TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

problemi , kvarovi , sheme upload/download popravka CRT televizora
HOME -- SERVISERI -- EXPERT-TEAM -- DALJINSKI

Moderator: alexa_pg

Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.

HOME -- SERVISERI -- DALJINSKI -- RAZNA UPUTSTVA
Thunderr
_
_
Postovi: 23
Pridružio se: 13 Feb 2018, 01:01
Location: Sarajevo
Specialty: tv

TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod Thunderr » 13 Feb 2018, 01:11

CRT TV
FIRMA: Rudi Cajavec
MODEL: Nepoznat model, odvaljena prednja plocica gdje je pisao, samo pise COLOR IN LINE
CHASSIS: Nepoznata, A66-540x Katodna

***************************************
SIMPTOMI:
Nema slike, gasi se i pali se, kratki spoj ili los modul?


DETALJAN OPIS KVARA i PREDUZETE RADNJE:
TV Izrovio sa tavana nakon 30ak godina, nije radio nikako, pogledam modul napajanja mreznog trafoa, jedan veliki otpornik (sada mjeri 12k), je skoro pa izgorio, tranzistor pregoren bio. Zamijenio njih, proradio samo zvuk, poceo opet isti otpornik da se pusi, i mrezni otpornik glavni, prije svega je izgubio kontinuitet. Zamijenio sa 470 ohma, sto je preveliko, ali je radio ton bez problema sa vrlo cistim zvukom, ali ako se pojaca preglasno ugasi se, pa se upali i tako. Ako oborim otpor na 235 ohma, otpornik se pocne pusiti odma. Ima li neko slucajno semu, mogu objaviti slike u prilogu sasije, ja nisam uspio nakon par mjeseci nigdje pronaci semu, sasija je dosta slicna Ei Nis B30 sasiji, ali ima razlika, izgledom skoro pa iste. Kada je otpor bio 235 ohma na mreznom modulu, tranzistor je izgorio, drugi komad.. Imam kompletnu sasiju od Ei Nis-a, isti je trafo, osim sto ima jedan dodatni pin ali mislim da moze se koristiti. Da li ima kratki spoj negdje, ne pokazuje vise od 600mA potrosnje kada se mjeri na mrezi. Uspio sam naparviti zvuk ali i tada se gasi ako je preglasan, molim vas ako bilo ko ima informaciju o semi ili uzroku, po potrebi cu poslati detaljne slike sasije i kucista. B+ je 256V, 250+ kako pise na sasiji, svi naponi izmjereni i djeluju dobro.

Korisnikov avatar
tom
gxu
gxu
Postovi: 2810
Pridružio se: 23 Apr 2007, 20:01
Location: Strumica
Kontakt osoba: TOME
Specialty: tv
Lokacija: Makedonija

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod tom » 13 Feb 2018, 10:19

Ovo kao moguća varijanta !
Slika

Thunderr
_
_
Postovi: 23
Pridružio se: 13 Feb 2018, 01:01
Location: Sarajevo
Specialty: tv

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod Thunderr » 13 Feb 2018, 14:41

Pozdrav, ovo je moja slika, prije mjesec dana sam je uslikao i negdje objavio, to je upravo taj TV u pitanju. Ima li slucajno sema, mucim se par mjeseci da nadjem ali nesto blizu sam uspio sto mi ne moze pomoci za mrezni modul?

Lijep pozdrav

Korisnikov avatar
tom
gxu
gxu
Postovi: 2810
Pridružio se: 23 Apr 2007, 20:01
Location: Strumica
Kontakt osoba: TOME
Specialty: tv
Lokacija: Makedonija

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod tom » 13 Feb 2018, 15:42

B+ je 256V, 250+ kako pise na sasiji

Ovo nije normalno!
Ako je ovaj napon na mrežnom elkom, onda je mali, ako je za napajanje HIS-a onda je veliki!
Za mrežni elko (onaj veliki beli) oko 320V a za HIS trebalo bi da je oko 150V.
Napiši kako je izvedena mreža, sa tiristorom ili sa IC !

Korisnikov avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3140
Pridružio se: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod alexa_pg » 13 Feb 2018, 15:58

I šta je ovo TP/
Je li ovo greška pa treba TV ili znači nešto drugo.
Alexa

Thunderr
_
_
Postovi: 23
Pridružio se: 13 Feb 2018, 01:01
Location: Sarajevo
Specialty: tv

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod Thunderr » 13 Feb 2018, 16:13

Pozdrav,

TP CAJAVEC pise na TV-u, nije greska, Televizijska Produkcija Cajavec pretpostavljam.

Mrezni modul ima sljedece komponente, a po potrebi cu slikati.

Komponente:
BU208/D898B Tranzistor sa hladnjakom
TDA4600
Dva velika otpornika, od kojih sam jedan naveo da je sada 12kOhm i da gori pri smanjenju mreznog otpora,
Blok kondenzator 2200pF/1500v,
4 diodice, ostalo su elkosi i otpornici.

