TV PHILIPS 21PT1542 Chassis L61AA - Ne radi HIS (RESENO)

problemi , kvarovi , sheme upload/download popravka CRT televizora
HOME -- SERVISERI -- EXPERT-TEAM -- DALJINSKI

Urednici: alexa_pg,KASA1

Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.

HOME -- SERVISERI -- DALJINSKI -- RAZNA UPUTSTVA
zozontv1
___
___
Postovi: 591
Pridružen: 16 Okt 2006, 08:10
Lokacija: Beograd (N. Beograd)

TV PHILIPS 21PT1542 Chassis L61AA - Ne radi HIS (RESENO)

Post napisao zozontv1 » 19 Avg 2008, 07:00

Zapravo, pitanje bi trebalo da bude koliki je napon +B? Da li je 95V kao na shemi ili 110V koliko merim (otkacen HIS,
napajanje optereceno sijalicom). Imam st. by, krene pobuda, ali odmah ''padne'' po ukljucenju.
U napajanju ne nalazim nista neispravno, svi otpori i blokovi premereni, menjane cenerke, imp. trafo...
Zadnja izmena: zozontv1, dana 24 Avg 2008, 21:37, ukupno menjano 3 puta.

Avatar
nec
gxu
gxu
Postovi: 5044
Pridružen: 17 Okt 2007, 22:15
Location: Makedonija, Strumica
Phone number: 0038978425778
Specialty: tv-multimedia
Kontakt:

Re: TV PHILIPS 21PT1542 CHASSIS L6.1AA ne radi HIS

Post napisao nec » 19 Avg 2008, 09:12

mislim da ti je napon pokacen trebao bi biti 96V probaj da ga smanjis i onda startujes isto proveri dal su svi naponi na sekundaru mreze dobri dok startujes TV
Kad zamenimo ideje svi imamo duplo vise ideja

Palme
___
___
Postovi: 603
Pridružen: 25 Jun 2007, 20:32
Location: Sweden
Contact person: Damir
Phone number: 0046 31 811238
Specialty: tv-multimedia

Re: TV PHILIPS 21PT1542 Chassis L6.1AA - Ne radi HIS

Post napisao Palme » 19 Avg 2008, 18:14

Promjeni blok kondenzator 2423(1nF/1KV).

staka
_
_
Postovi: 190
Pridružen: 05 Nov 2006, 19:19

Re: TV PHILIPS 21PT1542 Chassis L6.1AA - Ne radi HIS

Post napisao staka » 19 Avg 2008, 19:11

E sad sam malo i zaboravio da li je to sasja na koju ja mislim ali vidi da li imas tu kod mreze 2 kondenzatora meni se cini od 160V (47mF i ne znam jos jedan,ali obicno budu jedan do drugog).Vidi da li su dobri,jer meni se cini ,znaci pod uslovom da je to sasija na koju ja mislim ,da sam imao vec nekoliko tv-a sa tim kondenzatorima i problemom paljenja.
STAKA

zozontv1
___
___
Postovi: 591
Pridružen: 16 Okt 2006, 08:10
Lokacija: Beograd (N. Beograd)

Re: TV PHILIPS 21PT1542 CHASSIS L6.1AA ne radi HIS

Post napisao zozontv1 » 19 Avg 2008, 22:39

nec je napisao:mislim da ti je napon pokacen trebao bi biti 96V probaj da ga smanjis i onda startujes isto proveri dal su svi naponi na sekundaru mreze dobri dok startujes TV
Nesto, malo je povecan +8Sb, +9S, +5S, naravno, nije, posto ide preko stabilizatora...
+96V ne mogu da smanjim, to i pokusavam da uklavirim.
Palme je napisao:Promjeni blok kondenzator 2423(1nF/1KV).
TV mi momentalno nije pri ruci, ali ovog bloka nema na shemi...
Kad je HIS otkacen, +B opterecen sijalicom, imam pobudu za HIS preko optokaplera, a kad spojim HIS- pobuda
postoji samo u momentu ukljucenja. U oba slucaja frekvencija pob. signala je veca od 15kHz.
Moje razmisljanje:
1. ako je +B=110V, krivac je trafo i/ili nesto drugo (oscilator?);
2. ako +B treba da bude +96V, kako ga smanjiti sa 110V imajuci u vidu sve sto sam probao...

