BGA IR Rework Station

Ovde postujte diskusije o korisnim alatkama instrumentima i ostalom.

Urednik: alexa_pg

bokin021
_
_
Postovi: 268
Pridružen: 28 Dec 2012, 19:42
Location: Srbija
Specialty: computers

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao bokin021 » 14 Mar 2015, 06:19

Da li neki ima iskustvo sa kineskim amtech fluksom ?Narucio sam preko e bay flux ,pa sam probao da odradim kuglice na chip i bukvalno pola ih je otpalo ..

daky
gx
gx
Postovi: 24
Pridružen: 31 Dec 2014, 23:07
Location: Novi Sad
Warranty service: https://plus.google.com/103684482482125 ... Ju5w9Bjhm8
Contact person: dalibor
Phone number: 0038163588924
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Novi Sad

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao daky » 14 Mar 2015, 11:35

Bokin021 sto rece administrator -pise ti na silikonu do koje ide temperature....
Vidi ja koristim ove silikone sa slike ,ako ti treba da fiksiras grejac na stanici ili kao termo izolator .
Privi ide do 1200C koriste ga i auto mehanicari a drugi do 300C .
Prilog
20150314_110454.jpeg

crnisale
gx
gx
Postovi: 1087
Pridružen: 28 Mar 2007, 23:22
Location: Novi Sad
Contact person: Sasa

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao crnisale » 14 Mar 2015, 12:31

Flux-a nanosi cetkicom u tankom sloju.
Procesor postavi na stanicu na neku plocu pertinax ili slicno.
Malo smanji temperaturu u profilu ili prekini proces kada se kuglice slegnu.
Prosta stvar. :mrgreen:

Kamenni
_
_
Postovi: 15
Pridružen: 06 Nov 2010, 00:23
Location: Novi Sad
Specialty: computers
Lokacija: Novi Sad
Kontakt:

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao Kamenni » 20 Mar 2015, 11:25

Ramirez je napisao:Hvala kolega Kameni :) Ja sam pokupio na nekoliko mesta odgovore i svi se otprilike slazu sa time sto ste napisali. Ja sam do sada nekoliko puta skidao i stavljao isti chip i u nekoliko navrata sam montirao narucen sa interneta. Medjutim kasno sam shvatio da su ovi naruceni ustvari polovni chipovi. Do sada nijedanput nisam narucio nov chip, ali sam i dalje razocaran zato sto rebaling ne traje duze? Eh da, da dodam, mahom radim starije laptopove i nije neka racunica kupovati nov chip :(
To i jeste najveci problem, ti jeftini chipovi iz Kine su skidani sa ploca, i ko zna u kakvom su stanju bile te ploce, mozda i neispravni, sumnjam da su skidali sa ispravnih ploca delove. Novi chipovi u Kini su mozda do 30% jeftiniji nego po EU, tako da se razlika vidi i po ceni.
Imao sam nekoliko slucajeva gde sam imao nove GPU za Xbox360 konzole, i zamenuo ih i rade bez problema, bio sam uspeo da nabavim nove preko nekog lika iz Subotice. Te konzole se nisu vratile evo vec 6-7 meseci, pa i vise...
Neko je vec pisao, mislim da je @Fanzo a i ja mislim tako da su kuglice koje koristimo losijeg kvaliteta, realno je da drugih nemamo, ali zicu za lemljenje koristimo kvalitetnu, i obicno skupu, ja recimo nikada nisam kupio Kineski tinol, a siguran sam da vecina nije. Problem je sto je trziste preplavljeno Kineskim kuglicama, i ja licno nisam video u ponudi nista kvalitetnije i time moramo da radimo i da se zadovoljimo...

