TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

problemi , kvarovi , sheme upload/download popravka CRT televizora
HOME -- SERVISERI -- EXPERT-TEAM -- DALJINSKI

Moderator: alexa_pg

Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.

HOME -- SERVISERI -- DALJINSKI -- RAZNA UPUTSTVA
Korisnikov avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3216
Pridružio se: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod alexa_pg » 14 Feb 2018, 22:47

Prije ukljucenja provjeri jesu li konektori svi na svoje mjesto, jesu li otkinute zice sve zaletovane... Ako je sve OK, kreši.
Alexa

Thunderr
_
_
Postovi: 30
Pridružio se: 13 Feb 2018, 01:01
Location: Sarajevo
Specialty: tv

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod Thunderr » 14 Feb 2018, 23:25

Iz TRIPLERA prema masi kako sam vidio visoki napon skoci i malo ekran kao trepti, znaci skoro pa zvoni u usima koliko je puklo, a vosak je malo iscurio iz njega prema masi, mada ne vjerujem da bi trebalo da je to problem...

Korisnikov avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3216
Pridružio se: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod alexa_pg » 14 Feb 2018, 23:31

Neispravka kaskada (tripler)
Sjutra moras naci neku 7.5KV i zamijeni.
Alexa

SloboNovakovic
_
_
Postovi: 1
Pridružio se: 16 Feb 2018, 16:53
Location: Herceg Novi, Crna Gora
Specialty: tv

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod SloboNovakovic » 25 Feb 2018, 16:07

imam ovakvu sasijupa mogu davam je posaljem gratis

Thunderr
_
_
Postovi: 30
Pridružio se: 13 Feb 2018, 01:01
Location: Sarajevo
Specialty: tv

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod Thunderr » 28 Feb 2018, 00:28

@SloboNovakovic ako bi mogli poslati sasiju bilo bi stvarno super, nisam uspio naci kaskadu a dobro bi mi doslo da imam za rezervne dijelove, posto neke je teze naci ili su vrlo skupi. Kako bi se dogovorili, ja bi platio postarinu?

Thunderr
_
_
Postovi: 30
Pridružio se: 13 Feb 2018, 01:01
Location: Sarajevo
Specialty: tv

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod Thunderr » 07 Mar 2018, 16:41

Obisao jedno 5 otpada, nema ih niko, kaskade kod nas u Bosni nema ni polovne ni nove nigdje, trazio sam, pitao DOSTA ljudi koji se bave TV servisom, cak i dosta servisa pitao da li je imaju, kazu davno su je bacili/iskoristili, a da je skoro pa nemoguce naci taj dio.

Korisnikov avatar
dzafer
gx
gx
Postovi: 3003
Pridružio se: 21 Sep 2006, 13:13
Location: BIH SARAJEVO-ILIDŽA
Specialty: tv-multimedia
Kontakt:

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod dzafer » 07 Mar 2018, 19:37

Sto se tice kaskade imam raznih jedan paket pa mozes doci dacu ti..
džale
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.

Thunderr
_
_
Postovi: 30
Pridružio se: 13 Feb 2018, 01:01
Location: Sarajevo
Specialty: tv

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod Thunderr » 10 Mar 2018, 14:19

Bio kod Dzaleta (Jos jednom velika hvala), preuzeo kaskadu, montirao, ispod kaskade stavio komad savitljive plastike od CD kucista ona crna, sve na svoj mjestu kako treba biti, da kresem?
Trebalo bi da je to ta, oznaka je SIEMENS TVK 196-27
Slika:

Kod: Obeleži sve

https://imgur.com/a/4AHkb


---------- Ned Mar 11, 2018 10:39 ----------

Upalio, sve je normalno, ne varnici iz kaskade, nista se ne pusi i ne dimi.
Cuje se visoka frekvencija, tj da ima visokog napona, posto cvili TV kako i treba, sve tri niti u katodnoj cijevi gore, ali nema slike nikako.

Potenciometre naprijed sam sve dirao, za svjetlost, boju i kontrast, ali nista od toga, tona ima, nista ne pusi, a slike ni na vidiku..

Korisnikov avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3216
Pridružio se: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod alexa_pg » 11 Mar 2018, 21:48

Izmjeri napone na podnožju katodne cijevi da vidimo koliki su.
Koliko se sjećam, ovakvo je podnožje na tom TV-u
Nampne izmjeri na svim elektrodama osim G3 jer je tu napon oko 6KV a pretpostavljam da nemaš VN sondu za mjerenje tog napona.
Prikačeni fajlovi
Podnožje.jpg
Podnožje.jpg (13.97 KiB) Pogledano 827 puta
Alexa

Thunderr
_
_
Postovi: 30
Pridružio se: 13 Feb 2018, 01:01
Location: Sarajevo
Specialty: tv

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod Thunderr » 12 Mar 2018, 12:35

Ovako, varnica nije sa mreznog modula vec sam vidio odakle je, sa male ploce na katodnoj cijevi gdje se nalazi kontektor, "spark gap" takozvani, komponenta gdje provarnici, gdje je G3 povezano, iskreno ne znam kako se zove na nasem jeziku, na engleskom je spark gap.

