šema za telefunken palcolor 225 chassis 415 b1

problemi , kvarovi , sheme upload/download popravka CRT televizora
HOME -- SERVISERI -- EXPERT-TEAM -- DALJINSKI

Urednici: alexa_pg,KASA1

Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.

HOME -- SERVISERI -- DALJINSKI -- RAZNA UPUTSTVA
saxon
_
_

šema za telefunken palcolor 225 chassis 415 b1

Post napisao saxon » 13 Apr 2007, 20:46

trebam šemu za Telefunken PALcolor 225 chassis 415B1, mada je kao slična i 415 A2

nikola
___
___

Post napisao nikola » 13 Apr 2007, 21:07

Probaj i javi!
Prilog
TV TELEFUNKEN Chassis 415UY - Schematic Diagram.pdf
(1.53 MiB) Preuzeto 237 puta.
FATAL SYSTEM ERROR: Press F13 to continue ...

saxon
_
_

Post napisao saxon » 14 Apr 2007, 09:52

pomaže........za sada se poklapa sa šasijom....mnogo hvala za šemu, puno će mi pomoći..... javiću ako bude nekih problema za dalje, da potražim pomoć ponovo....
HVALA PUNO

krllebg
___
___
Warranty service: DeGermany
Specialty: tv
Kontakt:

Post napisao krllebg » 14 Apr 2007, 13:06

saxon je napisao:pomaže........za sada se poklapa sa šasijom....mnogo hvala za šemu, puno će mi pomoći..... javiću ako bude nekih problema za dalje, da potražim pomoć ponovo....
HVALA PUNO
nebi bilo lose da dopunis profile ,da ostali znaju skim su u kontaktu
ako je Saxon muzicko opredelenje,onda cemo nas dvojica itekako saradjivati 8)
... Here lies a man whom is little known !!!

stojkePN
___
___

Post napisao stojkePN » 14 Apr 2007, 15:12

Bas popravljam 415A2 trebala mi je sema hvala :D
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

chellawy
gx
gx
Contact person: SIX

Post napisao chellawy » 14 Apr 2007, 21:55

dallas 1pm

krlle rece dvojica ?

hehe trojica :mrgreen:
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta

saxon
_
_

Post napisao saxon » 16 Apr 2007, 11:25

krlle naravno da je to opredjeljenje, ali i način života. Ne samo to, vidim obrise MAIDENA u tvom avataru, a sa njima se družim od svoje desete, ne svojom voljom, ali je vrijedilo.....
što se tiče mog telefunkena, ekran mu je zaribao skroz izgleda. VN trafo radi , napon na ulazu ekrana RGB-a je 170V kako i treba, a on crn i dalje kao da je ljut na cijeli svijet.....

MAIDEN FOREVER

fanzo
Site Admin
Site Admin
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia

Post napisao fanzo » 16 Apr 2007, 13:53

Proveri G2 ...a zauzvrat pomoći koje si dobio ovde , da napišeš kako si rešio problem.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