Avatar
MbyLegend
_
_
Postovi: 160
Pridružen: 13 Okt 2012, 22:26
Location: Bijeljina
Contact person: Milan
Specialty: computers
Lokacija: Bijeljina

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao MbyLegend » 20 Apr 2015, 22:04

Posto ovo smatram kao neku univerzalnu temu oko kuglanja cipova, ovdje cu postaviti tabelu na koju sam naletio na netu, a mislim da bi koristila i ostalim kolegama. Rijec je o tabeli zamjenskih Nvidia cipova. Ako nije postavljeno na pravom mjestu, administratori neka obrisu ili premjeste. Tabela u prilogu. :pivopije:
Prilog
Nvidia cipovi i moguce zamjene.rar
(23.11 KiB) Preuzeto 332 puta.
Ne zivim da bih radio, radim da bih prezivjeo...

zoranjag
gx
gx
Postovi: 179
Pridružen: 30 Jul 2008, 20:19
Location: srbija
Specialty: tv-multimedia

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao zoranjag » 22 Apr 2015, 08:12

Sto se tice cena tih BGA, dakle postoje i one koje prevazilaze sva ocekivanja, uzivajte
Prilog
ako je neko bio u nedoumici.zip
(558.63 KiB) Preuzeto 353 puta.

katst
_
_
Postovi: 1
Pridružen: 17 svi 2015, 05:11
Location: USA
Contact person: Katarina

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao katst » 17 svi 2015, 05:16

Imam BGA rework masinu TBRM od http://thebgareworkmachine.com i mogu reci radi veoma dobro za mene. Jedini problem je sto nema optičko poravnavljanje ali oni to ne prave tako da ne znam gdje da nađem.

Ali do sada nikakvih problema nisam imala i njemacki grijači Elstein su super, imam jednako grijanje na plocama. Koristila sam ACHI IR pro prije i imala samo prilično puno problema sa njima, unistilo mi mnogo ploča. Bila sam skepticna iskreno na ovu masinu jer je Americka proizvodnja ali mogu reci da mi je bas super.

Zanima me jel neko koristio ACHI model uspjesno? Ja ću najvjerovarnije da prodam i kupim TBRM ako mi zatreba.

https://www.youtube.com/watch?v=LqQX-r9CQyg
na ovom videu možete da vidite kako sam uspjesno podigla soket/socket sa maticne ploce. Veoma čisto podizanje.

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3550
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao alexa_pg » 17 svi 2015, 09:47

Dobrodosla na Fanzo forum!
Drago mi je da si svoje iskustvo podijelila sa nama.
Alexa

crnisale
gx
gx
Postovi: 1087
Pridružen: 28 Mar 2007, 23:22
Location: Novi Sad
Contact person: Sasa

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao crnisale » 19 svi 2015, 11:49

katst mozes probati da zamenis grejace.
Posle treba proveriti temperature zadato i stvarno.
Te dve masine koriste istu elektroniku,tako da bi trebalo da rade isto posle zamene grejaca.
Ja sam pravio masinu i znam da od podataka sa sondi mnogo zavisi,a grejaci su tu da isprate zadato.

mikca
_
_
Postovi: 1
Pridružen: 05 Jun 2015, 15:42
Location: korminjane

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao mikca » 05 Jun 2015, 16:18

moja masina , radjena u kombinaciji vruci vazduh i infrared grejaca, snaga masine je 6 kw , topove kontrolisu pc410 kontroleri a infragrejace rex c100 .
Prilog
10475511_10206184069825455_167152213772577400_n.jpg
10959773_10206184070225465_4268243796708882419_n.jpg

bokin021
_
_
Postovi: 268
Pridružen: 28 Dec 2012, 19:42
Location: Srbija
Specialty: computers

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao bokin021 » 20 Jun 2015, 16:09

Posle zamenjenog grafickig cipa ,posle nekih sat -dva ,pojavi mi se plavi ekran ..Da li je do cipa ili moze biti nesto drugo u pitanju?Kakvo je vase misljenje ,da li je imao neko slicnih problema?

Avatar
MbyLegend
_
_
Postovi: 160
Pridružen: 13 Okt 2012, 22:26
Location: Bijeljina
Contact person: Milan
Specialty: computers
Lokacija: Bijeljina

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao MbyLegend » 22 Jun 2015, 11:55

Moze biti ram memorija (nije dobro ubodena u slot ili crkla), hard disk neispravan, ostecen sistem, pogresni drajveri ... Sve ono sto moze biti i kad nije prekuglan cip plus moguce je i da je cip uzrok.
Ne zivim da bih radio, radim da bih prezivjeo...

