LG Flatron monitor F700B

problemi , kvarovi , sheme upload/download popravka CRT televizora
HOME -- SERVISERI -- EXPERT-TEAM -- DALJINSKI

Urednici: KASA1,alexa_pg

Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.

HOME -- SERVISERI -- DALJINSKI -- RAZNA UPUTSTVA
Korisnik_
_
_
Postovi: 45
Pridružen: 25 Apr 2021, 04:22
Location: BiH
Specialty: tv

LG Flatron monitor F700B

Post napisao Korisnik_ » 02 svi 2022, 23:40

CRT MONITOR: LG FLATRON
FIRMA: LG
MODEL: F700B
CHASSIS: AM AE2A-V0 94V-V0 CA-124

***************************************
SIMPTOMI:
Crko opet VN tranzistor nakon duzeg vremena,ponovo sam zamjenio VN tranzistor sjecam se da je orginalni tranzistor davno prilikom prve popravke bio neki od 15 A,pa sam stavio "SC3998 isto trpi velke struje i zanimljivo nije crko nakon ponovne probe nego izgara mali otpornicic 100 Ohm R809.Posto je CRT monitor,stavio sam ga sa CRT televizorima,jer za njih ne nadjo na forumu.

DETALJAN OPIS KVARA i PREDUZETE RADNJE:
Sumnjam da je VN trafo u spoju,posto CRt monitor imo super boje,pokuso bi ga sredit.Oznake VN trafoa su FQM17A007,6174T13010G,FSMC30715a.Nemam ovakav trafo imam neke slicne na rashodovanim monitorima,pinski ne pasu skroz,pokuso bi procitat oznake na onima,gdje nije otpala naljepnica i po potrebi slikat raspored pinova,ako je neko pokusavo ubacivati druge VN trafoe?Nisam spajo sijalicu u napajanju,ali kad sam odspojio VN tranzistor cuje se ono da mreza stekce sa prekidima,bez opterecenja ali se i otpornik R809 ne grije,pa vjerovatno VN trafo. :pivopije: Hvala pozdrav
Kendo MARKA za TV a KENDA za gumu. :mrgreen:

Korisnik_
_
_
Postovi: 45
Pridružen: 25 Apr 2021, 04:22
Location: BiH
Specialty: tv

Re: LG Flatron monitor F700B

Post napisao Korisnik_ » 03 svi 2022, 01:51

Imam ovaj trafo neki samsung monitor bio

Kod: Označi sve

http://www.electronicsmarket.com.au/bh26-00181a/samsung-trans-fbtfsa0357lb17kl122mhhv40fe-p-43815.html
po rasporedu iglica mogu se oba ubosti,slicni su B+ i GND na istim pinovima,ima ovakvo nesto ima pin u sredini

Kod: Označi sve

https://www.google.com/search?q=+E159656&tbm=isch&ved=2ahUKEwi1nJb1_8H3AhUYs6QKHT5pCqcQ2-cCegQIABAA&oq=+E159656&gs_lcp=CgNpbWcQAzIHCCMQ7wMQJzoKCCMQ7wMQ6gIQJ1DjI1ieP2DjVWgCcAB4AoABigGIAeQJkgEEMTEuM5gBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nsAEKwAEB&sclient=img&ei=OW1wYvWbKpjmkgW-0qm4Cg&bih=955&biw=1920&client=firefox-b-d#imgrc=5QE0CaGt-q6LCM
Imam neki trafo LCECF1147 A izgleda da fali dio oznake ozmedja A i ostalog djela oznake,neka ploca oznake :CMC-716B1/718B MAIN...

Kod: Označi sve

https://www.ebay.com/itm/SAMSUNG-ORIGINAL-FLYBACK-TRANSFORMER-FKI-17A001-USED-BY-VARIOUS-BRANDS-AND-MODEL-/173833709364
i ovaj imam.

