Kako spojiti dva motora za roletne

Hobi i ostala elektronika

Urednik: alexa_pg

Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Avatar
dzafer
gx
gx
Postovi: 3070
Pridružen: 21 Sep 2006, 13:13
Location: BIH SARAJEVO-ILIDŽA
Specialty: tv-multimedia

Kako spojiti dva motora za roletne

Post napisao dzafer » 24 Dec 2008, 08:08

Neznam jeli ovo mjesto za ovu temu ali evo o cemu se radi
ako je vec neko radio i moze objasniti neka pise ima :pivopije: od mene.
Komsija je dovuko iz Njemacke te motore za dizanje i spustanje roletni na prozorima
postoji jedan shalter na kome je ugradjen displej i preko njega moze rucno vrsiti funkcije dizanje i spustanje
a moze i vremenski podesiti (ima svoj meni) da se te funkcije obavljaju same.
Nekad ljetos je to postavio i neki majstor je spajo i sve je ok gdje je bio jedan motor i jedan taj shalter
ali ima da se spoje jos dva puta dva motora na jedan shalter s tim sto je uz taj shalter dobio jedan modulcic na kojem
su dva rellea i par klema tako da bi sa jednim shalterom mogao vrsiti funkciju na dva motora :shock:
Taj majstor sto je ranije radio nije znao to povezati pa je odnio tu neku shemu da malo prouci kako ide e sad nema ni sheme ni majstora :m: komso kaze da je te shaltere placao ok 100€ da nebi bilo paljevine
ako se je ko vec susretao sa tim dobro bi doslo njegovo objasnjenje :yeah:
džale
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: Kako spojiti dva motora za roletne

Post napisao stojkePN » 24 Dec 2008, 18:45

Ja sam vezivao razne roletne i rolo vrata ali sa takvim necim jos se nisam susreo.Bas sam danas isao na povezivanje rolo vrata (sve sam se smrzao :dmzs: )

Ako mozes uslikaj to i tu semu da vidimo u cemu je muka :pivopije:
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Avatar
dzafer
gx
gx
Postovi: 3070
Pridružen: 21 Sep 2006, 13:13
Location: BIH SARAJEVO-ILIDŽA
Specialty: tv-multimedia

Re: Kako spojiti dva motora za roletne

Post napisao dzafer » 25 Dec 2008, 10:53

evo slika nisu dobro ispale slikano mobilnim :shock:
sa ovim shalterom mogu se povezati dva motora paralelno da funkcionise da istovremeno spusta i podize roletne
sto je i normalno tako bi to trebalo da radi
e sad dobio je i ovaj modul sa dva rellea to treba da se ugradi sto bi vjerovatno trebalo da bude kao neka zastita
u slucaju da nesto blokira
shemu nemam jer je odnio taj majstor koi je ranije radio
a posto se slabo vidi na ovom snimku evo jacu napisati koje su oznake na ovom modulu
sa jedne strane ima 6 klema
-Ab
-Auf
-N
-N
-N
-Ph
sa druge isto 6 klema
-Ph
-Ab
-Auf
-Auf
-Ab
-N
Prilog
00.jpg
00.jpg (18.35 KiB) Pregledano 2159 puta.
01.jpg
01.jpg (18.21 KiB) Pregledano 2159 puta.
01.jpg
01.jpg (13.91 KiB) Pregledano 1816 puta.
02.jpg
02.jpg (12.99 KiB) Pregledano 1814 puta.
Zadnja izmena: dzafer, dana 12 Jan 2009, 22:15, ukupno menjano 1 put.
džale
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: Kako spojiti dva motora za roletne

Post napisao stojkePN » 26 Dec 2008, 03:31

Pokusacu da uprostim koliko moze pa vidi da li se slaze sa ovim sto ti imas.Obicno iz motora idu 3 zice. Prva zica je zajednicka masa (-) druga je (+) za gore i treca (+) za dole.Nemoj da uzmes zdravo za gotovo redosled zica samo sam naveo primer.


Konektori na ovoj kutiji sa dispejom treba da imaju znaci Fazu, Nulu, + za gore, + za dole, zajednicki - za motor i na nekim uredjajima ima dodata opcija za prikacivanje spoljnog senzora za vetar koji koristi 2 zice.

Ako ima da pise negde oznaka modela napisi da nadjemo nesto preciznije.
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Avatar
dzafer
gx
gx
Postovi: 3070
Pridružen: 21 Sep 2006, 13:13
Location: BIH SARAJEVO-ILIDŽA
Specialty: tv-multimedia

Re: Kako spojiti dva motora za roletne

Post napisao dzafer » 26 Dec 2008, 07:20

stojkePN je napisao:Konektori na ovoj kutiji sa dispejom treba da imaju znaci Fazu, Nulu, + za gore, + za dole, zajednicki - za motor i na nekim uredjajima ima dodata opcija za prikacivanje spoljnog senzora za vetar koji koristi 2 zice.
Ako ima da pise negde oznaka modela napisi da nadjemo nesto preciznije.
Vidi se na ovoj drugoj slici odozgo konektor ima prikljucak za Fazu i Nulu, ima strelicu za gore sto dize roletnu i strelicu za dolje sto spusta roletnu na motor idu samo dvije zice i na ove preostale dvije kleme spojene su zice uzemljenja
ovako su spojene svi motori i sve radi uredu jedino sto hoce da spoji sad dva motora na ovu kutiju sa displejom,ali je dobio i ovaj modulcic sa relleima i to se treba povezati
model:
Vestamatic
NT50V4
WB00300
SN:0805021640
džale
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: Kako spojiti dva motora za roletne