staka
_
_
Postovi: 190
Pridružen: 05 Nov 2006, 19:19

Re: TV PHILIPS 21PT1542 Chassis L6.1AA - Ne radi HIS

Post napisao staka » 21 Avg 2008, 09:46

Ja mislim da sam i ja uvijek imao problema sto se tice tog napona +B ,odnosno nije uvijek isti kao sto pise na ploci
STAKA

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: TV PHILIPS 21PT1542 Chassis L6.1AA - Ne radi HIS

Post napisao stojkePN » 21 Avg 2008, 15:16

Ovo bi trebalo da je isti problem kao tvoj :arrow:

http://www.elforum.ro/viewtopic.php?f=1 ... &sk=t&sd=a

ili prevedeno sa Rumunskog na Engleski :arrow:

http://translate.google.com/translate?u ... l=ro&tl=en

Edit 1
Šema: viewtopic.php?p=4836#p4836
http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/ ... 1.1AA.html

Edit 2

Philips L6.1AA Chassis

Set totally inoperative, no led
Replace T7504, D6506, D6514, F1501, R3514 and R3515
Zadnja izmena: Stolle, dana 21 Avg 2008, 18:09, ukupno menjano 3 puta.
Razlog: Šemu već imamo
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: TV PHILIPS 21PT1542 Chassis L6.1AA - Ne radi HIS

Post napisao stojkePN » 21 Avg 2008, 15:41

Philips-ov color tv veličine ekrana 55cm, šasija je L6.1AA a model tv-a 20PT1553/00

Odmah odspojite izlazni horizontalni tranzistor, da se ne bi opterećivala mreža bespotrebno jer u drastičnim uvjetima može reagirati na način da ne uspije srušiti horizontalni napon a onda “ćao” horizontalni izlazni transformator. U nekim verzijama ovog tipa kvara Hout tranzistor izdrži (kao u ovom slučaju) ali u nekima baš i ne, nego i on ode u kratki spoj. Ali on nije uzrok kod ovog tipa kvara, naime mreža reagira sa drastičnim rušenjem izlaznog napona i “cvilenjem” zbog neispravnog C2423 (na šemi je označen C2420) koji je pločasti blok kondenzator vrijednosti 102/1kV ili 1nF/kV, kako Vam je lakše. Ja uvijek stavim od dolje na stranu štampanh veza MKP blok iste vrijednosti. To su oni normalni četvrtasti u plastici. Od strane elemenata nema mjesta, nego samo za tanki okrugli. Svi vlasnici aparata koji su imali ovaj kvar su izjavili da su puno gledali taj tv, pa pretpostavljam da ne mogu izdržati zbog prevelike temperature. Možda i nisam u pravu. Bilo kako, novi blok kondenzator, nekada tranzistor i sve radi ok.
Prilog
philipsL6.1_chassis.gif
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: TV PHILIPS 21PT1542 Chassis L6.1AA - Ne radi HIS