Usput, sta znaci HIS? Idem po instrument do servisa i premjerit cu sve ponovo. Vrlo je tesko bez seme, problem je samo sto se ponasa da ima kratki spoj i da gori ovaj otpornik na mreznom modulu, kada se smanji ugrije se ali ne toliko. Smijem li staviti 10 Ohma kao mrezni otpornik, ne znam koji je bio originalni zato sto se oznaka ne vidi uopste. Ide mrezni napon preko otpornika na grec, pa na veliki sivi mrezni elektrolit.

EDIT: Evo slika mreznog modula, vide se dva prednja otpornika, jedan koji je gorio iz 2200pF kondenzator.

Kod: Obeleži sve

https://imgur.com/a/gNSTA


Lijep pozdrav.

Korisnikov avatar
tom
gxu
gxu
Postovi: 2810
Pridružio se: 23 Apr 2007, 20:01
Location: Strumica
Kontakt osoba: TOME
Specialty: tv
Lokacija: Makedonija

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod tom » 13 Feb 2018, 16:40

HIS = Horizontalni izlazni stepen.
Pošto nema šeme baš za taj TV onda izguglaj neku sličnu šemu sa TDA4600.
Recimo nešto slično.
Slika

Thunderr
_
_
Postovi: 23
Pridružio se: 13 Feb 2018, 01:01
Location: Sarajevo
Specialty: tv

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod Thunderr » 13 Feb 2018, 16:48

Ova prva sema je upravo ta koliko vidim sada kada uporedjujem sa modulom, zbog cega bi 10k/3W Otpornik koji ide na 1N4006 Diodu i na pin 9 TDA4600 se previse grijao i poceo crniti/pusiti?

EDIT: Zaboravio sam napomenuti da, kada umjesto 470 stavim 235 ohma, a na semi je prikazano 2.7 ohma, BU208 pregara, 2 komada su tako izgorila, a otpornik pusi koji sam naveo gore. Los modul, los mrezni trafo, ili kratki spoj poslije trafoa?

Korisnikov avatar
tom
gxu
gxu
Postovi: 2810
Pridružio se: 23 Apr 2007, 20:01
Location: Strumica
Kontakt osoba: TOME
Specialty: tv
Lokacija: Makedonija

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod tom » 13 Feb 2018, 20:28

Koliki je otpor izmedju 6-og i 9-og pina od TDA4600.

Thunderr
_
_
Postovi: 23
Pridružio se: 13 Feb 2018, 01:01
Location: Sarajevo
Specialty: tv

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod Thunderr » 13 Feb 2018, 21:13

11.5kOhm(11 500 Ohm) do 11.9kOhm(11 900 Ohm), unimer nije bas precizan, nisam vadio TDA4600 vec mjerio sa svim komponentama.

Edit: Sada mjeri 21kOhm, kada okrenem ispitne kablove unimera 32kOhm, tu vidim elektrolit jedan, a baterija je poprilicno slaba na unimeru pa moguce je da ne moze da "napuni" elektrolit da izmjeri.

Edit br2: Sutra cu od kolege posuditi precisni Fluke unimer pa cu sa njim da izmjerim, i da provjerim sve napone sa njim, ovaj nije bas pouzdan.

Korisnikov avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3140
Pridružio se: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod alexa_pg » 13 Feb 2018, 23:56

Thunderr napisao:...TV Izrovio sa tavana nakon 30ak godina...

Prvo, ako zaista hoćeš da popraviš taj TV, da krenemo sa popravkom.
Nemoj nakon par dana da kažeš kako odustaješ od popravke, skupo ti je, ne isplati se... Ovdje niko nema vremena za gubljenje da bi ti pisao šta da radiš a ti da odustaneš.
Izjasni se u startu.

Da bi mogli diskutovati o popravci, postaviću šemu koja je identična prvoj s tim što ova ima napisane pozocije elemenata.

TDA4601.jpg

Koliko sam mogao da shvatim iz tvog pisanja, ti si umjesto otpornika R802 2 oma 5W ugradio 470 oma. Ako je to tačno, onda nije ni čudo što ne radi.
Otpornik mora biti u omima i to od 2.7 do 6.8 oma
Otpornik R805 mora da se grije dok ne proradi mreži stepen onako kako i treba da radi.
Za početak zamijeni sva četiri elektrolitska kondenzatora u primaru i otpornik ispred greca ugradi neki u omima.
U sekundaru, napon koji ide prema BU208 (HIS) raskači tako da ne dolazi na ovaj tranzistor. Mozda je najbolje da tranzistor skineš.
U tu tačku. na šemi u prilogu to bi bilo na elektrolitu C819, prikači sijalicu 100W. Jedan kraj na elektrolit, drugi na masu.
To poveži i uključi TV i napiči šta se dešava.
Alexa

Thunderr
_
_
Postovi: 23
Pridružio se: 13 Feb 2018, 01:01
Location: Sarajevo
Specialty: tv

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod Thunderr » 14 Feb 2018, 12:37

Ne odustajem sigurno niti bi trosio vrijeme. Opet hvala na pomoci, danas kada stignem sa posla cu odma uraditi kao sto ste napsali i reci sta se desava.

