BGA IR Rework Station

Ovde postujte diskusije o korisnim alatkama instrumentima i ostalom.

Urednik: alexa_pg

Avatar
MbyLegend
_
_
Postovi: 160
Pridružen: 13 Okt 2012, 22:26
Location: Bijeljina
Contact person: Milan
Specialty: computers
Lokacija: Bijeljina

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao MbyLegend » 07 Nov 2014, 09:59

Vec je pisano koje se najcesce koriste ali eto ponovicu, ja licno najvise koristim 0.5 i 0.6 otprilike isti takav posao radim kao i ti.
Ne zivim da bih radio, radim da bih prezivjeo...

bogdanm
_
_
Postovi: 18
Pridružen: 13 Mar 2014, 10:21
Location: mladenovac
Contact person: Bogdan
Specialty: computers

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao bogdanm » 18 Dec 2014, 21:59

posle puno muke i zezanja sam zavrsio kuciste i mehaniku na stanici, sada samo jos da vidim kako se altec programira, da li postoji neki profil koji je proveren za rad.

Avatar
MbyLegend
_
_
Postovi: 160
Pridružen: 13 Okt 2012, 22:26
Location: Bijeljina
Contact person: Milan
Specialty: computers
Lokacija: Bijeljina

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao MbyLegend » 19 Dec 2014, 08:52

Najlakse ti je isprogramirati preko racunara i RS232, a sto se tice profila najbolje ti je da uzmes neku staru plocu pa da vjezbas na njoj dok ne vidis kako se ponasa masina pa po tome da sastavis profil. :pivopije:
Ne zivim da bih radio, radim da bih prezivjeo...

bogdanm
_
_
Postovi: 18
Pridružen: 13 Mar 2014, 10:21
Location: mladenovac
Contact person: Bogdan
Specialty: computers

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao bogdanm » 19 Dec 2014, 14:42

ma znam to za staru plocu jer ovo dok se covek na ovo navikne ima da odpadaju smd komponente , vec ne znam koliko vremenski otprilike treba ceo profil da traje a da neosteti cip. Procitao sam ovde na forumu da treba zadnji korak da traje oko 20sec sa maksimalnom temperaturom koja je potrebna da odlepi kuglice. A to za programiranje sa kompom je problem jer ja samo laptopove imam a ni na jednom nemam serial port a komunikator mi je preko njega a ne preko usb. imam par ibm t42 ali moram chipset da promenim a to ne mogu dok se ne uhodam sa ovom stanicom. kakva su vasa iskustva sa ovim pravljenim stanicama naspram kupovnih u nekoj normalnoj ceni do 1000e da li mogu da obave solidno posao naravno ako se covek ispraksuje za rad na ovoj homemade stanici. I jos jedno pitanje da li je potrebno staviti i kulere koji ce hladiti telo grejaca posle iskljucivanja grejaca, zbog inertnog zagrejavanja, ja sam stavio kulere u kuciste za hladjenje masine unutre ali sa spoljne strane nisam stavio nista.

bogdanm
_
_
Postovi: 18
Pridružen: 13 Mar 2014, 10:21
Location: mladenovac
Contact person: Bogdan
Specialty: computers

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao bogdanm » 20 Dec 2014, 15:10

Evo konacno zavrseno, jos samo nosace sonde , svetlo i zastitne limove za odredjenu velicinu cipa da napravim i to jee to , probao sam malo sa njom na staroj ploci ali nikako vremenske intervale za temp. da usaglasim pa moram cekati malo vise da odlepi cip , a problem mi je pri podizanju gornjeg grejaca cim ga sklonim cip se ohladi , znaci da ga ne zadrzim na 220c dovoljno
Prilog
IMG_20141220_150110.jpg
IMG_20141220_150149.jpg
IMG_20141220_150424.jpg
IMG_20141220_150237.jpg
IMG_20141220_150400.jpg
IMG_20141220_150254.jpg

fproduction
_
_
Postovi: 113
Pridružen: 28 Apr 2011, 08:38
Location: Pozarevac
Contact person: Frenki
Specialty: computers

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao fproduction » 20 Dec 2014, 17:45

Ohladi se jer dizanje gornjeg grejaca kod tebe traje. Ovakav nacin je dobar za fino stelovanje visine, ali prilikom skidanja chipa uklanjanje grejaca treba da bude trenutno. Tu vakum pumpicu izbaci iz upotrebe da ne bi imao jos vise problema, za podizanje chipa je potrebna snaznija, a dok se ne snadjes vezbaj na manjim chipovima i podmazuj gumicu sa fluxsom ili koristi pincete.