saxon
_
_

Post napisao saxon » 16 Apr 2007, 15:12

Pošteno..
Recimo da je sve ovako počelo:
Ovaj stari portabl TV je moj ljubimac kojeg je do prije dva mjeseca udarila struja od prekidača pa do antene. Mislio sam da nema šanse da će ikad više išta na njemu raditi. Nije davao apsolutno nikakve znakove života, osim filterskog kondenzatora koji se punio i praznio i tako stvarao barem nekakve zvukove.
Radom na njemu nekih par dana po dva sata,( i to bez šeme), uspjeo sam da uspostavim naponsku jedinicu, promjenivši par otpora, dioda i tranzistora, naravno i BU207.Tada je proradio i VN trafo, a sa njim i procesorska jedinica za skeniranje kanala.
Tuner sam provjerio tako da sam ga priključio na antenu i pustio na komandnoj jedinici da skenira BAND-ove. Prema zvuku VN trafoa ustanovio sam da on zapravo pronalazi TV programe, a pošto mi IF Audio Amplifire nije radio to mi je bio jedini indikator stanja.
Dalje bez šeme nisam mogao, pa sam nakon par dana potrage konačno uz Vašu pomoć došao do nje, tako da sam nastavio sa radom. Problem na Audio pojačalu sam riješio zamjenivši dekoder TBA120S i tako sam dobio zvuk. Ostao je još samo problem sa slikom, pošto je ekran taman.
Na katodnoj cijevi dobijam sve potrebne napone
R - 170V
G - 170V
B - 170V
katodna nit se grije - 6.5V
G1 - 12V
G2 - 540V
E sada jedno pitanje : priključak na katodnoj cijevi 5 i 7 su zapravo G1 i G2, jesu li ove vrijednosti napona realne?
Zbog ovih razloga mislim da je ekran odradio svoje :cry:
Pretpostavljam da sam dovoljno napisao :D , ali ako je potrebno još da nešto kažem i o sebi samo recite. Reko da ne budem dosadan..........
HVALA ZA SVU POMOĆ

chellawy
gx
gx
Contact person: SIX

Post napisao chellawy » 16 Apr 2007, 22:29

MA sve si ti lepo napisao
samo steta sto je i tv odradio svoje (ekran)

a jel nemas drugi ?

mozda neko ima , to je bar lako naci ....ili ????
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta

Vojvoda
___
___
Contact person: Mirko

Post napisao Vojvoda » 16 Apr 2007, 23:19

Kako vidim tebi su naponi na katodama po 170V, a iz mog "skromnog" iskustva :mrgreen: rekao bih da treba da budu negde 120-140V te sam mišljenja da ti RGB stepen baš ne radi kako Bog zapoveda, tj. da je zakovao.
Ako si imao OK sliku pre strujnog udara trebalo bi i sad da je imaš. Nisam još sreo TV da mu je strujni udar spržio ekran. Naprotiv. Ekran često posle takve havarije ostane jedina ispravna stvar u TV-u.

Pozz...
Budženje je majka zanata.
Ko dobro budži, bolje pare uzima.
http://www.youtube.com/watch?v=WBao61sI ... ture=share

Joca
___
___
Contact person: Jovica
Kontakt:

Post napisao Joca » 17 Apr 2007, 02:52

Kod ovog Tv napon iznosi 135-170 uzavisnosti od osvetlenosti prema tome nastavi da trazis kvar kaosto ti je kolega rekao ekran ce raditi kao sto je i pre kvara radio . Sa ovim naponom slika ti je potpuno tamna ako je uopste i imas puno srece .

saxon
_
_

Post napisao saxon » 17 Apr 2007, 10:13

chellawy je napisao:MA sve si ti lepo napisao
samo steta sto je i tv odradio svoje (ekran)

a jel nemas drugi ?

mozda neko ima , to je bar lako naci ....ili ????
Ma barem toga kod nas u RS-u ima ko blata , al' ovaj mi je TV
drag!
Preživio je rat samnom, i radio kada ništa nije radilo!
Zapravo, nadam se da se nećete ljutiti ako vam kažem šta sam po struci :roll: .
Do početka ljeta treba da diplomiram na Banjalučkom PMF kao fizičar, a elektrotehnikom se bavim još od osnovne škole. Imam dosta prijatelja različitih godina koji se bave raznim stvarima iz ove oblasti. Tako da smo svi našli zajednički jezik međusobno, te se na taj način i dopunjujemo.
Pa ipak i kao fizičar mislim da je posao TV servisera izuzetno naporan i zahtijeva dosta koncentracije. Negdje sam pročitao komentar kako "majstori" za hladan lem uzimaju 20evra. Dobro na prvi mah zvuči preskupo, ali gdje naći taj "hladni" lem, kada lemova na ploči ima u prosjeku preko 10 000 i odakle krenuti. To su ipak stvari koje većina mušterija nikad neće, ili neće htjeti, shvatiti!

