Stranica: 1/1.

Pokretanje crkvenog zvona

Napisan post: 24 Mar 2020, 13:38
napisao jaro
Kolege, da li se neko bavio ovim: drugar je preuzeo obavezu da zvoni u crkvi (jedno zvono), ima orman automatike, koji je manje- vise ok, nego mi se ne svidja pokretanje (mehanizam) zvona, naime nema motor, nego dugacak kalem koji radi na 220V dc, i ima na sajli neke kontakte koji prekidaju napon kalema da bi moglo zvono da se zanjise..nesto kao ovo: https://www.njuskalo.hr/elektronski-ure ... as-8108963

Dok sam ja ocekivao (prvi put se sa ovim srcem) da cu videti nesto ovako: https://youtu.be/0Cu33yBwAPg

Ovde se desava to da nekad kalem nema snage, a nekad da mnogo povuce sajlu, a automatika ne popusti na vreme, tj kao da ta automatika nije kompatibilna sa sa tim mehanizmom.
Da li sam u pravu?

Re: Pokretanje crkvenog zvona

Napisan post: 25 Mar 2020, 10:20
napisao bimba1958
ovde kod mene su nekad bili el magneti ,ali kontakti su uvek zafrkavali,obicno sam ih smirglao pritezao podesavao.Ali magnet se napajao prego Greca-dobijao jednosmernu struju.Kako se taj sistem nije pokazao dobar ugradjen je sistem preko galovog lanca kao na drugoj slici.Kad se ukljuci zvono magnet vise puta uvlaci kotvu dok ze zvono ne zanjise-pocne da zvoni a onda ide normalno.

Re: Pokretanje crkvenog zvona

Napisan post: 25 Mar 2020, 10:58
napisao ROAMER
Nisam radio sa zvonima, ali sam radio njihanje cekica, slicno je. Mislim da je tu tajming jako bitan. Jer ako nije pogodjen kako treba, magnet se nekad bori protiv zamaha zvona, a nekad je ajmo reci u fazi sa zamahom, pa vjerovatno zato nekad povuce vise a nekad nema snage. A od cega se sastoji automatika?

Re: Pokretanje crkvenog zvona

Napisan post: 25 Mar 2020, 13:18
napisao jaro
Ma kad sam bio u crkvi, bila mi prazna baterija, pa nisam slikao.
Bilo je tu vise majstora, unazad 20g, menjali automatiku, gretz, kontakte na sajli cistili, podmazivali, ali niko do kraja nije zavrsio, naplate, ovi ih ne zovu na reklamaciju, itd..

Sto se tice automatike ima 3 relea, kontakti na sajli, vremenac, ali nekako mi to deluje uzalud, da bi kako treba kontolisalo rad magneta..

Re: Pokretanje crkvenog zvona

Napisan post: 25 Mar 2020, 15:57
napisao ROAMER
A znaci poprilicno nefleksibilan sistem za raditi podesavanja. Ja sam imao mali PLC i mjerio sam vreme od kontakta do kontakta. Mislim da za pocetak trebas vidjeti tacno u cemu je problem te nedevoljne snage i previse vucenja pa onda sve odatle. Mozda je to nekad i radilo kako treba pa se nesto u medjuvremenu potrosilo pokvarilo itd. Po mom nekom razmisljanju bi trebalo da im 2 kontakta na sajli, povuceno do kraja, i otpusteno do maksimalnog zamaha zvona . E sad sta taj tajmer radi to ne znam. Problem je sto kad zvono uzme zamaha ne treba ga uvijek istom silom vuci, nego samo odrzavati, vjerovatno ti onda previse vuce a na pocetku dok zvono stoji, magnet nema dovoljno snage da ga povuce. Ali dobro bi bilo skicirati nekakvu shemu da ne pricamo bas na pamet.

Re: Pokretanje crkvenog zvona

Napisan post: 25 Mar 2020, 20:48
napisao bimba1958
IMG_20200325_210007.jpg
Jaro ovde kod mene u crkvi je sve bilo poskidano(automatika) i na sajli je bio plasticni plovak sa mogucnoscu podesavanja,i taj plovak je aktivirao kontakte napravljene od bakra,montirani na pertinaks pa konzolica na zid i 220V -faza je je isla sa kontakta direktno na grec -kalem,malo vise vremena treba da se podesi plovak,a pored toga podesava sa i kotva-gvozdje koliko ce da ulazi u magnet.To se sve podesi uz malo vise stpljenja,ali izvodljivo je.Ovde je to funkcionisalo 10 godina samo na taj kontakt i kad je izgoreo magnet onda su montirali na el.motor preko lanca.Moze umesto plovka da ide magnet i sondica koja bi ukljucivala kontaktor a dalje znas.
Ps:nazovi slika ti je neto kako je odprilike bilo :-) 01ziveli

Re: Pokretanje crkvenog zvona

Napisan post: 25 Mar 2020, 23:07
napisao jaro
Ma to ce sad malo da ceka zbog ove situacije, ali cu nabaviti i postaviti slike, jer je to od mene 30km.
To sve stoji kao vrbov klin, neko je to prvi put namontirao, video da radi, i pobegao.
Ima smisla sve sto kazete.
Hvala Bimba, izgleda da ce tako biti.
Cekamo slike.