Post napisao stojkePN » 21 Avg 2008, 16:47

Philips color TV 21PT1542/58, šasija L6.1 AA, 51 cm ekran sa običnim teletekstom

Jedini znakovi života kod ovog aparata su ti, da u trenutku uključenja začuje se neki čudan zvuk iz choppera ali se odmah mreža i zakoči s karakterističnim udarom napona, napon na mrežnom elektrolitu je oko 300 volta a isto i na elektrolitu za peglanje horizontalnog napona postoji 106 volta, što je sasvim dovoljno za nomalno pokretanje aparata. Pažnja, ova šasija ima jako neobično smišljenu mrežu tako i da elko za horizontalni napon se nalazi u primaru, znači i on ima tzv. živu masu, vezanu za mrežni napon. Ova mala mreža daje na sekundaru samo jedan napon od desetak volti koji se sa serijskim tranzistorskim stabilizatorom smanjuje na 5 volti za rad procesora i startne elektronike. Instrumentom izmjerite napon na emiteru i on je 0 volta u ovom slučaju. Tranzistor 7505 MORA biti zamjenjen sa BC337-40 a ne BC337-25 kako je naznačeno u šemi. Sam tranzistor se u normalnom radu jako grije i ne pomaže da ga zamjenite sa jačim ili nekim 7805 jer onda aparat neće da proradi.Nemojte stavljati direktnu zamjenu BC635 ili BC639 kako je navedeno u ECI jer će se aparat ubrzo vratiti na “doradu”.
Prilog
L6.1AA_Philips.gif
L6.1AA_Philips.gif (21.81 KiB) Pregledano 3992 puta.
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Palme
___
___
Postovi: 603
Pridružen: 25 Jun 2007, 20:32
Location: Sweden
Contact person: Damir
Phone number: 0046 31 811238
Specialty: tv-multimedia

Re: TV PHILIPS 21PT1542 CHASSIS L6.1AA ne radi HIS

Post napisao Palme » 21 Avg 2008, 17:36

zozontv1 je napisao:
nec je napisao:mislim da ti je napon pokacen trebao bi biti 96V probaj da ga smanjis i onda startujes isto proveri dal su svi naponi na sekundaru mreze dobri dok startujes TV
Nesto, malo je povecan +8Sb, +9S, +5S, naravno, nije, posto ide preko stabilizatora...
+96V ne mogu da smanjim, to i pokusavam da uklavirim.
Palme je napisao:Promjeni blok kondenzator 2423(1nF/1KV).
TV mi momentalno nije pri ruci, ali ovog bloka nema na shemi...
Kad je HIS otkacen, +B opterecen sijalicom, imam pobudu za HIS preko optokaplera, a kad spojim HIS- pobuda
postoji samo u momentu ukljucenja. U oba slucaja frekvencija pob. signala je veca od 15kHz.
Moje razmisljanje:
1. ako je +B=110V, krivac je trafo i/ili nesto drugo (oscilator?);
2. ako +B treba da bude +96V, kako ga smanjiti sa 110V imajuci u vidu sve sto sam probao...
Promjeni blok koji sam naveo (ima ga u aparatu),,i rjesit ces problem,,Stojke je odlicno objasnio problematiku ove sasije i mislim da je sve sada receno,,,

zozontv1
___
___
Postovi: 591
Pridružen: 16 Okt 2006, 08:10
Lokacija: Beograd (N. Beograd)

Re: TV PHILIPS 21PT1542 Chassis L6.1AA - Ne radi HIS

Post napisao zozontv1 » 22 Avg 2008, 06:17

OK, Kolege, mislim da cu veceras stici da ga malo pogledam po vasim sugestijama, a mozda stigne i novi trafo....

staka
_
_
Postovi: 190
Pridružen: 05 Nov 2006, 19:19

Re: TV PHILIPS 21PT1542 Chassis L6.1AA - Ne radi HIS-RESENO

Post napisao staka » 24 Avg 2008, 20:41

Je li problem da navedes sta je bilo sa tv-om ako si napisao - rijeseno
STAKA

zozontv1
___
___
Postovi: 591
Pridružen: 16 Okt 2006, 08:10
Lokacija: Beograd (N. Beograd)

Re: TV PHILIPS 21PT1542 Chassis L6.1AA - Ne radi HIS-RESENO

Post napisao zozontv1 » 24 Avg 2008, 21:35

Konacno!
Pretpostavio sam da je +B u redu, kupio novi trafo i TV je proradio. +B je 106V, slika je normalna. Ostavicu ga da se
''krcka'' danas....
Jedna info:
-''famozni'' blok C2423, na semi i ploci oznacen kao C2420 je po obliku i boji dobro poznat Philipsov narandzasti,
cetvrtasti kondenzator i ima kapacitet 10n/1000V (103/1kV).
Hvala svim kolegama na pomoci i interesovanju!

kele
_
_
Postovi: 213
Pridružen: 22 Nov 2008, 11:23
Location: Sonta
Phone number: 0038125792711