Thunderr
_
_
Postovi: 23
Pridružio se: 13 Feb 2018, 01:01
Location: Sarajevo
Specialty: tv

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod Thunderr » 14 Feb 2018, 16:32

Ovako, nisam siguran pa za svaki slucaj da pitam, sijalicu da spojim na istu masu gdje ide i elektrolit nakon diode na sekundaru, tj 200V vod? Stavio sam 10R otpornik, nisam imao drugi pri ruci, sijalicu spojio na kraj diode koja ide direktno na elektrolit zato sto je lakse zaletovati, drugi kraj sijalice je na pin 16 trafoa, gdje ide sve ostalo spojeno na masu.

Posudio sam profi unimer, od 11kOhm pa raste izmedju pin 6 i pin 9 na TDA4600. HIS modul necu stavljati, imao je izgoren otpornik, i zavojnicu, pa sam zamijenio sa 1kOhm i premotao zavojnicu istom zicom sa istim rasporedom i brojem (Obicna zavojnica od 2 namotaja). BU208 izlazni tranzistor otkacen, i BIAS sto ide na katodnu cijev za triplera je otkacen (otpao) necu ga sad za sada spajati. Ako ustanovimo da je okejj ovaj test sada, da ne pregara modul, da znam sta trebam dalje raditi, staviti cu HIS modul i tranzistor (Imam BU508 za Horitonalu, BU208 izgorio jer sam koristio za mrezni modul). Vertical Oscilator Modul isto tako iskopcan. Da li moram sve module ukljuciti ili?

Edit: Vertikalni oscilator modul je ukopcan, nisam ga stavljao iz razloga sto je .1uF 100V kondenzator otpao na jednoj strani, zamijenio sam ga istim Iskrinim.

Korisnikov avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3140
Pridružio se: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod alexa_pg » 14 Feb 2018, 17:19

Napon koji ide na horizontalni izlazni stepen (HIS) nije 200V nego 150V
Nadji diodu preko koje se dobija 150 i tu zalemi sijalicu.
Napon 200V sluzi za RGB pojacavac i tu ne smijes da zakacis sijalicu jer je projektovan za malu struju.
Alexa

Thunderr
_
_
Postovi: 23
Pridružio se: 13 Feb 2018, 01:01
Location: Sarajevo
Specialty: tv

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod Thunderr » 14 Feb 2018, 17:48

Ovako, ukljucim na dvije-tri sekunde, ne duze. Sijalica zasvijetli punim intenzitetom, nesto sam primjetio. Cuo sam da ima "sum", tj onaj zvuk kada nema signala na kanalu. Inace, dok sam ukljucivao sa 470 Ohma, na sekundu se cuje vrlo visoka frekvencija na bukvalno 0.3 sekunde, i onda pocne sumiti, sada se cuje da puno sporije, sa nize frekvenicije na vecu procvili i upali, to se desava jedno sekundu.

Edit:

Ukljucio sam i ostavio, cuje se zvuk nekog kanala i sum, sijalica svijetli, ne vidim dim nigdje.

Korisnikov avatar
tom
gxu
gxu
Postovi: 2810
Pridružio se: 23 Apr 2007, 20:01
Location: Strumica
Kontakt osoba: TOME
Specialty: tv
Lokacija: Makedonija

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod tom » 14 Feb 2018, 18:38

Koliki je napon na sijalica .

Thunderr
_
_
Postovi: 23
Pridružio se: 13 Feb 2018, 01:01
Location: Sarajevo
Specialty: tv

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod Thunderr » 14 Feb 2018, 19:00

152V.

Korisnikov avatar
KASA1
gx
gx
Postovi: 243
Pridružio se: 14 Feb 2011, 10:28
Location: Zagreb
Specialty: tv-multimedia

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod KASA1 » 14 Feb 2018, 19:04

To je u redu,... izmijenio si ona 4 elektrolita u primaru?

Thunderr
_
_
Postovi: 23
Pridružio se: 13 Feb 2018, 01:01
Location: Sarajevo
Specialty: tv

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod Thunderr » 14 Feb 2018, 19:09

Nema ih 4 kao na slici, vec ova iznad, gdje se losije vidi, jedan, veliki sivi filter, na semi je oznacen kao 220uF, ovdje je 330uF 350v JEDNA sekcija. Probao sam ga, nije suh, ima kapacitet i ne gubi ga.

Na semi koju je poslao tom, oznacen je sa C1.

Korisnikov avatar
KASA1
gx
gx
Postovi: 243
Pridružio se: 14 Feb 2011, 10:28
Location: Zagreb
Specialty: tv-multimedia

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod KASA1 » 14 Feb 2018, 19:29

Uhh, bit će tu puno postova, čini mi se, dok ne riješiš problem.

Thunderr napisao:Nema ih 4 kao na slici, vec ova iznad, gdje se losije vidi, jedan, veliki sivi filter, na semi je oznacen kao 220uF, ovdje je 330uF 350v..

Ima, ima,... pogledaj malo bolje.


Povratak na “Servisiranje CRT Televizora”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 5 gosta