G2G/G2B Zajedno spojene na ploci - 515V.
Heater (PIN6,G1B,14,12 spojene zajedno na ploci) - Pokazuje mi 0.1V (Heater ili niti svijetle, to je ok)
KB - 179V
KG - 176V
Heater (PIN1) - 0V
KR - 172V
G2R - 514V.

Sada cu pogledati trimer gdje se nalazi, nisam gledao ispred jer ekran mi je ispred a ja iza mjerim sa jednom rukom, a drugom na utikacu u slucaju da sta zeznem..

Edit: Ova tri potenciometra na HIS DRIVER modulu?

Kod: Obeleži sve

 https://imgur.com/a/PDk6q


Jedino sto mi zapada oku da je vezano za svjetlost, povecanjem VN povecava i svjetlost koliko ja znam...

Korisnikov avatar
KASA1
gx
gx
Postovi: 354
Pridružio se: 14 Feb 2011, 10:28
Location: Zagreb
Specialty: tv-multimedia

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod KASA1 » 12 Mar 2018, 14:14

Ako je ta šasija slična niškoj B30, onda bi se regulacija osvjetljenja trebala podešavati u PAL dekoderu TDA3560(61)(62), promjenom naponskog nivoa na pin 11 (napon se tu kreće u granicama od 0.5 do 2.5V). Sa njega ti dolazi i pobuda za RGB izlazni stupanj sa pinova 13,15 i 17 ((TDA3562) reda veličine 3-4V ili pinova 12, 14 i 16 (TDA 3560) veličine 4-5V. Ne bih se čudio da je uslijed pucanja kaskade i taj čip dobio po nosu.

Ug2 kolko vidim imaš na ekranu (oko 500V),... regulira se trimerom (obično 2M2) koji se nalazi negdje na osnovnoj šasiji (ne sjećam se više pozicije),... "spark gap" ti je iskrište.

Thunderr
_
_
Postovi: 30
Pridružio se: 13 Feb 2018, 01:01
Location: Sarajevo
Specialty: tv

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod Thunderr » 12 Mar 2018, 14:33

Evo RGB ploce na kojoj se nalazi TDA3560, odmah na osnovoj sasiji ispod RGB ploce se nalazi potenciometar sa otpornikom, da nije to taj?

Evo i slika RGB modula..

Kod: Obeleži sve

https://imgur.com/a/ldSui

Imam TDA3562A kao mogucu zamjenu u slucaju stradanja ovog integralca..

Onda je iz iskrista dva puta do sada provarnicio iz nekog razloga, da mozda izmjerim napone na TDA3560, Pin 11 i RGB pobudu?

Koliko vidim, ima potenciometar na samoj ploci ekrana, upravlja KB KR KG napone koliko sam upratio trakice..

Edit: Najvjerovatnije da je RGB Modul/Ploca, gledam donju stranu gdje su stampane veze, u cosku gdje je masa, preko stampane veze ima urezano "N", nije fabricki, vidi se da je krivo urezano naknadno, vjerovatno N kao Neispravna pretpostavljam.. Sta mi je dalje raditi?

Evo jos jedan edit, a i moguce rijesenje.. Kockasta Philips V komponenta na RGB ploci, najvjerovatnije delay line, pogledam ispod ploce kad ono jedna veza prespajanja a druga je puknuta, nema kontinuiteta.. Da li je to moguci kvar?

Slika:

Kod: Obeleži sve

https://imgur.com/a/nLG8W

Korisnikov avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3216
Pridružio se: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod alexa_pg » 12 Mar 2018, 16:36

- Ta "Kockasta Philips V komponenta" je linija za kašnjenje i zbog nje može da nema slike. Može za probu da se prespoji.
- "Imam TDA3562A kao mogucu zamjenu " - Kolo TDA3562 ne može da mijenja TDA3560
- "ne znam kako se zove na nasem jeziku, na engleskom je spark gap" - Komponenta se zove iskrište, kao što ti je rečeno ili varničar.
Što se tiše varničenja na tom varničaru, pojava je normalna. Pretostavljam da je u pitanju ekran 510X. Kod njega je fokus 5.5KV a ugrađena je kaskada 7.5KV za ekrane 540X. No za sada neka ga tako dok ne dobijes sliku. Kasnije se da lako prepraviti (sniziti) napon za fokus. Do daljnjeg okreni potenciometar na kaskadi skroz u lijevo.
- Očigledno je neko popravljao taj modul i na kraju digao ruke od njega. Moraćeš naći neku šemu sa tim kolom, najbolje od niškog B30, te probati da ga popraviš.
Alexa

Thunderr
_
_
Postovi: 30
Pridružio se: 13 Feb 2018, 01:01
Location: Sarajevo
Specialty: tv

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod Thunderr » 12 Mar 2018, 16:51

Prespojio sam je, okrenuo fokus potenciometar skroz u lijevo. Upalio.

