risiver Philips FR 153 - prekida zvuk prvih 10-20 minuta 

problemi i kvarovi na audio i Hi-Fi kućnim aparatima

Urednik: alexa_pg

Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.
RAZNA UPUTSTVA
Avatar
Kempi
_
_
Postovi: 51
Pridružen: 21 Sep 2009, 14:41
Location: Jagodina
Specialty: computers

risiver Philips FR 153 - prekida zvuk prvih 10-20 minuta

Post napisao Kempi » 13 Sep 2016, 23:09

Nakon prvog ukljucenja risivera u toku dana zvuk se javlja na svakih 5-6 sekundi u trajanju od pola sekunde do sekunde. Isto se ponasa na svom tjuneru ili na bilo kom ulazu a manifestuje se na oba kanala. Kako vreme prolazi interval u kome se javlja zvuk je sve kraci da bi se nakon deset do dvadeset minuta pojavio potpuno normalan zvuk i skoro celog dana bude normalan bez obzira na iskljucivanje/ukljucivanje (nekad proradi i posle 2-3 minuta)

Ponekad (vrlo retko) je kod prvog uljucenja zvuk bez prekida ali je jako izoblicen sa kratkotrajnim cistim intervalima da bi nakon nekog vremena krenuo da prekida i na kraju proradio sasvim normalno. Potenciometri ne krce, preklopnici za filtere takodje


Da li neko ima iskustvo sa slicnim problemom i sta (gde) bi mogao da bude uzrok

pozdrav
zena moze da bude i sa sela,al' auto mora da bude iz Japana

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3626
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: risiver Philips FR 153 - prekida zvuk prvih 10-20 minuta

Post napisao alexa_pg » 14 Sep 2016, 00:07

Osim što si lijepo opisao kvar, da li si otvarao uređaj i provjerio radne napone. Rekao bih da nešto nije u redu sa stepenom za napajanje.
Alexa

Avatar
Kempi
_
_
Postovi: 51
Pridružen: 21 Sep 2009, 14:41
Location: Jagodina
Specialty: computers

Re: risiver Philips FR 153 - prekida zvuk prvih 10-20 minuta

Post napisao Kempi » 14 Sep 2016, 22:04

Kod njega je stepen za napajanje na istoj PCB sa izlaznim stepenom, izveden je sa grecom i 2 elektrolita od 4700u/45V . I na + i - grani ima 38V bez prekida Menjao sam elektrolite i isto se ponasa. Od + grane je preko 7815 izvuceno napajanje za pretpojacalo, tjuner, displej i na njemu je 15.2V

Probao sam samo izlazni stepen, otkacio sam sve fletove za napajanje ostalih pcb i kablove koji dovode audio signal iz pretpojacala u izlazni stepen i isto se ponasa, samo se sad na par sekundi cuje "puc" ili "tak" u zvucnicima umesto zvuka.

Pojacalo je izvedeno sa 2 kom. STK4026V a problem se javlja na oba kanala istovremeno pa me to zbunjuje.
zena moze da bude i sa sela,al' auto mora da bude iz Japana

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3626
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: risiver Philips FR 153 - prekida zvuk prvih 10-20 minuta

Post napisao alexa_pg » 14 Sep 2016, 22:36

Greška nije u tom naponu +/- 40V već u naponu koji napaja pretpojačavač. Nemam šemu da bih pogledao kako je to izvedeno ali pretpostavljam da mora imati +/- 15V. Tu bih tražio kvar.
Imaš li možda ti šemu uređaja. Na interentu za ovaj model kako si napisao Philips FR153, nisam mogao ništa naći. Ima 70FR153 ali pretpostavljam da to nije to.
Alexa

Avatar
Kempi
_
_
Postovi: 51
Pridružen: 21 Sep 2009, 14:41
Location: Jagodina
Specialty: computers

Re: risiver Philips FR 153 - prekida zvuk prvih 10-20 minuta

Post napisao Kempi » 15 Sep 2016, 00:02

Problem nije u pretpojacivacu jer se manifestuje i kad je prepojacavac odvojen tj. skinuti audio oklopljeni kablovi koji idu iz pretpojacavaca u izlazni stepen i svi ostali flet kablovi sa tog PCB- a. Na tom pcb-u su samo ispravljacki stepen i izlazni stepen sa STK, sve ostale kablove sam otkacio, bukvalno idu samo tri zice iz mreznog trafoa i po dve sa konektora na zvucnike i isto se ponasa.