bogdanm
_
_
Postovi: 18
Pridružen: 13 Mar 2014, 10:21
Location: mladenovac
Contact person: Bogdan
Specialty: computers

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao bogdanm » 20 Dec 2014, 19:31

ma vidim da je ova pumpica go..o , sada cu pumpu za vazduh za akvarijume da spojim na ovu pumpicu sa jednom rupicom i to sam resio , ali ne mogu da potrefim profil nikako, kazite mi otprilike kako da podesim vremenski interval i temperature po koracima na profilu, znam da je za svaku masinu razlicito ali otprilike kao vi koristite da imam od cega da pocnem, i na kojoj razdaljini je najidealnije da stoji gornji grejac od cipa. za podizanje gornjeg grejaca vec pravim mali prenos koji ide preko motora od srafilice tako da ce on veooma brzo da podize gornji grejac a ostaje i rucno podesavanje.
..........
kako da resim sto se sito tesko skida, gde gresim, jel ima neko neki savet za ovo pitanje i iz predhodnog posta
Zadnja izmena: alexa_pg, dana 21 Dec 2014, 00:56, ukupno menjano 1 put.
Razlog: Spojena dva uzastopna posta

fproduction
_
_
Postovi: 113
Pridružen: 28 Apr 2011, 08:38
Location: Pozarevac
Contact person: Frenki
Specialty: computers

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao fproduction » 20 Dec 2014, 21:48

Siguran sam da te nisam dobro razumeo :shock: . Ako si mislio na temperaturne profile legura, o tome smo vec pricali u ovom delu foruma pa se samo vrati nekoliko stranica unazad, a ako se odnosilo na podesavanje PC410, ostavicu ti link sa uputstvom.

Kod: Označi sve

http://xmoddz.com/images/PC900-410-Manual-XModdz.pdf
Rastojanje se krece od 30-50 mm, ali moras sam da odredis eksperimentom prema svom grejacu. Zagrej sablon pre skidanja.

bogdanm
_
_
Postovi: 18
Pridružen: 13 Mar 2014, 10:21
Location: mladenovac
Contact person: Bogdan
Specialty: computers

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao bogdanm » 20 Dec 2014, 22:04

aaa to je problem , fluks ga znaci drzi , ja sam ga skidao na hladno, hvala na odgovoru. na koliko topite kuglice sa duvaljkom i sa kojeg rastojanja
..........
nije meni problem programiranje kontrolera vec postavljanje profila, kako izgleda vas profil po koracima, jer sve do sada sto sam probao nije bas onako kako treba, mislio sam konkretno na vrednosti koje stavljate na programatoru po koracima , znaci 1 , 2 , 3 ,4 , 5 ,6 korak.
Zadnja izmena: alexa_pg, dana 21 Dec 2014, 00:57, ukupno menjano 1 put.
Razlog: Spojena dva uzastopna posta

Avatar
spagagz
gx
gx
Postovi: 1576
Pridružen: 29 Dec 2008, 21:47
Location: Gorazde BiH
Specialty: tv-multimedia

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao spagagz » 20 Dec 2014, 22:16

Koliko sam ja razumio,njega interesuje kako da postavi temperaturnu krivu,sto ima u data sheetu za BGA procesore.E sad da i ja pitam,da li se temperatutni profil postavlja u PC 410 ili iz nekog softvera?Kao recimo onaj kojeg je postavio kolega MBYLEGEND.
Upade kolega u medjuvremenu.

bogdanm
_
_
Postovi: 18
Pridružen: 13 Mar 2014, 10:21
Location: mladenovac
Contact person: Bogdan
Specialty: computers

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao bogdanm » 20 Dec 2014, 22:25

ma nemam ni jedan ispravan laptop da bih postavio preko sofvera, jer mi je preko serial porta komunikacija a ne preko usb, tako da moram da ukucavam vrednosti L , D i R

fproduction
_
_
Postovi: 113
Pridružen: 28 Apr 2011, 08:38
Location: Pozarevac
Contact person: Frenki
Specialty: computers

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao fproduction » 20 Dec 2014, 22:29

Ne koristim PC410, ali kad vec ima softversko resenje daleko je jednostavnije od rucnog podesavanja. Kontroler podesavate prema temperarturnim profilima legure i fluxsa u primeni. Prilikom skidanja situacija je kompleksnija i ne moze da se objasni u par reci, kad nadjem malo vremena detaljnije cu o tome.
Zadnja izmena: fproduction, dana 21 Dec 2014, 02:50, ukupno menjano 1 put.