Post napisao stojkePN » 26 Dec 2008, 14:45

To kolega dzale oznake :dmzs:
Vidi odgovara li ovo :pivopije:
Prilog
quattroanschluss.gif
quattroanschluss.gif (14.99 KiB) Pregledano 2061 put.
quattrodisplay.jpg
quattropotfrei.gif
quattropotfrei.gif (10 KiB) Pregledano 2057 puta.
quattrozeparallel.gif
quattrozeparallel.gif (26.28 KiB) Pregledano 2064 puta.
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: Kako spojiti dva motora za roletne

Post napisao stojkePN » 26 Dec 2008, 14:55

:arrow:

Vidis u svakoj kutiji koja se dodaje imas ispavljac da ne bi opteretio ono sa displejom nego dodatne motore zato vezujes preko njih :dmzs:
Prilog
Vestamatic.pdf
(1.39 MiB) Preuzeto 191 put.
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Avatar
dzafer
gx
gx
Postovi: 3070
Pridružen: 21 Sep 2006, 13:13
Location: BIH SARAJEVO-ILIDŽA
Specialty: tv-multimedia

Re: Kako spojiti dva motora za roletne

Post napisao dzafer » 26 Dec 2008, 18:23

stojkePN je napisao:: Vidi odgovara li ovo :pivopije:
Stojke ovo je to isto i na ovoj dolje slici imaju cetiri displeja i svaki pokrece svoj motor i to je ok :yeah:
tako rade sve roletne u kuci
sad ima dva prozora na ulazu stubistu i te bi roletne da pokrece sa jednim displejom u pitanju su dva motora,a to bi trebalo da ide preko ovog modulcica gdje su postavljena dva rellea
na ulazu ovih rellea ima 6 klema sa oznakama:
-Ab
-Auf
gdje bi trebao dovesti sa displeja kablove za pokretanje motora
zatim ide
-N
-N
-N
-Ph
Na drugoj strani izlaziu postoje oznake:
-Ab
-Auf
sto bi trebalo da ide na jedan motor
-Auf
-Ab
sto bi trebalo da ide na drugi motor
-N
-Ph
ove N kleme su ks ulaz i izlaz kao i Ph
sutra cu da odem i da pokusam povezati na ovaj nacin da vidim dali ce da radi
ako imas jos sta iz rukava napisi :tooo:
džale
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: Kako spojiti dva motora za roletne

Post napisao stojkePN » 26 Dec 2008, 19:16

:arrow:
Prilog
quattros50engl.pdf
(724.89 KiB) Preuzeto 161 put.
WISO_Quattro_50_D.pdf
(986.28 KiB) Preuzeto 132 puta.
quattros50ze_4.jpg
Quattro_S50.pdf
(1.22 MiB) Preuzeto 120 puta.
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Avatar
dzafer
gx
gx
Postovi: 3070
Pridružen: 21 Sep 2006, 13:13
Location: BIH SARAJEVO-ILIDŽA
Specialty: tv-multimedia

Re: Kako spojiti dva motora za roletne

Post napisao dzafer » 26 Dec 2008, 21:52

ovaj je taj sa ove zadnje slike :pivopije:
džale
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.

rotor
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 912
Pridružen: 19 Apr 2008, 13:34
Location: jugoistocna srbija
Specialty: whitegoods

Re: Kako spojiti dva motora za roletne

Post napisao rotor » 11 Jan 2009, 23:36

Koliko sam ja dobro razumeo ti imas jedan control panel koji ima vec jedan povezan motor i sad si dobio plocicu sa 2kontakt releja i trbas povezati 2 motora nemogu protumaciti i koja je sema za sta mozes li postaviti samo semu ili sliku od tog dodatka na kome trebas to povezati i semu control panela.Taj dodatak ti sluzi da ne bi snaga za ta dva motora isla preko panela vec da iz panela koristis samo komandu pokusacu da ti pmognem samo mi posali te dve stvari da bih mogao da ti pomognem jer imam iskustva sa rolovratima i koliko sam vido po ovim semama ti motori su monofazni i promenu smera vrse preko kondezatora nisam vide nigde da imaju ispravljanje.

Avatar
dzafer
gx
gx
Postovi: 3070
Pridružen: 21 Sep 2006, 13:13
Location: BIH SARAJEVO-ILIDŽA
Specialty: tv-multimedia

Re: Kako spojiti dva motora za roletne

Post napisao dzafer » 12 Jan 2009, 12:11

rotor je napisao:Koliko sam ja dobro razumeo ti imas jedan control panel koji ima vec jedan povezan motor i sad si dobio plocicu sa 2kontakt releja i trbas povezati 2 motora.
potpuno si u pravu na samom pocetku ima slika ove plocice sa dva releja i napisao sam oznake na konektorima
dosta je los snimak ali cu da pokusam ponovo to da slikam nisam jos nista probao musterija otisla negdje na skijanje kuci nema nikog :m:
mjenjao sam slike nesto su malo bolje nego ranije :tooo:
džale
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Elektronika”