Vivax 2161 procesor,vertikala Reseno

problemi , kvarovi , sheme upload/download popravka CRT televizora
HOME -- SERVISERI -- EXPERT-TEAM -- DALJINSKI

Urednik: alexa_pg

Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.

HOME -- SERVISERI -- DALJINSKI -- RAZNA UPUTSTVA
banertd
_
_
Postovi: 123
Pridružen: 30 Jan 2012, 23:05
Location: Beograd
Specialty: computers

Vivax 2161 procesor,vertikala Reseno

Post napisao banertd » 07 Jun 2018, 22:16

CRT TV
FIRMA: Vivax
MODEL: 2161
CHASSIS: CY-PH2529TOP VER 4.0

***************************************
SIMPTOMI:
Ima stand-by ne startuje,nema upravljackog napona na dugmicima predjeg panela.

DETALJAN OPIS KVARA i PREDUZETE RADNJE:
Detaljno prelemljena sasija zamenjeni sumnjivi elektroliti mreze,vertikale,napajanja procesora.TV startovao,sa zadrskom od 10-tak sekundi.Ne reaguje na dugmad za upravljanje pa nisam mogao da prebacim na video ulaz,bio na euro av.povremeno bljeska plava boja.Iskljucen zamenjeni tranzistori plave boje.Startovao normalno pa izgubio svetlo na ekranu nakon minut dva.Pojacavanjem UG2 pojavila se sivkasta slika sa povratnim linijama suzena odozdo za oko 5cm.Zamenjena vertikala STV8172A sa LA78040,inace je vec menjana pa ne znam koja je originalni deo za ovu sasiju.Startovao je normalno.Nakon prikljucenja stb uredjaja upaljen pa sam se prebacio na 5 kanal.Daljinski nema pa se ne moze prebaciti na AV kanal.Prilikom pokusaja programiranja pilota ugasio se u stby,upalila se crvena led dioda i vise se nikako nije mogao startovati.
Zamenjen VNT trafo jer bilo sumnjivo sto cvrci,skripuce mrezni trafo,bespotrebno samo se rasusili namotaji tako se ponasa i kad radi ispravno.
Zamenjena memorija stavljena sa sasije CY-PH2529TOP VER 5.0.Upalio na power prekidac bez zadrske opet na kanalu br 5 i ne ce sam da prebaci na video kanal kad je prikljucen set top box,na dugmice ne reaguje.Ugasio se sam nakon oko 5 minuta u stand by i opet isto.U stand by rezimu ima jako male napone na pinovima 2 i 3 procesora oko 0,6V.
Zamenjen procesor TDA11126PS/V3/3/AP9 sa onim sto sam imao sa ver 5.0 TDA11156PS/N3/3/AQ3.Upalio u stand-by mod sija crveni led.Startovao uredno na program plus dugme panela,rade i sva ostala dugmad,Ali ne reaguje na originalni daljinski od sasije ver 5.0(Vox,ostecena oznaka modela).Kao sto nije reagovao ni sa originalnim procesorom i memorijom.Uspesno programiran pilot daljinski radi korektno,ovaj put koriscem model koji izbacuje volume bar umesto da gasi TV u stby za svaki slucaj.
Radi korektno sekvenca paljenje-stby,ali i sa drugim procesorom nema pristunih napona(mali oko 0.6) na pinovima 2i3 ovaj put cipa TDA11156PS pojave se tek nakon starta daljinskim upravljacem.
Da skratim ono sto mi je nedomica je sledece:
-Da li Vivax 2161 TDA11126 ima child lock posto sada sa TDA11156 nema te opcije u meniju.pa mozda zato nisu radili dugmici panela.
-Da li ima shutdown timer kada nema signala,no koliko sam zapazio nije izbacio odbrojavanje na ekranu,a rekao bih da se ugasio sam nakon 5 minuta.
-Koja vertikala ide na ovu sasiju,nekako nisam uspeo da nadjem semu za ver 4.0
-Ako ponovo vratim 11126 proc da li bi reagovao na daljinski koji je isprogramiran sa 11156.Posto mi si cini da je i 11126 ispravan kao i memorija nego da je uzrok celog zalamanja nedostatak originalnog daljinskog upravljaca.
Hvala unapred za misljenje i iscitavanje poduzeg pisanija ali ove sasije su nocna mora za servisiranje.pozdrav
Zadnja izmena: banertd, dana 12 Jul 2018, 11:10, ukupno menjano 1 put.

