena u glavu. Zbog toga prilikom oštrenja ću da stavim kineske zaštitne naočare i šlem na glavu i da ogrnem radni mantil.
Ali imam neku gužvu na poslu, pa nemam vremena sada za takav uradi sam projekat. Najverovatnije ću da probam da napravim električno tocilo tamo oko Nove godine - Božića kad budem imao neki slobodni dan.
- jaro
- bela tehnika

- Contact person: jaro
- Specialty: whitegoods
Evo, Žika ima predlog- https://youtube.com/shorts/b6CePfGM5HI? ... 6VLoSFldkQ
Bez alata nema zanata!.....a bez znanja dzaba ti alat!
- bracans
- bela tehnika

- Specialty: whitegoods
Stvarno, sto kaze Vlatko, sto ne probas generator od njega napraviti? Zvuci zabavno i vrlo poucno. Asinhroni motor moze raditi kao samopobuđeni indukcioni generator ako mu obezbedis izvor reaktivne snage (kondenzatore) i pogon (mehanicko obrtanje). Kljuc je u pravilnoj pobudi, brzini, i kontroli opterecenja. Evo, meni bi to bilo zanimljivo da vidim, eksperimentalni generator... Obicno se koriste namotaji centrifuge...
Jeste zabavno, ali koliko je korisno? Koliko bih struje dobio i za šta je upotrebio? Možda bi mogao da pokrenem samo tranzistor. I kako rešiti pitanje pogona da to bude isplativo? Da nabudžim pedale od bicikla na remenicu, pa da je ja vrtim i generišem struju? Jer ja ne pravim školski eksponat, nego nešto od čega ću ja imati neke vajde.
Tako mi jedan kolega predložio da napravim fontanu u dvorištu pomoću pumpe za vodu koja mi je ostala od veš mašine. Zabavna ideja svakako, samo kad bi neko drugi plaćao struju, a ne ja. Pošto ja nisam buržuj da bih trošio pare na zezanje.
Tocilo je najrealnija i najpraktičnija opcija, kad sam već našao taj brusni kamen što mi je ostao od oca. I tu će mi biti potrebna najmanja ulaganja za materijal, a korisno ga je napraviti u samogradnji, jer novo električno tocilo košta najmanje 5.000 dinara. A naravno to ne sprečava da se motor nekada upotrebi i za neku drugu namenu (ražanj, bušilica, pogon za mašinu za mlevenje mesa, oraha, mešalica za malter, pa eto čak i generator struje za slučaj rata ne daj Bože).
Tako mi jedan kolega predložio da napravim fontanu u dvorištu pomoću pumpe za vodu koja mi je ostala od veš mašine. Zabavna ideja svakako, samo kad bi neko drugi plaćao struju, a ne ja. Pošto ja nisam buržuj da bih trošio pare na zezanje.
Tocilo je najrealnija i najpraktičnija opcija, kad sam već našao taj brusni kamen što mi je ostao od oca. I tu će mi biti potrebna najmanja ulaganja za materijal, a korisno ga je napraviti u samogradnji, jer novo električno tocilo košta najmanje 5.000 dinara. A naravno to ne sprečava da se motor nekada upotrebi i za neku drugu namenu (ražanj, bušilica, pogon za mašinu za mlevenje mesa, oraha, mešalica za malter, pa eto čak i generator struje za slučaj rata ne daj Bože).