_H20_
_
_
Postovi: 2
Pridružen: 09 Jan 2016, 21:25
Location: Novi Sad
Specialty: computers

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao _H20_ » 09 Jan 2016, 21:29

Pozdrav kolege,nov sam na forumu i prilicno sam dosta citao forum i odlucio sam da se registrujem. Naime zainteresovan sam da pravim BGA rework stanicu pa me zanima pre nego sto se upustim u bilo kakvo pravljenje i dalje "dejstvovanje" :D zanima me da li poznajete slucajno nekoga ko bi prodao svoju stanicu koja je home made ili nesto kulturnije sto odlicno odradjuje posao i fino izgleda,a da cena nije astronomska i cetvorocifrena.

Hvala.

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20501
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao fanzo » 10 Jan 2016, 17:19

Ako će neko da prodaje svoju gotovu stanicu, to znači da baš i nije zadovoljan njome :lala:
No, mene nemoj puno da slušaš jer.... uvek imam šta da kažem lolzi :lala:
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

_H20_
_
_
Postovi: 2
Pridružen: 09 Jan 2016, 21:25
Location: Novi Sad
Specialty: computers

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao _H20_ » 10 Jan 2016, 22:21

Pa razmisljam mozda neko hoce da kupi neku noviju bolju,staru da proda..ili nekome neka stoji ili tako nesto..znas kako to vec ide :D ko pita ne skita :D

talijano96
_
_
Postovi: 2
Pridružen: 10 Mar 2016, 21:08
Location: Bg

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao talijano96 » 11 Apr 2016, 10:53

Pozdrav svima, nov sam u ovom poslu i nedavno sam poceo da sklapam svoju ir masinu.. :D
Zanima me da li je neko probao da radi sa fluxom od kalafonijuma i alkohola??

Znam da je sve vec receno i objasnjeno, ali me zanima ovaj detalj, ako neko zna da odgovori :D

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20501
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao fanzo » 11 Apr 2016, 16:25

Flux od kalafonijuma pravi veliko crno smeće na pcb.
Alkohol provodi struju i teško isparava ako se zavuče u neku šupljinu, kao naprimer pinovi na bga.

Savremeni fluxevi ne provode struju i ne moraju se prati sa pcb. Skoro da se i ne primeti da je bio nanešen.
Takođe i ne beže mnogo sa mesta gde je nanešen.

Ono čime perete pcb ne sme da provodi struju. Stavite instrument na megaomski otpor i ako nema ništa na razmaku 2-3mm onda je ok.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

talijano96
_
_
Postovi: 2
Pridružen: 10 Mar 2016, 21:08
Location: Bg

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao talijano96 » 11 Apr 2016, 20:39

Hvala na odgovoru!

Oko masine mi je ostalo jos da resim mehanizam za podesavanje polozaja gornjeg grejaca...
Kada zavrsim ubacicu i po koju sliku :)

mladen82
___
___
Postovi: 493
Pridružen: 17 Okt 2008, 13:55
Location: Podgorica
Specialty: computers

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao mladen82 » 18 Apr 2016, 08:30

zoranjag je napisao:Sto se tice cena tih BGA, dakle postoje i one koje prevazilaze sva ocekivanja, uzivajte
Evo cijena PDR stanica u Rusiji
http://www.techno.su/shop.php?cid=54

Slave82
_
_
Postovi: 10
Pridružen: 08 Avg 2012, 20:11
Location: Novi Sad

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao Slave82 » 04 svi 2016, 00:19

Pozdrav,vidim da je tema jos aktuelna :)

Dali je neko probao da zameni soket ?
Imam sablone,pokusavao sam dosta puta sa ispravnog,soketa,al kad krenem da cistim stari kalaj,limici se deformisu,pa cak i neki zalepe za zicu pa se otkinu :D muke zive,ili je samo varijanta da se kupe vec nakuglani soketi !?

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Alati”