Potrebna mi je sema kompletna ili samo sema regulacije tona na navedenom receiveru.Problem je u regulaciji volume to jest okretanjem potenciometra nista se ne desava - ton je uvjek na istom nivou.Nije mi jasno zasto neradi manuelna kontrola-volume a trebala bi raditi po mom misljenju neovisno o procesoru, neko je vec to pokusavo da sredi vidi se na ploci pa bi trbao po semi da prekontrolisem elemente ,napon na Ba 6218 je prisutan 4-5v ali nema signala sa procesora na pin 1 i 3 pa samim tim nema ni izlaznog napona za motor.
Svaka sugestija i pomoc dobro dosla.
Pozdrav
Technics Av control stereo receiver SA-AX730 volume (reseno)
Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.
RAZNA UPUTSTVA
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.
RAZNA UPUTSTVA
Evo ovako; rjesio sam problem sa Volume na navedenom receiveru i to tako da mi sada daljinski upravljac i manuelno to jest rucno podesavanje .Uzrok je bio u samom procesoru a prouzrokovao ga je po mom misljenju kolega koji nije znao sta da radi pa je skidao sve i svasta a izmedju ostalog i sam procesor.
Najgore od svega je to sto je prilikom tih svojih zahvata unistio stampu da sam teskom mukom zalemio novi procesor i to tako sto sam ga prvo zalijepio na plocu a onda lagano zagrio duvaljkom a ostale nozice koje nisu imale svoja lemna mjesta jer su pokidana prije mene povezao sam tankom lak zicom koja se korisri u GSM-servisu i sve lijepo je proradilo.
Tad sam shvatio da je svemu uzrok bio sam volume potenciometar kojem je neko uspio polomiti vreteno(okretanjem lijevo desno sam osjetio da to nije onaj karakteristicni meki hod ispravnog potenciometra vec da nesto s njim nije u redu )nije radila Volume controla pa nije bilo tona a to je kolegu koji je to radio prije mene(mjenjao je izlazni stepen) odvuklo u pogresnom smjeru(procesor) jer vjerovatno nije imao predstave da da taj receiver reaguje i na daljinski upravljac pa je napravio sta je napravio.E sad problem sam uspio rjesiti tako sto sam to sve nasao rashodovano kod jednog priijatelja inace bi to najvjerovatnije zavrsilo u kanti za smece ,jer gdje sam se god obracao kod dobavljaca u vezi procesora i trimera dobio sam odgovor da nema nista od trazenog.
Zahvaljujem se kolegi milanu na shemi koja mi je pomogla u rjesavanju mog problema.
Pozdrav
Najgore od svega je to sto je prilikom tih svojih zahvata unistio stampu da sam teskom mukom zalemio novi procesor i to tako sto sam ga prvo zalijepio na plocu a onda lagano zagrio duvaljkom a ostale nozice koje nisu imale svoja lemna mjesta jer su pokidana prije mene povezao sam tankom lak zicom koja se korisri u GSM-servisu i sve lijepo je proradilo.
Tad sam shvatio da je svemu uzrok bio sam volume potenciometar kojem je neko uspio polomiti vreteno(okretanjem lijevo desno sam osjetio da to nije onaj karakteristicni meki hod ispravnog potenciometra vec da nesto s njim nije u redu )nije radila Volume controla pa nije bilo tona a to je kolegu koji je to radio prije mene(mjenjao je izlazni stepen) odvuklo u pogresnom smjeru(procesor) jer vjerovatno nije imao predstave da da taj receiver reaguje i na daljinski upravljac pa je napravio sta je napravio.E sad problem sam uspio rjesiti tako sto sam to sve nasao rashodovano kod jednog priijatelja inace bi to najvjerovatnije zavrsilo u kanti za smece ,jer gdje sam se god obracao kod dobavljaca u vezi procesora i trimera dobio sam odgovor da nema nista od trazenog.
Zahvaljujem se kolegi milanu na shemi koja mi je pomogla u rjesavanju mog problema.
Pozdrav

-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
-
technics sagx170 stereo receiver display radi ali nema izlaz
napisao dane » 16 Mar 2010, 17:06 » u Servisiranje AUDIO Tehnike - 5 Odgovori
- 1262 Pregledano
-
Zadnji post napisao Stolle
17 Mar 2010, 10:48
-
-
-
Pioneer synthesized stereo receiver SX700L Bezi sa stanice
napisao stojkePN » 13 Mar 2011, 02:15 » u Servisiranje AUDIO Tehnike - 12 Odgovori
- 2031 Pregledano
-
Zadnji post napisao stojkePN
05 Apr 2011, 15:53
-
-
-
Kontrola na volume na 6 kanalno pojacalo??? POMOS...
napisao DigiSoft » 26 Sep 2007, 13:26 » u Servisiranje AUDIO Tehnike - 19 Odgovori
- 3942 Pregledano
-
Zadnji post napisao DigiSoft
27 Sep 2007, 12:53
-
-
-
Stereo pojacavac EROICA TA705BR - potrebna sema [ODUSTAO]
napisao alexa_pg » 04 Nov 2014, 13:21 » u Servisiranje AUDIO Tehnike - 4 Odgovori
- 2583 Pregledano
-
Zadnji post napisao alexa_pg
26 Feb 2015, 21:49
-
-
-
Stereo Risiver Denon DRA-25 ne radi desni kanal - potrebna šema
napisao bb-biznis » 07 svi 2019, 17:10 » u Servisiranje AUDIO Tehnike - 4 Odgovori
- 2865 Pregledano
-
Zadnji post napisao Stolle
07 svi 2019, 23:09
-
-
-
Wangine Stereo Integrated Amplifier WNA-120, Sema
napisao Stefan7 » 06 Sep 2020, 13:50 » u Servisiranje AUDIO Tehnike - 2 Odgovori
- 1979 Pregledano
-
Zadnji post napisao alexa_pg
06 Sep 2020, 14:24
-
-
-
pojacalo TECHNICS SUV 40 sema (reseno)
napisao generacija 49 » 29 Nov 2007, 19:25 » u Servisiranje AUDIO Tehnike - 1 Odgovori
- 1266 Pregledano
-
Zadnji post napisao nikola
29 Nov 2007, 22:12
-
-
- 1 Odgovori
- 648 Pregledano
-
Zadnji post napisao dela
30 Mar 2009, 02:45