Avatar
cubica
gx
gx
Postovi: 3415
Pridružen: 15 Nov 2006, 11:23
Location: IVANJICA
Specialty: tv-multimedia

Re: Vivax 2161 procesor,vertikala

Post napisao cubica » 07 Jun 2018, 23:48

ma imaju oni svi child lock i auto shut down...mozda mu je opcionalno to iskljuceno u konfiguraciji u eepromu..kad si zamenio damp promenio si i aktuelnu konfiguraciju. Tesko mi je sad da se setim ili da sam igde zapisao za shutdown da li je propracen sa OSD porukom, mnogo je tih PRC ploca..ali ako bez signala bas uvek padne za 5 min tacno..to je to..ma vazno da se ne gasi u radu
vertikalu mislim da si pogodio..skoro.. 78041 pa do 045...stavi koju hoces a najbolje je naravno 045...
IR kod mi je cudno da se ''ne gadja'' posto su slicne generacije mcu, verovatno pripadaju razl. brandovima TVa pa zbog toga..ali imas uvek orig daljince da nadjes..nisu skupi..ne moras da komplikujes sa pilotima..a i gubis vreme..ako bas ne mozes se snadjes samo daj sliku menu iz OSD pa cu ti tacno reci koji daljinski orig da kupis..

e ne znam..gledam opet ovo za tastaturu..to je problem..ne radi sad pa sumnjas na child...? moras imati tamo 5v za keyboard...snimi oscom na stisak tastera da li pada napon i da li prolazi do mcu...i da li su kompatibilni po shemi ta dva mcu ...za key? Teska pitanja..tesko se pamti..secam se ch20 ako je aktivan child nema sanse da se upali TV osim sa daljinca..a za mnoge druge iako je aktivan child..mozes ga samo startujes i to mislim sa bilo kog tastera..a onda nema dlaje...izbaci poruku za child..
udji u SM pa pogledaj malo konfiguraciju i podesavanja...i zbog definicije external key type, AV I/O, tona, tunera i sl..
a inace bih rekao da si ti to doterao do kraja, jel tako? samo jos da nabavis orig daljinski i da dopeglas podesavanja...
cuby
Zadnja izmena: cubica, dana 08 Jun 2018, 01:37, ukupno menjano 1 put.
PROSONIC is the best!

Avatar
cubica
gx
gx
Postovi: 3415
Pridružen: 15 Nov 2006, 11:23
Location: IVANJICA
Specialty: tv-multimedia

Re: Vivax 2161 procesor,vertikala

Post napisao cubica » 07 Jun 2018, 23:49

da ne napominjem da uganuh u mozak dok sam citao :D bas si se potrudio..malo ih je tako upornih..uglavnom se trazi sve ''na tacni''
cuby
PROSONIC is the best!

banertd
_
_
Postovi: 123
Pridružen: 30 Jan 2012, 23:05
Location: Beograd
Specialty: computers

Re: Vivax 2161 procesor,vertikala

Post napisao banertd » 08 Jun 2018, 19:08

Tacno zakomplikovano i previse.Da rezimiram krace:
-sa original procesorom i memorijom nisu radili dugmici panela,nema napona na tasterima
-zamenjena memorija upalio je na glavni prekidac bez stiskanja dugmica koji opet nisu radili,nema napona na tasterima,ugasio se sam nakon cca 5 min rada na kanalu 5 bez signala,samo raster,upalila se led stand-by dioda.
-zamenjen procesor,na glavni prekidac upalio u stand-by,Tv startovan dugmetom program plus prednjeg taster panela,koji sada rade i imaju 2,6V napon upravljanja,pilot daljinac Huayu HR-N98 radi korektno,ali ne i originalni ispravan od ispravnog TV- sa koga su skinuti procesor i memorija.
Dugmici su inace povezani na procesor,ako je TDA 11126 neispravan slaba korist od svega ovoga jer imam dva TV-a a jedan cpu.Mada ako bude hteo da radi preko daljinskog i nije neki problem.
Vraticu nazad original cpu bas da vidim sta ce se desiti.