saxon
_
_

Post napisao saxon » 21 Apr 2007, 10:55

Samo da vas sve obavijestim da sam uspjeo sve da sredim..... Ovo se naravno nebi nikad desilo bez vaše svesrdne pomoći koju ste mi pružili tokom ovog vremena, pa se iz tih razloga iskreno zahvaljujem svima vama :D
Dodatak:
Pomalo nevjerovatno, ali ovakav je problem bio:
Na kolektoskom dijelu BF 871 za R sekciju RGB-a, da li od starosti ili bog zna čega, vod je bio u prekidu i nije se mogao uopšte vidjeti dok se lak sa njega ne skine. Nakon što sam premostio prekid dobio sam sliku konačno, ali što je najgore bez boje, a na čudan način nestalo je i tona.
Ton se pojavi kada ponovo vratim na staro, tj BF871 ponovo isključim.
Mjereći napone na TBA120S ustanovio sam da nije sve kako treba, počevši od napona napajanja kola pa na dalje. Ponovo sam se morao vratiti na naponasku jedinicu i ustanovio da je izlazni dio napajanja od 12V ispod te vrijednosti - 10,98V. Krivac je starost pasivnih elemenata, prvenstveno kondenzatora, koji su u ovom slučaju padali ispod vrijednosti za čak 5%. Kada sam riješio ovaj problem dobio sam ton.
Ponovo sam uspostavio sliku samo bez boje. I naravno čitajući iz drugih tema na ovom forumu, prstom sam upirao na IC TDA3562A, koji se ponašao sasvim lojalno , izlazi 3V, ulaz posjeduje direktan signal...... Pokušao sam sa polovnim koji je direktno izvađen iz TV-*a koji radi, ali ništa. Pukao mi je film, rizikovao sam i kupio novi TDA3562A TFK, i naravno ......radi :D .
I još bitno, napon na katodnoj cijevi priključak RGB-a je pao sa 170V na 138V!!! Pa sad kada uporedim sliku sa slikom novih televizora, ovaj stari Telefunken ipak ima bolju.
Eto , toliko, malo poduže napisano, al' možda nekome i pomogne..
Pozdrav za sve iz Srpca :D
Zadnja izmena: saxon, dana 22 Apr 2007, 20:04, ukupno menjano 2 puta.

Vojvoda
___
___
Contact person: Mirko

Post napisao Vojvoda » 21 Apr 2007, 23:21

Ne napisa iz kog razloga nije bilo slike tj. šta je bilo loše u RGB stepenu.
Jedan savet, kad rešiš kvar uđi u opciju "izmeni" na svom prvom postu u ovoj temi i upiši u naslovu rešeno.
Zadnja izmena: Vojvoda, dana 21 Apr 2007, 23:22, ukupno menjano 1 put.
Budženje je majka zanata.
Ko dobro budži, bolje pare uzima.
http://www.youtube.com/watch?v=WBao61sI ... ture=share

SaleSk
___
___
Warranty service: Siemens, Konica Minolta, Kodak, B Braun, Dade Behring, Johnson & Johnson, Drew, TerumoBCT
Kontakt:

Post napisao SaleSk » 21 Apr 2007, 23:21

Znaci kada nesto resis zahvaljujuci svim ljudima ovde, fer bi bilo da kazes sta si uradio i da upishesh reseno u naslovu teme...Takva su pravila...To je da bi sutra dan neko drugi sa istim ili slicnim problemom mogao d akoristi pretragu i da resi problem ne postavljajuci isto pitanje i da ne dobija ponovo iste odgovore...jednostavno zar ne....Bas mi je drago da si me razumeo i da si uspeo da sredish Tv....
Pozdrav
Dusevni bolesnik nikada ne napada bez razloga. U tome se razlikuje od normalnih ljudi.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Servisiranje CRT Televizora”