Technics Av control stereo receiver SA-AX730 volume (reseno)

problemi i kvarovi na audio i Hi-Fi kućnim aparatima

Urednici: alexa_pg,KASA1

Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.
RAZNA UPUTSTVA
Mcu
___
___

Technics Av control stereo receiver SA-AX730 volume (reseno)

Post napisao Mcu » 04 Apr 2008, 01:56

Potrebna mi je sema kompletna ili samo sema regulacije tona na navedenom receiveru.Problem je u regulaciji volume to jest okretanjem potenciometra nista se ne desava - ton je uvjek na istom nivou.Nije mi jasno zasto neradi manuelna kontrola-volume a trebala bi raditi po mom misljenju neovisno o procesoru, neko je vec to pokusavo da sredi vidi se na ploci pa bi trbao po semi da prekontrolisem elemente ,napon na Ba 6218 je prisutan 4-5v ali nema signala sa procesora na pin 1 i 3 pa samim tim nema ni izlaznog napona za motor.
Svaka sugestija i pomoc dobro dosla.
Pozdrav

milan
Preminuo
Specialty: tv-multimedia

Post napisao milan » 04 Apr 2008, 08:25

Napisi sta si popravljao,i opisi.
Poz.
Prilog
TECHNICS SA-AX730.pdf
(3.9 MiB) Preuzeto 108 puta.

Mcu
___
___

Post napisao Mcu » 05 Apr 2008, 02:43

Zahvaljujem ti se Milane na korektnoj pomoci.
Javicu sta je bio problem.
Pozdrav :tooo:

crnisale
Preminuo
Contact person: Sasa
Specialty: tv-multimedia

Post napisao crnisale » 05 Apr 2008, 09:52

Ako je neko skidao potenciometar,moguce da ti je to problem.Proveri otpore na potenciometru!

Mcu
___
___

Post napisao Mcu » 07 Apr 2008, 01:23

Evo ovako; rjesio sam problem sa Volume na navedenom receiveru i to tako da mi sada daljinski upravljac i manuelno to jest rucno podesavanje .Uzrok je bio u samom procesoru a prouzrokovao ga je po mom misljenju kolega koji nije znao sta da radi pa je skidao sve i svasta a izmedju ostalog i sam procesor.
Najgore od svega je to sto je prilikom tih svojih zahvata unistio stampu da sam teskom mukom zalemio novi procesor i to tako sto sam ga prvo zalijepio na plocu a onda lagano zagrio duvaljkom a ostale nozice koje nisu imale svoja lemna mjesta jer su pokidana prije mene povezao sam tankom lak zicom koja se korisri u GSM-servisu i sve lijepo je proradilo.
Tad sam shvatio da je svemu uzrok bio sam volume potenciometar kojem je neko uspio polomiti vreteno(okretanjem lijevo desno sam osjetio da to nije onaj karakteristicni meki hod ispravnog potenciometra vec da nesto s njim nije u redu )nije radila Volume controla pa nije bilo tona a to je kolegu koji je to radio prije mene(mjenjao je izlazni stepen) odvuklo u pogresnom smjeru(procesor) jer vjerovatno nije imao predstave da da taj receiver reaguje i na daljinski upravljac pa je napravio sta je napravio.E sad problem sam uspio rjesiti tako sto sam to sve nasao rashodovano kod jednog priijatelja inace bi to najvjerovatnije zavrsilo u kanti za smece ,jer gdje sam se god obracao kod dobavljaca u vezi procesora i trimera dobio sam odgovor da nema nista od trazenog.
Zahvaljujem se kolegi milanu na shemi koja mi je pomogla u rjesavanju mog problema.
Pozdrav :tooo:

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Servisiranje AUDIO Tehnike”