Kod: Označi sve

http://www.technotronic-dimensions.com/FBT_RESEARCH.php
Imam i ovaj neki Panasonicov izgleda.Ako mislite da bi se neki od navedenih mogao,bar prespajanjem ubaciti,molim javite.
Kendo MARKA za TV a KENDA za gumu. :mrgreen:

Avatar
KASA1
gxu
gxu
Postovi: 2009
Pridružen: 14 Feb 2011, 10:28
Location: Zagreb
Specialty: tv-multimedia

Re: LG Flatron monitor F700B

Post napisao KASA1 » 03 svi 2022, 09:55

Korisnik_ je napisao:
02 svi 2022, 23:40
... sjecam se da je orginalni tranzistor davno prilikom prve popravke bio neki od 15 A...
Nemoj raditi napamet, ovo što si upisao pod šasiju nema veze s oznakom iste. Ako si dobro upisao model, to bi trebala biti šasija CA-124:

Kod: Označi sve

https://www.manualslib.com/download/849216/Lg-Flatron-F700b.html
U šemi stoji da je originalni tranzistor J6815. Isto tako otpornik kojeg spominješ R809 je po šemi 1Ω/2W.
Prije nabavke transformatora svakako detaljno provjeri sve elemente horizontalnog izlaza. Nisi naveo da li dobiješ sliku prije izgaranja otpornika i kakva joj je geometrija.
"Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!"

Korisnik_
_
_
Postovi: 45
Pridružen: 25 Apr 2021, 04:22
Location: BiH
Specialty: tv

Re: LG Flatron monitor F700B

Post napisao Korisnik_ » 03 svi 2022, 15:12

U pravu si izgleda da sam ranije pogresno ocito oznaku,pa mi je pokazo 100 Ohm,mozda zato nije mi crko VN tranzistor?Nemam tranzistor od 15 A, od 12A se najvise moglo kupit po servisima, crkavo,2SC3998 imam pise 20A samo moram liskun stavit,izolaciju jel moze tako?Nemam sliku taj otpornik izgori,trebao bi probat s 1 Ohm ali ce sad mozda crci i ovaj tranzistor,probati ipak?
Kendo MARKA za TV a KENDA za gumu. :mrgreen:

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 4210
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: LG Flatron monitor F700B

Post napisao alexa_pg » 03 svi 2022, 17:06

Gdje iskopa taj 17" CRT monitor?

Popravka je klasika.
- provjeri napon napajanja
- provjeri kondenzatore oko J6815
- provjeri da nema hladnih lemova
- provjeri pobudni stepen (driver)

Taj "mali otpornicic" koji pominješ je otpornik 1om 2W

"...kad sam odspojio VN tranzistor cuje se ono da mreza stekce sa prekidima..."
Da li mreža radi ispravno, znaćeš kada umjesto izlaznog tranzistora prikačiš neko vještačko opterećenje.

Isto (vještačko opterećenje) važi i za povezivanje i puštanje u rad tranzistora u linijskom izlazu.
Zašto se neki ljudi obdareni za tehniku ne bave njom već nekim sporednim stvarima?

Korisnik_
_
_
Postovi: 45
Pridružen: 25 Apr 2021, 04:22
Location: BiH
Specialty: tv

Re: LG Flatron monitor F700B

Post napisao Korisnik_ » 03 svi 2022, 21:49

Hvala Alexa,jedan od rijetkih CRT monitora koje sam sacuvo,nekako mi bolja slika i boje na njemu nego na nekim LCD/LED probacu pa vam javit.Pozz
Kendo MARKA za TV a KENDA za gumu. :mrgreen:

Korisnik_
_
_
Postovi: 45
Pridružen: 25 Apr 2021, 04:22
Location: BiH
Specialty: tv

Re: LG Flatron monitor F700B

Post napisao Korisnik_ » 07 svi 2022, 01:44

Nije mi mrezni trafo tjeo dati ,nista kad sam spojio na B+ a pise na trafou B+ samo 50V,imam jos jedan izlaz pise 105V ono sto ide na plocicu sto je nabijena na iglice katotdne cijevi,inace trafo radi ono u prekidima kao kad nema opterecenja?
Kendo MARKA za TV a KENDA za gumu. :mrgreen:

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 4210
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: LG Flatron monitor F700B

Post napisao alexa_pg » 07 svi 2022, 18:52

Ja te nešto slabo razumijem kao da si iz Bangladeša.
Linijski izlaz u tom monitoru radi na 50V i ne kapiram šta je tu sporno.
Napon 105V koji pominješ je namijenjen za napajanje RGB izlaznog stepena.
Kada se na +50V prikači vještačko opterećenje (npr. sijalica) 60W, mreža bi trebala da radi , odnosno sijalica bi trebala da sija.
Ne kapiram šta znači "Nije mi mrezni trafo tjeo dati ,nista kad sam spojio na B+..."
Ako može, može. Ako ne, rashod.
Zašto se neki ljudi obdareni za tehniku ne bave njom već nekim sporednim stvarima?

Korisnik_
_
_
Postovi: 45
Pridružen: 25 Apr 2021, 04:22
Location: BiH
Specialty: tv

Re: LG Flatron monitor F700B

Post napisao Korisnik_ » 08 svi 2022, 00:08

Znaci kacenje opterecenja na taj RGB izlaz od 105 V nije potrebno?
Zanimljivo mreza radila sa 100 Ohm u B+,opterecena VN trafoem,poslje sa 1 Ohm nije tjela i VN tranzistor ispravan provjerio ga,Takodje sa sijalicom mreza ne radi,unimer na B+ pokazuje neki mali napon koji se od 0-1,5V.Vidjecu ako mognem mrezu sredit,a da ne gubim puno vremena,inace odustajem.javicu,hvala. :pivopije:
Kendo MARKA za TV a KENDA za gumu. :mrgreen:

Korisnik_
_
_
Postovi: 45
Pridružen: 25 Apr 2021, 04:22
Location: BiH
Specialty: tv

Re: LG Flatron monitor F700B

Post napisao Korisnik_ » 09 svi 2022, 16:57

alexa_pg je napisao:
03 svi 2022, 17:06
Gdje iskopa taj 17" CRT monitor?

Popravka je klasika.
- provjeri napon napajanja
- provjeri kondenzatore oko J6815
- provjeri da nema hladnih lemova
- provjeri pobudni stepen (driver)

Taj "mali otpornicic" koji pominješ je otpornik 1om 2W

"...kad sam odspojio VN tranzistor cuje se ono da mreza stekce sa prekidima..."
Da li mreža radi ispravno, znaćeš kada umjesto izlaznog tranzistora prikačiš neko vještačko opterećenje.

Isto (vještačko opterećenje) važi i za povezivanje i puštanje u rad tranzistora u linijskom izlazu.
Moze li UC3842 umjesto KA3842B, izgledaju mi isti?Vel pozz
Kendo MARKA za TV a KENDA za gumu. :mrgreen:

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 4210
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: LG Flatron monitor F700B

Post napisao alexa_pg » 09 svi 2022, 17:09

Korisnik_ je napisao:
09 svi 2022, 16:57
...Moze li UC3842 umjesto KA3842B, izgledaju mi isti?...
Kako ti provjeravaš da li su dva kola ista. Pogledaš ih i vidiš da se liče.
Što veli kolega @KASA1, imaš Google i nemoj banalna pitanja da postavljaš.
Možeš ugraditi to drugo kolo. Međutim, mišljenja sam da kvar nije do kola. Nešto ti drugo blokira mrežu. Probaj.
Zašto se neki ljudi obdareni za tehniku ne bave njom već nekim sporednim stvarima?

Korisnik_
_
_
Postovi: 45
Pridružen: 25 Apr 2021, 04:22
Location: BiH
Specialty: tv

Re: LG Flatron monitor F700B

Post napisao Korisnik_ » 09 svi 2022, 20:09

Hvala ti,ma izgledaju pinski ista,al nisam bio siguran,isti proizvodjac cak ima i KA i UC verziju.Pogledacu sta bi moglo biti pa javim. :pivopije:
Kendo MARKA za TV a KENDA za gumu. :mrgreen:

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Servisiranje CRT Televizora”