2majstor5 UKLJUČI SE - PRIKLJUČI SE ! 1klima3 1tv2

Kolege serviseri prijave u Expet grupu OVDE

PRETPOJACALO SP-200 ne moze da se utisa do kraja 

problemi i kvarovi na audio i Hi-Fi kućnim aparatima

Urednik: alexa_pg

Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.
RAZNA UPUTSTVA
Avatar
goran
_
_
Postovi: 29
Pridružen: 04 Dec 2008, 10:10
Location: Srbija

PRETPOJACALO SP-200 ne moze da se utisa do kraja

Post napisao goran » 21 svi 2018, 15:59

AUDIO Muzicki sistem - linija
FIRMA: Ei Nis, RADIO-AKUSTIKA
MODEL: ST-200, SP-200, SPS-200


********************************************
SIMPTOMI:
Zvuk ne moze da se utisa na minimum, kad je najvise utisan, cuje se na nivou tihog slusanja, dovoljno glasno za sobu

DETALJAN OPIS KVARA i PREDUZETE RADNJE:
Najpre da se predstavim, zovem se Ivan i koristim nalog mog deke Gorana, vaseg bivseg kolege, koji je tesko bolestan i ne moze sam da vam se obrati za savet. Elektronika mi je hobi, a nadam se jednog dana i osnovno zanimanje, pa se nadam da cu uz Vasu pomoc uspeti da resim problem...A sada, kako kaze moj deka, "da predjem na kvar"...Kvar u pretpojacalu nije nastupio odjednom, vec se tokom vremena zvuk na minimumu pojacavao (nebitno koji se ulaz u pretpojacalo koristi), tj. na minimumu se cuo sve glasnije i glasnije. Zamena "elektronskog potenciometra", po dekinom savetu "na slepo" (a i prema shemi), u pretpojacalu SP-200, IC503 SAA1060 nije dala rezultata, uredjaj se ponasao identicno. Preventivno je zamenjen grec i elektroliti u napajanju (deka kaze da grec pravi najvise problema kod ovog pretpojacala),jos su proverene vrednosti otpornika u grani jacine zvuka i tu se stalo. Imam original semu, ali ne znam kako da je okacim ovde...Nadam se da cete naci malo dobre volje i slobodnog vremena i pomoci mi da uz Vasu asistenciju resim ovaj kvar. U to ime vam se unapred zahvaljujem!
S postovanjem,
Ivan

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3262
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: PRETPOJACALO SP-200 ne moze da se utisa do kraja

Post napisao alexa_pg » 21 svi 2018, 18:01

Što se tiče šeme za pomenuto pretpojačalo, ista se može naći na internetu ali je dosta lošeg kvaliteta. Ako si u mogućnosti da napraviš dobru kopiju postupak postavljanja fajlova je sledeći:
Kad pišeš poruku (post) ispod prostora za pisanje nalazi se dugme "Prikačeni fajlovi". Klikom na njega, pojavljuje se još jedno dugme "Dodaj fajlove". Ako klikneš i tu, otvara se Windows-ov prozor za izbor fajlova. Dalje znaš i sam. Izabereš fajl i to je to.
1.jpg
Što se tiče popravke uređaja i pomenutog kvara, prije bih rekao da je greška oko kola IC301 i IC401. Kolo koje si mijenjao je digitalno analogni konvertor. Moze i ono da pravi isti kvar ali rijetko.
Kako je uređaj star dosta godina, prvo bih provjerio filtraciju napona za pomenute DA konvertore kao i za sama kola 301 401
Ako imaš dobar ESR metar, prvo provjeri sve elektrolite u napajanju.
Nemaš dozvole za preuzimanje priloga dodatih postu.
Alexa

Avatar
goran
_
_
Postovi: 29
Pridružen: 04 Dec 2008, 10:10
Location: Srbija

Re: PRETPOJACALO SP-200 ne moze da se utisa do kraja

Post napisao goran » 21 svi 2018, 19:33

Hvala Aleksa za savete. Klasican ESR metar mi nije dostupan, sve elkose sam proverio onim sa 3 LED (dobar, los, nedefinisan, sa dve "igle" za proveru bez odlemljivanja) i svi su navodno dobri, a u napajanju sam sve zamenio novima...okacicu i shemu, samo da je skeniram, mozda ustreba jos nekome.

