CROWN 29T05 problem HIS RESENO

problemi , kvarovi , sheme upload/download popravka CRT televizora
HOME -- SERVISERI -- EXPERT-TEAM -- DALJINSKI

Urednik: alexa_pg

Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.

HOME -- SERVISERI -- DALJINSKI -- RAZNA UPUTSTVA
Avatar
agatel
_
_
Postovi: 218
Pridružen: 24 Nov 2006, 12:13
Location: POZAREVAC
Contact person: Denis
Specialty: tv-multimedia

CROWN 29T05 problem HIS RESENO

Post napisao agatel » 21 Apr 2011, 14:53

FIRMA:Crown
MODEL:29T05
CHASSIS(oznaka šasije):5P60
PCB(oznake na štampanoj ploči):
MCU(procesor):TDA9874
EEPROM:
VERTIKALA:
AUDIO:
VIDEO:
SMPS (mreža):
FBT (vn trafo):
TUNER:
KVAR:crkava tranzistor u HISu
OPIS KVARA:Kada se zameni tranzistor ima sliku u gornjem delu 5-20 cm,zavisi,onda neki put izbaci sivi raster i dugine boje,pa drugi put opet sliku u vrhu.Kad otvori celu sliku odmah crkne tranzistor.Preletovao sam sve 100 puta,promenio kondenzatore u vertikali,svi naponi ostali su korektni.Imam semu ali nema potrebe da je kacim jer je ima svuda.
I vise neznam sta cu!!!!!
I otklonsku sam skidao,izgleda ok.

Avatar
toce
gx
gx
Postovi: 2859
Pridružen: 25 Apr 2007, 22:41
Location: Makedonija

Re: CROWN 29T05

Post napisao toce » 21 Apr 2011, 15:42

Izvadi tranzistor sa hisa i prikaci sijalicu i ukljuci tv nek radi i posmatraj dali napon varira posle nekog vremena.
TOCE

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 24609
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: CROWN 29T05

Post napisao Stolle » 21 Apr 2011, 16:10

Postavi sliku. I nemoj da ga držiš dugo uključenog. Za svaki slučaj.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Avatar
agatel
_
_
Postovi: 218
Pridružen: 24 Nov 2006, 12:13
Location: POZAREVAC
Contact person: Denis
Specialty: tv-multimedia

Re: CROWN 29T05

Post napisao agatel » 27 Apr 2011, 08:23

Nemam mogucnost da ga slikam,mrezni napon je stabilan.Sve lici na hladan lem ali sve sam preletovaooooooooooooooooo!!!!Kad kuckam plocu desava se to sto sam opisao!!!!!Cim otvori sliku odmah,u sekundi,crkne tranzistor!!!!

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4171
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: CROWN 29T05

Post napisao Majstor Duja » 27 Apr 2011, 08:44

Pa HIS tranzistor ce, u tvom slucaju, pregoreti u momentu samo ako mu je:
- losa pobuda tj. prisutna jednosmerna komponenta u 15625Hz signalu ili sam oblik signala nije dobar (ali tad ne izgara u momentu vec se pregreva), gubitak kontakta na stampi, prekinut vod
- losa filtracija HIS-a, losi blokovi, otklonska
- neispravan VN trafo...

E sad los spoj moze biti i unutar samog trafoa ili je neka mikro pukotina na stampi ali u vezi pobude HIS tranzistora...
Ne znam doticnu shasiju napamet ali ako ima smd komponenti i to zna da pravi problem, na primer, preletujes smd kondezator a on se odvojio izmedju lemnog dela i same plastike (smedje obojeno na slici)
slika
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

IvicaVS
_
_
Postovi: 65
Pridružen: 19 Avg 2010, 11:14
Location: Vršac
Contact person: Ivica
Specialty: tv
Lokacija: Vršac

Re: CROWN 29T05 problem HIS

Post napisao IvicaVS » 09 svi 2011, 12:09

Sivi raster i dugine boje lice na vertikalu, ako ti je u integralcu za vertikalu i OW korekcija onda mozda i tu treba traziti kvar (nemam shemu ispred sebe pa neznam koja je vertikala u pitanju).

bursac
gx
gx
Postovi: 463
Pridružen: 07 Feb 2007, 05:59
Lokacija: Knin-Sabac

Re: CROWN 29T05 problem HIS

Post napisao bursac » 10 svi 2011, 22:49

Vidim da nisi provjeravao drajver tranzistor Q304 , obavezno probaj drugi a može biti i loš drajver trafo pogotovo ako je žut . I neočajavaj ,zemljače ! :tooo: :pivopije:

Avatar
spagagz
gx
gx
Postovi: 1590
Pridružen: 29 Dec 2008, 21:47
Location: Gorazde BiH
Specialty: tv-multimedia

Re: CROWN 29T05 problem HIS

Post napisao spagagz » 10 svi 2011, 23:55

Imao sam slucajeve da odmah crkava HIS tranzistor,samo zbog bustera i trafoa.U drugim slucajevima tranzistor se pregrije pa crkne.

Avatar
KASA1
gxu
gxu
Postovi: 977
Pridružen: 14 Feb 2011, 10:28
Location: Zagreb
Specialty: tv-multimedia

Re: CROWN 29T05 problem HIS

Post napisao KASA1 » 11 svi 2011, 23:46

Probaj stavit jači tranzistor tipa 2SC3998 ili 2SC3997 kako bi dobio manevarskog prostora za mjerenje pobude na bazi. Ako se izgled impulsa ne mijenja prilikom kuckanja po ploči problem je najvjerojatnije iza tranzistora (VN trafo, otklonski sistem).
Pozdrav, Damir

Avatar
agatel
_
_
Postovi: 218
Pridružen: 24 Nov 2006, 12:13
Location: POZAREVAC
Contact person: Denis
Specialty: tv-multimedia

Re: CROWN 29T05 problem HIS

Post napisao agatel » 13 svi 2011, 12:21

Televizor mi je kumov i nikako da mi dodje u servis,ovo je sve bilo na terenu,on je kupio LCD u medjuvremenu pa mu se ne zuri.Cim stigne u servis nastavljamo komunikaciju!!!!
A evo i sheme
Prilog
5P60.pdf
(218.92 KiB) Preuzeto 249 puta.

Avatar
agatel
_
_
Postovi: 218
Pridružen: 24 Nov 2006, 12:13
Location: POZAREVAC
Contact person: Denis
Specialty: tv-multimedia

Re: CROWN 29T05 problem HIS

Post napisao agatel » 28 Jul 2011, 16:08

Problem je bio u kolu TDA4863AJ(vertikala) ,ne vidim ni EDIT ni UREDI pa ne mogu upisati u naslov RESENO.Ali reseno je!!!!!

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Servisiranje CRT Televizora”