Avatar
zar099
_
_
Postovi: 237
Pridružen: 18 Nov 2013, 04:52
Location: Bosna i Hercegovina

Re: Vivax 2161 procesor,vertikala

Post napisao zar099 » 11 Jun 2018, 04:38

Probaj sa daljinskim koji je predvidjen za taj tv bez obzira sto si stavio drugi procesor.

banertd
_
_
Postovi: 123
Pridružen: 30 Jan 2012, 23:05
Location: Beograd
Specialty: computers

Re: Vivax 2161 procesor,vertikala

Post napisao banertd » 15 Jun 2018, 11:33

Vracen nazad originalni cpu.TDA11126 tv radi korektno ali bez dugmica na prednjem panelu.I nije neka tragedija daljinac radi korektno.Nisam nasao u korisnickom meniju vezano za child lock,a takodje ni u servisnom meniju koji ima samo dve strane.
Vracena nazad originalna memorija,na glavni prekidac upalio u stand by rezim,radi korektno na daljinac.
Ostaje samo jos vertikala da se resi nemam LA78041 ili 78045,na lageru trenutno imam LA78040B(koji je ugradjen),STV 8172A,STV9302A.Moze li neki od ovih ili da porucujem nedostajuci deo.Geometrija je u redu ali ostaje pitanje pouzdanosti,to jest pregervanja etc.
Inace originalni daljinac nemam,to je vec pomenuto ali je tema preopsirna,pa je mozda promaklo.No to je ono sto je radjeno na aparatu da se dodje do opravke.
pozdrav

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3304
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: Vivax 2161 procesor,vertikala

Post napisao alexa_pg » 15 Jun 2018, 12:22

banertd je napisao:...na lageru trenutno imam LA78040B(koji je ugradjen),STV 8172A,STV9302A.Moze li neki od ovih ili da porucujem nedostajuci deo...
Razlika između navedenih kola je u struji

LA78040
Maximum deflection current of 1.8Ap-p, it is optimal for small and medium size CRTs

LA78045
Deflection output current to 2.2Ap-p

STV8172A
Output current up to 3.0 App

STV9302A
Output Current up to 2 App
Alexa

Avatar
zar099
_
_
Postovi: 237
Pridružen: 18 Nov 2013, 04:52
Location: Bosna i Hercegovina

Re: Vivax 2161 procesor,vertikala

Post napisao zar099 » 15 Jun 2018, 21:11

banertd je napisao:Vracen nazad originalni cpu.TDA11126 tv radi korektno ali bez dugmica na prednjem panelu.I nije neka tragedija daljinac radi korektno.Nisam nasao u korisnickom meniju vezano za child lock,a takodje ni u servisnom meniju koji ima samo dve strane.
Vracena nazad originalna memorija,na glavni prekidac upalio u stand by rezim,radi korektno na daljinac.
Ostaje samo jos vertikala da se resi nemam LA78041 ili 78045,na lageru trenutno imam LA78040B(koji je ugradjen),STV 8172A,STV9302A.Moze li neki od ovih ili da porucujem nedostajuci deo.Geometrija je u redu ali ostaje pitanje pouzdanosti,to jest pregervanja etc.
Inace originalni daljinac nemam,to je vec pomenuto ali je tema preopsirna,pa je mozda promaklo.No to je ono sto je radjeno na aparatu da se dodje do opravke.
pozdrav
Zar nebi bilo bolje da si ostavio taj drugi procesor s obzirom da su radile i tipke a i na taj Huayu je radio,ovako nerade tipke i opet ga palis na univerzalni?

banertd
_
_
Postovi: 123
Pridružen: 30 Jan 2012, 23:05
Location: Beograd
Specialty: computers

Re: Vivax 2161 procesor,vertikala

Post napisao banertd » 12 Jul 2018, 11:09

Nabavljen LA78045 doduse polovan,no radi.Dugmici predjeg panela nisu u funkciji,ali i ne trebaju ima daljinac Univerzalni huayu.
Kolega ako ste propustili sto vam se ne moze zameriti jer je tema negde na nivou Tolstojevih romana.
Procesor koriscen za probu je skinut sa drugog ispravnog Tv aparata (Vox isti model sasije ali rev 5.0).pa je potreban za taj uredjaj.
pozdrav

zozontv1
___
___
Postovi: 582
Pridružen: 16 Okt 2006, 08:10
Lokacija: Beograd (N. Beograd)