bogdanm
_
_
Postovi: 18
Pridružen: 13 Mar 2014, 10:21
Location: mladenovac
Contact person: Bogdan
Specialty: computers

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao bogdanm » 20 Dec 2014, 22:36

ok , hvala unapred, a koristim orginal amtec nc559uv,

fproduction
_
_
Postovi: 113
Pridružen: 28 Apr 2011, 08:38
Location: Pozarevac
Contact person: Frenki
Specialty: computers

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao fproduction » 20 Dec 2014, 23:00

Nadam se da pored toga sto si pomenuo u oznaci ima i ASM, sto pretstavlja i najbitniju stavku imena. Amtech sufiks ASM upotrebljava kod svojih proizvoda koji su namenjeni za upotrebu sa direktnim prisustvom operatora. U prevodu, isparenja ne bi trebalo da budu otrovna, a s obzirom da su ameri u pitanju takvu konstataciju primamo sa rezervom. Razlika koja ovaj flux izdvaja od industrijskih sa kojima se radi u zatvorenim masinama sa nuznom ventilacijom.
Zadnja izmena: fproduction, dana 20 Dec 2014, 23:22, ukupno menjano 1 put.

bogdanm
_
_
Postovi: 18
Pridružen: 13 Mar 2014, 10:21
Location: mladenovac
Contact person: Bogdan
Specialty: computers

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao bogdanm » 20 Dec 2014, 23:08

AMTECH Flux NC 559 UV (TPF), to mu je prava oznaka

fproduction
_
_
Postovi: 113
Pridružen: 28 Apr 2011, 08:38
Location: Pozarevac
Contact person: Frenki
Specialty: computers

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao fproduction » 20 Dec 2014, 23:29

Ja nesto ne mogu da ga nadjem kod Amteka u ponudi pod tim imenom, ima ga kao NC-559-ASM-UV (TPF). Ako su vec objasnili sta ta oznaka znaci ne vidim svrhu da je izostave u nazivu... ili mozda ipak vidim. Izbegavaj ubuduce nedorecene.

bogdanm
_
_
Postovi: 18
Pridružen: 13 Mar 2014, 10:21
Location: mladenovac
Contact person: Bogdan
Specialty: computers

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao bogdanm » 20 Dec 2014, 23:49

ja se izvinjavam ima oznaku asm na sebi. i sigurno je orginal bar ono sto se kod nas zove orginal.

Avatar
MbyLegend
_
_
Postovi: 160
Pridružen: 13 Okt 2012, 22:26
Location: Bijeljina
Contact person: Milan
Specialty: computers
Lokacija: Bijeljina

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao MbyLegend » 22 Dec 2014, 01:38

spagagz je napisao:Koliko sam ja razumio,njega interesuje kako da postavi temperaturnu krivu,sto ima u data sheetu za BGA procesore.E sad da i ja pitam,da li se temperatutni profil postavlja u PC 410 ili iz nekog softvera?Kao recimo onaj kojeg je postavio kolega MBYLEGEND.
Upade kolega u medjuvremenu.
Moze da se postavi direktno u PC410, a moze i iz programa koji sam postavio. I ja koristim laptop za postavljanje i pracenje profila, nemam RS232 ali koristim prelaz USB na RS232 i radi dobro za sada.
bogdanm je napisao:ma vidim da je ova pumpica go..o , sada cu pumpu za vazduh za akvarijume da spojim na ovu pumpicu sa jednom rupicom i to sam resio , ali ne mogu da potrefim profil nikako, kazite mi otprilike kako da podesim vremenski interval i temperature po koracima na profilu, znam da je za svaku masinu razlicito ali otprilike kao vi koristite da imam od cega da pocnem, i na kojoj razdaljini je najidealnije da stoji gornji grejac od cipa. za podizanje gornjeg grejaca vec pravim mali prenos koji ide preko motora od srafilice tako da ce on veooma brzo da podize gornji grejac a ostaje i rucno podesavanje.
..........
kako da resim sto se sito tesko skida, gde gresim, jel ima neko neki savet za ovo pitanje i iz predhodnog posta
Ja sam iskoristio gumicu i iglu od takve pumpice kao ti sto imas i namontirao na pumpicu za kupljenje kalaja. Nikada problem nisam imao ni sa najtezim cipovima. Sto se tice skidanja sablona (sita) ili skidam dok je jos topal cip ili ako se ohladio ubacim u ultrazvucnu kadicu.