Avatar
goran
_
_
Postovi: 29
Pridružen: 04 Dec 2008, 10:10
Location: Srbija

Re: PRETPOJACALO SP-200 ne moze da se utisa do kraja

Post napisao goran » 21 svi 2018, 19:57

Evo sheme...U BMP, mislim da ce posluziti. U medjuvremenu sam zamenio mesta IC301 i IC401, jer nemam druga za zamenu, situacija je identicna.

Napomena: Fajl je privremeno obrisan i umjesto *.bmp biće postavljen u *.jpg formatu (alexa_pg)

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 22566
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: PRETPOJACALO SP-200 ne moze da se utisa do kraja

Post napisao Stolle » 21 svi 2018, 20:07

Pa što si menjao SAA1060? Imaš šemu, to je za displej.
TDA1074 Dual tandem electronic potentiometer

Avatar
goran
_
_
Postovi: 29
Pridružen: 04 Dec 2008, 10:10
Location: Srbija

Re: PRETPOJACALO SP-200 ne moze da se utisa do kraja

Post napisao goran » 21 svi 2018, 20:09

Levo kolo SAA1060 na shemi, IC502, je za displej, a IC503 ima funkciju "elektronskog potenciometra", mozda niste dobro videli. Tj, ja sam ga tako nesrecno nazvao...D/a konvertor, koji upravlja sa IC301, TDA1074. SAA1060 bi trebalo, ako sam dobro shvatio da povecava napon u koracima od pocetnog do mislim 9V na upravljackoj nogici IC301 i unazad. kad je napon najnizi, IC301, "potenciometar", bi trebao da bude na minimumu i ne bi trebalo da NF signal ide dalje. Ali nije tako.

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 22566
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: PRETPOJACALO SP-200 ne moze da se utisa do kraja

Post napisao Stolle » 21 svi 2018, 20:25

Da, jeste IC503.
Meri napon na volume kako se menja, probaj, otkači, veži na masu, pa da vidiš da li je do njega ili TDA1074 koji je u stvari potenciometar. Imaš dva pa možeš da probaš.
Nemaš dozvole za preuzimanje priloga dodatih postu.

Avatar
goran
_
_
Postovi: 29
Pridružen: 04 Dec 2008, 10:10
Location: Srbija

Re: PRETPOJACALO SP-200 ne moze da se utisa do kraja

Post napisao goran » 21 svi 2018, 20:39

Hvala, idem da probam (komp mi je u drugoj sobi, pa zato pauzice).

Mereno na C301, napon se menja od 5 do 9V u koracima po 0,1V i to mislim da je u redu (displej pokazuje stepen pojacavanja od 00 do 40)
-provereni svi blok kondezatori oko IC503 i IC301, (kapacitet u toleranciji oko 10%, megaomski beskonacno)
-provereni svi otpornici, dobri i u toleranciji
-zamenjeni novim svi elektroliti oko IC301
-naponi na IC301 se razlikuju po 0,1 - 0,3V u odnosu na one date na semi.
Pretpojacalo se i dalje identicno ponasa - zvuk, kad je na minimumu, (na displeju "00")je jacine za normalno slusanje u sobi. Da li je moguce da greska uopste nije ni kod IC503, ni kod IC301?

Mozda vredi da opet kazem da kvar nije nastao odjednom, vec tokom vremena zvuk je na minimumu bio sve jaci i jaci... Mozda lose razmisljam, ali mene to navodi da neka komponenta polako menja vrednost, i tako unosi gresku. Ali gde?

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 22566
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: PRETPOJACALO SP-200 ne moze da se utisa do kraja

Post napisao Stolle » 21 svi 2018, 22:04

Probaj da smanjiš tih 5V da vidiš hoće li se smanjiti i zvuk.
Nakratko ga kratkospoji (C301), za probu.
Isto je na oba kanala?
Proveri obavezno i taj trimer.