Re: Vivax 2161 procesor,vertikala Reseno

Post napisao zozontv1 » 13 Jul 2018, 06:17

Za procesor zovi Sretu, 063 205 137

banertd
_
_
Postovi: 123
Pridružen: 30 Jan 2012, 23:05
Location: Beograd
Specialty: computers

Re: Vivax 2161 procesor,vertikala Reseno

Post napisao banertd » 13 Jul 2018, 09:46

Hvala za info,za ovaj tv mozda ne ce trebati,ali cini mi se da imam na lageru ne krseve kojima fale IC kola pa ce mozda moci nabaviti,samo cim dodjem do vremena za takve operacije.pozdrav

Avatar
cubica
gx
gx
Postovi: 3415
Pridružen: 15 Nov 2006, 11:23
Location: IVANJICA
Specialty: tv-multimedia

Re: Vivax 2161 procesor,vertikala Reseno

Post napisao cubica » 13 Jul 2018, 19:51

zozontv1 je napisao:
13 Jul 2018, 06:17
Za procesor zovi Sretu, 063 205 137
i radi dobro reparaciju Vivax mreznih modula, kome bude trebalo ..! :uca:
cuby
PROSONIC is the best!

banertd
_
_
Postovi: 123
Pridružen: 30 Jan 2012, 23:05
Location: Beograd
Specialty: computers

Re: Vivax 2161 procesor,vertikala Reseno

Post napisao banertd » 02 Avg 2018, 06:23

Pokvario se huayu daljinac.Tv ostao ugasen u st-by modu.
Startovao uspesno prilikom auto skeniranja Pilot Supertel daljincem.Radi na kod 815.
Komande razbacane i nisu u potpunosti upotrebljive.Power-taster 2.AV-taster 4.Radi auto AV na prisutan stb uredjaj.

Avatar
zar099
_
_
Postovi: 237
Pridružen: 18 Nov 2013, 04:52
Location: Bosna i Hercegovina

Re: Vivax 2161 procesor,vertikala

Post napisao zar099 » 18 Avg 2018, 01:31

banertd je napisao:
12 Jul 2018, 11:09
Nabavljen LA78045 doduse polovan,no radi.Dugmici predjeg panela nisu u funkciji,ali i ne trebaju ima daljinac Univerzalni huayu.
Kolega ako ste propustili sto vam se ne moze zameriti jer je tema negde na nivou Tolstojevih romana.
Procesor koriscen za probu je skinut sa drugog ispravnog Tv aparata (Vox isti model sasije ali rev 5.0).pa je potreban za taj uredjaj.
pozdrav
Ti stvarno imas zivaca i hrabrosti skidati sa ispravnog tv-a procesor lemiti u drugi tv pa ga opet vracati nazad :-) :pivopije:

banertd
_
_
Postovi: 123
Pridružen: 30 Jan 2012, 23:05
Location: Beograd
Specialty: computers

Re: Vivax 2161 procesor,vertikala Reseno

Post napisao banertd » 28 Avg 2018, 22:19

Zivci i hrabrost,ma ne.Vakuum pumpom skinem sto moze(dodat gumeni deo od crt kape gde ulazi kabal na vrh,bolje dihtuje a otporno na temperaturu,moze se drzati na vrhu lemila),a sto ne pokupi vakum,skinem bakarnom pletenicom,ili prvu deblju licnastu zicu zavisi sta je pri ruci,uz dosta cinol paste ploca i cpu ostanu neosteceni.Bakar licna ili jos bolje pletivo pokupe lemnu leguru do posledje mrvice,kolo samo ispadne iz ploce.
Posle ponovnog lemljenja proce na plocu naravno sve dobro operem cetkicom i nitrom,izduvam kompresorom isusim blago fenom i radi ko nov.
Odavno vise ne trazim po ovim plocama sumnjive lemove ima ih i previse legura ionako nikakva,namazem celu plocu tankim slojem paste,lemilo na 400 stepeni i prelemim celu da se ne zamajavam corajuci tamo amo gde je puklo,gde je se pojavio krug i sta sve ne.
Negativno je to sto kod takvog tipa rada uz nove Sanwa elektrolite u napajanju radi duze nego nov iz radnje.
Mnogo lose za posao.
Pozdrav

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Servisiranje CRT Televizora”