Profile postavljas tako sto recimo stavis plocu (pokvarenu za eksperimenta) na masinu. Navijes donje grijace na odredjen broj stepeni (zavisno od polozaja sonde za mjerenje temperature donjih grijaca) i mjeris za koliko ti vremena ploca dostigne temperaturu od recimo 150 stepeni. To uskladis na gornji grijac da ti bude korak 1 (step 1) na PC410 i onda podesis koliko koraka i vremenski koliko da traju (dwell time) da zajedno dalje dostizu temperaturu gornji i donji grijac do tacke topljenja kalaja u zavisnosti jeli olovni ili bezolovni kalaj s tim da ti temperatura ploce nebi trebala prelaziti 170-180 stepeni.
PC410 nece cekati da ti grijac dostigne temperaturu pa da predje na sledeci korak nego ce na osnovu vremena koje si mu zadao preci na sledeci korak bez obzira na temperaturu. Zato svaki korak mjeris i uskladjujes i zato ti niko ne moze reci: E toliko vremena ti treba taj korak raditi pa toliko sledeci. Niko od nas ne moze znati za koje vrijeme moze tvoja masina da postigne koju temperaturu, pa koji su ti polozaji sondi... Malo vise sam se raspisao ali sta da se radi. Ako nesto mogu pomoci, ili ako sam lupio nesto ispravite me, davno je ponoc prosla dok ovo pisem :pivopije:

Sve pohvale za izgled masine. Fino si je sredio. :pivopije:
Ne zivim da bih radio, radim da bih prezivjeo...

bogdanm
_
_
Postovi: 18
Pridružen: 13 Mar 2014, 10:21
Location: mladenovac
Contact person: Bogdan
Specialty: computers

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao bogdanm » 26 Dec 2014, 11:09

evo malo vec ulazim u fazon sa podesaavanjem profila, mada sam ja drzao temperaturu ploce na 150c , znaci moze da ide i do 170-180, sto se tice kuglanja i skidanja sita to mi vec ide od ruke, medjutim jos nisam odradio ni jedan cip jer sam radio sve vec nadute ciopove ili kuglane kojima su kada sam skinuo cip video na ploci da fale kontakti, nije do menen greska jer kod mene se cip fino odvaja, napravio sam gresku sa jednim mojim hp dv6000, nisam lepo ocistio lepak pa sam digao ruke od njega i dizao temp dok nije odlepio cip a to je bilo na 260c i naravno zeznuo i cip a pretpostavljam i plocu, moja pocetnicka greska. danas cu da radim neki hp kojem je grafika problematicna i tada cu znati da li sam ispostovao svu proceduru. Ako nekome treba izopropil alkohol 79% ili 90%ja sam ga nasao u slobodnoj prodaji po ceni od 890din po litru , ali je za skidanje stvrdnute pastte i bolji od medicinskog benz jer se sprorije susi a ujedno i za ciscenje ploce i cipa od fluksa

Avatar
MbyLegend
_
_
Postovi: 160
Pridružen: 13 Okt 2012, 22:26
Location: Bijeljina
Contact person: Milan
Specialty: computers
Lokacija: Bijeljina

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao MbyLegend » 27 Dec 2014, 11:54

Kod mene ploca tek u zadnjoj fazi ide do tih temperatura,odnosno do nekih 170 stepeni, kada vec skidam cip sa ploce i to samo kada su lead free kuglice. Na ovim olovnim mi ploca ne prelazi 150 - 160 stepeni. Znaci gornjim grijacem dodajem po nekih 30 - ak stepeni. Na takvim temperaturama ti je veoma bitno da podloga ploce, odnosno nosaci ploce budu dobri jer je tada ploca veoma "mekana" i uvija se vrlo lako. Bitno je da imas nesto sto ce je drzati ravno i kada se ugrije i kada se ohladi da bi ostala ravna. To je veoma bitna stavka, jer ako ploca nije ravna ni cip nece ravnomjerno leci na plocu tako da ni kuglice nece lijepo leci na svoja mjesta i onda nisi nista uradio. Sto se tice alkohola, ja koristim etanol koji je povoljniji od izopropila, a rade istu stvar, cak i koliko sam citao je manje toksican od izopropila (hemija mi nije jaca strana). Nije tako tesko naci na netu ko ga proizvodi, imas jednu firmu u blizini NS.
Ne zivim da bih radio, radim da bih prezivjeo...

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Alati”