Moj problem je što, čak i da kupim ovaj pomenuti SHT11 , nerazumijem njegov datashet baš najbolje a i engleski mi nije jača strana. Po netu nisam našao mnogo primjera assemblerskog koda tako da mi se, pored visoke cijene, i zbog toga ne kupuje.
Pošto mi netreba visoko precizan senzor vlage odlučio sam da napravim jedan.
Princip izrade nije nešto zahtijevan: Potrebno je na dvije bakarne nožice namotati vate (koja če akumulirati vlagu) i sve to smočiti u slani rastvor destilirane vode. Ideja mi je da AD convertorom ispitujem provodljivost i tako dobijeni broj pretvorim u relativnu vlažnost.
Kalibraciju mislim vršiti tako da kada je senzor potopljen u rastvor tada očitam broj sa AD convertora koji predstavlja 100% vlažnost.
Naravno isti taj senzor dobro osušiti i novim očitavanjem tako dobijeni broj spasiti kao minimalnu vlažnost.
Moje mišljenje je da, kada je procenat vlage jako nizak, senzor neče biti dovoljno precizan jer u tom je slučaju otpor izmedžu nožica jako veliki i predpostavljam da če biti velikog odstupanja.

Ovo je samo teorija, pa je moje pitanje da li je več neko radio nešto slično i koliko je uspijeha imao?
Pozz!!!
izvinjavam se na malo dužem tekstu!