Nemam semu uredjaja (nije 70FR153) ali sam malopre gledao datasheet za STK4026V

Kod: Označi sve

http://audiolabga.com/pdf/STK4026V.pdf
u okviru koga je data sema primera stereo pojacala sa dva STK i u toj semi postoji zastitno kolo od kratkog spoja i kolo za mutiranje, na prvi pogled mi deluje da je tako uradjeno i na ovom pojacalu, sutra cu detaljnije da ispratim stampu i komponente. To je jedina zajednicka stvar za oba STK pa je verovatno tu negde problem, ali mi problem predstavlja i to sto pojacalo normalno proradi posle 10-15 minuta (veceras je proradilo posle nekih 7-8) i onda moram da ga iskljucim i cekam do sutradan.
zena moze da bude i sa sela,al' auto mora da bude iz Japana

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3626
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: risiver Philips FR 153 - prekida zvuk prvih 10-20 minuta

Post napisao alexa_pg » 15 Sep 2016, 00:12

Imas li ESR-metar?
Alexa

Avatar
Kempi
_
_
Postovi: 51
Pridružen: 21 Sep 2009, 14:41
Location: Jagodina
Specialty: computers

Re: risiver Philips FR 153 - prekida zvuk prvih 10-20 minuta

Post napisao Kempi » 15 Sep 2016, 00:13

nemam
zena moze da bude i sa sela,al' auto mora da bude iz Japana

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3626
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: risiver Philips FR 153 - prekida zvuk prvih 10-20 minuta

Post napisao alexa_pg » 15 Sep 2016, 00:22

Za početak provjeri elektrolitske kondenzatore u zaštitnom kolu kao u kolu za mute.
Alexa

Avatar
bada
gx
gx
Postovi: 389
Pridružen: 23 svi 2016, 13:24
Location: BEOGRAD
Specialty: tv

Re: risiver Philips FR 153 - prekida zvuk prvih 10-20 minuta

Post napisao bada » 15 Sep 2016, 17:03

Ako ima rele za zvučnike proveri kontakte.
Da ne čekaš da se ohladi upotrbi ledol ili plin za upaljače.
100uF sa drugog pina STK ?
Mislio sam kad svira normalno da ohladiš ono na šta sumnjaš.Ako reaguje na hladno pokvariće se zvuk.
Glavni elkoi mogu da prevare izgledom ,lepi a ne valjaju.
Zadnja izmena: bada, dana 16 Sep 2016, 13:02, ukupno menjano 1 put.
Al' ga je 'opravio ... svaka mu čast !

Avatar
Kempi
_
_
Postovi: 51
Pridružen: 21 Sep 2009, 14:41
Location: Jagodina
Specialty: computers

Re: risiver Philips FR 153 - prekida zvuk prvih 10-20 minuta  * REŠENO *

Post napisao Kempi » 16 Sep 2016, 11:40

Nema rele a mislim da nije stvar ni u hladjenju jer sad sam ga ukljucio (od preksinoc je bio iskljucen sa napona) i proradio je iz prve. Mislim da elko na drugom pinu STK nema veze jer se desava istovremeno na oba kanala (ima 2 STK) Zamenicu elektrolite u mute/zastitnom stepenu cim ih nabavim pa cu videti sta se desava, mada celo prepodne radi bez problema

---------- Pon Sep 19, 2016 18:04 ----------
Promenio sam nekoliko elektrolita u zajednickom delu oba STK i pojacalo radi normalno. I pre promene u zadnjih nekoliko ukljucenja radilo je sasvim normalno (posle petnaestak dana cudnog ponasanja) pa ne mogu da tvrdim da je uzrok 100% u elektrolitima. Za sada pisem reseno.
zena moze da bude i sa sela,al' auto mora da bude iz Japana

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Servisiranje AUDIO Tehnike”