U pocetku sam mislio da je sve isto, ali otisao sam naprijed, treca kontrola je za svjetlinu prednja, pojacam je do kraja, vrlo slabo, VRLO slabo se vidi kao "bijeli" ekran, nije ni raster, vec samo bijelo sa nekim tamno sivim kretanjima po ekranu, ali uglavnom je upaljen.. Video se objavljuje, link ce biti u editu kada ga objavim.

Malo sam cackao potenciometar za boju, vidi se kako dolaze boje jedva u jednom dijelu ekrana, pa se promijene na drugi, pa nestanu, i sve tako.. Valjda tako odabrani kanal prikazuje, ali nista korisno, vec boje jedna pored druge..

Ekran je A66-540x.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=mwTXJe_VwUM

Korisnikov avatar
dzafer
gx
gx
Postovi: 3003
Pridružio se: 21 Sep 2006, 13:13
Location: BIH SARAJEVO-ILIDŽA
Specialty: tv-multimedia
Kontakt:

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod dzafer » 12 Mar 2018, 18:29

Dino probaj ti odlemiti jedan kraj tog varnicara na plocici sto ide na katodnu cijev.
I vidi na fokusu mozes li malo izostriti sliku koliku mogu da vidim tu ima nesto slike cak i u boji je
džale
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.

Thunderr
_
_
Postovi: 30
Pridružio se: 13 Feb 2018, 01:01
Location: Sarajevo
Specialty: tv

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod Thunderr » 12 Mar 2018, 19:30

Podesavanjem fokusa najbolji rezultat sam dobio skroz u desno kada stoji potenciometar, mada nije ni blizu onoga sto treba biti.. Nisam varnicar odspajao, probat cu veceras pa da vidim hoce li mu to sta pomoci..
Isto tako vidi se neki problem sa vertikalnim otklonom, slika skace..
Video: https://www.youtube.com/watch?v=guyjCYMNiyE
Edit: Sta raditi dalje?

Korisnikov avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3216
Pridružio se: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod alexa_pg » 13 Mar 2018, 22:12

Ja bih rekao da je vertikalni stepen ispravan. U aparatu nesto varnici te zato imas utisak da ne valja vert. sinhronizacija,
Uradi kako kaze Dzafer. Otkači varničar i probaj. Ako možeš negdje nabavi VN sondu da vidimo koliki je fokus napon. Za ekran koji si naveo treba da je 7.5KV
Alexa

Thunderr
_
_
Postovi: 30
Pridružio se: 13 Feb 2018, 01:01
Location: Sarajevo
Specialty: tv

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod Thunderr » 13 Mar 2018, 23:20

Otkacio sam varnicar, upalio TV, situacija je u potpunosti ista sa slikom, osim sto zadnja kontrola za boju/kontrast ne radi nista, ili mi se cini zbog kanala, prije je kao mijesalo boje a sada skoro pa nista..

VN Sondu tesko da mogu nabaviti, da probam 15x10megaoma otpornika u seriju ili 10x10megaoma, i jedan 10megaom paralelno, kao sonda, unimer staviti na opseg 1000V DC, ako je 10x10megaoma na opsegu 1000V DC, 10KV bi pokazivalo kao 1000V, ili posto drugi unimer ima 500V opseg, 15x10megaoma da pokazuje 500V DC na 10KV?

Korisnikov avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3216
Pridružio se: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod alexa_pg » 14 Mar 2018, 11:17

Može tako.
Slika je mutna jer je slab napon za fokus. Razlog moze biti: loša kaskada, varničar, podnožje kc i na kraju sam ekran.
Mjerenjem napona znaće se tačno sta je u pitanju.
Alexa

Korisnikov avatar
tom
gxu
gxu
Postovi: 2820
Pridružio se: 23 Apr 2007, 20:01
Location: Strumica
Kontakt osoba: TOME
Specialty: tv
Lokacija: Makedonija

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod tom » 14 Mar 2018, 12:19

Podesavanjem fokusa najbolji rezultat sam dobio skroz u desno kada stoji potenciometar

Koliki je otpor tog "trimera" u tom položaju prema minusu (masu).


Povratak na “Servisiranje CRT Televizora”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 12 gosta