Avatar
goran
_
_
Postovi: 29
Pridružen: 04 Dec 2008, 10:10
Location: Srbija

Re: PRETPOJACALO SP-200 ne moze da se utisa do kraja

Post napisao goran » 21 svi 2018, 22:54

Identicno je bilo na oba kanala, trimer je za balans i ispravan je, balans je radio dobro. 5V sam pokusao da oborim otpornikom ka masi i nesto sam izgleda prespojio, i unistio IC301. Pregreva se i nema NF izlaza. Pauza dok ne nabavim novo TDA1074 :-(

Avatar
KASA1
gx
gx
Postovi: 432
Pridružen: 14 Feb 2011, 10:28
Location: Zagreb
Specialty: tv-multimedia

Re: PRETPOJACALO SP-200 ne moze da se utisa do kraja

Post napisao KASA1 » 22 svi 2018, 09:37

Uzmi 2 kom. pa oba zamjeni,... provjeri i sve vezne elektrolite na L i D linijama od IC pot.-a ka izlazu.

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 22566
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: PRETPOJACALO SP-200 ne moze da se utisa do kraja

Post napisao Stolle » 22 svi 2018, 10:33

Ipak premeri ili zameni trimer, da nije povećao vrednost, pošto i njegova vrednost utiče na napon regulacije.
Mada, sad moraš prvo TDA1074.
Evo šeme u PDF-u.
Nemaš dozvole za preuzimanje priloga dodatih postu.

Avatar
goran
_
_
Postovi: 29
Pridružen: 04 Dec 2008, 10:10
Location: Srbija

Re: PRETPOJACALO SP-200 ne moze da se utisa do kraja

Post napisao goran » 22 svi 2018, 14:45

KASA1, hvala, zamenio sa sve vezne elektrolite "Rubycon" low ESR tipom.
Stolle, trimer za balans od 1M sam proverio (a i sve otpornike u tom delu) sa dva ommetra, dobar je, pokazuje isto - 991K. Nemam drugi da zamenim, jer je tipa "shiber". Veceras mi stizu TDA1074. Da li ce biti problem: na shemi su TDA1074, a u pretpojacalu TDA1074A, narucio sam bez "A" jer nemaju takva? Drugi elementi na ploci odgovaraju shemi.

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3262
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: PRETPOJACALO SP-200 ne moze da se utisa do kraja

Post napisao alexa_pg » 22 svi 2018, 16:06

Razliku ova dva kola možeš vidjeti na slici ispod.
razlika.jpg
Nemaš dozvole za preuzimanje priloga dodatih postu.
Alexa

Avatar
goran
_
_
Postovi: 29
Pridružen: 04 Dec 2008, 10:10
Location: Srbija

Re: PRETPOJACALO SP-200 ne moze da se utisa do kraja

Post napisao goran » 22 svi 2018, 18:54

Hvala svima koji pokusavaju da mi pomognu da resim problem sa pretpojacalom, ono sto je izgledalo da ce biti "sitnica" - bas se iskomplikovalo. Evo sta sam u medjuvremenu pokusao: ubacio sam oba nova ic TDA1074A (IC301 i IC401), zamenio mesta na IC502 i IC 503, SAA1060, zamenio novim regulatore za 5 i 18V u napajanju, sve filtarske elektrolite, sve elektrolite oko IC301 i IC401, proverio vrednosti svih otpornika i blok kondezatora, umesto trimera za balans napravio "simulaciju" sa dva otpornika od 510K, uporedio sve napone na IC sa vrednostima datim na shemi, svi su tu , razlika 0,1 - 0,3V, i posle svega, dobio za nijansu cistiji, ali i glasniji zvuk!!! Dalje, kratkotrajnim odspajanjem komandnog napona za IC301 (ispred C301) dobijam zvuk na maksimumu, promenom vrednosti otpornika R302 i R303 od 120K na 150K, dobijem za nijansu tisi zvuk (posle probe vraceno na vrednosti po shemi), promenom vrednosti R304 i R305 od 1K5 na 22K dobijem zvuk za oko 30% slabiji, (i to vratio na original posle probe) ali opet to nije resenje, jos uvek je preglasno... Vise zaista ne znam sta bih mogao da proverim, i pocinjem da sumnjam da greska dolazi iz "procesora" IC501...
Ako imate neku ideju sta dalje... ja ih vise nemam. 3tehno_sut:

Avatar
goran
_
_
Postovi: 29
Pridružen: 04 Dec 2008, 10:10
Location: Srbija

Re: PRETPOJACALO SP-200 ne moze da se utisa do kraja  * REŠENO *

Post napisao goran » 05 Jun 2018, 10:47

Jos jednom se zahvaljujem u dekino i moje ime svima koji su pokusali da mi pomognu oko popravke SP-200, a sada jos ovaj komentar pa da tema bude zavrsena.

Nazalost, ispostavilo se da je ono sto je ostalo jedino neprovereno, u stvari i neispravno (ili 'rasprogramirano'?), tj "procesor"...

Pazljivim merenjem ponasanja napona na C301, ustanovio sam da je napon, kada je potenciometar na "00", 4,95V, i da ,pojacavanjem' do "31" poraste na 8,98V (koliko iznosi Uref), daljim pojacavanjem - padne (!!!) na 4,95V (kada je na LED displeju "32") i dalje raste do 8,98V, tj do oznake "63" na displeju, sto je znak da je 'potenciometar' na maksimumu!
Uspeo sam da se snadjem i pozajmim ispravan SP-200 i uporedio. U ispravnom, kada je "00", napon na C301 je tacno 3V, pojacavanjem do "63" poraste u identicnim koracima, i na max. ("63") iznosi 9V. Znaci, zato se kod mene ne moze utišati na nulu!!! Treba biti 3V, a kod mene je skoro 5V!

Pokusao sam da nadjem programirano proc.kolo da zamenim - nema šanse!!! Nisam smeo da 100% potvrdim da je moje neispravno jer, iako je na podnozju, nisam hteo da umesto njega ubacim ispravno (strah me je bilo da ga ne ostetim i tako napravim neupotrebljivim i prijateljev SP).

Pokusao sam da menjanjem raznih vrednosti i nacinom vezivanja otpornika dovedem napon u potrebne granice, ali to nije dalo kvalitetno resenje.

Problem sam resio na sledeci nacin: posto i onako "balans" uopste ne koristim, zamenio sam ga sa dva otpornika iste vrednosti, postojeci šiber skinuo i na njegovo mesto ubacio drugi, stereo, i povezao ga prema datasheet-u za TDA 1074!!! :)
Sta sam dobio? Dobio sam to da pojacavanje i utisavanje radim potenciometrom, bez da sam narusio izgled prednje strane uredjaja, i sto je najbitnije, sada se jacina zvuka moze oboriti na nulu, tj. ne bas ali sasvim dovoljno (na minimumu se samo naslućuje zvuk).
Deka se smeje i zeza - kaže, nisi ti nista popravio, nego si NABUDŽIO!!! :)

Mozda ovo moje (ne)iskustvo pomogne jos nekome, pored kvalitetnog primerka šeme koje sam podelio sa vama, da olaksa popravku sledeceg neispravnog SP-200...

A hteo bih i da zamolim, ako neko ima 100% ispravan "procesor" viška za ovaj uredjaj, da mi posalje poruku u PP. Iako moj SP sada radi, voleo bih da ga dovedem u fabricko stanje...:)

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 22566
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: PRETPOJACALO SP-200 ne moze da se utisa do kraja

Post napisao Stolle » 05 Jun 2018, 11:16

Pa dobro i to je rešenje. Možda si mogao da otpornicima smanjiš taj napon za minimum, jedino što ne bi mogao onda pojačati do maksimuma, valjda ti to i nije potrebno. Ali dobro je i tako.
Za procesor je stvarno teško, jedino od starog uređaja. Pitanje je koliko se sve to isplati.
Ovde, na primer, imaš komplet:

Kod: Označi sve

https://www.kupujemprodajem.com/Ei-SP-200-SPS-200-59913815-oglas.htm?filter_id=216620672

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Servisiranje AUDIO Tehnike”