Re: TV PHILIPS 21PT1542 Chassis L61AA - Ne radi HIS (RESENO)

Post napisao kele » 27 Feb 2014, 19:19

Da ne otvaram novu temu,ista sasija u pitanju L61AA,tv radi normalno i kad se izvuce uticnica iz napajanja 220 volti,ne moze da se upali neko vreme(nekih 1-2 minuta) i posle tog vremena upali bez problema.Kao da se nesto od komponenti ugreje pa kad se malo ohladi ,proradi.Kada se iskljuci preko daljinskog pali bez problema svaki put.Menjao sam sve elkoe u primaru,blokove oko VN trafoa i tranzistora BUT11AF,prelemio sve sto mi je bilo sumnjivo ali stanje je isto a nista se preterano ne greje.

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4171
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: TV PHILIPS 21PT1542 Chassis L61AA - Ne radi HIS (RESENO)

Post napisao Majstor Duja » 27 Feb 2014, 19:35

Sta ti nije "upalilo" mreza ili HIS?
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

kele
_
_
Postovi: 213
Pridružen: 22 Nov 2008, 11:23
Location: Sonta
Phone number: 0038125792711

Re: TV PHILIPS 21PT1542 Chassis L61AA - Ne radi HIS (RESENO)

Post napisao kele » 27 Feb 2014, 20:29

Izvinjavam se.
Mreza radi bez problema i signalna lampica svetli,svi naponi po semi O.K. ,nego HIS kad se isteka uticnica i odmah vrati nece da proradi.

Avatar
Ribery
___
___
Postovi: 547
Pridružen: 28 Okt 2008, 20:21
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: TV PHILIPS 21PT1542 Chassis L61AA - Ne radi HIS (RESENO)

Post napisao Ribery » 27 Feb 2014, 22:58

Nije tu do pregrevanja problem a ako sumnjas da jeste uzmi ledol pa proveri sa njim. Moj ti je savet da napone u mrezi i mrezu komplet jos jednom prekontrolises, neki napon tu nije uredu u mrezi, imao sam dosta takvih kvarova bas kod Philips televizora i mreza je uvek bila problem.
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

kele
_
_
Postovi: 213
Pridružen: 22 Nov 2008, 11:23
Location: Sonta
Phone number: 0038125792711

Re: TV PHILIPS 21PT1542 Chassis L61AA - Ne radi HIS (RESENO)

Post napisao kele » 28 Feb 2014, 08:19

Zasto onda kad sacekam minut,ustekam uticnicu i HIS startuje bez problema?Na daljinski kad ugasis tv,HIS startuje bez problema.

Avatar
Ribery
___
___
Postovi: 547
Pridružen: 28 Okt 2008, 20:21
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: TV PHILIPS 21PT1542 Chassis L61AA - Ne radi HIS (RESENO)

Post napisao Ribery » 28 Feb 2014, 09:30

Zato sto imas problem ili u mrezi sa ostecenjem neke komponente ili je u komandnoj jedinici problem. Po meni to ne lici na pregrevanje nego je najverovatnije u mrezi problem neki otpornik ili dioda ili ako su to one mreze sa startnim kolom hoce i to kolo da pravi problem cesto puta. Upravo sam skinuo semu sa neta. Dobro prekontrolisi SVE elemente i sve napone pre trafoa na poziciji 5500.
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

kele
_
_
Postovi: 213
Pridružen: 22 Nov 2008, 11:23
Location: Sonta
Phone number: 0038125792711

Re: TV PHILIPS 21PT1542 Chassis L61AA - Ne radi HIS (RESENO)

Post napisao kele » 03 Mar 2014, 21:29

Red je da napisem sta je sa ovim TV-om.
Kad mi je donesen nije uopste mogao da se upali tj. mreza nije radila.Problem je bio u tranzistoru BC337-40 i kad sam njega zamenio tv je proradio.Objasnim musteriji a on kaze da je tv tako radio od kad su ga novog kupili i nosen je u servis jos pod garancijom i nije resen. ali im nije smetalo pa je tako i ostalo.Pretpostavljam da je neka fabricka greska u pitanju.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Servisiranje CRT Televizora”