TV EI Chassis B40 - Suzena slika (RESENO)

problemi , kvarovi , sheme upload/download popravka CRT televizora
HOME -- SERVISERI -- EXPERT-TEAM -- DALJINSKI

Urednici: alexa_pg,KASA1

Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.

HOME -- SERVISERI -- DALJINSKI -- RAZNA UPUTSTVA
majstorr
gx
gx
Specialty: tv

TV EI Chassis B40 - Suzena slika (RESENO)

Post napisao majstorr » 29 Jan 2008, 00:20

Samo sto sam dosao iz radionice iznervirao me B40 sumnjam na trafo a nemam vise nisam ni za probu ostavio.Simptomi su cudni pa me interesuje misljenje kolega.tv ima suzenu sliku za 7 d0 8 milimetra i po horizontali i po vertikali.Naponi iz mreze su dobri svi medjutim primetio sam ako dignem na trimeru u mrezi za 2 do 3 volta napon hisa slika se malo poveca ali na izrazito tamnim kadrovima napon opadne za 2 do 3 volta i slika se jos vise suzi, a na svetlijim poraste i slika i napon za his.Na ekranu susti kao da je 50.000 volti na mestu gde dolazi visoki iz trafoa.Mislim da je splittrafo ali nisam skroz siguran?
Zadnja izmena: majstorr, dana 29 Jan 2008, 21:33, ukupno menjano 1 put.

tom
gxu
gxu
Contact person: TOME

Post napisao tom » 29 Jan 2008, 00:49

Ja bih prvo zamenio 0ba elko od 47mf/160V na liniji B+ (C819 i C823)

agatel
_
_
Contact person: Denis
Specialty: tv-multimedia

Post napisao agatel » 29 Jan 2008, 10:34

I meni lici na trafo ili ekran s obzirom da je B40 u pitanju

majstorr
gx
gx

Post napisao majstorr » 29 Jan 2008, 12:02

Sa elektrolitima sam probao ne pomaze.Poslepodne treba da dobijem trafo pa cu da probam.

majstorr
gx
gx

Post napisao majstorr » 29 Jan 2008, 21:32

Nisam odma primetio neko je skinuo sa kalema vezanog prema otklonskoj(mislim da bese L702 ferit,nema ga nigde samo rupa u sredini.Kad sam ga stavio slika razvucena jos vise.Umesto flajbeka 5,6 nanofarada stoji 8,2n i jos nekih zajebancija za koje bi mi trebalo dva dana da razmrsim odnosno zalemim-odlemim.Problem sam resio vezivanjem paralelno ovom od 8.2nf jos jednog od 1nf.Dimenzije slike su sada sasvim u redu,tv sam pustio i radio je tri sata bez prestanka,radi savrseno tako da je predat musteriji samo mi nije jasno sta je ovaj kolega pre mene hteo ali nisam bas imao vremena ni zivaca da ulazim u srz njegove majstorije.

tom
gxu
gxu

Post napisao tom » 29 Jan 2008, 22:43

majstorr je napisao:Nisam odma primetio neko je skinuo sa kalema vezanog prema otklonskoj(mislim da bese L702 ferit,nema ga nigde samo rupa u sredini.......tvrdim da i bez tog jezgra slika treba biti skoro u normali samo malo stešnjena(uska) :roll: .....Kad sam ga stavio slika razvucena jos vise........normalno to je zbog 8n2......Umesto flajbeka 5,6 nanofarada stoji 8,2n.......po šemi je 5n6 i...... jos nekih zajebancija za koje bi mi trebalo dva dana da razmrsim odnosno zalemim-odlemim.Problem sam resio vezivanjem paralelno ovom od 8.2nf jos jednog od 1nf.........ja mislim da si ovde pogrešio, trebao si staviti i jezgro i 5n6 a ne 8n2(C706)......Dimenzije slike su sada sasvim u redu,tv sam pustio i radio je tri sata bez prestanka,radi savrseno......ovo je meni sumnjivo :roll: tako da je predat musteriji samo mi nije jasno sta je ovaj kolega pre mene hteo.....verovatno je gledao semu za B45 a tamo C706 je 11nf pa je trazio kompromis!!!...... ali nisam bas imao vremena ni zivaca da ulazim u srz njegove majstorije..........ja mislim da si trebao.....
Ako neko od kolega ima drugo misljenje ja povlacim reč pod uslovom da su svi elemnti na šasiji postavljeni po šemi :!: :arrow:

majstorr
gx
gx

Post napisao majstorr » 30 Jan 2008, 11:37

Probao sam stavio sam jezgro i 5,6nf slika je bila skroz stesnjena sa povratnim linijama.

tom
gxu
gxu

Post napisao tom » 30 Jan 2008, 14:08

majstorr je napisao:Probao sam stavio sam jezgro i 5,6nf slika je bila skroz stesnjena sa povratnim linijama.
Kad si stavio 5n6 trebao si odmotati jezgro prema gore a na L703 RHL (horizontalni linearitet) koji ima valjcasti elemenat trebao si pomerati levo ili desno i videti sta se desava.Za povratne linije trebao si smanjiti G2.
Ovo pod uslovom da su svi elementi i naponi po semi {VN trafo HR7519, B+=120V, RGB +160V, C704 reda 270nf-470nf (vrednosti su po tablici u zavisnosti kakav je CRT ugradjen,primer za A51-590X koji se najcesce srece je 470nf)}.
Ja mislim da ti sada TV radi u "neprirodni rezim rada".Visoki napon je najverojatnije mnogo visi, grejanje CRT isto tako itd......

majstorr
gx
gx

Post napisao majstorr » 30 Jan 2008, 17:10

Znam pomerao sam i vrteo i jedan i drugi kalem probao sve i svasta ali nista.Znam i da mu je visoki i grejanje vece ali to nije bitno jer mu je ekran i tako slab i brzo ce da ode.Musterija je isto toga svesna i namerava da kupi nov a ovaj da se skarabudzi ako moze do 1000 din.Znaci ni meni ni njemu se drugacije resenje ne isplati.Pozdrav.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Servisiranje CRT Televizora”